-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
donat_sz
senior tag
Végig olvastam az összefoglalót és az összes linkelt oldalt ami az eszpresszó készítéséhez köthető.
Ma mi az ajánlott az új gépek esetén? (amikre itt gondolnak, azok egy része nincs is újonnan, csak használtan
szerepel a 2013-as hozzászólásban)
A hardcore szintén belépő gép érdkel inkább. Automata kávéfőző mellé vettem korábban egy graef örlőt, most már az espresso géppel is lépnék, előre. -
donat_sz
senior tag
válasz zolnagy #133317 üzenetére
Már a kérdéseiddel sokat segítettél! Napi 1-3 kávé, espresso és cappuccino vegyesen amit szívesen fogyasztok. Pörkölés tekintetében nincs kiforrott preferenciám még.
A manuális nem cél, mindenképpen gép kellene.
A használt dolgok úgy érzem távol állnak tőlem, inkább egy új felé hajlok. Az írásod alapján egy gaggia classic érdekes opció lehet, mert ha még mélyebbre merészkednék, akkor ott lenne a tuning a tovább lépésre. Pontosabban classic pro, ha új gép, mert az új "sima" classic és classic evo pro (vagy van külön evo és evo pro?) sem feltétlen ajánlott, jól értem? -
donat_sz
senior tag
válasz zolnagy #133323 üzenetére
Köszi és neked is @goom!
A tejes ital mindenképpen játszik, már csak a vendégek miatt is.
Viszont azt is árnyalni kell, hogy én még biztosan nem vagyok hardcore kávéfőző csak tendálok ebbe az irányba, ahogy ezt jelezni is próbáltam belépő gépet keresek a ti szinteteken.
Én (is?) az automata kávéfőző és őrölt kávétól, indultam. Innen jött a karos kávéfőző, majd, hogy saját magam örlöm a szemes kávét.. Lépnék tovább.
Azzal is tisztában vagyok, hogy a graef őrlő is előbb-utóbb kevés lesz, de szeretek lépésről lépésre haladni és most úgy vélem a következő szint egy jobb espresso gép, amivel tudok tejes italt is készíteni.Egy Delonghi, Breville, Philips gép már nem elég, de 300 ezret se szánnék még egy gépre. De egy 150 ezeres Gaggia Classic Pro 2018-as a cady traderől még beleférhet, főleg ha ezt még tovább merülve a témában, tuninggal fejlesztve a jövőben, alkalmassá tudom magamnak tenni hosszú távon és igy nálam szolgálja ki a 10-20 évet.
Viszont azt remélem, hogy a tejes italokban is tud egy ilyen gép érezhető előrelépést biztosítani.Remélem így már jobban érthető a helyzetem és a célom, de azért is kérem a véleményeteket, mert felteszem már sokan jártatok ebben a helyzetben és tudjátok-látjátok mi a jobb lépés az előre haladásban.
Mégegyszer köszi minden segítséget!
-
donat_sz
senior tag
válasz qvik27 #133336 üzenetére
a meglévő graef őrlő + új (tejes igényt is kielégítő és jó általános jellemzőkkel bíró) espresso azért gondolom olcsóbban is elérhető és akkor következő lépcsőben mehet igény/szükség esetén az őrlő cseréje. Erre lehet megoldás a Sage Bambino Plus, ha jól értem az ajánlásokat. A Gaggia Classic pedig a tejes igények miatt nem ajánlott számomra. Más alternatíva, javaslat volna esetleg még?
#133338 konzumpro
ez alapján úgy vélem, hogy a Bambino Plus és később egy új őrlő, egy picit lehet jobb megoldás is részemről, mint a Barista Pro egyből (plus a bambino plus + smart grinder BCG820 együtt olcsóbban is elérhető mint a barista pro) -
donat_sz
senior tag
válasz konzumpro #133338 üzenetére
Pár napja használom már a Bambino Plust, eddig nagy megelégedésre! Köszi a javaslatot!
Sikerült újra kalibrálni a Graef őrlőt, így most már a sima gyári 1 falú szűrőkosarakkal is tudok normális kávét főzni. Így egyértelműen érzem az előrelépést, mind kávéban, mind a tej gőzölést tekintve.
Aminél leginkább kérdéses nekem, hogy az egy személyes espresso kosár az 9g-mal tűnik úgy, hogy ideálisan van töltve, így viszont az espresso nincs 30 ml, kb. 20-21g lefőtt kávénál vagyok elégedett a főzettel ízileg, de ez így folyadék mennyiségre szerintem nincs meg a 30 ml, a 2 személyessel, meg tartok tőle már sok lenne.
Mi a javasolt megoldás ilyen esetben?Más: a Bp délnyugati agglomerációjának környékén milyen kávépörkölőt ajánlanátok?
[ Szerkesztve ]
-
donat_sz
senior tag
Herz kávéról van a fórumnak véleménye? Rákeresve itt nem találtam róla hasznos inputot.
-
donat_sz
senior tag
Szögezzük le, hogy itt a fórumon biztosan kezdőnek számítok éppen ezért kérem a segítségeteket, mert úgy érzem elakadtam.
Eszközpark: Sage Bambino Plus + Graef CM702 + gyári egyszemélyes kosárral (single wall) + csupasz kar ázsiából. Használok WDT-t, disztribútort és tempert is.
A kezdeti gyakorlás után vettem egy Frinsa Collective (INDONÉZIA) a Casino MOCCA-tól és most azzal próbálkozom.A kávé szemre szép lefolyású, nem fröcsköl. Ahogyan ízben a legjobb eredményt elértem 9,8g kávé (13-as őrlési méret) -> 21,5g főzet 28 mp alatt. Viszont sajnos ez is túl savas nekem, ezen szeretnék változtatni.
Próbáltam kisebb szemcsemérettel (12) 30mp alatt még az 1:1 arányt se sikerült hozni
Próbáltam tovább növelve a mennyiséget (10g) vagy tovább növelve az arányt 1:2,4 nem tűnt kevésbé savasnak, de erősebb lett a keserű íz, így nem mentem tovább.Mit javasoltok, mit lenne érdemes kipróbálnom? Hogyan lehetne ezen javítani?
-
donat_sz
senior tag
válasz konzumpro #133943 üzenetére
Gőzölni előtte? Ezt kifejtenéd?
Azt mondod ez a kávé elég savas? Milyen kávé lenne javasolt, ha kevésbé savas ízeket szeretnék?Továbbá lehet félreérthető volt, nem cél az 1:1 arány. Ellenben azt próbáltam írni, hogy eggyel kisebb szemcsemeretnél még 9g főzet se lett a szokásos 1 adag eszpresszóból.
Előáztatás jól értem szintén segithetne a kávé savasságán?
-
donat_sz
senior tag
válasz konzumpro #133945 üzenetére
Minden főzés előtt átfolyatok egy szimpla adag vizet a gyári karon a duplafalu kosárral. Ez előtt vagy helyett lenne érdemes a gőzölés? Elég ha megvárom, hogy gőzt adjon (tejes ital esetén mindig kinyomatom belőle az elejét amikor is csak meleg/forró vizet ad es csak utána állok neki tejet gőzölni) vagy tovább? Ha tovább akkor van javasolt idő?
Előáztatásnak utána nézek, hogy állítható be, itt volna javasolt idő szintén?
@max1965 köszi az ajánlást, rá fogok keresni!
@kchris78 köszi neked is az ajánlást!
[ Szerkesztve ]
-
donat_sz
senior tag
válasz konzumpro #133951 üzenetére
Kipróbáltam a simplát előáztatással, enyhén csökkent a savassága. Főztem egy duplát is előáztatás mellett, de itt komoly csatornásodás is az eredmény része lett, így ez egy hígabb főzet lett és (talán e miatt is) szintén csökkent kissé a savasság.
#133952Mr.Csizmás
(1-)2kg rendelése esetén, hogan kezeled azt a mennyiséget, amit 1-2 héten belül nem fogyasztasz el? -
donat_sz
senior tag
válasz konzumpro #133957 üzenetére
Igen, ezt én is észre vettem, hogy a dupla kosár esetén (nálam ez nagyon ritka, mert egyedül kávézom itthon) finomabb kell m őrlő beállítás kell, de az okát még inkább nem próbáltam meg tippelni.
Most láttam egy videót ahol főzési idő és az arány növelését javasolják még a savanyúság ( sour) ellen. Mondjuk a videóban megkülönböztetik a savanyúságot (sourness) a savasságtól(acidity). Mondjuk én ezt eddig össze kapcsoltam tartalmilag
-
donat_sz
senior tag
válasz Parci #133966 üzenetére
és #133965RetepNyaraB köszi mindkettőtöknek.
Közben sikerült egy gyengébbet főzni kísérletezés közben, azt hiszem megéreztem a savanyú és a savas közti különbséget.
A savanyú ízt inkább már a korty elején érezni és már-már bántó az ízélménye, míg a savasságot inkább a korty közepén/végén érezni és ez talán kevésbé tolakodó ízélmény. Ezek alapján inkább savas volt eddig a kávé amit főztem, mint savanyú, de attól még konklúzió, hogy kevésbé savas ízélményre vágyom.Mely fajták/régiók amik kevésbé savasak? Eddig a Brazilt kaptam alább segítségnek. Merre keresgéljek még?
#133967konzumpro ez a fanyarság remek kérdés, csak sajnos még komplexebbé teszi a kérdést
[ Szerkesztve ]
-
donat_sz
senior tag
válasz Chegue #133975 üzenetére
Azonos a szettem nekem is és én is azt tapasztalom az elejétől, hogy az elméleti lefolyási idő helyett vagy 20-25mp között jön le a kávé és egész jó ízt ad vagy küzdesz a pogácsa beállítással és megvan az elméleti lefolyási idő (25-30mp), de a kávé nem is biztos, hogy jobb ízt ad.
Viszont ha kellően jól őrlöd a kávét, próbáld ki a szimpla falu kosarat, akkor szerintem jobban kijön majd a szemcseméret, mert a dupla falú önmagában kontrollálja a pogácsa helyett a nyomást. -
donat_sz
senior tag
válasz Parci #133976 üzenetére
Értem mire gondolsz, mert pezsgőben és borban is csak száraz jöhet szóba.
Kávénál ez volt az első kisüzemi pörkölőtől vett kávém, a nagyüzeminél (vagy ahogy néhányan itt hívjátok, 'ipari szén' estén) nem éreztem ennyi savasságot még, bár az is igaz, hogy eddig főleg tejes italokat ittam, a sima eszpresszó még inkább új igény részemről. -
donat_sz
senior tag
válasz Chegue #133998 üzenetére
Nekem egy alátét volt benne gyárilag, de már nem találtam meg a hozzáadott extrákat (elvileg van), így vettem hozzá a greaftől plusz alátétet, így most már 10-es finomság alá ha megyek akkor elkezd jelentősen lassulni az őrlési idő., de ez biztos igényel egyedi finomhangolást.
Ami a szimpla kosárba nekem is feltűnt, ha túl apró lett és/vagy túl sok (10+g) a pogácsa, akkor könnyebben csatornásodik, akár spriccel is azonos előkészületi munkáknál. Erről láttam is egy videót, amiben ennek adtak elméleti magyarázatot.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen