-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zolnagy
őstag
válasz donat_sz #133312 üzenetére
Ezt így nehéz megmondani, mert nem árultad el, hogy mire használnád. Azt sem árultad el, hogy milyen fajta kávét fogyasztasz szívesen. Sötétebb, világos pörkölést..
Ha egyszerre egy, max 2 kávé készülne, akkor a manuális gépek is jó választások lehetnek. Pl flair classic, vagy robot. Persze nem mindenkinek jön be a workflow, de a végeredmény tekintetében mindenki egyetért, hogy jó és nehéz elrontani.
Ha mégis gép kellene, akkor többeknek jó tapasztalata van a sage bambino plus géppel. Nekem nem volt, de a keresővel több találat van. Ezt mondjuk nem lehet tovább tuningolni.
Jó választás lehet egy új gaggia classic, ami gyárilag is elfogadható kávét készít, és amit a későbbiekben lehet tuningolni pl egy gaggiuinoval, vagy egyébbel. Erről is sok írás van itt és külföldi fórumokban is. Az hozzá tartozik az igazsághoz, hogy a legújabb evo bevonatos kazánjáról a bevonat többeknél pattogzódik le, ezért csak fenntartással ajánlom. Vagy használt 2015 előtti, vagy 2019-es pro modellt kell venni.
Én mondjuk bevállaltam egy új narancs evot, mert baromira tetszik. Aztán majd lesz valahogy.
Az lenne az igazi, ha megint tudnék fragolától venni egy réz kazánt bele, de úgy érzem az a hajó elment…
Vagy veszel egy használt, jó állapotú, esetleg már tuningolt gépet, amivel nincs több dolgod. (Pl az én rancilio silviám, amit hamarosan meghirdetek , vagy egy tuningolt gaggia classicot)
A tejgőzölést sem említetted, mert az tudja árnyalni a képet.[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz donat_sz #133322 üzenetére
Szívesen
Hát, ha tejes ital is játszik (capuccino), akkor a gaggia nem feltétlen a te géped. Lehet vele gőzölni, de nem arra való. Illetve a gőzölés helyett alternatív habosítás lehet a kulcs, pl french pressel, vagy nanofoarmerel.
Gaggia Classicból most újonnan az Evo Pro (nincs csak Evo) modellt kapni (2023), illetve még itt-ott (pl cady trade) elérhető a sima pro (2019). 2015-2018 közötti modellt kerüld, az nem jó sok mindenre. És a "sima" classic is jó, 2014 és előtti, de az csak használtban van.
Nyilván a mindenre jó gép dual bojleres. Ebből újonnan a Lelit Elizabeth talán a legolcsóbb, de ehhez nem volt szerencsém. A biztosan jó dual bojleresek közül a Lelit Biancat mondják itt jónak, de az 800+e Ft.Viszont azzal számolnod kell, hogy ezekhez a Graef őrlőd már valószínű kevés lesz. Persze kezdésnek elmehet, de pl egy Kingrinder K6/K4 kézi őrlő is elveri. A határ meg a csillagos ég.
Meg nem tudom, milyen kiegészítőid vannak, mert kell tizedpontos mérleg, tamper, minőségi szűrő...stb.
Valaki hirdetett a FB valamelyik kávés adás vételiben ma egy Profitec Go gépet, amit talán 3x használt 250e-ért. Az jó vétel volt, de sztem már nincs meg.
Az lenne a legjobb, ha valahol ki tudnál próbálni egy gépet, mert annyi preferencia van, hogy nem tudni, neked mi jönne be. -
goom
senior tag
válasz donat_sz #133322 üzenetére
Megértem azt, akitől "távol állnak a használt gépek", de azért ez egy egészen más terület, mint pl. az autó. Az értékvesztés pl. töredéke... Ha gondos volt az előző gazdája (itt a fórumon igen nagy esély van rá!), akkor kitűnő vételt csinálhatsz. Én pl. vásárlás után is igen sok tanácsot, segítséget kaptam tőle.
...Nem beszélve arról, hogy ezek a gépek sokszor még igazi mesterdarabok voltak, bennük van az anyag. Ha tisztességes, felújított a belsője, akkor sok örömed lesz benne. Egy 21 éves ECM Botticelli 2 elégedett, sőt, boldog gazdájaként írom ezt.
-
konzumpro
senior tag
válasz donat_sz #133330 üzenetére
Igen, arra gondoltam, Bambino Plus, a sima elég gagyi alu karos, meg nincs szolenoid benne, vizesebb marad a pogácsa.
De nekem a Barista Pro vált be helyigény és működés szempontjából, persze van előnye annak is ha külön lehet gépet és őrlőt cserélni.[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz donat_sz #133333 üzenetére
Ebben kb. Smart Grinder Pro BCG820 szintű, funkcionalitású őrlő van, Bambino Plusszal BCG600/SCG600-at adtak szettben és az nagyon bugyutának tűnt, az a rugó pattogás az időzítő tekerésekor gyerekjátékokat idéz... Szóval a Bambino Plus és valami jó kézi őrlő vagy a BCG820 jó páros lehet, de a Barista Pro is jó.
Kellenek plusz dolgok, betöltő gyűrű, precíz tamper, kisebb tejkiöntő, egy esztergált gőzkapcsoló gomb is hasznos upgrade. Létezik hozzá még pumpás, egy adagossá tevő szet is. Hőmérő csík a karra, naked kar, 54-es kemény aljú kosár. WDT toolok. Mit felejtettem ki? 54mm-re kevesebb a kosár lehetőség. Egyébként nem nagyon kell a hőfokot állítgatni, emiatt nem vennék újra Barista Prot. -
konzumpro
senior tag
válasz donat_sz #133333 üzenetére
A karbantartás pedig nem bonyolultabb mint egy automatánál, viszont sokkal higiénikusabb a végeredmény. Én mindig a fejből kilépő vízzel öblítem át a kosarat a karban, így nem vízkövesedik. A BP tálcája kicsit fura, jobb lenne egy egyszerűbb felépítésű, drótos rács, mint a profi gépeken. A Bambino csepptálcája sokkal kisebb, gyakrabban kell ürítgetni, de valamiért takarékosabban bánik a vízzel mint a BP, gőzölés után. A víztartálya jobban tetszik a Bambinonak. És az automatikus gőzölés is egy jó ötlet, a Barista Pronál nem lehet úgy lerakni a tejkiöntőt, hogy jól álljon a gőzcső és örvényleni tudjon a tej, csak ha kézzel tartom, túlságosan előre tették a gőzcsövet.
-
qvik27
tag
válasz donat_sz #133339 üzenetére
No. Szreintem fingot kaszabolunk a ködben lézerkarddal.
Definiáld a fogalmakat, akkor lehet érdemi segítséget /ötletet adni. A Bambino plus biztosan nem az a szint a tejezésben, mint a két bojleres megoldások. Egyébként én is jó kis gépnek gondolom (bár kizártad a Breville-t, ami meg a Sage előző neve, ha jól tudom).10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
konzumpro
senior tag
válasz donat_sz #133488 üzenetére
Barista Pronál 10.5-11g amit betöltök a szimplába, így pont jó az 1:2 arány. Fura mert a hagyományos szimpla és dupla között van az adag, de lattéhoz pont jó 150-200ml tejjel.
A dupla már hagyományoshoz közelít, 17-19g között fér bele, 35-40g a főzet. De valóban erős, mi most a szimplát felezzük és pont hozza az automatás erősséget, jobb aromákkal persze. Jó lenne ha lennének kisebb kosarak. -
konzumpro
senior tag
válasz donat_sz #133944 üzenetére
Gőzölés főzés előtt - ugyan nagyon kicsi a thermojet a gépben, így kicsi a hőtehetetlensége, de valamennyit mégis számít ha nem hidegen indul.
Savas kávé - erről a szaktársak rendelkeznek tapasztalattal, de általában a sötétebb pörkölések kevésbé savasak.
A hosszabb előáztatás nálam javított a savasság problémán mindenféle kávégépen, Sage Bambino, Barista Pro, kapszulás gépek, automata...
-
max1965
tag
válasz donat_sz #133944 üzenetére
Bocsi, hogy teljesen amatőrként belevau, ráadásul nem is nekem szólt a kérdés, de én a Zicaffé Miscela del Cinquantenario kávét javasolnám kipróbálásra.
Hasonló, savasodás gonddal küzdöttem én is.
(Crohn beteg vagyok 21 éve, de a kávét szeretem.)
Igen sok próbálkozás után jutottam el ehhez a kávéhoz.
Sav elmúlt, íz kiváló. És üt, mint Tyson.
Nekem, nekünk bejött. Egy próbát megérhet.
(Nem vagyok ügynök, csak szeretem a jót. Elnézést az igazi hozzáértőktől, csak megpróbáltam segíteni a magam módján, saját tapasztalat alapján. )[ Szerkesztve ]
Szeretek itt lenni. Maguk olyan kedvesek.
-
konzumpro
senior tag
válasz donat_sz #133949 üzenetére
Amit még elfelejtettem, hogy ha duplát főzöl, kiegyensúlyozottabb eredményt kapsz.
Sage-nél a második-harmadik főzés ami már rendben van hőfokilag, vagy ahogy írod, duplafalúval üresen átfőzöd többször.
Előáztatás - Bambino Plusnál hosszan tartva a manuális főzéshez a gombot, ha jól tudom maximum 10 másodperc lehet. Sima Bambinonál nincs háromjáratú, így többször is neki lehet futni az előáztatással való hosszabb főzésnek.
-
Mr.Csizmás
félisten
válasz donat_sz #133955 üzenetére
ami bontott, az megy a mélyhűtőbe, légzárós zacsiban, abból adagolok ki gumigyűrűs csavaros tetejű kisüvegbe (ami a szekrényben áll, fényt akkor lát, ha előveszem fél percre szórni a gépbe.) két oka van, hogy innen veszek, általában pár napos friss vagy aznapi pörkölés jön, valamint az arabica-k karakterei bejönnek nekem.
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
konzumpro
senior tag
válasz donat_sz #133955 üzenetére
Sage-nél nálam duplánál újra be kell állítani az őrlőt és nem durvábbra mint más gépeknél hanem finomabbra. Gyanítom a szimplánál nem igazi a presszó, csak ahogy tömörödik, felpréselődik a felsőszűrőre és a befeszült kávépogácsa illetve inkább kávézacckúp szabályozza a nyomást, lefolyást.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz donat_sz #133964 üzenetére
A szedernek, grapefruitnak pl. intenzív savai vannak. A citrom meg savanyú. Bár egyébként egy citrom is lehet édes a maga módján, csak nem a diszkont akciós
Másik béna hasonlatom a bor. Egy jó merlot kiegyensúlyozottan, de intenzíven savas, a rossz BB meg savanyú.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
HÁZIGAZDA
válasz donat_sz #133974 üzenetére
érdekes dolog, hogy kezdőbbként az ember a tisztán édes, bornál mondjuk tisztán tanninos-édes ízeket keresi, és az erősebb savak zavarják. később ez változik, ahogy az ember elkezd eltartott ujjal inni (bocs: kóstolni ), de mindennemű sznobság nélkül is mondhatom, hogy savak nélkül gejl, lapos, egysíkú a kávé és a bor. szóval kellenek a savak, attól lesz vibráló, hosszú, összetett az ízvilág. ha viszont emellé csak simán savanyú, abban nincs sok öröm.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
max1965
tag
válasz donat_sz #133974 üzenetére
Amit írtam, én erősen merem javasolni.
[link]
Nem vagyok profi, itt csak "Read only".
Leakalap a nagytudásuak előtt, ez már nem az én szintem, ezért nem igazán szólnék bele.
De ez a kávé nagyon bejövős lett.
Szerintem.
Ellenben, szívesen vennék hozzáértő véleményt, ha valaki próbálta már.Szeretek itt lenni. Maguk olyan kedvesek.
-
kchris78
veterán
válasz donat_sz #134227 üzenetére
Hát hogy hány g-al, az kávétól függ, de most ebből az olasz kávéból ezzel a finomsággal 10g belefér. 13ml jött le, ami kicsit kevés 10g-ra, jó ristrettós volt . Lehet ez már túl finom, egy ricnit vissza kell venni. (az túl gyorsnak tűnt előzőleg, abból lassítani akartam de nem ennyire ) Azt nézem ami jobban bejött hogy annyit tegyek bele hogy a razor alatt ne is legyen üresség, de túl se töltsem.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Kugoo KuKirin G2 Master
- Bicikli matrica szinte minden fajta biciklire! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Kerékpár matrica a legjobb minőségben azonnal! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Polar mirage kerékpár eladó olcsóbb lett!!!
- DJI AVATA Pro-View Combo (DJI goggles 2) +Fly more Combo FMC +Motion Controller +RC2 +koffer
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen