Új hozzászólás Aktív témák

  • kutyek

    senior tag

    válasz Hauptmann #57013 üzenetére

    Semmiképp sem érdemes. Ahogy fentebb is írták a többiek, a modern, natív digitális aktív hangszórók a keresztváltást DSP-vel végzik (mivel manapság azonos költség mellett jobb eredményt ad, mint egy analóg aktív crossover), így az analóg jelet is digitalizálniuk kell. Maga az extra DA-AD konverzió-pár egyébként kb. transzparens, viszont az analóg jeltovábbítás veszteségeit nem lehet kikerülni, ezért érdemesebb végig (ill. általánosságban, amíg csak lehet) digitálisan vinni a jelet. A DAC-ok minősége ebből a szempontból indifferens, pl. az Edifier közép-felső kategóriában használt TA5754 platform-ba integrált DAC ~105dB jel/zaj viszonnyal rendelkezik (ez konkrétan egy ca. 20 éves, akkor top diszkrét PCM1792 leszármazottja) - ez nyilván kisebb, mint a modern külső DAC-ok >120 dB értéke, de kb. édesmindegy, amikor lakossági viszonyok között ebből reálisan 60dB-t tudunk használni (csendes környezet alapzaja kb. 30+ dB, a max hangerő pedig tipikusan 90+ dB).

    Röviden: az integrált digitális megoldásoktól nem kell félni, pont az benne a jó, hogy a valódi szopással (=analóg problémák) nem kell foglalkozni, hiszen jó eséllyel ezt legoptimálisabban nyákon/IC-n belül oldja meg a gyártó. Ha lehet, válasszátok a digitális inputot.

    Én konkrétan aktív (stúdió) monitorból is olyat vennék, ami DSP-s crossovert használ ÉS van rajta digit input (akár USB is, nemcsak Spdif).

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák