Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    Nemrégiben bemutatták a SD X Elite notebookokba szánt SoC-t.
    Elvileg 2024-ben elérhető termék, de persze nyilván hasonlítgatni a kurrens elérhető termékekhez lehet/szokás.

    A CPU részen is vannak érdekes grafikonok, összehasonlítások. Nem meglepő módon a CPU terén az Intelhez hasonlították és a Raptor Lake mobile ugyan gyors, de nagy árat fizet azért energiahatékonyság terén. Szerintem az AMD jobb energiahatékonyságot kínál [link] [link] Lehet, hogy nem volt véletlen az összehasonlítás megválasztása.

    Viszont az IGP is összehasonlítást kapott

    Még ha úgy is tekintjük, hogy a 80%-kal magasabb teljesítmény és a 80%-kal jobb energiahatékonyság szándékosan megválasztott szélsőséges összehasonlítások, az ábrából akkor is vitathatatlanul leolvasható, hogy a SDXE IGP-je egy magasabb teljesítény és hatékonyság görbén mozog. Miközben mindkét termék TSMC N4 gyártósoron készül.

    A 780M a legújabb RDNA3 architektúrára épülnek. Persze igaz, hogy csak 12CU.
    De eközben a SDXE az AT szerint csak 4.6tflops-os, addig a 780M-hoz a TPU 8.9tflops-ot ír. (Ami persze nyugodtan meg is felezhetünk, mert valószínű a dual-issue-val számolt érték. De a különbség így is látványos.)

    Úgy vélem, hogy a grafikonon látszik, hogy a 780M eléggé kimaxolja a rendelkezésére álló számító egységeket. Mondjuk úgy: ki van maxolva a frekvencia és a nagyobb fogyasztási kerettel már nem képes a teljesítmény skálázódni.

    A látható különbség adódhat abból, hogy az Adreno IGP egyrészről jobban optimalizált alacsony fogyasztásra, másrészt több számító egységet tartalmaz.
    Ez lehetne magyarázat, de ennek akkor azzal kéne járnia, hogy a lapka - legalábbis az IGP - nagyobb lapkaméretet is követel meg.
    Szóval tulajdonképpen az, hogy ezek a teljesítménybeli előnyök mennyiben csodák, majd csak akkor fog kiderülni, amikor megtudjuk - ha megtudjuk - hogy mekkora is egy ilyen lapka.

    A SD 8cx-ről találtam adatot, az 112mm2 volt N7-en.
    De az csak 4db nagy magot tartalmaz, ami nem is olyan nagy. Az Oryon magok vélhetően nagyobbak és 3x annyi van belőlük. Ha ebből indulunk ki, a SD elite lehet akár egy 200-250mm2-es lapka is.

    Mindenesetre gyanús, hogy a Strix Halo valójában a Snapdragon X Elite lenyomására készül.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák