-
GAMEPOD.hu
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tibicsucsu
aktív tag
válasz krizmo_ #6049 üzenetére
Koszi!
Igen, eleg finom bar azzal sosem volt gond. A bolti random kenyerlisztbol is finom. Ez a Szabo liszt viszont nagyon durva. A teljes kiorlesu sokkal sotetebb, mint a Garat volt es felsziv egy csomo vizet. Nem is fele-felebe (BL80-al) rakom a kovaszba. Inkabb csak 2/5 vagy 1/3 aranyban es 90%-os hidrataltsaggal. A kenyerteszta is sokkal kezelhetobb volt, nem ragadt es volt tartasa. Ez 70%-os hidrataltsagu es 20% benne a teljes kiorlesu liszt, a maradek BL80. Legkozelebb kiprobalom 75%-os hidrataltsaggal es egy teljesen feher kenyeret is. -
kmarci25
veterán
válasz Tibicsucsu #6052 üzenetére
Próbáld ki egyszer a Király-féle Bánkútit (csaladellato.hu). Eddig kétszer sütöttem belőle, 85% körüli hidratációval. Az infón 15g fehérje szerepel, ami valószínűleg igaz, ahogy vette fel a vizet.
Kép1, Kép2"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
Tibicsucsu
aktív tag
válasz kmarci25 #6053 üzenetére
Szepek!
Regota szemezgetek a csaladellatoval, de eddig nem rendeltem, mert sokkal olcsobban hozzajutottam a Garat lisztekhez, a Szabot meg kb a szomszedban kapni. Ritkan sutok es kicsit erosnek ereztem, hogy veszek 8-900 ft-ert ket kilo lisztet es fizetek 1200-at a szallitasert. Majd osszeallitok egy nagyobb kosarat ha elfogyott a Szabo es mas is kell. Koszi a tippet! -
őstag
válasz FerNandor #6055 üzenetére
Saját kialakult recept, egyéni ízlés szerint, így elhagyható belőle ami nem tetszik. Nagy lábos kell hozzá.
Kb. 5-600 gramm lapockával szoktam, amit viszonylag kicsire kockázok fel, hogy gyorsabban elkészüljön.2 nagyobb fej hagymát olajon, de inkább fehérszalonna zsírján megpirítok, hozzádobom a sárgarépa és zeller kockákat (kb. Fél kiló sárgarépa, kevés zeller) és közepes lángon, gyakran kevergetve pirítom még kb. 5 percig. Közben dobom rá a 4-5 fej fokhagymát apróra vágva. Utána nagy láng és megy rá a kockázott lapocka, amit szintén pirítok (elvileg jobb lenne külön, de az még egy lábos, így marad ez). Én a szalonna kockákat is benne hagyom, mert szeretjük. Ez úszni fog a tetején, de kit érdekel, könnyebben megtalálom.
Ha eddig megvagyok, akkor rámerek 1-2 teáskanál füstölt pirospaprikát és egy kis helyet csinálva a lábos alján, kanalazok oda 1-2 evőkanál sűrített paradicsomot, mert ha kicsit pirul, akkor jobb íze lesz. Az egészet összekeverem és felöntöm vízzel.
Ha nem lettem volna lusta, akkor a külön lábosban lepirított húsból nem jön fel sok hab, így nem kell leszedni, de így kicsit lehalászom azután, hogy forrni kezdett. Addig nem szabad bele fűszert rakni, mert akkor azt is lehalászod.
Ha megtörtént akkor teszek bele sót, 3 babérlevelet, borsot, majorannát, kakukkfüvet és ha az asszony nem figyel, akkor tárkonyt, ha figyel, akkor zsályát, mert nem szereti, egyébként megeszi, szóval nem értem.
Most jön, amire páran felhördülnek, de nem érdekel, dobok bele két zöldségleves zselékockát, mert finom, viszont tényleg csak ezt.
Innentől szintén változik évszak és kedv szerint, hogy még milyen zöldség kerül bele. Mi a krumplit nem szeretjük levesben, de mehet az is bele, inkább zöldbabot szoktunk, vagy karfiolt, zöldborsót, kelbimbót. Akár többfélét is. Mindegyiket úgy, hogy figyelem az időt, hogy ne főjön szét. Amikor a hús elkezd puhulni, akkor nagyrészt mindegyik mehet bele. Utána ellenőrizni kell a fűszerezést, mert ezek közül több szereti elszippantani. A zöldségekkel együtt teszek bele friss petrezselymet, mert az mindig van mélyhűtve. Ha szárított, akkor a többi fűszerrel együtt kell beletenni.
Nagyjából 1 óra alatt megvan az egész. Ízlés szerint lehet tejfölözni, de én nem szoktam beletenni, mert anélkül a hűtőben majdnem 1 hétig is eláll, ha még langyosan teszed be és csak mersz ki belőle. Inkább a tányérba szoktunk tejfölt tenni, aki szereti.
Ilyen a mi ragulevesünk.
[ Szerkesztve ]
-
Digitalpimp
senior tag
A fokhagyma nem gerezd akart lenni? 4-5 fejet soknak érzek.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
#49155328
törölt tag
válasz Digitalpimp #6059 üzenetére
Ki hogyan szereti, főleg ha nincs randid , egészséges a fokhagyma. Főleg sülve. Már hogy sülve sokat meg lehet enni belőle.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz #49155328 #6061 üzenetére
Nem gondolom, hogy ciki kockát, zselét, stb használni. Régen mindent alaplével turbóztak a tehetősebb konyhák, ma erre szerintem kevesebbeknek van ideje, kedve, stb. Ha meg nem magadnak csinálod, elég drága szerintem.
Az Aldis kocka nekünk is bejön.Töredelmesen bevallom, még MSG (Nátrium-Glutamát) is van itthon, ha kínai kaját csinálok, abba teszek picit, úgy kínai büfésebb íze lesz.
[ Szerkesztve ]
solfilo
-
tepenzed
őstag
Sziasztok!
Most, hogy már kellően sok pizzát sütöttem otthoni sütőben sütő vason (baking steel), szeretnék elkezdeni kenyérrel is foglalkozni, mert a bolti kenyerek a környéken ehetetlenek.Megmondom őszintén én azt az igazi egészségtelen nagyon friss, ropogós héjú fehér kenyereket szeretem , az esik a legjobban a friss házi libamájkrémmel Csak hát ilyen kenyérhez nagyon ritkán jutok...
Találtam videókat, blogokat ezzel kapcsolatban, kifejezetten vashoz is, de a fő problémám, hogy itt a garzonban nem nagyon tudok kovászt nevelni. Nincs valami tuti recept kovász nélkül?
Továbbá felmerült bennem, hogy nem rozsdásodik attól a vas, ha én elkezdek alatta vizet gőzölni?[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Digitalpimp #6059 üzenetére
Bocs. Az gerezd. Köszi! Bár valószínű nehéz eltéveszteni, mert az 5-ös fokhagymafüzér már kilóg a lábosból.
-
pohár
félisten
-
perempe
addikt
tegnap csináltam megint, de 125°C-on csak a hús volt jó;
a krumpli miatt vissza kellett rakni +1.5 órára, de akkor már 150°C-ra.kb. 20 perc szokott lenni az előkészítés, ami kb. 3-4 krumpli és 2 hagyma megtisztítása, feldarabolása és a fűszerezés. (most csak sóztam.)
hagymából, ami a jénai széléhez hozzáér, az leég, de ez legyen a legnagyobb baj.
bombabiztos recept, sokszor elkészítettem így, egyszerűen nem lehet elrontani.
[ Szerkesztve ]
* Brahms: 4. szimfónia *
-
FerNandor
őstag
Köszönöm szépen, legközelebb kipróbálom. Bár asszem párom már palóc vagy nem is tudom, milyen levesért rágja a fülem...
Amúgy nálunk is ez van.. Utálja a kakukkfüvet, rozmaringot, bazsalikomot. De, azt hiszem, ha nem tudja, vagy nem látja (mert nincs olyan sok), akkor semmi baja és megeszi"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
bbuffy
senior tag
A tegnapi kenyérkém. Kicsit mindig variálok az arányokon, hogx elkapjam a legjobb ízt. A kovasz mindig 1:2 vilagos rozs/bl80. A kenyérnél meg 450 Bl80 150 Világos rozs. Most csak EPM liszttel megyek, finom nagyon így is. Jó a Szabó is, talán picit kevesebb a karaktere nekem. V más, inkább olyan sinus görbe nekem az îze. Lágy, finom, no izgalom.
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
kmarci25
veterán
válasz tepenzed #6072 üzenetére
Nyugodtan használhatsz szárítottat is, teljesen ugyanaz. Nagyjából 3szoros a váltás, azaz 1g szárított 3g frissnek felel meg. Csak ezt különösen érdemes feloldani vízben, vagy felfuttatni használat előtt.
[ Szerkesztve ]
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
FerNandor
őstag
Valakinek van bevált medvehagymás pogácsa receptje?
Olyat szeretnék, ami nem ez a falatnyi, alacsony pogácsa, hanem kb 2 falatnyi és magasabb is (3-4cm magas). Könnyű szerkezetű, kívül enyhén ropogós, valami finom pogit szeretnék.[ Szerkesztve ]
"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
-
tepenzed
őstag
Sziasztok!
Tudnátok tippeket adni, hogy hogyan lehetne szép szabályosra megcsinálni a pizzát, beleértve a szélek egyenletes vastagságát is? Esetleg egy jó videó? Addig nem vagyok hajlandó Ooni Kodát venni, míg ilyen rondaságokat készítek otthon. 2 nap után kiveszem a hűtőből, elkezdem nyomkodni középről a szélekig, majd felveszem és a két öklömön tartva nyújtogatom. De már előtte sem volt szép szabályos a széle és amikor lerakom, hogy a feltéteket pakoljam, akkor még inkább deformálódik, ráadásul a lapátra is alig fér rá.
-
Ciccuka
veterán
válasz tepenzed #6078 üzenetére
Hardcore pizza és kenyér topik
Van egy ilyen topik is
Cicák támogatása: www.fos.hu/1176
-
bbuffy
senior tag
Tud esetleg vki La Cuisine fazék lelőhelyet itthon? Ahol még lehet kapni?
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
krizmo_
Topikgazda
Ma kovászos bagelt készítettem. Aki kedvet kapna hozzá, csak élesztővel, annak itt van egy korábbi receptem: Élesztős bagel , képek.
A tésztához:
- 500 g liszt (BL80, BL55, KBL, Manitoba... stb...egy részre lehet valamilyen teljes kiőrlésű is)
- 250 g víz
- 150 g kovász (100% hird.)
- 15 g vaj
- 3 tk só
- 30 g nádcukor (barnacukor)A főzővízhez:
- Víz
- Barnacukor, vagy méz
- Só
- 1 kanál szódabikarbónaA langyos vízhez adjuk hozzá a barnacukrot, a kovászt, aztán pedig a lisztet, végül a sót és az olvasztott vajat. Géppel vagy kézzel addig dagasztjuk/gyúrjuk, amíg szép fényes nem lesz a tészta, és már nem ragad. Rugalmas, kissé merev tésztát kell kapnunk. Letakarjuk és 1 óra múlva áthajtogatjuk. 30 fokra előmelegített sütőben kelesztem végig.
Ha a duplájára kelt(ez kb. 3 óra alatt történik) kiadagoljuk a tésztát. Én 120 grammos gombócokat készítettem(ebből a mennyiégből 8 bagel lett), aztán ezeket a gombócokat kinyújtom úgy, hogy fel lehessen tekerni, majd a 2 végét összetapasztom. A megformázott bageleket kb. 1,5 órát kelesztjük lisztezett felületen és konyharuha alatt.
Amíg kelnek a bagelek egy lábosba tegyünk fel vizet forrni, ha felforr adjuk hozzá a cukrot/mézet, szódabikarbónát és a sót. Ezt lehet ízlés szerint adagolni, de inkább több legyen a cukor/méz, mint kevesebb.
A sütőt melegítsük elő 210 fokra, és készítsük elő a sütőpappírral kibélelt tepsit.
Ha lejárt a kelesztési idő és felforrt a víz, akkor jöhet a bagelek fürösztése.
Az az oldala, amelyik kelesztés közben lefelé volt, az legyen felül fürösztés közben.
Oldalanként 30-40 másodpercig főzzük a bageleket, majd tegyük a kibélelt tepsire, és azonnal szórjuk meg magokkal, ha letettük őket leragadnak és nem lehet már mozgatni.
Ha kivesszük őket a vízből ráncosak és csúnyák, ez normális, sütés közben majd kirúgják magukat.
Egyből mehetnek is a sütőbe. ~ 20 percig süssük őket 210 fokon, majd a végén pár percig süssük légkeveréssel, amíg meg nem pirul kicsit a tetejük.Megjegyzés:
A tésztába lehet chilit is keverni, ha valaki szereti. Szóráshoz használhatunk bármilyen magot, (napraforgó, szezámmag, lenmag, köménymag...), de zabpehely is tökéletes.A megkelt bagelek, főzés közben , sütésre várva , belezet.
Az elkészült bagelek:
[ Szerkesztve ]
-
Digitalpimp
senior tag
Én ezt egy párszor megsütöttem:
Kakaós csiga
Hozzávalók:
40 dkg liszt
2 dkg élesztő
kb. 2-2,5 dl tej
4 dkg cukor
1 tojás
3+2 dkg vaj
csipet só
10 dkg cukor
6 ek. kakaó
"Az elmorzsolt élesztőt elkevertem fél deci langyos tejben egy evőkanál cukorral, és 15 perc alatt felfuttattam.
A liszthez adtam a maradék cukorral, tejjel és a tojással együtt, és a lágy tésztát kézi robotgéppel 10 percig dagasztottam. Félidőben adtam hozzá a 3 dkg olvasztott vajat és a csipet sót.
Langyos helyen, folpackkal lezárt mély tálban a duplájára kelesztettem (ez kb. 1 óra)
Enyhén lisztezett munkalapon kézzel jól átgyúrtam, és kb. 20x70 centiméteres téglalappá nyújtottam.
Megkentem 2 dkg olvasztott vajjal, egyenletesen megszórtam a cukorral és a kakaóval és a téglalap rövidebbik oldala felől feltekertem. Ujjnyi vastag csigákat vágtam, és hatosával sütőpapírral bélelt tepsire raktam. Ezután egy kistányér aljával ellapítottam a csigákat, majd letakarva újra keltek fél órát.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 10-15 perc alatt megsütöttem.
15-18 darab lesz belőle.""...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
krizmo_
Topikgazda
Fahéjas csiga:
- 500 g liszt
- 100 g cukor
- 2, 5 dl tej
- 60 g olvasztott vaj
- 1 csomag (7g) porélesztő
- Csipet só
- 1 reszelt citrom héjaSzóráshoz:
- Fahéjas cukor vagy kakaós cukor vagy vaníliás cukor vagy diós/mákos cukor...stb...Kenéshez:
- Olvasztott vajA végén(opcionális)
- MascarponeA hozzávalókat összedagasztod, addig kell dagasztani, amíg szép fényes felületet nem kapsz. A tésztát duplájára keleszted ( ~ 1 óra). Ha megkelt kinyújtod, és megkened egy kis olvasztott vajjal, majd megszórod fahéjas cukorral, aztán feltekered és kb. 2 ujjnyi szeletekre vágod, nem szorosan, de közel egymáshoz egy sütőpapírral bélelt tepsire teszed, majd a tetejüket lekened egy kis olvasztott vajjal. Hagyod megkelni őket, (~ 1 óra), majd 180 fokra előmelegített sütőben készre sütöd. Még melegen lekened jó vastagon mascarponeval.
A mascarponet el lehet hagyni, de így az igazi a recept.
Úgy is elkészítettem már, hogy a kis csigákat muffin formába tettem és úgy sütöttem ki. -
Ispy
veterán
Köszi mindenkinek.
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
alakesh
tag
Hölgyek-urak!
Egy jó élesztős babka receptje így húsvét közeledtével akad esetleg valakinek?
Előre is köszönöm
-
batagy
őstag
Sziasztok!
Rizsfőzővel barna rizst, hajdinát, quinoát , kölest is lehet készíteni, főzni?
Kinek van tapasztalata ezekkel a köretekkel? -
batagy
őstag
Sziasztok!
Másik hasonló kérdés.
Pároló edényre van-e esetleg tapasztalatotok, ajánlásotok? Zöldségek megpárolására. -
arcsin
senior tag
Nekem van egy IKEA-s levesesfazekam, ahhoz vettem egy ikea-s kieg. párolót, amit a tetejére lehet tenni. Meg vagyok elégedve vele, de én Bao-t szoktam párolni leggyakrabban, ide annyit, hogy földimogyoró olajjal/szezámolajjal szoktam kikenni.
Mi zöldséget inkább grillezni szoktunk nem párolni, úgyhogy arról nem tudok nyilatkozni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Ajka és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Hegesztés topic
- Xbox Series X|S
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Netflix
- Honor 90 - modellalkat
- Politika
- Autós topik
- Nem szavazza meg Musk 56 milliárd dolláros csomagját a norvég állami vagyonalap
- További aktív témák...
- Xiaomi Smart Cooking Robot. Teljesen új bontatlan 2 év garanciával!
- Gyönyörű autómatricák azonnal gyors országos kiszállítással! PH-soknak 30% kedvezmény!
- Skoda Scala - Szövetszőnyeg garnitúra
- Rowenta RH6751WO Dual Force Cyclonic akkus Rúdporszívó, 48W, 2 sebesség, 45 perces üzemidő
- Eladó Családi Ház Nőtincsen 70 négyzetméter Lakó rész + 40 négyzetméter beépíthető rész