-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Krajcsi
csendes tag
válasz HunLogin #120464 üzenetére
Szerintem egy manual karos, amennyiben csak presszó a cél, mindig jobb megoldás lesz mint egy pumpás.
A következő kérdés az, hogy zavar-e, hogy nem géped van és nem a gép melegíti neked a vizet.
A flair és robot előnye, hogy a gondolat megszületése és a kész kávé szürcsölgetése között 5 perc telik el.
Gép esetében ez fél óra kb.
Gépek mellett szól az 58 mm miatt a vst kosár lehetősége.
Ha csak presszóban utazol akkor árban nagyon ütős ajánlat a flair.
Btw nem tudom hogyan állsz örlő ügyileg, de az 100x többet nyom a latba.
És ahogy Péter is elmondta előttem, a keresővel rengeteg hsz-t fogsz találni, ebben a témában elég sok diskurzus volt. -
TDX
tag
válasz HunLogin #131008 üzenetére
Minél vastagabb a kávépogácsa, annál nagyobb az ellenállás. 32g az nagyon sok (legalább is a legtöbb gép esetében), persze a robot kosarába belefér, de sokkal több ellenállása van, ha ennyiből csinálsz presszót. Illetve kb. 2x-es mennyiségű vizet vissza is tart a pogácsa (pl. ha fixen 100ml-el töltenéd fel, akkor 100-32*2 = kb. 36g presszót kapnál a pohárba). Szerintem vedd vissza a dózist, 2x húzz 16g-ból shotot. Vagy vedd sokkal nagyobbra a szemcseméretet, de 32g elég sok. Mindenesetre érdemes mérni hogy hány gramm megy be kvból (tized grammos mérleggel), mert a 18g vs. 19g is ad különbséget adott kávénál, nem hogy 18g vagy 32g.
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
RetepNyaraB
veterán
válasz HunLogin #131008 üzenetére
-32g remélem nem egy adag, hanem mondjuk kettő (robot kb alsó optimális határa sztem a 16g)
-a kézid tengelyét esetleg csekkold, nem lötyög-e rajta az alsó kés. Tehát központos-e rendesen.
-a tekerés legyen rohadtul konstans. Mondjuk 1mp\fordulat és azt tartsd, mert nagyon sokat számít a lefolyásban.
-a robot második adagja back-to-back shot esetén mindig jelentősen gyorsabb lefolyású. Ez ilyen, bele kell számolni (kisebb, vagy pont nagyobb nyomás, rövidebb és óvatosabb előáztatás).
-előkészités fontossága
-a 10 nap már nem rossz, persze lehet tovább várni bontás előtt, az csak jó."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
zolnagy
őstag
válasz HunLogin #131011 üzenetére
Szerintem itt meg is van a miért, ha az van, amit gondolok. Tehát egyszerre tekerted le a két adagot és valahogy szétválasztottad kétfelé. Na most ez a módszer ami számomra még nem ismert,de feltételezem, hogy csak kikanalaztad az első adag tetejét és az összes fine az alján maradt, ami valószínűleg azt okozta, hogy a második pogácsának jóval nagyobb volt az ellenállása.
Javaslom, hogy adagonként őrölj és használj wdt-t. Kíváncsi vagyok, hogy ez esetben is tapasztalod- e ezt. -
lojzi1
csendes tag
válasz HunLogin #131017 üzenetére
Mit csinálsz pontosan? Letekersz a kézivel 16g-ot, be a Robotba és mondjuk 1 perc míg lehúzod? Ezek után egyet durvítasz az örlőn és lejön 45mp alatt? Vagy még lassabban?
Én is kézi őrlőzök és La Pavoni-zok, amit ugyanígy kézzel kell érzésre lehúzni. Amit észrevettem, hogy ha egymás után főzök, a második sokkal nehezebben jön le, ahhoz mindig durvitani kell az őrlőn egyet. Én is mindenféle módon elcsesztem már örlést, de gyorsabb-lassabb tekerés, meg a nagy adag szétadagolás nekem nem okoz ekkora eltérést két főzés között. Ezek nekem inkább olyan elméleti igazságok, mint hogy ha leejtek a követ, akkor a Föld is elmozdul a kő felé. Igen, de iszonyú kicsit.
Sokkal jobban számít, ha a tampert jobban vagy kevésbé nyomod meg, az egész komolyan érezhető.[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz HunLogin #131019 üzenetére
Hát ott tényleg nem kerek valami. Pedig a leírásodból az látszik, hogy figyelsz a részletekre. Jó, az egyszerre őrlés nem jó ötlet, de ezk szerint külön is jelentkezik, ráadásul pont ellentétesen, ahogy kéne...
Nálam is robot van és egy mazzer mini-e, kéziből meg kingrinder K6, de sose tapasztaltam ilyet. Ha durvábbra állítom, akkor gyorsabb, ha finomabbra, lasabb a lefolyás vagy kisebb illetve nagyobb a nyomás ugyanazon flow-hoz. -
kk831228
addikt
válasz HunLogin #131019 üzenetére
Jó lenne a tamperelést kizárni egy rugós vagy palmtamp...
Azért sokat számít de ha párszor tampereltél nagyjából ráál az ember keze és ekkora difik nem szoktak lenni.
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
RetepNyaraB
veterán
válasz HunLogin #131024 üzenetére
0.2g az nem oszt nem szoroz. Viszont a 40s vs két perc között őrületes difi van gyakorlatilag azonos állással. Elképzelni sem tudom. Budán lakom, ha érdekel gyere el. Hozd a cájgod. Van jx-prom és robotom is.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
tomiie6
csendes újonc
válasz HunLogin #131026 üzenetére
Ahogy látom, senki nem írta még le. Mivel az őrlemény nem homogén, nem lehet "elfelezni". El tudod, csak elveszted a konzisztencia esélyét a recept megismételhetőségét értendő.
Trek Domane SL 6 2022 || Domane AL 2 2019 R7000 || AVX DB1 || DF64 II DLC || 1Zpresso ZP6 Special || JE-Plus
-
Cathfaern
nagyúr
válasz HunLogin #131083 üzenetére
Nekem ZP6-al meg Gagné's appal nézegetve az volt a konklúzióm, hogy a tekerési sebesség olyan sokat nem számít, ellenben az, hogy milyen dőlésszögben tartod az őrlőt igen (függőlegesen a leghomogénebb).
De ZP6 relatív speciális őrlő, egy klasszikusabb espresso profilú kézi lehet másként viselkedik. -
tuzpenge
őstag
válasz HunLogin #133812 üzenetére
Mivel én kezdő vagyok robot téren ezért nem tudom mi lehet a hiba. Nálam ekkora eltérések nincsenek. Ugyan ezzel a kv-val “dolgozok” most csak az őrlő más (bocs nem, nekem a sima brazil van). Én arra jöttem rá hogy 17 gr kv-val sokkal jobb az eredmény. Előtte én is 16gr-al próbáltam és nekem se ízlett annyira.
[ Szerkesztve ]
ˣ
-
Krajcsi
csendes tag
válasz HunLogin #133812 üzenetére
A jx-pro anno nekem nagyon érzékeny volt a tekerési sebességre. Ha nem azonos volt a fordulatszám, akkor produkált ilyen nagy kilengéseket. Ha jól emlékszem lassabb tekerésnél nálam lassabban jött, gyorsnál pedig zubogott. De ez azért is maradt meg így bennem, mert elméletileg fordítva kellene hogy legyen.
Az biztos, hogy kb mindegy, hogy mi a sebesség, lehet is vele kísérletezni, hogy mikor jönnek a neked a preferáltabb ízek, de ha hasonló időket szeretnél, akkor tartsd ugyan azt a tempót. -
RetepNyaraB
veterán
válasz HunLogin #133812 üzenetére
Tartsd az őrlési tempót,de keményen. 1s\ford.
A back-to-back shot általában gyorsabban szeret lejönni roboton. Nincs pontos magyarázat rá, de segít, ha a kosarat alaposan eltörlöd a kettő között. Két megoldás van: a másodikat 1-2 bar körül áztatod 5-8mp, aztán relatíve kis nyomással (4-6) próbálod lehúzni a 30mp összidőt. Vagy áztatás nélkül megküldöd 9 barral, hogy összenyomja a pogit és hamar leejted 6-ra, vagy lejjebb, ahogy kívánja a lefolyás. Ízből elődöntöd neked melyik jön be jobban."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen