Új hozzászólás Aktív témák

  • rarki72

    tag

    válasz metrion #167391 üzenetére

    sajnos sok összetevős, nagyon szubjektív kinek mi a jó.
    ami biztos.
    ülőgumók távolsága fontos.
    felsőtest dőlésszög - minél előrébb vagy dőlve, annál kevesebb teher jut a gerincre és az ülő gumókra, ráadásul az ülőgumók felfekvési pozíciója is változik.
    persze minél több súlyt kell tartania a kezednek, annál jobban zsibbadhat.
    élőben és neten is sok helyen látni szarrá döntött nyereg pozíciót, ami teljesen hülyeség. ideális a vízszintes, +/- 1-2 fok. legalábbis minden szakirodalom ezt szajkozza.
    az én tapasztalat szerzésem onnan indult, hogy felhívták a figyelmemet a helytelen, bár látszólag egyértelmű logikámra. minél keményebb a nyereg annál jobban és előbb fogja az ülepem megszokni. a legrosszabb az agyon párnázott, zselézett, puhított nyereg.
    egy selle monte grappa argo-val kezdtem MTB-n használva. amíg nem léptünk ki az 50 km-es távból, addig álom kényelmes volt. az első hosszabb túra alkalmával, ami 100km-esre sikerült, 60km-nél hirtelen elkezdett sajogni az ülepünk mind hármunknak (nejem és fiam szintén ezt használta). az utolsó 10 km-en percenként kellett kiállni a nyeregből, annyira elviselhetetlen volt a fájdalom. a sok öreg róka tanácsát megfogadva elővettem fiam MTB-jéhez tartaláknak kapott nyerget, amiről végül kiderült, hogy a gép gyári nyerge volt anno, csak előző tulaj cserélte. egy wtb nyeregről van szó, amit a GT az Avalanche 4.0-hoz gyártatott és használt. szerencsém volt. elsőre betalált. hosszú ideig határozottan éreztem a keménységét az első métertől a 100. km-ig, de végig egyenletesen és nem váltott sosem át fájdalomba. ma már 2.500km után annyira megszoktam, hogy a keménység érzete is elmarad, szinte a túrák teljes távján. nem is tudom mi lesz ha tönkre megy majd egyszer... :(
    nejemnek egy Selle Royal Respiro Moderate Woman lett a terkkingjére. hála istennek az is betalált. ennek van sportosabb veriója is: Respiro Athletic.
    Menet közben cseréltük trekkingjét MTB-re és a nyereg máris nem jó, mert a felső teste előre dőlése nagyobb mértékű és ez miatt a nyereg szélessége már nem ideális hanem egyenesen zavaró számára. mivel imádta a nyerget és szintén 2500km-en keresztül tudta ezt tenni, nagyon nehezen fogadta el, hogy imádott nyergét cserélni kénytelen. most egy KLS Diversa nyerget tesztel, de nagyon nehezen barátkoznak össze, hiszen teljesen mást képvisel a két nyereg. fiam egy egy teljesen sík felúletű, nem ívelt, nem anatómiai formákat követő KTM nyeregre váltott. nézni is rossz, olyan mintha egy deszkán ülne, de azt mondja nagyon király és sosem nyavalyog, sosem fészkelődik a sokadik km után sem. én nem tudom elképzelni, hogy kényelmesnek tartsam, de neki bejött.
    tudom nem segítettem sokat, de abban bizonyosan, hogy más sem fog, neked kell megtalálni a rád szabott verziót :D

Új hozzászólás Aktív témák