Új hozzászólás Aktív témák

  • sssent

    senior tag

    válasz fireproof #2646 üzenetére

    Elég rossz a kérdés. Ha komolyan gondolod a dolgot, akkor nem fogod megúszni számolgatás nélkül.

    Attól (és kizárólag attól) lehet fogyni, ha a bevitt kalóriák száma kisebb, mint ami a szervezeted működéséhez szükséges. Hogy ez utóbbi nagyjából mennyi, arra léteznek kalkulátorok, amelyek testsúly, életkor, és életmód alapján adnak egy alap becslést. Az életmódból kiemelkedő sportolási tevékenységek az adott napi kalóriaszükségletet növelik. Erre találni szintén nagyon durva becsléseket, amik leginkább a testsúlytól, a pulzustól és az edzés időtartamától függnek, és nem a sebességtől vagy a távolságtól. Ehhez képest legfeljebb kb. 20 %-os deficitet érdemes diétával fenntartani. Nagyobbat tartósan nem jó, mert a szervezeted a koplalásra reagálva nem csak zsírt fog égetni, hanem olyan életfunkciókat is csökkent, amiket nem kéne. Ez se nem egészséges, se nem kellemes érzés.

    A pontos kalóriaszükségletedet kizárólag kísérleti úton tudod meghatározni. Kiindulsz egy kalkulátoros becslésből. Ezután minden nap számolnod (vagy legalább becsülnöd) kell, hogy nagyjából azonos mennyiségű kalóriát fogyassz, és nagyjából ugyanannyit mozogj. Hetente mérlegelsz. Ha a testsúlyod nem változik, vagy nő, akkor túlbecsülted a kalóriaszükségletedet. Ha csökken, akkor érdemes számolni egy kicsit, hogy mennyire egészséges ütemben csökken. Tegyük fel, hogy a 20%-os célként belőtt kalóriadeficit esetedben napi 900 kCal. Ez elméletileg 100 g zsírnak felelne meg (1 g zsír ~ 9 kCal), tehát elméletileg nagyjából heti 700 g fogyást kéne, hogy tapasztalj. A valóságban ez a szám kicsit el van csúszva, mert a szervezeted sajnos nem csak zsírégetéssel fedezi az általad fenntartott kalóriadeficitet. Mindenesetre, ha ennél lényegesen nagyobb fogyást tapasztalsz, akkor alulbecsülted a kalóriaszükségletedet, és túl gyorsan fogysz, ellenkező esetben pedig túlbecsülted, és fogyhatnál kicsit gyorsabban is. Ezeknek megfelelően módosítasz a diétádon és/vagy a mozgásterveden, és jön az újabb hét.

    A szükséges deficitet elő lehet állítani pusztán diétával vagy több mozgással is. Érdemes a kettővel egyszerre, mert a deficitet a szervezet a zsírégetés mellett nagyrészt az izomzat leépítésével fedezi, ugyanis ennek fenntartása teszi ki az alap energiaszükségleted nagyrészét (nem csak mozgás közben). Rendszeres sportolással jelezheted a szervezetednek, hogy azért azokra az izmokra is szükség lenne, így várhatóan kisebb mértékű lesz azok leépülése a fogyás melléktermékeként.

    syl5:
    Összemosol kétféle terhelést. Azért érdemes a zsírégetőnek mondott tartományban mozogni, mert ott sokáig bírod szuflával, és kevésbé érzed megerőltetőnek. De a szélsőséges terhelésektől eltekintve a zsírégető zónán túl sem ég kevésbé a zsír. A zsírt az aerob módon történő energiaelőállítás során égeted. A szervezeted ilyen módon fedezi az izomzat alacsony intenzitású terhelésen történő használatát. Amikor bringán kis nyomatékkal elkezdesz nagy tempóban pörgetni, akkor azért megy fel a pulzusod, mert az aerob folyamathoz kell a több oxigén. Attól, hogy a pulzusod már az égben van, a zsír nem fog kevésbé égni (sőt). Amikor a szíved már nem tud elegendő oxigént biztosítani, akkor a további energiaszükségletedet a szervezeted ugyan már anaerob módon fedezi (nem zsírból), de ettől az aerob folyamatok még nem állnak le (pulzus marad az égben). Ehhez képest a lábbedurranás az ott kezdődik, hogy az ember túl nagy nyomatékkal pedálozik. Az ilyen nagy intenzitású izomműködéshez a szervezet mindig anaerob módon állít elő energiát, függetlenül attól, hogy a pulzusod elérte-e az anaerob-zóna "határát" vagy sem. Szélsőséges példa erre a fajta mozgásra a súlyemelés.
    Másrészt a fogyás messze nem egyenlő a mozgás közbeni zsírégetéssel. A mozgás mindig energiaigényes, mindegy milyen jellegű, és mennyi ideig tart. Bármiből nyeri a szervezet ezt az energiát, az a mozgás befejeztével már nem áll majd rendelkezésre, így később a fotelban is lehet zsírt égetni, ha más nem marad. Az anaerob energiaelőállítást igénylő mozgással az a baj, hogy nem tudod hosszú ideig fenntartani (és esetleg másnap lábra se tudsz állni), így összességében esetleg kevesebb energiát használsz el, mintha kényelmesen csinálnál valami kevésbé megerőltetőt hosszabb ideig. De ha az a kérdés, hogy 5 perc kocogástól vagy 5 perc sprinteléstől fogsz többet fogyni, akkor a válasz: magasan az utóbbitól.

Új hozzászólás Aktív témák