Új hozzászólás Aktív témák

  • joysefke

    veterán

    válasz 6030D #71673 üzenetére

    Mert ha ennyit téved, akkor az nem olyan, hogy egyszer megadod neki, aztán onnan számolja, mert egy hét után már a föld alatt is lehetsz. :)

    Nem egészen.

    Nekem még nem volt ilyen, tehát csak az elméletet tudom visszamondani:
    -(1)Eltárolhatod egy vagy több pont tengerszint (tsz.) feletti magasságát, amelyet később a menüből visszahozhatsz és a túra elején viszonyítási pontként használhatsz.
    Például, ha mindig otthonról indulsz és tudod, hogy az 150m magasan van, akkor induláskor gombnyomással azonnal 150m-re tudod nullázni a magasságot.

    -(2)Menet közben ha változik az időjárás, akkor szép lassan egyre nagyobb lesz a magasságmérés pontatlansága. Ezt kiküszöbölendő menet közben is újra tudod kalibrálni a gépet, amikor ismert magasságú ponton vagy. Pld. Otthonról indultál 150m magasságról és most négy órával később a 700m-es dobogókő tetején 685m-t mutat, akkor rákalibrálsz 15m-t, mert tudod, hogy a Dobogókő 700m magas.

    Szerintem aki egyáltalán ilyen órában gondolkodik az szintezni akar, tehát egy csomó viszonyítási pontnak fejből tudja a magasságát, illetve még a magyar hegyeken is szokott lenni tábla, hogy milyen magasan vagy, tehát könnyen után tudod kalibrálni.

    A Sigmáról tudom, hogy ha nem mozog (alszik) akkor eltárolja a magasságot és utána arra kalibrál, hiába változott a légynyomás. Ez akkor jó, ha hosszú túra közben megállsz ebédelni/sörözni közben megváltozik az időjárás, akkor sem fogja a gép azt gondolni, hogy kikapcsolt computer mellett te hegyet másztál. VDO ezt más megfontolás miatt nem így csinálja.

    Amihez nekem kéne az, hogy ha megyek versenyre vagy túrára /tervezem, hogy a jövőben több ilyenen részt veszek/, akkor verseny előtt egyszer ránézek a szintrajzra, megjegyzem, hogy melyik csúcs milyen magasan van, utána pedig az órán tudom követni, hogy mennyi van az aktuális csúcs tetejéig. Ergó nem égetem el magam idő előtt és nem is óvatoskodom túl az energiámat. Ha tudod, hogy már csak 50m szint van a csúcsig, akkor az szárnyakat ad. Én nem ismerem olyan jól a túraútvonalakat, hogy fejből meg tudjam mondani, hogy mikor ér véget a következő emelkedő.

    Egyébként meg egy ilyen óra minden pontatlanságával napon belül még mindig jóval pontosabb, mint bármilyen "GPS-alapú magasságmérés"...

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák