Új hozzászólás Aktív témák

  • majkel

    tag

    válasz D4rkm4n #43 üzenetére

    Szerintem a kolléga nem véletlenül kapta fel a fejét. Kb az összes fotós könyv úgy kezdődik, hogy nagylátót soha nem használunk portrézásra, mert cefettül nagy a perspektivikus torzítása, még akkor is ha az ekvivalens gyu. táv. szorzó miatt az 55mm-es végállás már kistelének számít és az már valóban alkalmas lehet, de egy kitobinak nincs olyan jó fényereje, főleg nem 55mm-es végállásban.

    Szerintem vegyél egy olcsó Canon fix 50mm-est, nagy fényerővel (azt hiszem 1.8 vagy 2.8, nem emlékszem, én Pentaxos vagyok még pár hónapig). 30k körül vesztegetik. Próbáld ki, rájössz, hogy az egész egy teljesen más világ.

    Pentaxos fronton ott van a Pentax-A f/1.7 50mm vagy a Pentax-M f/1.7 50mm, nekem utóbbi van és igaz full manuális, de 12k-ért vettem vaterán (tömegével lehet ilyeneket vásárolni, nincs is Pentaxos ismerősöm akinek ne lenne legalább egy). Teljesen más az egész, és a gyu. táv. szorzó miatt legalább 75mm-nek felel meg, szóval portréra már tényleg alkalmas, de mindezt teszi úgy, hogy állati jó fényereje van, gyönyörű a bokeh és ha kell akkor f/5.6-ra rekeszelve olyan borotvaélesen rajzol, hogy gyönyör nézni.

    Szóval én is ajánlok neked portréra egy jó, fix obit jó fényerővel. Canon fronton AF-es obit is kapsz viszonylag olcsón és újonnan.

Új hozzászólás Aktív témák