Új hozzászólás Aktív témák

  • frescho

    addikt

    válasz zoltanz #14034 üzenetére

    ma szinte = 99.99%-ban. A maradekra ott a jelfogo / fogaskerek.

    Imet jegyzetre hivatkoznek a hang AD resszel kapcsolatban, ha megtalalnam, de megprobalom osszeszedni ebbol a (forrasbol):

    A hangfrekvenciás jelek digitális feldolgozása a PCM technika alkalmazásán alapul (PulseCode-Modulation; impulzuskód-moduláció). PCM rendszerben az analóg jelet diszkrét impulzusok sorozatára bontják. Az egyes impulzusok amplitúdóértékeinek információtartalmát binárisan kódolt kódszósorozatok hordozzák.

    Elso lepeskent az időben és értékben folyamatos analóg hangfrekvenciás jelet időben diszkrét impulzusok (minták) sorozatává alakítjuk át. Az egyes PAM impulzusok amplitúdója a hangfrekvenciás jel pillanatértékének megfelelően természetesen más és más. A Shanon tetel alapjan a mintavétel útján nyert jelből akkor lehet az eredeti jelet információveszteség nélkül visszaállítani, ha az fm, mintavételi frekvencia értéke legalább kétszerese az eredeti analóg jelben előforduló legnagyobb (fmax) frekvenciának. A mintavételi frekvencia értékének állandónak kell lennie. Képletbe foglalva az elhangzottakat: fm nagyobb vagy egyenlő mint 2fmax.

    Ez 44,1 kHz a kompaktlemezes rendszerben, de hangkartyaknal, DAT-nal SACD-nel ez sokkal tobb is lehet.

    Masodik lepesben a a PAM jel az AD-re kerul. Míg az A/D átalakító bemenetére érkező amplitúdóminták elméletileg végtelen sok különböző amplitúdóértéket vehetnek fel, addig az átalakítónak csak meghatározott számú bináris adatszó áll a rendelkezésére a kimenőjel előállításához. Az analóg bemenőjel digitális ábrázolásához rendelkezésre álló adatszavak száma a képzett adatszavak szóhosszúságától, azaz a szavakat alkotó bitek számától függ. Egy 3 bit szóhosszúságú kimenőjel előállítására képes A/D átalakító pl. 23 = 8 különböző adatszó (és ezáltal 8 különböző állapotú kimenőjel) ábrázolására képes.

    CD-nel 16 bit, de meg gyakran hasznalatos a 4, 8, 12, 24 bit is. (Az 1 bites delta kodolast most hanyagoljuk, mert az is atszmithato a PCM-bol.

    Meg jo tudni, hogy a bemeneten egy frekvencia limitert szokas alkalmazni, hogy az amugy sem atviheto tartomanyt levagjuk. Belathato, hogy tobbb bittel az abrazolas pontosabb. Az elteres az eredeti jeltol (kvantalasi) zajkent jelenik meg, aminek a szintje a bitek szamanak emelesevel javul. kis amplitudoju jeleknel eloerosites is javit, pl. a jelhez kepest kis erteku magas hangokat a digitalizalas elott erdemes kiemelni (erositeni) a melyekhez kepest, majd visszaalakitas utan azok erteket csokkenteni.

    Tehat megvan a digitalis jel, mar csak rogziteni kell a CD-re. Eddig megfelel?

    https://frescho.hu

Új hozzászólás Aktív témák