-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vicces1
aktív tag
válasz p.lac #102952 üzenetére
Azt vedd amelyik tetszik, mind jó presszóra. Illetve a 2 Kinu közt nincs különbség, csak az őrlemény gyűjtő, meg a felső perem, kb annyi mintha a piros meg a zöld között választanál, van aki státusz szimbólum miatt a classicot veszi (ugyanaz mintha elégetnél egy 20ezrest passzióból)
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
RetepNyaraB
veterán
válasz p.lac #103035 üzenetére
Egyrészt nem ismerem az avx kosarat, másrészt szimpla logózott kínai, fene tudja jobb-e bármiben a gyárinál. A feljebb említett ims, vagy vst már bizonyított. Nekem ims van, az kedvezőbb árú. Tamperből nem volt rugósom, neked még lehet :)
Ha nem, akkor vastag talpút vegyél, azzal egyszerűbb az élet. Szerezz be egy kosármagasítót is, meghálálja. Az a disztribútor viszont szerintem vacak, nagyon nagy felülete van a propellerek között, amire feltapad az őrlemény és még tömörít is közben, pedig nem kéne neki. Inkább Tadammnál nézelődnék (akár tamperért is). Nagyon drága, de magyar kézműves termék és az unokád is azzal fog betont keverni."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
lojzi1
csendes tag
-
Zen42
tag
válasz p.lac #104694 üzenetére
"inkább kinyomkodom az önzáró zacskóból a levegőt"
Detto. Kipróbáltam már mindent. Sokáig porciózgattam meg mélyhűtő meg CO2 meg minden. A legutolsó az az oxigén abszorber volt - tönkretette a kávét. Nem szórakoztam tovább, a tapasztaltak alapján leegyszerűsítettem a dolgokat. Ma már csak extrém esetben mélyhűtök (kizárólag a saját zacsijában, szelep leragasztva, mert ki tudja) és az űberdrága különlegességeket leszámítva már rég nem porciózok semmit. A hűtőmben 7 fok van. Ott tárolom a zacskókat és onnan nyitogatom fel őket sorban, és mindig oda is teszem vissza. A mélyhűtötteket ha van, 2 nappal korábban átteszem a rendes hűtőbe. Semmilyen minőségi romlást nem észlelek a fogyasztás során. -
zolnagy
őstag
-
sapizee
csendes tag
válasz p.lac #107918 üzenetére
Én csak a dugattyút és a tartót melegítem elő a kifolyó és aeropress gumis módszerrel, ez vajon mennyire eredményes? Számomra ez volt eddig a kényelmes workflow. Amíg melegszik, addig a kosárban már elő tudom készíteni a kávét, így az előmelegites minimálisan nyújtja csak a folyamatot.
-
Kávé Kálmán
tag
-
p.lac
tag
-
Kávé Kálmán
tag
válasz p.lac #107942 üzenetére
Jpender régi és elég aktív tag a hb-n. Hozzátenném, hogy egy megfelelő szenzor nem elérhetetlen egy amatőrnek sem, ami sok bosszúságtól és kérdőjeltől ment meg. Nem adják ingyen a műszer mellé, de 15-20USD-ből megvan. Paul posztját láttam, még anno az instán a videót is. Ő ugyan ígéri, de nem láttam, hogy megszületett volna az a mérése, amit valós körülmények közt (kávéval) végez. Szerintem, ha valamit meg akarunk mutatni abból, hogy milyen hőmérsékleti viszonyok általánosan egy húzás alatt, akkor nem szabad kihagyni a képletből a kávét, sőt azt sem, hogy 12 vagy 21g van a szűrőben. Nem szőrszálhasogni akarok, de ez totál más a hatása egy átfolyáskorlátozott, szűrőnek, amiben egy műanyagtömbe integrált szenzor van, mintha a víz a kávépárnát érné (összehasonlíthatatlanul nagyobb kontakt felület).
Nem kérdőjeleztem meg soha a dugattyú felmelegítésének értelmét, mindössze azon akadt el a szavam, lehet persze, hogy félreértettem, hogy a dugattyú átmelegítésének nagyobb szerepe lenne, mint a szuro/szurotarto/screen átmelegítésének. Nyilván javul a hőtartás. Innentől kávé, egyéni preferencia függvénye, hogy valaki látja-e (érzi-e) értelmét a processz további bonyolításának. Nekem a vizmelegítő gőzében történő szűrő/szűrőtartó/screen átmelegítés, forrásban levő vízzel történő felöntéssel mindig fasza italt eredményezett. Tisztán gravítációval (ergo nyomás nélkül) a kávépárna legfelső nagyon vékony rétegét éri csak relatíve forró víz. Mire odáig jutunk, hogy a kart nyomjuk a víz már régen civil hőmérsékleti régióban mozog. Nem eszpresszózom filter pörköléssel, azaz simán elképzelhetőnek tartom, hogy az én előmelegítésem limitált lehet extrém világos pörköléseknél.
-
p.lac
tag
válasz p.lac #110845 üzenetére
Aki érdeklődik a J-Max iránt, annak itt van egy részletes teszt/leírás: [link]
"If you’re going to use the espresso shots in milk-based drinks or you’re only drinking dark roasts, you’ll be happy with the performance. However, if you want to use it for medium-light roasts, I think you can get better performance with other manual grinders, such as the JE series or C40. Or with flat burr electric grinders."
-
lszlfrng
csendes tag
válasz p.lac #110834 üzenetére
Ha valami nem tökéletes az 1Z JE-PLUS kézi őrlőben, akkor az pont a mágneses tároló és annak a dugó/harangja.
A mágneses rögzítés a f@sz@, de a dugó az szájrángatós és kidobott pénznek tartom.Nekem az vált be a legjobban amikor a sima tárolót és egy kosártölcsért is használtam. A dugó parasztvakítás (szerintem) és csak azért készült, mert tároló és nem lehet a kosárra/ba fixen passzintani.
Mivel nem illeszkedik (egyik felével sem fekszik bele) ezért a dugó kihúzásakor a tároló elmozdul(hat) a kosár felett amit a dugóval való ütögetése és az egész rázogatása is tetéz. Próbáltam a tenyeremmel összefogni fixen egy vonalba, ami addig volt életszerű amíg nem a forró kosarat és kart ölelgettem a tenyeremmel. Az fájt.
A dugóval azért kell ütögetni a tároló belsejét, mert az őrlemény nem megy le magától (Newton 9,8g-je nem elég neki), plusz egy kevés finom őrlemény fel is tapad a tároló falára. Jól jöhet a hozzá adott ecset is.
A mikrométer léptetést meg soha nem értettem igazán, mert nem írják le, hogy egy klikk az a függőleges (menet emelkedésre vonatkozó) vagy a két kés közötti résre vonatkozik. Ha a kúpos kés metszete nem egyenes hanem íves, akkor a kések közötti rés se egyenletesen változik a klikkekkel. Legjobb nem foglalkozni vele.
-
WarLock07222
tag
válasz p.lac #111124 üzenetére
Felvettem pár plusz layert, nagyjából "környékenként", azokra a helyekre ahol le lett pöttyintve valami Így talán picit tartható a rend és nem ömlesztve kell majd bogarászni.
Illetve plusz 1 layer - pörkölők. Nyitottam a listát azokkal, amiket én így fejből jöttek, illetve már próbáltam Ez is bovulhet szépen még valószínűleg.
-
rastacsz
tag
válasz p.lac #111458 üzenetére
De nem tudjuk, hogy egy szűrő volt-e minden csapra, beleértve az oldalsó kerti csapot is. (fent is töltötték a kávéhoz a tartályt)
Espressokat tekintve akkor a többség azon a véleményen volt, hogy ezek nem a tökéletes kávék voltak?
Átlag magyar vendéglátásban kapható kávékból kiindulva, nekem ezek a jobban sikerült kávék voltak. Olyasmi, amit kezdőként otthon is összehozok, de nem tudtam rá mondani, hogy rossz (két kávét dobtunk ki, az egyik egy kapszulából eresztett, a másik meg one11 columbia, de ez utóbbi inkább nem fért) A libabőrnél az etióp filter és espresso is össze lett kóstolva. A filter a srác szerint durvábbra lett őrölve, mint optimális, az espresso meg amit a gépészet kreált, nem dobtam hátast.
A ktrl espressoja nekem a jobban sikerült kategóriában volt (ugye, ki, mikor, hogyan főzte) nem a citromlé, hanem a többi standon közepesen savasnak titulált kávék között volt. (A tényleges citromlé nekem a budaörsi majorban jött, ahol régen casino mokkából főztek)
Egy szinten volt az impresso etióp bukissa espressojával.
De ezek szerint nem a legszuperebb espressok készültek a rendezvényen. Én meg már megnyugodtam, hogy nem is olyan tré, hogy otthon is néha egyszerre savas és keserű a produktum. Erre tessék, mégsem ilyennek kell lenniA filterek milyenek voltak?
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
adp
őstag
válasz p.lac #111456 üzenetére
Presszóból is szerintem is a hiper-szuper-automa adta a legjobbat.
Azért filter vonalon voltak jók, pl ugyanez az etiop vagy épp a Bányai Gesha, vagy a Kontrollnál is nagyon jók voltak a filterek főleg a gesha, na meg a one 11 costaricai filter is nagyon adta..... Impresso hozta a kötelező középutat amit szokott, finom volt. Viszont presszó vonal nagyon gyönge volt úgy amblokk -
RetepNyaraB
veterán
válasz p.lac #111583 üzenetére
A gyártó leírása szerint csináltam (majd meglesem a tyúbot is, kösz) és rendben lévőnek tűnt a folyamat. Amúgy talán 1.9 táján fog stabilizálódni, bár ezt szimplával próbáltam, úgy kevésbé fáj kidobni az elrontott köröket. Dupla kissé finomabbat kér általánosan nálam, mint a túltöltött szimpla.
Szerk.: A gyári kalibrálás jobb. Nem is értem a jutyúber csávót; világosan le van írva hogyan kell nullára állítani a cuccot, ügyeskedés nélkül
Vagy esetleg neki valami régebbi darab van és ápdételték a kalibrálást. Nem tudom.[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz p.lac #111850 üzenetére
Igazából szerintem jobb, de mivel ez új, az meg használtan került hozzám, nem egész fair összehasonlítás.
A főnix fokozatmentes szabályzása verhetetlen, a jx meg sokkal kényelmesebb a kézben és érezhetően hamarabb is kész van a reszeléssel. A Kinu alja kényelmesebb, mint a betekerős jx, de törik mint a tojáshéj. Az őrlemény minősége nekem egykutya (és jó), ja de a jx alig töltődik fel, a főnixet azért kellett pofozni rendesen, mire kiadta amit beleraktam.
Összességében egyik 60k, másik 90k és saccperkábé ugyanazt hozzák.
Nem sok kérdés marad..."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Toobee
veterán
válasz p.lac #113149 üzenetére
Téesz Geisha - La Gabriela * Kolumbia. Gesha vonalon azért nem egy csoda valami, de akciós árán (3190 Ft) egészen jó. Ez a profil kifejezetten jól állt neki. Paljoccal kóstoltuk a céges Lelittel, meg Aeropressben is, de azok után nem akartam volna újra venni ezt a kávét.
https://barbieripnk.hu/
-
rastacsz
tag
válasz p.lac #113406 üzenetére
Köszi!
Akkor már csak az a kérdés, hogy a csv-k valahol elérhetők?
Van esetleg közössége?
A decent profilok vhogy összemérhetők, illeszthetők a SEP alkalmazáson belüli profilokkal? Egyáltalán, a decent görbék is csak a tulajoknak szánt zárt csoporton belül elérhetők?There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
rastacsz
tag
válasz p.lac #113501 üzenetére
Köszi
@WarLock07222, neked is, de nem adom fel.De úgy tűnik, ez a vonat elment, elkísérleteztem. Fura volt, hogy sokkal finomabb őrlést kívánt, mint most az etióp admasu ardosa. Ami 8bar - 1g/s alatt van, joker őrlő álláson, ami ezek szerint sokkal megengedőbb. Barack eper jön.
Ebben a babok egyenletesebb méretűek és a szín is homogénebb. Tudom, másik fajta, ez heirloom, míg a huehuetenango bourbon cturra - catuai (keverék?).Acaia lunarral más is tapasztalt furcsaságot? Nem tudom, hogy a hőmérséklet miatt, vagy csak magától, de elkezdett furcsán viselkedni. 13.92g-ot mér, egy perc után még lecsúszik 13.81-re. Légmozgás nem érte.
[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
konzumpro
senior tag
válasz p.lac #113731 üzenetére
Örök hála, akkor nem kell Müllerbe mennem üres spricniért, éljen a víz alá tartott kiskanál, aminek nyelével megkevert kávészemek sztatikus feltöltődése jelentősen csökken!
Vigyázat, megrázó képsorok, szemüveges hipszter kattintás után!
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
-
Cathfaern
nagyúr
válasz p.lac #114284 üzenetére
Köszi az infót! Akkor ezek szerint nem fut végig max teljesítményen...
Ha jól sejtem akkor te azt használsz? Van vele valami plusz probléma amire nem számít az ember? Pl. tisztítás mennyire problémás? Gondolom vízkő lerakódik a gép belsejében... vagy szűrt vízzel indítod?Mano66:
Én úgy gondoltam tartály nélkül, hogy olcsóbb legyen, mint az alap verzió Nekem az átfolyási sebesség nem lenne szempont...[ Szerkesztve ]
-
Eugene Roe
őstag
válasz p.lac #116851 üzenetére
Furcsa hogy itt a desztillálás a menő, nekem akvárium miatt RO van, szerintem felesleges a tökéletesre törekedni (mondom igazi kávétaapsztalat nélkül).
Öntsete össze deszt/RO vizet Mizse (kifejezetten alacsony oldottanyag tartalmú, szerintem ízletes) ásványvízzel 3:1 arányban, és már az is jó lesz. Hoffmann is azt mondta egyszer, hogy a kávénak szüksége van a vízben található elemekre. Matcha teát szoktak 0-ás vízzel inni.
It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!
-
justgiveup
tag
válasz p.lac #117948 üzenetére
Köszi a válaszokat!
Neked mi a véleményed a fentebb említett Timemore C2-ről? Kezdetben valószínűleg nem lesz espresso a terítéken, előtte inkább kicsit ismerkednék az alapokkal, egyszerűbb kávékkal.
Ebben az esetben jó választás lehet az is? Ami bennem is felmerült, hogy találok-e vevőt a Timemorera, ha túladnék rajta. JX-Pro esetében valószínűleg könnyebb lenne -
brumi1024
veterán
válasz p.lac #118748 üzenetére
Nekem presszóra jobban bejön az Omega, már csak a kényelem miatt is (kevesebb tekerés, illetve komfortosabb állíthatóság a számozott fenti skála miatt is). Túl sokat nem presszóztam a C40-nel (csak 9B-vel, utazásokon), 3-4x 18g letekerése hamar unalmassá válik, szóval az íz összehasonlítás nem lenne fair. Ha fokozatmentes állíthatóság a cél, akkor viszont kiesik az Omega, viszonylag nagy az ugrás két pont közt, bár eddig még nem találkoztam olyan kávéval amit ne tudtam volna beállítani Flair 58-cal vagy Biancaval (most az egyetlen darálóm az Omega).
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- IGAZI RITKASÁG: Számozott, limitált kiadású Assassin's Creed Valhalla Orlog Deluxe Edition
- Bulova Archive Series Mil-Ships Automatic 41mm tok Sapphire Crystal
- Moon X Power 2500 kerékpárlámpa
- Stabil MoBalux fürdőkád belépő
- DJI AVATA Pro-View Combo (DJI goggles 2) +Fly more Combo FMC +Motion Controller +RC2 +koffer
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen