Új hozzászólás Aktív témák

  • Czo

    őstag

    válasz envagyok #93019 üzenetére

    Driverbol, nekem Sony csatlakozosbol, SONY CDU33 volt (szerintem ez volt a tipus, de a fene se tudja pontosan, az eject csak kikopte a talcat), ahhoz SLCD.SYS volt a DOS driver neve, cimboranak volt valami Panasonic olvasoja, ott rohogtunk szerencsetlenen, hogy sehol nem szerepelt a Panasonic nev, mindenhol csak a Matsushita Kotobuki Electronics, es akkor biztos atbasztak a kinaiak :D (persze, akkor meg nem tudtam, hogy a gyarto a Matsushita, es a Panasonic az csak az egyik brand, amivel ertekesitenek). Ehhez aszem MKExxx.SYS nevu driver volt, ahol az x, az szam.

    Azt nem tudom, hogy ha volt 3rd party drive, ami Panasonic interfacet hasznalt, de maga a drive nem Panasonic gyartmanyu volt-e, az mukodott-e a Panasonic driverrel. Ez lehet igen is, meg nem is. Technikailag nem kotelezo, mert ezek "picsaegyszeru" interfacek. Tehat nem kell, hogy minden gyarto, ugyonazt a "bitsorozatot" hasznalja ugyonarra a funkciora.

    A jumperek sem egyertelmuek szerintem, mert a Sony es a Panasonic driveon is volt jumper, ID valasztasra (1 kabelen lehet tobb drive!). Szoval, nem csak azt kell nezni, hanem azt is, hogy az tenyleg az IDE Master/Slave jumpere legyen.

    A legegyszerubb, a legjobb, ha a driveon levo cike alapjan meggooglezod, hogy o micsoda es mi kell hozza. Kb lehetetlennek tartom, hogy ne lehessen a drivert beszerezni.

    92-ben meg nem volt ATAPI. 93-94 korul, mar boven leteztek IDE csatlakozos, de nem ATAPI-s CD-ROM driveok, de 94 korul szerintem, mar ATAPI is (csak akkor, meg nem ATAPI-nak hivtak, hiszem az ATAPI szabvany, az 98-as).

    Amikor a Windows 95 kijott, nekem ATAPI-s 4x Sony volt, a kinezetere emlekszem, de Googleval nem talalom a driveot, ezt siman latta a Windows 95. Volt ismeros, akinek szinten IDE, de nem ATAPI driveja volt, azt ahogy korabban is irtam, csak akkor latta, ha be volt toltve a DOS driver. Kb egyszerre vettuk, az arara nem emlekszem. Mivel 96-tol internetezek, igy nem tudom, hogy talaltunk-e volna ahhoz a drivehoz abban az idoben (95 nyara) Windows 95 drivert.

Új hozzászólás Aktív témák