-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
t-bali3
senior tag
Ez az olajosság mitől lesz?
-
mutyi
őstag
válasz ronin s8 #13000 üzenetére
Ohh, azt nem figyeltem, de most visszaolvastam.
Akkor már meg is van a baj forrása, a gép ezek szerint biztosan elég hőfokkal rendelkezettÍrtam hogy voltam a Szegeden üzemelő Dock Cafe-ban. Az előbb írta valaki,hogy a legtöbb kávézóban nem törődnek kellően a gépek megfelelő karbantartásával.
Éjfélkor voltam bent pénteken,épp zárás volt és a srác porszívózta ki a darálót. Tökre örültem is, mert látszódott,hogy figyelnek ezekre a dolgokra. Az espresso gép is tökéletesen ragyogó volt hátulról,csak úgy csillogott-villogott.[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
válasz t-bali3 #13002 üzenetére
A porkolestol. Elviszik a masodik recsegesig es benne tartjak. Akkor lesz ilyen olajos. Egyes Kenyakat esetenkent meg lehet porizni sotetebbre, de nem nagyon szokas. Van ilyen elgondolas, hogy mindent ilyen sotetre, van aki szereti is, bar mondjuk en meg nem talalkoztam ilyennel!:-)
[ Szerkesztve ]
-
ronin s8
senior tag
Nem tudom, lehet. Minden esetre először a lefolyásokat állítsd be stabilra, a hőfokkal most ne foglalkozz (még).
Gondolj bele, hogy abban az esetben a legmagasabb a hőfok, ha csak átszalad a víz a karon. Ilyekor majdnem a bojler hőfokot hordozza (persze picit kevesebbet). Ha viszont csak egy csepp jelenik meg a kifolyón, az lehűl (már a pogácsában).
E két szélső érték között változik egy adott hőfokú bojlerből kilépő víz hőmérséklete.Ha eddig csak gyorsan átfolyó kávékat húztál, azok tutti, hogy túl forrók voltak...
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
paljoc
tag
Kona-t en is kostolgatom, de nalam nem volt savas-gyumis. Sav ill. keseru iztol mentes, lagy, mogyorora emlekezteto izek, leiras szerint pici fahej beutes is lehet, azt meg nem fogtam meg. Nagyon pici gyumi van benne, de ezt a fajtat tenyleg nem a savassag kellene hogy jellemezze. Fo jegyei: barsonyos, sima, diora, mogyorora es enyhe fahejra emlekezteto jegyek balanszos egyvelege kellene legyen eme remek nedv!:-)
Nekem izlik, de extra kulonlegesseget amit akaratlanul is, de ismerven az árát szeretnek erezni, azt nem nyujtott.
A panama viszont felcsigazta az erdeklodesemet ahogy irod hogy milyen finom, mondjuk nem ezert, mert mar megrendeltem regebben, de uton van egy zsakkal belole. Kivancsi leszek!:-)[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
már irták egy párszor, de újra csak azt tudom tanácsolni, hogy duplával tanulj/gyakorolj! a dupla sokszor jobb eredményt hoz, ha tökéletes a szimpla akkor is. nem emlékszem milyen géped van, de 8grammból kb csak az LM szimpla szűrővel lehet kávét főzni, és ott is 9 az a 8. a "hagyományos" szimpla szűrők 10g alatt nem müködtek nálam.
-
HÁZIGAZDA
válasz paljoc #13007 üzenetére
nálam nagyon ingadozott még, hogy milyen lett, úgyhogy egyelőre nemigen számít, hogy miket érzek. de tegnap sikerült belőle kifejezetten savanykás-savas végeredményt csiholni. magasabb hőfokon valóban lágy lesz és nagyon visszafogott, az enyhe mogyoró is stimmel. azért is mentem lejjebb, mert egy picit jellegtelennek tűnt, de lehet, hogy csak át kell kalibrálni az ízlelőbimbókat a harsány egyéb kofikról. egy pici maradék van még a dark konából is, holnapután összekóstolom őket.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
And06
aktív tag
váltottam P&Y etiop yrgacheffe-re, na ebben már megfelelő mértékü gyümi van! finom!
-
-HajTömeg-
őstag
Nem is kaptál hozzá?
Ha ugyanaz a két daráló felépítése,akkor a leírásban láthatod a működési elvet.
Ha sehogysem elég finom a darálás,szerezz be hozzá alátétet.
Amire még figyelni kell:
-Mivel mozog a babtartály daráláskor,ezért ne fogd a tetejét,mert az a kis ránehézkedés is változtathat a finomságon.
- A kés legyen mindig jól rászorítva a csavarral,mert ha nem így van és a csavar enged neki egy kis mozgást,az is elronthatja az örleményt.Alias: Júzer error
-
ronin s8
senior tag
válasz -HajTömeg- #13014 üzenetére
Ez ilyen daráló...? Vazze kicsit többér már jót is lehet kapni.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz -HajTömeg- #13017 üzenetére
Elhiszem, hogy jó. Én darálóból viszont csak régit, az örökkévalóságnak készültet vennék. Olyat, aminél fix öntvényben futnak a csapágyak, és nem műanyag. Ezeket nem kell pár évente kikukázni, és mindig egyformára, konzisztensre ôrölnek. Ami nem ilyen, az számomra pénzkidobás.
Elég hozzá 40 forint is, nem kell ám elmenni 80-ig. A maiak közül Compak vagy Mazzer, a régiek közül több: Macap pl.[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
cekkk
veterán
válasz -HajTömeg- #13014 üzenetére
Nem.
Most átraktam 6ra jól összenyomtam alig jött ki valami és az is hideg volt -
-HajTömeg-
őstag
válasz ronin s8 #13018 üzenetére
Én ezt 21ért vettem, annak is a duplája egy Mazzer, ráadásul használtan.
Mivel nem értek hozzá, zsákbamacska lett volna dupla pénzért,ha egyáltalán találok...
De félreértés ne essék,ha valakinek több van rá,akkor én is azt javaslom,amit te.
Pontosan melyik tipusokra gondolsz, melyik a jó?(#13019) cekkk Hideg?
Te,valami hasonló lefolyás lenne az ideális: bár ez sem tökéletes[ Szerkesztve ]
Alias: Júzer error
-
ronin s8
senior tag
válasz -HajTömeg- #13020 üzenetére
Típust nem tudok, nincs "raktáron" egy sem. Ki kell várni akár (sőt) innen a fórumról is.
Jó a Mazzer, de csak a maiak mellett. Régen bármelyik gyártó csinált jót. Asszem Sid szerint valójában csak két gyártó gyártotta ezeket össze-vissza címkézve: ECM, LaSanMarco, Rancilio, Macap, Gaggia, Faema, ezernyi.
Ha látsz egyet, bekérdezel, és valaki már mondja is az okosságot...Az meg, hogy használt, ne érdekeljen! Nekem van egy 25 kilós tömör fém 70-es évekbeli Macap-om. Most kezd már végre bejáratódni. (Valami 25 pénz lehetett Sid-nél pár éve)
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
mutyi
őstag
Úgy jártál mint én, pont erről írtak tegnap.
Ha túl nehezen megy át a pogácsán a víz,akkor lehűl,mire átjön kávé formájában. Ha túl forró,akkor meg túl gyorsan folyt át, ha a víz alapvetően kellően meleg volt már.
Én most főztem 3 adagot, de nem vagyok megelégedve.
Apámék szerint is piszok erős lett.
Szerintem is.
A végén megutálom a kávét, ha sokáig ilyen szarokat főzök
Éjszaka aludni sem bírtam normálisan.
Én 7-en daráltam ugyanazzal mint te és ott már hideg volt, ezért 8-ra visszavettem és kevésbé tömörítettem.
Így már kellően meleg lett a kávé,de mint említettem mocsok erős. -
bbuffy
senior tag
válasz -HajTömeg- #13020 üzenetére
42ért mazzer? Az milyen?
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
t-bali3
senior tag
-
mutyi
őstag
válasz t-bali3 #13025 üzenetére
Na pont ez a bajom, hogy laikusként nekem is tetszik külsőre, de ízre meg nem,mert olyan,mint amikor meg akarnak mérgezni kávéval.
Ti szoktátok mondani,hogy a jó kávé akár cukor nélkül is finom,de ezt cukor meg tejszín nélkül kínzás lenne meginnom.
Ilyenkor amúgy jó lenne egy olyan ember,aki ért is hozzá és ha ő kóstolná,akkor tudná mondani, hogy mi a baja.
Lehet megpróbálom kicsit kevesebb kávéval, 10g-al ennyire erős lett.Ok, akkor hogyan tovább?
Maradok a 10g-nál,de mi van akkor ha meg van a 25-30 ml 30 mp alatt és baromi erős?
Akkor a kávé a szar?[ Szerkesztve ]
-
ronin s8
senior tag
À brávo! Nagyon jó! Akkor tudod gyakorolni a lefolyásokat (duplát is szimplát is), és mire veszel valami ihatót is, egészen belejössz, mint kiskutya az ugatásba.
Viccet félretéve, az ihatatlan, mint ahogy mindegyik Segafredo.
Javaslom bármelyik Paljoc-kávèt, azok nagyon jók.
Alternatívaként Kvzzz webáruházából valamit vagy a Kapuczinertől esetleg.
Kezdésnek ezek.[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
mutyi
őstag
válasz ronin s8 #13031 üzenetére
Tudom, Blaze is ajánlotta Paljoc kávéit és fogok is venni,de még itt van egy bontatlan Panama Geisha, szóval előbb majd még azzal kell próbálkoznom,remélem ott már finomabb kávékat fogok készíteni.
Lesz egy kezdő kérdésem: Az jó-e ha 30 mp alatt jön le 25 ml folyadék esetleg fordítva?
Tehát a 25-30 mp és 25-30 ml az egy intervallum vagy kötelezően 30 mp alatt 30 ml-nek kell lefolynia és 25ml-nek 25 mp alatt? -
adpeter
tag
Eszedbe ne jusson kipróbálni a Geishát addig, amíg nem gyakoroltad be az alapokat! Még kevesebb sikerélményed lesz vele. Nem egyszerű kávé. Persze, nem tudom ezt honnan vetted, ha sötét akkor mehet.
Bár sötétre pörkölni egy Geishat olyan mint világoskékre festetni egy Ferrarit!
De valaki erre esküszik."-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
And06
aktív tag
-
RBJ
addikt
Hazahoztam a munkahelyről a szarvasit mert elég ganyé állapotban volt.
Már vagy 4 jére áztatom és öntöm ki a citromsavas löttyit de még mindig barna a belüje. Főztem egyet olyan ganyé lé jött le rossz volt nézni.
felsőszűrőt levettem szinte nincs is rajta lyuk annyira retek. A felső szürő feletti rész az öntvény is tiszta vízkő, ezt hogyan tudom lemókólni?Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
peu407
senior tag
Skacok!
Csak citromsavavval tisztítjátok a kávéfőzőt? Semmi vízkőoldó? Vízzel higítjátok a citromsavat?
Még 1 kérdés: a sokat említett paljoc urat hol lehet megtalálni?
És ha valaki kávéfőzőt akar venni, még va 2 órája licitálni:
Gaggia Classic Siebträgermaschine mit Zubehörpaket mit hochwertiger Mühle Nem az én hirdetésem,találtam böngészés közben. Biztos megbeszélhető vele, hogy küldje le Mo-ra.[ Szerkesztve ]
-
ronin s8
senior tag
válasz peu407 #13039 üzenetére
Elég erős sav a citromsav. Természetesen a vizes oldatát használjuk. Szárazon nem jó semmire.
Az olajos szennyeződések leoldására lúgot használunk. Tersonet a neve.
Ez a kettő mindenre elég.Paljocnak írj privátot.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
peu407
senior tag
Köszönöm a válaszokat. Automata kéváfőzőhöz is ajánljátok ezeket a "tisztítószereket"? Mi nem vagyunk akkora szakértők,mint ti, pontosabban a nejem, mert én egyáltalán nem kávézom. Csak kapkodom a fejem mikor olvasom az írásotkat.Hihetetlen mit lehet kihozni egy kávéból.Ez már egy életforma,ahogy látom...
-
atok666
őstag
Mennyire zsakbamacska megvenni egy 1 eves SuperJollyt, amit kavezoban hasznlatak? Felszamolnak egy kavezot es kiarusitjak a cuccost. 200eurot kernek erte.
Atok
[ Szerkesztve ]
-
-HajTömeg-
őstag
Mi okozhatja, hogy Evo-ban visszaesik a nyomás?
Üresen minden oké.
Ha durvára őrlök és könnyen át tudja nyomni a kv-t akkor is oké.
Amint azonban nehezen jön át a kv, pl csöpögősen indulna, leesik a nyomás 6 bárra kb.
A pumpa elvileg jó, 10mp alatt 60 ml.Alias: Júzer error
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen