-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #62999 üzenetére
ez tény, akkor casmo még hírből sem volt, SiD is itta a feka olasz leveket
diagnosztikai eszköznek anno is bevált, de ma már inkább kávéznék. a toobee-féle dologban is csak annyi lehet, hogy a crema mondjuk a zárt karból kicsurgás alatt összeesik valamelyest. de az ilyesmi engem már nem érdekel, nagyjából úgy is tudom, hogy a saját pörik a végállapot, a casmo referenciának kellett, meg csakazértis jeligére, hogy nemá savanyú legyen.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Toobee #63000 üzenetére
demá: ha adott a szűrő és benne a kávé, akkor qrvára mindegy, hogy mi tartja! azért ezotériába ne menjünk már át.
a kifolyón csurgás alatt bubitlanodó crema legyen az a realitás, amit még elfogadok. érdekelni akkor sem érdekel, de annak legalább lehet értelme.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Casto
csendes tag
válasz soldier2 #62999 üzenetére
Először arra gondoltam, hogy én rontok el valamit, aztán arra is, hogy a szűrő, a gép, a hőfok (azt még be is mértem), az őrlő, az előkészítés, stb., stb. okozza a savasságot, de arra tényleg nem gondoltam, hogy csak nekem nem jön be ez
Viszont ahhoz, hogy ezt valóban validálni tudjam, meg kellene kóstolnom egy profi közepes pörkölésű csapolást. Ilyet hol lehet jó eséllyel kóstolni?
szerk.: és tényleg köszönöm, hogy ilyen segítőkészek vagytok!
[ Szerkesztve ]
-
meander
tag
válasz fragola.6035 #62978 üzenetére
Boccs nem olvastam vissza, hogy pont mi miatt volt kérdés a Silvia fejhője... nekem egy szonda van a kilépő víztől kb. 2c-re, ezért viszonylag pontosan tudom mérni. Azt lehet mondani, hogy a csapolás megkezdésével kb. 2 fokkal melegebb a víz, ami kifolyik, mint a fej a csapolás előtt. Ha csinálok előáztatást akkor kb. 1+1 fok. A rézcsővel nyilván stabilabb a gép, de nem okoz akkora különbséget, mint a gaggián. Ott nagyban meghatározza, hogy lehet-e "folyamatosan" kávékat készíteni. A Silvia nagyobb bojlere alapból kevésbé érzékeny, de őszintén szólva nincs rézcső -vel -nélkül tesztem, mert a fragola azonnal megcsinálta rá a tuningot. Ha más volt a kérdés sorry, akkor majd kiegészítem
-
Bazsee71
őstag
Egy jó darabig én is így csináltam, aztán azt mondták a nagyok, hogy ha már megvan a jó tömörítés, akkor ne borzoljam feleslegesen.
És igen, közepes/világos pörik szeretik az előáztatást, legalábbis ezt tapasztaltam. A nyomás teljesen jó. Még lassítanék a lefolyáson, aztán ha úgyis ott van a savas íz ami nem tetszik, akkor ahogy soldier2 írta, kicsit más irányba kell elindulni kávéválasztás terén.
-
vTamas35
csendes tag
válasz Bazsee71 #63005 üzenetére
Meg gépfüggő is az, hogy mennyire szükséges az előáztatás. Rezgő pumpánál lehet elhagyható, vagy kevésbé fontos, mert lassan épül fel a nyomás, de rotopumpánál szerintem nagyon kell. Ott függetlenül az egyéb megoldásoktól (előáztató kamra az e61 fejben) szinte azonnal megcsapja a pogácsát a 9 bar. Nekem utólag került beépítésre a funkció és rengeteget dobott a lefolyások minőségén.
O1G
-
soldier2
őstag
Ha Androidos telefonod van és busdapesti vagy akkor keress rá a Budapest újhullámos kávézói appra. Valahol láttam egy felsorolást az egész országról, de nem tudom már hol volt (vsz a Daráló telegrammján).
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Casto
csendes tag
válasz balsa02 #63006 üzenetére
De hol csatornásodhat? Ha megnézem a pogácsát, akkor nem látok csatornásodásra utaló jelet
Tegnap este megtaláltam végre a 17 grammos strada kosaramat, szóval ma reggel azt használtam, finomabbra vettem az őrlést és wdt-ztem, így nagyon szép lefolyást kaptam, sokkal egyenletesebb, folyamatos 9 baros nyomás mellett, de tekintve, hogy ma ki akartam próbálni az új Tanzaniai Barrique Ngila Estate-t, így ízben nem tudom mivel összehasonlítani... Bár reggelente amúgy is capuzom, szóval majd az espresso lesz az érdekes
-
HÁZIGAZDA
válasz Toobee #63008 üzenetére
Bocs, ez már olyan melysege a hifizmusnak, ahova én nem tudok elkiserni senkit. Ha a kávé elkeszulten elhagyja a szűrőt, akkor muszáj mindegynek lennie, hogy ilyen vagy olyan kifolyon landol a pohárba. Mondom, talán a legbuborekok sinylik meg, az befolyásolja az ízt is. Ezen felül részemről ez ezotéria, nagyon is.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Toobee
veterán
Sajnálom, hogy sokan nem mernek ellenvéleményt formálni a tiéddel szemben, de szerintem én is kiszálltam ebből a beszélgetésből. Úgysincs sok értelme a tiéddel ellenkezőt állítani, mert akkor jön a vudu, meg a többi hangzatos válasz, amit adni szoktál
https://barbieripnk.hu/
-
Symbio
senior tag
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Toobee #63017 üzenetére
Te most szemelyeskedsz. Én rólad semmit sem írtam. Nekem ezotéria, aminek nincs értelme, és a hiten kívül nem kapok konkrét érveket, magyarázatot. Miért jobb ugyanaz a kávé ugyanabból a szurobol, ha másképp folyik ki? Meggyozheto vagyok bármiről, de az kevés, hogy "én erzem". Legyen magyarázata is, ha létező jelenség.
Engem savazni meg azért övön aluli, mert egyrészt nem adtam rá alapot, másrészt hazigazdakent igazán fel sem vehetem a kesztyűt. Remélem, hogy csak indulatbol irtad, bár az "ilyenkor mindig" nem sok teret hagy a jóindulatú ertelmezesnek
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
válasz Toobee #63017 üzenetére
Ebben a témában én is a nyitott kar mellett teszem le a voksom. És nem arra kihegyezve, hogy más-e az íze vele a kávénak, mert összekóstolást nem csináltam, hanem mint segédeszköz. Ott a csilliós géppark, a méregdrága kávé, nyitott kar nélkül pedig pont az utolsó momentumról maradunk le, ami igen beszédes tud lenni.
De a szakmailag megalapozatlan véleményem az, hogy biztosan az ízekre is hatással van, normál karnál csak van egy köztes fizikai kontaktus a csészébe érkezés előtt, illetve a crema összetétele is változik. Előbbit tartom lényegesnek, mert azért lássuk be, senki nem zsíroldózza a kart minden csapolás után.
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #63020 üzenetére
Nem a diagnosztikai mivoltarol van szó, az nem kérdés.
De oké, szerinted: a crema osszeesik, a karrol pedig régi zsírt old le a lefolyó kofi. Én egyikben sem hiszek, mint lényeges faktor, de legalább valami magyarázat. A cremat könnyű tesztelni, mert ki lehet kevergetni a levegőjét a kavebol. Hajrá!
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
Azért egymásnak ne essetek egy ilyen nyolcadrangú témán mint a kifolyó megléte vagy hiánya. Ízre érkeztem különbséget a skalpolt karral, de nyomásmérőm nem volt, és a kézi karosoknál akarva akaratlanul befolyásol a látvány (jobban vagy kevésbé nyomod ha spriccel, esetleg átmenetileg csökkented a nyomást stb) én ennek tudtam be, most meg ki nem bányászom a kifolyós kart a pincéből. Pumpás gépnél ez nyilván kiesik, én sem értem a különbséget ha van egyáltalán. Poénnak szántam az eredeti kis szösszenetet, vita lett belőle, sajnálom. A vuduk többségének van értelme, hatnak valamelyest az elkészült ital minőségére, de az, hogy ez kinek éri meg és kinek nem, az változó. Én simán megértem Parcit is, hogy neki ez nem kell (itt nem a karra gondolok, ham a wdt és egyéb esőtáncra), de az előkészítésre kényes kávékkal nem lesz ezek nélkül tökéletes a végeredmény (csúcsidőn kívül budapesti menő helyen is láttam gyors, akár wdt-nek is felfogható matatást).
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Bazsee71
őstag
Nem ilyen szempontok alapján nyitott karozok (egyszerűen szeretem a látványt), így tesztelni sem fogom, a darálókkal volt mostanában elég játszadozás, most már kávézni szeretnék.
Ettől függetlenül ami egy normál karban lerakódik, az szerintem(!) nem elhanyagolható tényező. Ehhez hozzá tartozik, hogy nálam már króm nincs a belső felén, egyből megtapad minden, teflonozáson is gondolkodtam. Utóbbit nem vittem végig, egyrészt a nyitott kar használata miatt, másrészt meg csak duplát húzok.
soldier2: Köszi, egy hónap kiesés és el is felejtem, hogy a nyomásszabályzóhoz/előáztatáshoz meg kell is a vizuális megerősítés, mert simán műszer alapján - egyelőre - nem megy. Ezt most nem a vitához, mert nem ezen a síkon mozogtunk.
[ Szerkesztve ]
-
meander
tag
ugye a vita szigorúan véve arról szól, hogy két tökéletesen ugyanolyan lefolyású kv más ízt ad-e. Tekintve, hogy ebben a műfajban a lágy szellőre is darálót állítanak valószínűleg igen, de bizonyítani nem tudom, nem próbáltam és nem is érdekel. Én is inkább a gyakorlati és így ízbeli hasznát emelném ki a nyitott karnak, hiszen nem laboratóriumban kávézunk. Mániákus nyitott karos vagyok, mert szeretem látni mi történik a pogácsával és azt vettem észre, hogy a casmoknál egy egészen kis hiba elég ahhoz, hogy lényegesen gyengébb legyen a végeredmény. Utálom az összes vudut, azért csináltam pumpát, hogy ne söprögessem a darálót, stb. de amíg nem áll elő egy jó wdt eszköz (Joltiét kellene valószínűleg sorozatgyártani) addig kénytelen vagyok foglalkozni vele. Egy Jolti - Fragola megállapodás szövegezésének még a mai napon nekiállok
-
Casto
csendes tag
Jelentem beültem a 9 bar nevü helyre, amit a specialityn találtam
Nagyon kis hangulatos hely, egy ketkaros la pavonit használnak és mellette chemex és syphon kv is kérhető!
A rendelésnél külön megkérdezik, hogy világos, vagy sötétebb pörkölésből kérsz-e. Picit hülyének néztek, hogy egyedül kértem egy dopiot és egy Nocciola with nutella-t, aggódtak hogy rosszul leszek ;P
Az utóbbit itt nem elemzem, mert a Nuttelázott pohárban felszolgált tejes kávéból nem tudom, hogy milyen ízeket lehetne kiérezni, de ettől függetlenül nagyon finom volt. A doppio esetében megértettem, hogy mit kellene elérni. Enyhén savas volt, kicsit fás-kakaós utóízzel (nem tudom, hogy hivatalosan ezt hogy hívják, de olyan volt, mint a kakaóbab, amit a Kapuczinertől rendeltem). Crema nem sok volt és az is elég gyenge. Viszont nagyon érdekes dolog történ és igazából ezt akartam megosztani veletek. Azért kértem doppiot, hogy ki tudjam próbálni cukorral és anélkül is (logikusan fordított sorrendben). Cukor nélkül a fent leírt ízeket és savasságot éreztem, viszont egy kevés cukor hozzáadásával olyan erősen citrusos kávét kaptam, amit otthon szoktam húzni. Ezt viszont nem tudom hova tenni. A cukor a savakat kihozza, nem pedig elnyomja?!
-
balsa02
újonc
De hol csatornásodhat? Ha megnézem a pogácsát, akkor nem látok csatornásodásra utaló jelet
Gyakorlatilag mindenhol.
A csatornásodást a kávé szemcsék alakzárása akadályozza meg. Az alakzáráshoz összeszorító erő kell, ami két forrásból jöhet
1./ a pogácsán átáramló víz nyomásvesztéséből
2./ az alsó és felső szűrő közé befeszülő őrleménytőlAz 1. esetben van egy kritikus áramlási sebesség ami alatt az egységnyi kockára eső delta p (nyomásgörbe deriváltja) már túl alacsony, és nem képes kellő erővel összeszorítani az őrleményt és megindul a csatornásodás. Külsőleg ilyenkor felázhat vagy feldagadhat az őrlemény.
lásd
https://baristahustle.com/blogs/barista-hustle/espresso-recipes-time "Now for the tricky bit." részA kritikus áramlási sebesség alá esés megtörténhet a preinfusion szakaszban annál az őrleménynél is, ahol preinfusion nélkül az nem történne meg, vagy pl. túl kúpos szűrő esetén a széleken.
Az is problémás tud lenni, ha a preinfusion nem ér le a pogácsa aljáig így két különböző struktúrát kapsz más ellenállással és deltap-vel, ahol a felsőben be fog csatornásodni, az alsóra meg túl nagy nyomás esik ilyenkor.
A konkrét esetben szerintem a túl finom és/vagy túl sok őrlemény és a preinfusion ideje (igazából a kettő párosítása) okozza a problémát, legalábbis erre indulnék el.
-
Casto
csendes tag
válasz balsa02 #63026 üzenetére
Basszus, én csak egy jó kávét szeretnék csapolni/inni, nem űrrakétát fellőni!
Ha belegondolok, hogy az egész onnan jött, hogy felújítottuk a konyhát és akartam egy beépíthető kávéfőzőt...
Nagyjából értem, amit írtál, hogy hogyan/miként tudom javítani, majd meglátom...
Köszönöm a segítséget!
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Szerintem nálad még nem az az eset áll fenn, amit a fórumtárs és a cikk is felvázol. Bár megpróbálhatod, hogy kevesebb és durvább őrlemény, de nem sok jóra számítok.
Az pedig egy jó tapasztalás lehet, ha a begyakorlott folyamatot kipróbálod előáztatás (preinfusion) nélkül is. Már csak azért is, mert így tudni fogod, hogy mit tesz hozzá ízben, akarod-e vagy sem.
-
vtechun
veterán
Sziasztok! Hario Mini Mill leváltására szeretnék valamilyen elektromos őrlőt, gazdaságos áron. A Hario szintjét ha hozza, akkor már jó. Mit tudtok ajánlani. Dolce Gustoval főzöm a kávét, tölthető kapszula, friss pár hetes pörkölésű kávékkal.
Csak unom ezt a sok darálást(minden reggel 5-15 perc, attól függően mennyi adagot kell darálnom)
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz meander #63024 üzenetére
Abszolút megertem, ha valaki szereti látni, hogy mi történik. Én nem akarok minden egyes kavenal mindent beleadni, hogy 100%-os legyen, nekem az is fontos, hogy szeressem csinálni. Néha kellhet a 100%. De az megy zárt karral is. De mivel senki sem próbálja ki, majd veszek egy nyitottat és megnezem én. Remélem utána már arra sem lesz szükség, hogy g.cozva legyek.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Kávé Kálmán
tag
válasz meander #63024 üzenetére
Nyitott/naked/skalpolt (mindenki találja meg a Magájét :-)) vita: ezek a diskurzusok a legjobbak, egészen odáig, amíg nem folyika vér....
A témával kapcsolatosan sokakban elég erős becsípődések élnek. Sokan halálra frusztrálták magukat vele, de csak mert:
- kávéelőkészítésben nem jutottak egyről a kettőre (nem szeretnek törődni a precíz mennyiséggel, eloszlatással stb., ellenben 0,6 fokos hőmérsékleti különbségek ízre tett hatásáról folytatnak akadémikus vitákat)
- vagy a gépük nem teszi lehetővé a stabil shot-ok (lefolyás) készítését (az előáztatás, még inkább a fokozatos előáztatás majdnem nélkülözhetetlen, a nyomásprofilozás pedig nagyon hasznos segítség), ha 9 bar ugrik a mégoly gondosan előkészített pogácsának, az ott komoly roncsolásra képes (itt nem lényegtelen, hogy mennyi a rés a tömörített kávépárna és a zuhanyrózsa között. Minél kisebb, esetleg 0 annál jobb az esélyünk.)
- szar az őrlőjük
- szar a kávéjuk...... vagy nem szar, de esetleg szélsőségesen világos pörkölésű (nem ideális eszpresszó készítésre), amivel lehet küzdeni, mint malac a jégen. Aki eszpresszóként a világos pörkölést favorizálja, az barátkozzon meg azzal a gondolattal, hogy néha nem fog magyarázatot találni arra, hogy miért néz ki szarul a nyitott szűrőtartós lefolyása.Azt gondolom, hogy "minden egyéb változatlan" mellett, ha csukott szemmel készítenénk és fogyasztanánk, akkor 0 azaz NULLA a különbség. De kevés az ennyire rutinos home barista, azaz néha ki kell nyitnunk közben a szemünket. Ha kinyitjuk, akkor amellett, hogy nagyobb hatékonysággal juttatjuk az őrleményt a szűrőbe azt is látjuk, hogy a skalpolt csapolásunk b@szott jól tud kinézni, és szeretjük is nézegetni. Hogy nem osztja kétté? Pórbléma még egyet csinálni? Nem. Megárt a dupla? Nekem?! Nem. Akkor meg minek is használjak kifolyósat? Hogy takarítani kelljen?! Mosogatni azt nem szeretek. A NAKED ömlengéseim miatt meg - kellő rutin után - nem kell. Ez elég egyértelműen ide billenti nekem (nemcsak nekem) a mérleg nyelvét. Az pedig bizonyított, hogy az ízlelés az nem totálisan objektív valami, a készítés ceremóniája, a közben átélt ingerek befolyásolják az ízélményt (ha a szemünk és az elménk is NYITVA van). Már legalább kétszer linkeltem itt is. Megteszem harmadszor is (Peter Giuliano "tollából". Magukat hardcore kávésoknak vallóknak kifejezetten ajánlott olvasmány ):
http://petergiuliano.tumblr.com/post/57855351075/the-importance-of-ritual-or-the-most-important
Valaki kűggye át Parci-nak is. Nagyon bölcsen ignore list-re tett.
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #63036 üzenetére
kibírom röhögés nélkül azért ezeket a fölösleges köröket, a személyeskedést pláne.
egyébként meg kb. ingyen van kipróbálnia akárkinek: csapolj nyitott karral, de ne rögtön a csészébe, hanem tedd alá a másik kart és azon keresztül menjen a csészébe. lehetőleg ne legyen tök hideg a második kar sem, de amúgy azonnal ki lehet kóstolni, ahogy elszaródott a kávé.
de mindjárt kimegyek és leflexelem a kart. remélem úgy is teljes értékű, nem muszáj feliratosat venni. mellesleg ezen már gondolkodtam egyszer: olyan nyeákeád kar, hogy nem nyitott a teljes átmérőben, csak mondjuk 80%-ig, normál karból flexelve, épp azért, hogy egy pici védelem legyen a lézersugarak ellen, de amit kell, azt már lehessen látni.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
Remélem azt a kis OFF aktuálpolitikai kitekintést nem vetted személyeskedésnek.
Mint írtam, én ugyan nem fogom tesztelgetni, csak a felvetésekre reagáltam. Játszadoztam pár hónapot a ZM késsel meg a nyomásszabályozóval is, most már a kávéra szeretnék koncentrálni a géppark és az eszközök helyett. A flexelősdi pedig jó megoldás, ahogy olvastam, fragola bármit előszeretettel vág, aprít.
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #63043 üzenetére
nem, ez a személyeskedés: "Úgysincs sok értelme a tiéddel ellenkezőt állítani, mert akkor jön a vudu, meg a többi hangzatos válasz, amit adni szoktál "
ebben benne van, hogy beszélgetek veled, de közben seggfejnek gondollak, már ezer éve.
az meg abszurd, hogy ne lehetne ellenvéleményt megfogalmazni az enyémmel szemben, most is kb. egyedül vagyok azzal, hogy fölöslegesnek tartom a nyitott kart, ha valaki már kidiagnosztizálta magát. és egyébként éppen ezt írom én is: eleget hifiztem már a kávéval, most már csak inni szeretném, tudom, hogy szitálhatnék, hogy kevergethetnék, de nem fogok. és ha így néha nem lesz tökéletes, na bumm, de legalább ne spriccelje össze a konyhát, mert akkor az egészet abbahagyom.
végül: egy jó daráló és gép után lehet azt mondani, hogy milyen bolond valaki, hogy nem vuduzik még, ha már ennyit beleölt. de azt is lehet mondani, hogy azért is ölt bele ennyit, hogy ne kelljen vuduzni. biztos, hogy a robur őrleménye még jobb lenne, ha még őrlés után vuduznám, de én annak örülök, hogy elég jó már magában, így ezt megúszhatom. a mazzer minié például nem volt az, azt én is vuduztam.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Toobee
veterán
Felesleges többet belegondolni. Ismerjük egymást, nem monitor mögül osztom az észt anélkül, hogy azt se tudnád ki vagyok, mi vagyok. Nem gondollak segfejnek, elleben azt gondolom és meg is írtam, hogy nem mindig jó veled vitázni, eddig kerültem is, de a naked kapcsán nem fogom. Utolsó hsz-em volt a témában (bár igazából nem a témáról írok...)
https://barbieripnk.hu/
-
von toth
tag
Vagy inkább a kérdésemre válaszolhatnátok cicaharc helyett...
-
paljoc
tag
Most mindenki szépen fogja meg a zárt szűrőtartó karját és úgy ahogy épp van, fellelt állapotban pattintsa ki a szűrőt és nézzen, szagoljon bele…ezzel nem akarok semmit mondani, csak úgy mondom...
-
meander
tag
ha komolyan gondolod, akkor inkább egy esztergályosnak add oda. Vagy esztergával, vagy lyukfúróval egy pillanat alatt elkészíti és még szép is lesz. Ez volt az én tervem is, csak nem bírtam leszedni a műanyag fogantyút a karról. Így utólag lehet nem is kellett volna, de úgy felidegesített, hogy végül az építkezésen a gépészek méteres csőkulccsal addig húzták, míg szét nem darálták.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- iPad topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Napelem
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs