-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
MODERÁTOR
válasz WarLock07222 #126999 üzenetére
Pont ezt akartam kérdezni én is.
Van rajta 3 állású kapcsoló ami kb dísznek jó mert még 0-s álláson is sikerült 96 fokos fejhőt produkálni. -
#98690560
törölt tag
válasz thomasrc #127000 üzenetére
Én rengeteget szívtam a Marával, folyton szervízben volt, valami mindig elszállt benne, a hőfok kapcsoló csak nagyon tág tartományban működött, csapolás után azonnal durván elszállt a hő, szintén 0 álláson is sikerült 95öt mérni. Bár voltak jó tapasztalataim is vele, visszagondolva cseppet sem bánom hogy ment a háztól. Én Elizabethre váltottam és az anyaghasználaton kívül egyelőre nem tudok rosszat mondani róla.
-
thomasrc
tag
-
#98690560
törölt tag
válasz thomasrc #127003 üzenetére
Én csak presszózom, nálam mindig kávé módban futott, így könnyen és stabilan lehetett használni, viszont ha valaki kért tejest vagy esetleg több vendég volt, akkor már eléggé elhasalt a gép, a folyton leeső gőznyomással, az ugráló hővel, szóval ott már nem volt két egyforma shot.
Jhonny06 #127005
Abszolút top kategóriás kávéik vannak, én nagyon ajánlom bármelyik cuccukat. Sok pörkölővel ellentétben náluk felteszed a kávét egy standard beállitáson a kis otthoni gépeden, a végén hátradőlsz és élvezed. Nem kell hozzá a napsugarak beesési szögét mérni, esőtáncot járni, egyiptomi hieroglifákat visszafejteni, hogy iható kávét kapj, mint pl a Casino Mocca esetén. Szóval csak bátran! -
kk831228
addikt
válasz thomasrc #126998 üzenetére
Igen, a kinézete nem a legminőségibb az biztos a Sage - nek, de ettől függetlenül évek óta műkszik hibátlanul Pallyotz - nál, és nem kell indinántáncot járni a jó végeredményért...
Azt tudja amit kell, sőt... Aki szeretne egy jó presszót, és nem akar kiegészítőkre elkölteni egy csomó pénzt, nem szeret b...kodni az elkészítéssel, nem akar félórát várni, hogy bemelegedjen a gép, és csak a végeredményt szeretné élvezni, annak egy jó választás lehet, ilyen árban, nem nagyon látok jobb tudású gépet.
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
WarLock07222
tag
válasz #98690560 #127006 üzenetére
Pont erre gondoltam. Tejhabosítás nélkül egy sima single boiler gép is tud hőstabil lenni, tisztán presszózásra pedig nem annyira látom létjogosultságát a HX gépeknek. Bár őszintén belátom, hogy modern espresso esetében ahol cél a paraméterek reprodukálása sem nagyon látom helyét a HX gépeknek.
-
HÁZIGAZDA
-
Toobee
veterán
válasz #98690560 #127006 üzenetére
Nem tudom ki mit művel, de én nem találkoztam mostanában hisztis Casino Mocca kávéval, pedig jópár járt nálam. Kifejezetten jó volt mindegyik, nem számított, hogy Kinu M47-tel, F késes Majorral, SSP Brew késes Fellow Ode-dal daráltam-e, esetleg a céges Comandante C40-nel vagy Baratza Sette 270Wi-vel. Szinte mindig filter pörkölést vásárlok, de elvétve akad espresso is, szerintem még a koffeinmentesük is tök iható. V60, AP Gagne, Lelit Diana, La Scala Eroica, 9Barista, Cafelat Robot, csak, hogy a napi szinten pörgetett cuccokat említsem. Szerintem nehéz velük téveszteni. Ha van már egy kis rutinod náluk, akkor tudni fogod, hogy melyik címkét érdemes kerülni/keresni, milyen ízjegyek, amiket ők használnak a leírásban és te szeretsz.
https://barbieripnk.hu/
-
Toobee
veterán
válasz WarLock07222 #127009 üzenetére
Lehet már csak én "kínlódom" itt a topikban a jó öreg HX-szel, pedig emlékszem: mindenkinek az E61-re porcosodott itt, mikor elkezdtük a topikban/Indexen a tapasztalatok megosztását. Jó kis Punto It Marrone közös beszerzés (döglött halszag ), aztán milyen jókat ittunk belőle akkori szemmel.
Az első váót a HasBean rendelések hozták meg (tamp&pullban találkoztunk vele), onnan indult az igazi lejtő. Na meg ne felejtsük el, mikor PallYotz még a kis Genevel tolta nekünk a kávékat, de jók is voltak! Voltak olyan idők is, mikor a késekkel kapcsolatban mindössze annyi tudás keringett itt, hogy, ha szeleteli a körmöt, akkor minden jó. Mondjuk az akkori Majorom valószínűleg nem lehetett már százas késügyilet, mert simán jobb volt a Kinu M47. Mennyivel egyszerűbb dolga van a usereknek most, annyi tudás halmozódott fel itt, hogy lassan érdemes lenne egy könyvet írni belőle. Nem kell keresni az utat, elég megfogadni annak a néhány embernek a javaslatait, akik valóban releváns és adottság/tanulás miatt jó szenzori skillek mellett tesznek itt tök jó ajánlásokat. Szóval bárcsak meglett volna ez a tudás itt 2011-12 környékén és mennyi sok felesleges kitérőtől kíméltem volna meg magam!https://barbieripnk.hu/
-
Toobee
veterán
válasz Bazsee71 #127015 üzenetére
Igen, a régi szép idők! Nyomta mindenki a mantrát grammok, másodpercek, nyomás stb. vonalon, aki csinált egy allonget arra mentek a grimaszok, mi ez az elbaltázott eszpresszo, az ilyet kiöntöm, meg se iszom Igaz, azok a kávék egyáltalán nem is voltak alkalmasak bármilyen más elkészítési módra a "tankönyvi" presszón kívül. Kedvenc hivtitám volt még régen a risztretto recept: egy korábban megállított eszpresszó vagy egy finomabb őrleménnyel készülő recept. Most meg húzzuk itt a 3 bar max nyomásos, 18-60g kávékat és örülünk, hogy nem kell lekanalazni róla a keserű fúj fúj cremát. Igaz, pár éve még attól voltunk oltári büszkék az elkészült kávéra, ha a crema megtartotta a komplett Korona cukorgyár napi termelését. Szóval változnak az időt, én örülök, hogy ez a hobbi is ilyen óriási minőségi fejlődésen ment keresztül egy évtized alatt.
[ Szerkesztve ]
https://barbieripnk.hu/
-
HÁZIGAZDA
válasz Toobee #127016 üzenetére
mondjuk ezeket a gyári ilyen-olyan blendeket én a kezdetek kezdetén elhagytam... (de ja, volt nekem is vitám, hogy én a robuszta szagától rosszul vagyok 100 méterről és nem iszom és kész)
viszont én rögtön paljoccal indultam, és hát egy jó apricot illusiont bármikor innék most is. az sem változott sokat, hogy mit akarok egy presszógéptől, tizenév alatt sikerült a szivattyút dugattyúra cserélni, a kazánt kinyitni, és ennyi
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
rastacsz
tag
De emberek még most is krémet keresnek a kávén és kétségbe vannak esve, ha nincs.
+ unifilter/Wafo alatt meg kommentelnek , hogy csatornásodik, nem áll össze a lefolyás, fújThere are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
HÁZIGAZDA
válasz rastacsz #127018 üzenetére
azért toobee kávéin elég szép leopárdmintás crema van, az úgy tökéletes, én örülök neki (nálam nem ilyen szép, egyrészt primkóbb kávét pörkölök, mint a nagyok, másrészt még nem jutottam el egy nyitott portafilterig a mini gaggián )
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Toobee #127020 üzenetére
kíváncsi voltam, persze, meg küzdöttem picit a vízterítés témával (elég hamar eljutottam oda, hogy sok múlik azon). de amúgy:
1. rancilio audrey
2. gaggia baby primo (hogy melyik a jobb, ez volt anno a két nagy)
3. qm 0800 (a híres termoblokk)
4. qm silvano
5. bfc junior levetta (hamar ment, mert fúj e61 jajaj)
6. dc mini
7. űr gc
8. mini gaggia
+. qm 0650 (mert kikaptam egy kvázi újat, és hogy legyen valami gőzölni)szerintem alatta maradtam , ráadásul többnél egyszerűen csak kíváncsi voltam a "másik híres párjára" (de simán lehet, hogy kimaradt vmi). ami bold, azt nyúztam sokat, ami italic, azt gyakorlatilag semmit.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
brumi1024
veterán
Érdekesség: lehet beválnak azok a tippek, amik a Sanremo You-t E61-nek gondolták?
-
RetepNyaraB
veterán
-
#98690560
törölt tag
válasz RetepNyaraB #127033 üzenetére
Pár órája vettem ki a fagyóból egy 200as csomagot belőle, reggel tervezem bontani.
Bitang jól néz ki a fotón
Van valami szabály az előáztatásra? Úgy értem, hogy mi alapján határozod meg, hogy egy kávénál mennyi legyen maga az ázás? 3 mp vagy 12 mp például? Ugye nálam az elizabeth programozható kétféle preinfusion módra, de teljes a homály, hogy mi a lényege a dolognak, a kézikönyvben sincs semmi támpont, a neten is van aki 4 mp-et ír van aki 6-ot, de sehol semmi, hogy ezt mi alapján lövik be. Vagy túlbonyolítom az egészet? -
RetepNyaraB
veterán
válasz #98690560 #127034 üzenetére
Nem tudom az örök élet ingyen sör receptjét; robottal alapvetően legalább pár mp 2 bar körül ritkán árt. Olyan 6-8mp, mondjuk. De ezt beleszámítom a teljes időbe!
Kivéve pl. a macerás burundi CM teszt, amit kifejezetten cécó nélkül kellett max 25mp alatt és 1:2-nél nem hosszabban letolni. Aztán ha filter van terítéken, azt akár 20+mp-re is csöpögtetem és 50mp, vagy 1 perc körül van a vége, max. 4bar táján. Inkább lejjebb.Vagy irány a turbo shot erdeje, csak ha más otthon nem szereti, akkor macerás folyton tekergetni az őrlőt sajna.
Szóval egy rövid, pár másodperces ázás és lassú nyomásfelépülés az szerintem általában szinte mindennek jót tehet, ami nem szén típusú - tehát arabica és értelmezhető színe van.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
zolnagy
őstag
válasz RetepNyaraB #127033 üzenetére
Mivel őrölted?
Jól néz ki! -
MPowerPH
félisten
válasz RetepNyaraB #127033 üzenetére
35mp? wow. Es nem keseredett meg?
Nekem most sikerul vegre ihato, pontosabban nagyon finom eredmenyt produkalnom. Es nagyon szamit a hofok, es a lefolyasi ido. 92 fok kell neki, alatta ures lesz a kave. Es 25s fole engedve mar keseru. Eloaztatast is kikapcsoltam, mert izre szinten kesernyes lett a vegeredmeny, bar miota megvan az SJ, azt meg nem kapcsoltam vissza.
Don't Tread On Me
-
pbalint
csendes tag
Jó kávé, jó örlő, jó víz, jó előkészítés, profilozás, megfelelő tapasztalat és se a lefolyási idő se a hőmérséklet se a pontos nyomásértékek nem számítanak sokat. Az eredmény mindig jó lesz
-
senior tag
válasz RetepNyaraB #127033 üzenetére
Kinézetre én is tudtam belőle ilyesmit, csak már ráuntam
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
lojzi1
csendes tag
Követtem itt a véleményeket, de kicsit el vagyok veszve, mi is az aktuális best practice szűrőpapír/puck screen használat. Fentről lefeléhaladva: puck/papír/kávé/papír? Nem túlzás ez?
-
Cathfaern
nagyúr
válasz lojzi1 #127042 üzenetére
De Felülre vagy puck vagy papír, mindkettő felesleges.
Illetve az alulra papír az nem feltétlen "best practice". Egyenletesebb lesz a kivonatolás, viszont mivel átszűri a kávét, ezért érdemben megváltoztatja a végeredményt: nincs crema (ez még nem nagy kár), olajokat is kiszűri (más lesz a teste), fine-t is kiszűri (még jobban megváltoztatja a testét).
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Politika
- A Princeton újraértelmezte az ultrakompakt hordozható SSD fogalmát
- Mit tehetsz jogilag, ha átvertek, megkárosítottak a Hardveraprón?
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Google Pixel 6/7/8 topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- TCL LCD és LED TV-k
- Napelem
- Kupon kunyeráló
- 3D nyomtatás
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest