-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jegenye77
addikt
Ok köszönöm!
Még annyit, hogy ezeknél a gépeknél van jelentősége a daráló résznek, hogy milyen anyagból van?
Ahogy látom van a kerámia és a rozsdamentes.Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!
-
mutyi
őstag
Kicsit szentségtörés amit kérdezni fogok, de attól még valós kérdés.
Szóval mivel én espresso macchiatot iszok, ezért a felgőzölt tejhab nagy része megmarad, így 2-3 alkalommal, azaz 1 nap mindig ugyanazt a tejet használom fel.
A kérdésem az, hogy ki hogyan szokott eljárni a tejhab készítésénél olyan esetben,amikor nem friss tejet használ, hanem ami már volt egyszer felgőzölve?
Konkrétan az érdekelne,hogy ugyanúgy minden alkalommal kell levegőt beleengedni kb 37 fokig és utána mehet lejjebb a gőzcső vagy ha már egyszer fel volt habosítva a tej,akkor már nem tesz neki jót,ha ismét levegőt engedünk bele az elején? -
#25510592
törölt tag
válasz Nibiru #75997 üzenetére
Gyorsan felfűt de kell egy negyed óra hogy átmelegedjen a fej, akkor már jó kávét főz. Csak mérésekkel lenne értelme véleményt mondanom a thermoblokkról. Még az sem jelent semmit, hogy a nagyobb gépeikbe is (önálló) thermoblokkokat tesznek funkciónként (főzés, gőz, forróvíz).
Nekem szimpatikusabb lett volna egy állítható PID-es verzió, de már nem árulják az ES70-et.
@jegenye77 - A kerámia tárcsás őrlő elég sokáig bírja, ha arra van használva, amire tervezték.
Kár hogy nincsenek mostanában tesztek megbízható szakiktól, hat éve volt egy a kávékorzón, akkor nagyon jókat írtak a Talea Ringről.
Használtan vannak 90 körül felújított Ring plusok, ha a kényelmes énem kerekedett volna felül, azt vettem volna karos helyett, bátran.
Több mint öt évig ment nálunk egy Xsmall, a burkolat elöregedésén kívül semmi baja nem volt, csak az sem tudott igazi eszpresszót főzni (tuning nélkül) és a babtartályba szórt kávé rögtön öregedésnek indul, egy adagokat meg nem lehet bele szórni...
Ha nem akarsz sokat foglalkozni karbantartással, a Jura is jó lehet, annak ellenére hogy nem lehet kivenni a központi egységet, elég félévente kipucolni belül, konzisztens amit kreál.[ Szerkesztve ]
-
Jókv
csendes újonc
A tej melegítése/habosítása során a belső szerkezete megváltozik. Így a már egyszer felgőzölt és visszahűtött tejből csak akkor tudsz újra valamennyire elfogadható tejhabot készíteni, ha azt friss tejjel kevered. De ez már közel sem lesz olyan jó mit a hideg, friss tejből készült hab.
[ Szerkesztve ]
-
Nibiru
tag
válasz jegenye77 #76002 üzenetére
A kerámia kések sokkal hosszabb életűek, viszont könnyen törnek ha véletlenül más is kerül közéjük mint kávé. Egy aprócska kavics és annyi. De ami miatt én konkrétan az acél ötvözetből készült kések híve vagyok az az, hogy az acél elvezeti az őrlés közben keletkező hőt, így nem fordulhat elő, hogy megváltozatja a kávé ízét,
-
mutyi
őstag
Tisztában vagyok én is vele,hogy a friss hideg tej a legjobb, én is abból szeretem készíteni, ezzel nincs is gond, azzal inkább, hogy azért nem fogok napi fél liter tejet eldobni,mert mindig a tökéletes tejhabra vágyom, arra elég, ha 10 ezer felett költök a havi kávébabra.
Szóval a kérdés arra vonatkozott,hogy ha már valaki mégis bűnös módon felhasználja a már használt tejet ismét, akkor gyakorlati tapasztalat alapján érdemes-e újra levegőt engedni bele vagy másodjára már nem?
Azt meg ne mondja senki nekem,hogy mindenki kiönti a tejet minden alkalommal és csak és kizárólag friss tejből készíti minden egyes alkalommal a tejhabot. -
John3:16
csendes tag
Nálunk a céges büfében hozzákeverik a friss tejet a régi felgőzölthöz, de a hab olyan is...
A kisebb tejhabosító edény lehet a megoldás, pl 1 decis.
Az espresso macchiato-hoz tényleg csak egy kis pötty kell a tetejére.Itt kapható pl.:
http://expolygon.hu/webshop/tejhabosito-edenyek[ Szerkesztve ]
-
mutyi
őstag
válasz Nibiru #76009 üzenetére
Így teszek hidd el, amikor csak tudom. Főzök belőle vagy a fehérje turmixomat abból készítem.
Nem használok nagy kiöntőt, de több év tapasztalatból látom,hogy egy akkora kiöntővel mint ami nekem van jól lehet tejhabot készíteni. Ez egy 350ml-es kiöntő és ha ennél egy kisebb kiöntőt használnék a Gaggia Baby-vel, akkor nem lehetne kellően szép tejkrémet készíteni, ugyanis ez a méret épp jó ahhoz, hogy ne melegedjen fel gyorsabban a kiöntő és a tej,mint ahogy a gőz képes dolgozni ebben a gépben.Tapasztalat,hogy ha a tej nem volt hűtőben vagy a kiöntő nem kellően hideg, akkor bizony gyorsabban melegszik mint ahogy a tejhab elkészül és nem lesz megfelelő.
Na veszek egy 100 ml-es kancsót akkor, kíváncsi leszek,mert az ideális lenne nekem, bár félek,hogy a kis mérete miatt túl gyorsan melegszik és nem tudok olyan szép tejkrémet varázsolni,mint a nagyobbal.
De köszi az ötletet, megnézem és megírom.[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
Kis kiöntőben nem gőzölünk tejet, mindig nagyban készül és utána szétöntjük. Én 350-esben gőzölöm a cca 1,5dl tejet és nincs vele semmi gond. Ami marad (nem sok) az megy a csapba, ez ilyen móka. De most komolyan, több 10ezret kiadsz kávéra és képes lennél 250-300ft/literes újrahasznált tejjel elrontani?
-
qvik27
tag
válasz Toobee #75991 üzenetére
Nem akarnék okoskodni, de úgy tudom, hogy nem adhatja olcsóbban, mint amilyen áron beszerezte (ez nettó, sztem). Emiatt nem annyira menő nálunk a feketepéntek.
Én "Szegedtől" csak kávét vettem anno, de nem tartom komoly arcoknak őket. A fórumukon meg időnként olyan vad dolgokat írkálnak, hogy Pascsal, Torricelli stb. csavart szaltókat ugrálnak a sírjukban...
Szóval lehet jó a Lelit, de értelmes információt más forrásból szereznék, ha azzal szemeznék.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
soldier2
őstag
válasz qvik27 #76015 üzenetére
Abban az árban amennyibe itthon kerül teljesen jó a Lelit. Ha itt is az a konszezus, hogy nincs jobb alternatíva ennyiért (vagy kicsit drágábban), akkor az vsz igaz.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
senior tag
Lenne egy eladó Rancilio Silviám, ha valaki épp ilyet keres.
További képek.[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Nixon18
senior tag
Sziasztok!
Cold driphez tudtok ajánlani elfogadható árú tornyokat?
Illetve elég jó lehet szerintetek ehhez a hario skerton örlőnek vagy illene valami komolyabb? -
Elims
veterán
Sziasztok!
Egy barátom kapott egy pár db. Ilyen kapszulát.
Melyik az a kávégép amivel kompatibilis? -
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis elméleti segítséget szeretnék kérni.
Az elmúlt időszakban (értsd kb 1 hónap) az a történet, hogy a nyitott kar spriccel csapolás közben de nem összevissza az elejétől.Több kávéval is próbáltam és ugyanaz az eredmény.
Elindítom a csapolást és szépen össze is áll egy szép sugárrá és szép a lefolyás is, viszont kb a 15-17ik másodperctől elkezd spriccelni (ezt a csészén látom leginkább de volt, hogy a darálót is leköpte).
Minden esetben kb picivel félidő után kezd el szétesni az egész.A gép: Major utángyártott kés, GC + PID
A következő a felállás: 18g kávé -> 25mp -> ~36g (kb 1:2 arányt tartva).
Próbáltam, hogy lejjebb megyek az aránnyal és úgy is ugyanaz az eredmény.
A folyamat maga így néz ki:
2 külön módszert is kipróbáltam az őrlésnél.
1- Direkt karba őrlök -> egy finom rázás eloszlatni -> WDT -> eloszlatom kézzel -> tömörítek
2- kis bébi ételes üvegbe őrlök -> összerázom egy picit -> bele a karba -> WDT -> eloszlatom -> tömörítek.Teljesen mindegy melyik módszer, mindig spriccel és elkezd ugrálni a sugár.
Csináltam két képet a pogácsáról is de én nem látok rajta semmi különlegeset
kép1
kép2Bármilyen mogoldásra nyitott vagyok
-
Nibiru
tag
-
senior tag
válasz Rush77 #76022 üzenetére
Amíg nem jutottam el addig, hogy 18 g kávé, azt mondtam volna, hogy túltöltöd, de ha 18-as kosár akkor nem... tényleg, milyen kosár? És milyen kávék? Ha világos pörik, akkor ez a jelenség nem annyira csoda.
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Rush77
aktív tag
válasz Nibiru #76024 üzenetére
Az OPV nem olyan rég lett belőve. Magától gondolom csak nem mászik el olyan könnyen.
@sz.zs.
A kosár: IMS 12/18gr
A kávék amik mostanában voltak: Impresso Etióp Chelelektu, Impresso Brazil Sweet collection, PY Brazil Yellow Bourbon, AVX Guatemala Huehuetenango.
Mindegyiknél ezt csinálta +- 2mp különbséggel.
A féledig jó és utána elb@szódik a lefolyás.
Ízre viszont jónak tűnnek. Az Impresso Etióp nekem nagyon bejött pl. -
Milu_PH
csendes tag
Köszönöm a segítséget!
A mai napon boldog tulajdonosa lettem egy Lelit Anna kávégépnek
Szegeden vettem, ahol a szaktudásnál csak a kedvesség volt nagyobb.
Mégiscsak egy új gép garanciával.Eddig csak a paprikát vettem itt meg a szalámit, de ezentúl minden ami kávé innen fogom beszerezni!
Egy kis komolyság, vettem hozzá egy IMS felsőszűrőt és IMS szűrőkosarat, amiket készségesen be is szereltek ott azonnal.
Kapott még a kislány tampert meg pár kiegészítőt.
Most kezdődhet a nagy őrlő keresés.. Amint megvan kezdem is a kávézást!
Mégegyszer köszönöm!
-
vicces1
aktív tag
Tiszteletem mindenkinek!
Kérdésem lenne, véleményt illetve ajánlatot is szívesen fogadok, őrlőt vennék kb. 50k max. 60k, ha cégre is vásárolhatom, Gaggia Classic (2015 előtti) a gépem.
Jelenleg ez vagy ez a Graef az eddig talált lehetőség. Használt, felújított-szervizelt is lehetne, de mindenképpen kis méretű legyen (ezért is néztem ki a linkelt Lux profi fokozatmentesre átalakított gépet)Napi max. 4 presszo + capuccino a fogyasztásunk.
Előre is köszönök minden reagálást, ha kapok!Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
-
vicces1
aktív tag
Sziasztok, leegyszerüsíteném a kérdésem, mert az előbbiben konkrét link volt az örlőre, bár nem volt szándékom senkit reklámozni.
Az akár törölhető is!
Tehát kis méretű örlőre volna szükségem 50-60ezerig, Imat Lux "profi" - fokozatmentesre átalakított, így ez 54k lenne (úgy tudom a belseje ugyanaz mint az Iberital) vagy a Graef CM800, - ez most 41-46k közt már van, vagy akár használt, felújított, szervizelt örlőre gondoltam. Esetleg sage bcg600 vagy a bcg820, (ez árban persze már sok) vagy a volt Catler változat, ha el lehetne valahol érni? Van esetleg valakinek tanácsa, véleménye?
Kis méret legyen és ne üvöltsön annyira veszettül, ja és tudjak vele eszpresszóhoz őrölni, naponta néhányszor.Köszönöm
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
senior tag
válasz vicces1 #76037 üzenetére
Az Imat Lux és az Iberital eléggé hangos... nekem még nem volt hozzá szerencsém, de ezt olvasom mindenhol… Graef-ból viszont felesleges a 800-as - hacsak nem ragaszkodsz a fém házhoz nagyon - mert abban jobban bennemarad az őrlemény, több a pangó. A kis CM702 szerintem jobb választás.
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz vicces1 #76037 üzenetére
Nézd még meg a kis Fred (Lelit) darálót, kiköpött Lux, de a CM702-vel sem járnál rosszabbul. Én freddit és a 702-t használom napi rendszerességgel, igazán nagy kül. nincs közöttük, kivéve, hogy a fred fokozatmentes. De engem igazán nem akadályozott a 702 sem, abban nem váltogatom a kávét. A lényeg, kb. ugyanazt fogod kapni a kávéd szempontjából, csak más árakon.
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
qvik27
tag
válasz fragola.6035 #76041 üzenetére
Háát, önmagában a kés kidobása általában nem javítja az őrlésfinomságot
- persze nem értettelek félre, csak hülyéskedek -.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Rush77
aktív tag
válasz fragola.6035 #76041 üzenetére
Persze, a kés csere is tervbe van véve csak lépésenként tudok haladni.
Ezzel kapcsolatban pedig az lenne a kérdésem, hogy van e tapasztalat a zm kés presszóra való használatáról. Ha nem jó akkor marad a gyári. -
Bazsee71
őstag
válasz Rush77 #76044 üzenetére
Nálam nem igazán volt használható, de mint utólag kiderült, ütött a késtartó. Utóbbi javításra került ugyan, de addigra már nem volt meg a ZM kés. meander-nél a Royalban viszont tökéletesen teszi a dolgát, pedig az őrlő ezen része ugyanaz.
Próbát most már csak úgy tennék vele, hogy küldeném fragolához a gépet felszabályozásra, késcserére. -
Nibiru
tag
válasz sz.zs. #76039 üzenetére
Azt azért nem mondanám, hogy felesleges a 800-as. Az igaz, hogy a pangó őrleményt nehezebb belőle kipofozni, viszont 40 fokozata van a 702-essel szemben aminek csak 24.. Nekem 702-es van és nincs szükségem többre, mert csak espresso-hoz, nagyon ritkán mokkához használom és azokra tökéletes.
(Cold brew-hoz meg az őslelet propellerest nyúzom, arra még megfelel. )
De ha az espresso mellett még rámtörne a french press vagy aeropress láz, akkor másik darálót kéne vegyek, mert 24 fokozat arra már nem elég.[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs