-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
krx21
nagyúr
-
egykori
őstag
Egy hete már érdeklődtem egy kávéfőző kapcsán, ami rozsdamentes acélból van, de most képbe került egy alumíniumból készült. A topikban nem találtam egyértelmű választ, hogy melyik a jobb, így kérdezném, hogy szerintetek ez számít?
Láttam, hogy a Bialettiben is van mindkét anyagból készült kávéfőző. - Nem tudom![ Szerkesztve ]
-
dReFiX
senior tag
sziasztok, leszeretném cserélni a kotyogós kávéfőzőmet, van most a Tescoban 12990ért Szarvasi SZ612/3 Espresso kávégép, erről mi a véleményetek ? legfőképp arra lennék kíváncsi tud-e ez is hasonló erősségű kávét főzni mint a kotyogós. Köszönöm !
-
Impressa
őstag
válasz egykori #1012 üzenetére
A kérdésed teljesen jogos volt. Pl. automata kávéfőzőgép iparban már nem megengedett, hogy a vízzel közvetlenül érintkezzen az alumínium. Ezt rozsdamentes acélcső beiktatásával küszöbölték ki.
A rozsdamentes acél a legellenállóbb anyag ebben az esetben is.Kávégépek szervizelése. :) Jura, Melitta, Saeco stb. 705077032
-
tariattila
veterán
válasz Impressa #1015 üzenetére
miért, mi történik ha az alumíniummal érintkezik a víz?
csomó profi eszpesszóképes kisgép alu-réz bojler-fej megoldásokkal operál...
ezek komolyabb kávét képesek készíteni mint az automaták...
nem értem az aggodalmat...
ha a kioldott aluminium a gond akkor az is ki lett vesézve, hogy a kávépogácsa iszonyat hatékony szűrő...
ha sok lenne az oldotf károsanyag akkor sem tudna átjutni rajta...
vagy ami átjut az nagyságrendekkel kevesebb mint ami magában a vízben van... -
Impressa
őstag
válasz tariattila #1016 üzenetére
A képen két használt kazán látható. A bal oldali kazánon még ott van az eloxált felület, a jobb oldali kazán felülete sérült és hiányos. Ha szerinted a kazán belsejében nincsenek benne a darabok, akkor hova tűntek?Azért, mert te nem látod, nem azt jelenti, hogy nincs ott. Láttál már szürkére színezett vizet, amely a kazánból jön ki? Mert én igen, nem is egyet. Simán belekerül a lefőzött kávé vizébe is.
Hosszútávon nem mondanám, hogy egészséges lenne, azt figyelembe véve, hogy ilyen formában nincs szükséged az alumíniumra.Régen a Saeco rézkazánokkal szerelte a gépeit, utána áttértek az alura és végül az acélspirálcsöves megoldásra. A réz lenne a legjobb megoldás, de az egyik legdrágább is.
A nagy profi karos gépeknél (amelyeket a kávézókban lehet látni) még mindig rézkazánt használnak.
"ezek komolyabb kávét képesek készíteni mint az automaták..." ez a te véleményed, én nem értek vele egyet.
Lehet, nem sikerült még olyan automata gépből kávét inni, amely jól be volt állítva.
Nagyon szívesen látnálak nálunk egy kávéra, hátha nem lesz ennyire negatív a hozzáállásod, véleményed az automata gépek irányában.Természetesen nem akarlak meggyőzni, csak leírtam a közel 11 éves szerviztapasztalatomat, amelyet a kávéfőgépek világában látok, tapasztalok, és amihez hozzájön a sok-sok további, képzéssel töltött idő külföldön. És a barista barátaimat még meg sem említettem.
Kávégépek szervizelése. :) Jura, Melitta, Saeco stb. 705077032
-
tariattila
veterán
válasz Impressa #1017 üzenetére
megmondom hova megy!
a kávépogácsába...
azon nem jut át ha megfelelő az örleményed...a magyarországi nagy kávés neveket ismerem, párat személyesen is...
ezen nem is rugóznék..az pedig mérésekkel lett alátámasztva, hogy pl. egy alubojleres gaggiába öntött víz alu/ásv.anyag/stb tartalma sokkal több mint ami átment a kávépogácsáján!
a legjobb szűrő...
vagy szerinted az normális lenne, hogy pl. egy levált darabka, részecske a bojler faláról a kávédban landol?
az automata kérdésre már nem is nagyon reagálok... azokon az időkön szerencsére gyorsan túljutottam...
nem is eszpresszóképes az örlőjük stb...van amelyiket lehet hackelni kicsit de azért lássuk már be a korlátaikat!
[ Módosította: radi8tor ]
-
Impressa
őstag
válasz tariattila #1018 üzenetére
Nem azt mondtam, hogy a darabkák át fognak férni a tizedmilliméteres lyukakon. Azt sem vitattam, hogy a pogácsa nem jó szűrő. De ettől még át fog jutni rajta x mennyiségben, ami a vízben van oldva.( nullára nem fog redukálódni) Nem véletlenül tiltották be az Eu-ban az automata kávéfőzőkben használatos, a vízzel közvetlenül érintkező alukazánok gyártását. A gyártónak nem érdeke, hogy többletköltsége keletkezzen, de kötelezővé tették.
Ismerem a mérést. Jó, hogy van ilyen tulajdonsága is a pogácsának, de erre valók a vízszűrők (lágyítóoszlopok, patronok), hogy ezt a feladatot, funkciót ellássák.
Engem csak az zavart, hogy túlságosan leírod az automata gépeket.Több tízmillió ember nem tévedhet egyszerre. A darálókések eszpresszó képesek, csak épp a határokat feszegetik - a gépek korlátai, amit említettél -
A karos gépekhez való darálókések is abból az anyagból készülnek( felületedzett koracél), Saeco még a kerámia késekkel is próbálkozik, kevés sikerrel.
De ha a korlátok nem felelnek meg és megtehetem, akkor veszek Elektra, Pavoni, Cimbali, Rancilio, San Marco gépek egyikét.Na nem azért írtam ide, hogy vitát kezdeményezzek bárkivel is, de már késő.
[ Szerkesztve ]
Kávégépek szervizelése. :) Jura, Melitta, Saeco stb. 705077032
-
krx21
nagyúr
válasz Impressa #1020 üzenetére
Van automata gép ami jó kávét csinál... Persze, de horror áron... Ami nem nagyon drága, az bizony igen gyenge... Ezeknél a gépeknél az automatizálást fizeti meg az ember, pedig a karbantartásuk és a használatuk, nem sokkal egyszerűbb, mintha ha van az embernek egy karba daráló és főző komlója...
Az automata gép meg egyenesen a baristák ellensége... Egy barista nem készít kávát, hogy ne tekintse meg az őrleményt, hogy ne maga tömörítsen érzésre...Kérdés: a Tesco-ba kapható ioncserélt lágy víz (200ft/5L) szerintetek, jó kávé főzésre, fölég a gép kímélésére végett, a vízkő miatt???
-
egykori
őstag
válasz tariattila #1014 üzenetére
Na köszi, pontosan emiatt zavarodtam össze, mivel az etalonnak tartott Bialetti kávéfőzők között több alumíniumot látok, mint pl. a Brikka.
Nekünk egy ilyen méretű lenne megfelelő, és igen tisztességes darabnak, de kissé drágának tűnik, ezért nézegettem a Bialetti főzőket, ahol az alumínium kevert meg.Régebben csak alumínium kávéfőzőnk, kuktánk stb. volt, és elijesztettek bennünket ezektől, hogy nagyon káros a szervezetre.
[ Szerkesztve ]
-
tariattila
veterán
válasz Impressa #1020 üzenetére
az a több tízmillió ember lusta/kényelmes/rohan...
(nem pedig 'nem téved')soha, de soha nem fog autmata gép olyan kávét készíteni mint egy külön (normális)örlő/gép kombó!
az árakról ne is beszéljünk... hulladék műanyaghalmaz elektronikával és millió mozgó alkatrésszel teletömve!
a bent pangó, avasodó kávéról nembeszélve!az aluminiumkérdést nem ragozom tovább... meddő vita...
normális gépeket csak az olaszoktól láttam
a gaggiák is az egyik legjobb otthoni kisgépekhez tartoznak... a bialetti pedig a kotyogók királya...
mindkettőben van aluminium
a kávéhoz legjobban értő mérnökök nem tévednek
ez az én véleményemjelenleg is egy quick mill thermoblokkos (alu) kisgépet használok a reggeli/déli kávézásokhoz...
hiszek azoknak akik kimérték a csapvíz al tartalmát kávé előtt és alubojler/kávé után!
[ Szerkesztve ]
-
feribk
aktív tag
-
jookomak
őstag
Hirtelen ezt találtam: 'Fontos, hogy ne tévesszük össze a desztillált vizet az ioncserélt vízzel, mely nem desztillálással készül, és valóban nem való ivásra! Az ioncserélt vizet ipari, valamint közlekedési eszközökben történő felhasználásra készítik olyan módon, hogy a víz keménységét meghatározó, általában karbonát ionokat valamilyen más sóra (általában nátriumra) cserélik le. Ebből a vízből aztán nem rakódik le a vízkő pl. az autók hűtőjének belső felületén.' Szóval inkább ne igyál.
-
madmike
őstag
Sziasztok!
Tegnap ellátogattunk barátnőmmel a Tamp & Pullba. Le voltam nyűgözve. Egyrészt az eszpresszó valami isteni volt, most már legalább tudom, hogy amit én főzök az egy gyenge eszpresszó utánzat. A barista srác nagyon jó fej volt, készséggel válaszolt a kávéfőzéssel kapcsolatos kérdéseimre, sőt a náluk megtalálható összes kávéfőző (6-7 fajta) működését elmagyarázta. Kaptam egy alap baristaképzést
Én eszpresszót ittam, kérdezi a srác, hogy milyen és hogy raktam e bele cukrot. Raktam... Amint meghallotta, már le is főzött mégegyet és mondta, hogy akkor ezt most igyam meg igy ahogy van. És tényleg nem kellett bele cukor. Az itthoni kávém cukor nélkül nem az igazi, de az mennyei volt."Az igaz, hogy a kemény munka még senkit sem ölt meg, de minek kockáztasson az ember?" - Ronald Reagan
-
krx21
nagyúr
válasz jookomak #1027 üzenetére
Hát lehet, hogy igazad van: ittam belőle és hát nem valami jó az íze...Sőt van benne valami keserű...
Bevásároltam belőle vagy 12 litert egy kávégép szerelő tanácsára... Nem kellett volna...madmike: Igen, a profin elkészített espresso cukor nélkül is édes!
[ Szerkesztve ]
-
Mr.Csizmás
félisten
a kutyugosok azok acelbol vannak?
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
Katsu
aktív tag
válasz BlacKSouL #966 üzenetére
Szia,
Szerintem az 1 adagos szűrőt ne használd. Azt inkább a POD-hoz adták. Az sima kávéval nekem is csak bajt okozott. Én mindig a dupla szűrőt használom és azt töltöm félig vagy tele. Mikor mennyire van szükség.
Nekem már egészen jól megy a tej habosítása. Egyszer egyszer már öntök falevelet, de általában összefolyik az erezete és egy tömör fára hasonlít inkább. :-)
És én is a Milano-t használom, amíg nem lesz darálóm, illetve amíg tanulok.
További jó húzásokat!Üdv: Katsu
-
BlacKSouL
addikt
Ráadásul intenzívebb a cappucino íze is, ha a két csésze két bögre megoldás helyett a két csésze kávét egy bögrébe teszem, és arra csinálom meg a tejhabot.
De a hülye tejjel még mindig szenvedek. Van amikor sikerül tökéletes mikrohabot csinálni, van amikor meg hiába küzdök, borsónyi buborékok születnek meg a maradék forró tej. De ha beledöglök is kikísérletezem hogy ezzel a jelenlegi helyzettel hogy tudom kihozni a stabil maximumot...Aláírás (nem kötelező megadni)
-
biker
nagyúr
teljesen más a hideg tejhab, és más a gőzölt.
A gőzölt édes lesz, mert a tejcukor karamellizálódik benne és meg is keményíti
a hideg tejhab "csak" habElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
krx21
nagyúr
Szerintem lehet abba is meleg tejet önteni és az elkészítés komfortja nem összemérhető...
Az elméletet tekintve biztos igazad van... De próbáld ki, hibátlan... Szerintem....
Persze nem ugyan az, bár nekem a hab "csak" dekoráció és mindig a kávára koncentrálok.[ Szerkesztve ]
-
biker
nagyúr
meleg tej != gőzölés
A tej valahol 72-75 fokon forr, a gőz ami a gépből jön, az 115-125 fokos, a cukor it kezd karamellizálódni
szerintd a meleg tej mire jó?
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
Katsu
aktív tag
válasz BlacKSouL #1032 üzenetére
A habra visszatérve, szerintem azért nem lesz mindig jó, mert a készülékünk gyenge hozzá. Azt értem ez alatt, hogy nem stabilan adja ugyanazt a forró gőzt. Változik a hőmérséklete. Plusz a kezdeti gyakorlatlanságok. Nekem is van, hogy ha megszakadok sem lesz a tej vastag és krémes. Ekkor szoktam Csoki sziruppal díszíteni. :-)
-
krx21
nagyúr
Persze nem ugyan az, a karamellizációt nem éred el, de mindig kemény sűrű habot érsz el, mindenféle probléma és gond nélkül... Nem a legprofibb de problémamentes és garantált a siker... Ennyire nem foglalkoztam a habbal mint Te... Nekem megfelelne, mert utálom a szörcsögő trutyizást és tej is tele megy vízzel...
Aztán lehet, hogy még nem ittam jó cappuccino... Talán azért mert mindig espresso-t kérek... -
Katsu
aktív tag
válasz Musicbox #1038 üzenetére
Mindig ugyanazt veszem. Ezért gondolom, hogyha néha sikerül és néha nem, akkor a géppel vagy velem van probléma. Esetleg mindkettő. :-)
Azt is tudom, hogy a fehérjét kell nézni, hiszen a tojásnál is a fehérjéből lesz a hab.
De anyagi kereteim határt szabnak és így nem tudok drágább tejet venni. No meg persze némileg lusta is vagyok utána menni a dolognak. -
BlacKSouL
addikt
Igyekszem azonos hőmérsékleten gőzölni, vagyis temp surfing'-ezni, és ennek ellenére sem azonos az eredmény. Persze tudom, hogy gyenge a gépünk(stabil gőzkapacitás szempontból), de ha nem jönne össze soha a jó, akkor elsimerném. Ám mivel néha sikerül, ezért csak a stabilitást szeretném elérni."szarabb" tejjel is volt már kiváló tejhab, és drága, hideg, 1,5%-os tejjel is ócska eredmény.
Amikor bedugul a 3 lyukból kettő, akkor rossz, ha szelel legalább 2, akkor jó. (Mármint a Delonghi féle speciál habosító rátéttel.)Aláírás (nem kötelező megadni)
-
Katsu
aktív tag
válasz Musicbox #1042 üzenetére
Nevetünk, de erre már én is gondoltam. :-)
Kicsit más. Szétszedtem a saeco-m nyomásfokozó karomat, hogy kiszedjem belőle a nyomásfokozót. Ki akartam próbálni, hogy milyen kávét készítek nélküle. Hát nem lett jó, így gyorsan vissza is raktam. Azóta már mesterséges crema sincs a kávén... Esetleg valakinek van ötlete, hogy mit kéne csináljak, hogy újra jó legyen? Már többször szétszedtem meg újra összeraktam, hátha valamit rosszul csináltam, de nem. Nem értem... Kicsit idegesít a dolog, mert egy új kar legalább 8000Ft. az meg a gép árának a fele. Szóval most verem a fejem a falba, hogy ilyen hülye voltam. :-(
-
stangli
senior tag
Valakinek van tapasztalata, hogy egy ilyen Nespresso utántöltő kapszula meddig használható?
-
veterán
Sziasztok
Az lenne a kérdésem hogy van egy Nespresso Turmix TX 100-as kapszulás szerkezetünk. Ehhez hol tudnék szerintetek jó áron venni kapszulát? Lila illetve fekete kellene ( 9-10 ) -es intenzitású inkább. Gyári Nespresso oldalon 110ft/db áron van.
Köszönöm
iPhone 13 Pro Max
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen