-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
paljoc
tag
-
djboris
csendes tag
válasz djboris #73000 üzenetére
közben megtaláltam az összetevőket:
http://www.oatly.com/products/international/oatdrinkbaristaedition/
-
mdav88
senior tag
Régi pavonihoz nincs valakinek véletlen egy felesleges karja? nyitott, zárt, akármilyen...
Kicsit sokallom, hogy 20e forint hozzá egy kar.... Egy karom van hozzá, azt meg kicsit sajnálom szétvágni....
-
bluesfan
tag
Vasárnap én is toltam ott egy burundit, amiből vettem is egy 250-est egy próbára. A feleségem egy brazil blendet ivott, mindkettő finom volt. Azt nem sikerült kideríteni, hol pörköltetnek, a felszolgáló kislány csak annyit tudott, hogy azt a főnök intézi. A zacsin sincs erre utaló infó, és csak lejárati dátum van jelölve.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz mdav88 #73008 üzenetére
Ez sajnos így lesz még hosszú ideig. Az 58-as szűrőkhöz karokat nem 100-as szériákban gyártanak, hanem ezresével (leginkább) öntik. A Pavoni sem ad el annyi gépet, ami nagy darabszámú gyártást (olcsó szűrőtartót) eredményezhetne. Az Olympia-ról ne is beszéljünk. De ők nem is igazán küzdenek ezres szériákért (a 70-es években annyit gyártottak).
Karjaink cnc-n készülnek (élelmiszeripari rozsdamentes acél, kíméletlen a szerszámokkal, nehéz megmunkálni). 50-100-as szériánál én sem álmodok többről. A leggazdaságosabb (ha nincs a közelben eszterga) megoldás, ahogy anno én is faragtam a magamét a Gaggia Baby-hez. Használtan venni egy kart. Körbeperfolálod egy vékony fúróval, majd "átszaggatod" (az első párat a fúróval, majd vékony fűrésszel a perforálást). A végén pedig megfelelő reszelővel elegyengeted a cakkokat. Nem kell mágusnak lenni ahhoz, hogy szép legyen. Ezek a karok, még ólomtartalmú rézötvözetek, roppant könnyen megmunkálhatók.
-
-
mdav88
senior tag
válasz Kávé Kálmán #73011 üzenetére
Ahogy irtam ez elobb is, ertem Nalad miert ennyi. Nem is vagyok rajta felhaborodva, de nekem nem fer bele.
Ha talalnek hasznaltan kivalo lenne, a megmunkalast megoldanam, de eddig nem akadtam bele. Az egyetlen gyari kart nem szivesen belezném ki, bar igy is letekert kifolyoval csapolok kizarolag "duplat" ami 12 grammbol azert eleg dietas duplanak😂
-
hoffman_
nagyúr
sziasztok,
az alu pod elhagyása utáni fázisban vagyok, az őrlő viszont 2019-es projekt lesz legkorábban. ebben az esetben a frissen pörkölt kávébab nem opció. ha előre őrölt kávét vennék, akkor hol nézzek körül? erre nem találtam instrukciót az összefoglalóban.
köszi előre is!
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
qvik27
tag
válasz jack B. #72984 üzenetére
Off: Amikről írsz, azokat nem kifogásolta senki, mint ahogy nem is sikítozott senki. Persze megnyugtató, hogy most már bizonyos lehet mindenki, hogy nem is volt szükséges. Kösz!
On: Keresgéltem a nyomás-savasság, hőmérséklet-savasság, kioldódás stb. összefüggések után, és egy elég érdekes írásra leltem a "Caffé Firenze-ről".
Kóstolt valaki ilyet esetleg?[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
-
Bazsee71
őstag
válasz hoffman_ #73014 üzenetére
Milyen géped lesz? Átmeneti időszakra így csak kotyogó, vagy nyomásfokozós gép jöhet szóba, többinél nem működik az előre darálás. Jobb érzésű pörkölőtöl meg nem is kapsz őrölve, mert a megfelelő finomságot úgysem találja el, na meg le is döglik másnapra.
A fenti eszközök esetén is jobban jársz, ha veszel egy kis Hario kézi hajtányt. -
qvik27
tag
válasz Bazsee71 #73019 üzenetére
"Jobb érzésű pörkölőtöl meg nem is kapsz őrölve..."
Szerintem Németh János nem csak jó érzésű, hanem kifejezetten korrekt és profi is. Ha azt kéred, megőrli. Valszeg felteszi, hogy tudod, mit csinálsz.
Epként nyomásfokozós kar nem érzékeny annyira az őrlemény finomságára, ahogy ezt sokan írják is.
Ha meg nem akarod, hogy hamar megdögöljön, tedd be a fagyóba - az őrleményre is ugyanolyan hatással van, mint a szemes kávéra. (Persze tudjuk, hogy az őröl jóval gyorsabban döglik, mint a szemes.)10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
zolnagy
őstag
Az előbb eszméletlen finom Kenya Thurungit ittam a Kávélaborban. Tiszta gyümölcsbomba volt. Vettem is belőle egy csomaggal szemesen, kíváncsi vagyok, mire jutok vele az otthoni szettel.
Az űr GC tapasztalatai eddig:
- tényleg elég neki a 15 perc
- nagyon gyorsan bemelegszik és szépen tartja is, csapolás alatt is
- gőzölni lehet vele, de a BL ebben jobb volt szvsz, ill a QM-el fogom csinálni, ha már ott van mellette (ha néha kell, én nem iszom tejeset, ill szökőévente 1x, de vendégeknek néha készítek)
- ízben az áttörés egyenlőre nincs meg, nem érzem jobbnak a BL-nél (persze még kísérletezni kell a hőmérséklettel, szűrőkkel, kávékkal, ezért gondoltam, hogy ez legalább egy hónap, mire első tapasztalatot szeretnék írni ebből a szempontból) -
Bazsee71
őstag
válasz qvik27 #73021 üzenetére
Már pedig az őrlési finomságot láttatlanban eltalálni nem lehet. Ezzel lehet vitatkozni, csak nem érdemes. Az őrölve fagyasztás pedig ezer sebből vérzik.
hoffman_: Akkor egy újabb (mondjuk Pro szériás) Hario őrlővel már jóval előrébb lennél, mint az előre őrölttel. Vagy lőni kell itt használtan egy Graefet 20e körül, évekig kiszolgál.
-
qvik27
tag
válasz Bazsee71 #73027 üzenetére
😂
Ahha! Igy mar mas!
A kincstari magabiztossag az persze aranyat er, mint tudjuk, persze bizonyos korulmenyek kozott...
Lehet, h mar 74-et is olvastam.
No de ha mar igy, akkor kerdezem, hogy a tudomany allasa szerint a kave maga, vagy a gep markaja hatarozza meg inkabb a szukseges orlesfinomsagot meghatarozott szuroatmero es nyomas mellett?10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Rison77
senior tag
-
zolnagy
őstag
-
HÁZIGAZDA
ma a füredi pazar kofinál épp egy etióp reko chemexet szürcsölve hagyta el a jelentőségteljes mondat nóra száját: hmmm, ez elég jó, néha ihatnánk ilyet. heeeeeeeelp! (anno egy ugyanilyen mondat után ástam bele magam a kávé témába, én nem ittam semmilyen kávét korábban)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Deadzone41 #73035 üzenetére
én kértem azt, nem vagyok képben, volt még v60, cold drip, anyámkínja. de mindegy is, hogy mi elnök, mert finom volt, és - tudom, gáz, de - engem egészen pontosan idáig érdekel a dolog ún. szakmai oldala.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Deadzone41
őstag
Én mondjuk nem értem azokat a helyeket, ahol választani lehet, milyen alternatív eszközzel készüljön az ital. Nem mindegy az a fogyasztónak, hogy az most egy kemex, egy kalita vagy egy v60 volt? Válasszon a barista, mivel tud a legjobban dolgozni és írják az itallapra, hogy filter kávé.
-
HÁZIGAZDA
válasz Deadzone41 #73037 üzenetére
igazából ugyanezt mondtam neki én is, amikor kérdezte, hogy melyik legyen. hogy nem tudom, hogy mi áll jól a kávénak, mit javasol, de nem döntött, csak ilyeneket mondott, hogy a chemex az több kávé, több víz. mondtam neki jó magyar módra, hogy ja, ha több, akkor jobb is, legyen az.
az őrlő elnök volt!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
válasz Deadzone41 #73037 üzenetére
Szerintem éppen a fogyasztói igény miatt tartanak több eszközt.
Amúgy nekem is ez a véleményem, hogy legyen jó, mindegy mivel csinálja.
WoC-on a kedvenc helyemen Marco gépek voltak, brutál jókat ittam, brazilt is! -
#91073280
törölt tag
válasz Deadzone41 #73037 üzenetére
Mondjuk éppenséggel nem mindegy, de viszont ha presszó témában merészelne valaki olyat mondani, hogy mindegy a hőfok, a tamperolás vagy az őrlő, kapna a fejére.
És akkor még nem volt szó az able kone-ról, ami legalább akkora ugrás chemexnél mint egy spéci felsőszűrő.
-
HardRic
addikt
Kávékalmártól nagyon tetszett a Colombian Supremo. A koffeinmentes változat mennyiben különbözik? Félek csak úgy megrendelni, még nem vettem eddig koffeinmentes kávét.
-
Jókv
csendes újonc
Sziasztok!
Abban szeretném kérni a fórumtársak véleményét, hogy melyik kávéőrlőt érdemesebb venni? A mögöttes eszközpark a dzsezvától a french pressen és a filteren át az E61-es gépig tart. Tehát egy széles spektrumban őrölni tudó masina kellene.
Három jelölt van: 1, Mahlkönig Vario Home
2, Fiorenzato F 64 EVO
3, Mazzer Rolyal (ez használt, de felújított)Köszi,előre is a segítségeteket.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz HardRic #73042 üzenetére
Írj neki, legjobban ő tudja. Valamikor régen vettem tőle koffeinmentest, jó volt, de a részletekre nem emlékszem.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
And06
aktív tag
válasz Deadzone41 #73035 üzenetére
mi a baj vele?
amúgy én rá szoktam kérdezni, hogy melyiket ajánlják. akkor jön az "amelyiket szereted" de aztán megegyezünk abban amelyik szerinte az adott kávéhoz a legjobban passzol
szerintem amúgy kb azért, amiért a steaket is megkérdezik, és ha átsütve kéred, akkor úgy adják ...
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen