-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Krajcsi
csendes tag
válasz waxos #117000 üzenetére
+1 a gyári mellett. Viszont érdemes lehet fordítatgatni rajta nagyon apránként. Kilazítod a csavart, apró ford, vissza csavar, csekkol lefolyás.
Vannak fenn videók itt a fórumban, de YouTubeon is, hogy mi a jó és mi nem. Ha mindenhol egyenletesen pöttyözve jön, akkor az a fasza.
Annó fél órát elbasztam azzal, hogy csekkolgattam a gyárit és az iparit. Nálam a gyári nyert, de emlékeim szerint a többiek is ezt írták annómikor visszakerestem itt a témában. -
Mano66
senior tag
válasz waxos #117000 üzenetére
Szerintem meg inkább az ipari felsőszűrő a jobb. Úgy emlékszem ezt [Réz Felsőszűrő tartó] -t vettem a fiaméba. Nem küzd a csatornásódással. Az AP papír használata nálam alap.
Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
-
senior tag
válasz waxos #117000 üzenetére
Igen, nekem is az a hosszútávú tapasztalatom, hogy jobb a gyári felsőszűrő. A Danettis 6 lyukúról volt szó, de a gyári felsőszűrővel szerintem az sem működik rosszul.
Krajcsi: úgy tudom SJ esetében igen kicsi vele a mozgástér (eszpresszó tartomány). A Heycaféban viszont tényleg jól működik az a kés.
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
lszlfrng
csendes tag
válasz Parci #116939 üzenetére
Még nem szedtem szét a gene-t, de hallom, hogy a relék ki be kapcsolnak. A pid amikor kikapcsolja a fűtést akkor drasztikusan esik a kilépő hőmérséklet (van, hogy -15°C is). Szerintem szerencsésebb lenne egy fokozatmentes fűtés - ventilátor állítgatás. De tévedhetek is.
Valahol olvastam, hogy a pörkölés megkezdése és a vége között nem eshet a bab hőmérséklete. Amit írtál az így valós probléma, mert a beállított és gene által kijelzett hőmérséklet tartományhoz képes -5°C is képes alulteljesíteni. A babszonda hiányában eléggé szubjektív a pörkölés menete.
Valahogy mégis kellene mérni a bab hőjét. Például így.
-
qvik27
tag
-
mabandi1
tag
-
HSM
félisten
válasz sz.zs. #116997 üzenetére
Érdekes, nálam az F64 Evo késekkel nagyságrendekkel közelebb van a presszó tartomány a SJ-n. Az éppencsak köszörülni kezdő késektől mindössze kb. 2 ricnivel arrébb szoktam 12g-os duplát, és kb. 5 ricnire 16-17g körüli presszót főzni.
Ma reggel pl. az első csepptől számítva kb. 20 másodperc alatt folyt le 20g így 12.5g őrleményből, príma ízekkel, gyönyörű lefolyással a 12g-os IMS Nanotech kosarammal. -
roBEEsz
csendes tag
Haliho!
Ti világosabb pöriből szoktatok 20g-ot rakni IMS 12/18g kosárba?
Ahogy korábban említettem, sajnos a Specialitam nem bírja olyan finomra őrölni a kávét, mint azt kéne neki..
Jelenleg Warda Columbia van a terítéken, már annyira van csavarva az őrlő, hogyha tovább húzom, akkor érintkeznek a kések.. viszont ez sem elég neki sajna.. 19,5g - 45g ki, de mindez 23-24 mp volt..(vége már kicsit spriccelt is) Ennek ellenére is azt tudom mondani, hogy amúgy rohadt jó kávé.. Csupán pár másodperccel rövidebb lefolyás kéne.. mondjuk 27-28..
Szerintetek ér az valamit, ha felmegyek 20g-ra, vagy alapvetően az őrlőt kéne megfelelően beállítani? (gondolok itt a kések pozijára..)
Az érdekesség, hogy amúgy ez a jelenség eddig a Warda összes kávéjánál előjött, semmi másnál.. (bár azt is hozzá kell tenni, hogy nem is szoktam ennyire világos pörit inni..)
Győr / környékén valaki foglalkozik őrlővel?
-
HSM
félisten
válasz fragola.6035 #117016 üzenetére
Igen, elég finomra kell menni, mivel nagyon vékony lesz a pogácsa 12g őrlemény mellett a teljes szélességű 58mm-es kosárban, egyébként nem lenne kellő nyomás, csak átrobogna rajta a víz. Ezért is szoktam a klasszikus presszó arány (1:2) alatt maradni ezzel a kosárral, különben könnyen túlkivonatolt lehet az eredmény.
De akkor megnyugodtam hogy ez így normális.
[ Szerkesztve ]
-
roBEEsz
csendes tag
válasz Melorin #116996 üzenetére
Lehet, hogy nem oszt nem szoroz.. de egyébként WDT-t szereztél be?
Nekem elég sokat tudott segíteni a csatornás sztorival..
Szerintem ha gondolod, akkor írd le az egész folyamatot, vagy esetleg videózd le .. kiváncsi vagyok, hogy hogy néz ki nálad a procedúra..
Az a helyzet, h pl. sztem már az elviheti az egészet, ha a portafiltert "rosszul" ütögeted le a pultra.. ez is simán okozhat csatornásodást.. (ezer más dolog mellett)
-
qvik27
tag
-
roBEEsz
csendes tag
válasz zolnagy #117021 üzenetére
Találtam egy ilyet, de így hogy nem ismerem őket.. nem szívesen .. : [link]
Egyébként Eureka Mignon Specialitam van és nekem az a véleményem, hogy nem biztos, hogy a felső kés 100% vízszintes.. Nem akarom elhinni, hogy ez az őrlő ne tudna befullasztani akármilyen kávét.. Láttam videókat, hogy sokkal-sokkal finomabbra őrölnek vele..
-
zolnagy
őstag
válasz roBEEsz #117022 üzenetére
Nem valószínű, hogy foglalkoznának vele.
De sztem nem nagy dolog szétszedni és kitakarítani, meg akkor megnézni, hogy nem látsz-e vmi anomáliát a késeknél. Esetleg fellazítani a késeket, kitisztítani és meghúzni újra.
Találtam egy elég részletes videot hozzá: [link][ Szerkesztve ]
-
roBEEsz
csendes tag
Tisztításon igazándiból már túl vagyok.. volt benne kosz azért..
Lehet, hogy kicsit még feljebb megyek a grammal, viszont sokszor fennakad a felső szűrőn a pogi, amiből gondolom h sok neki a dose.. Meg mikor elkezdődik a lefolyás, először 3 sugárban folyik, majd összeáll egybe.
-
lszlfrng
csendes tag
Szeretnék váltani kónuszos késre, de sem kézi sem NZ nem jön számításba.
Csak presszót iszom és most egy régi, alapkéses, mazzer mini e-t használok.Szerintetek melyik az a kávéőrlő aminek kellően széles a presszó tartománya, nem batár nagy, hozza a mini szinte 0 pangóját anélkül, hogy fel kellene pofozni?
Az ajánlásokat előre is köszönöm
[ Szerkesztve ]
-
MPowerPH
félisten
Bianca on-off karocskaja kicsit nehezen mozog, amiota valtoztattam a bekevert viz osszetetelen. Most 0,35g es 0,9g megy bele.
Mi lehet a baja? Valamelyik osszetevo sok vagy az aranyok nem jok?Don't Tread On Me
-
-
-
lszlfrng
csendes tag
válasz WarLock07222 #117039 üzenetére
A kézit próbáltam, de valamiért nem jött be a tekerés. A 1zpresso könyvében írják, hogy lehet akkus csavarbehajtóval is használni, de az már milyen?
NZ dupla áfával nem olyan kedvező (ha az angol áfa leesne az árból nem gondolkodnék rajta).
fragola írta, hogy hány ricnire van a presszó tartomány, hát az nekem 8-ra van és mostanában már nehéz eltalálni azt is (ötféle kávéból főzök azokhoz kell állandóan állítgatni). Vagyis megoldás késcsere és felszabályozás. Ha hozzá kell nyúlni akkor akár lehetne egy újat venni.
A mazzer mininek nehezen forgatható a gyűrűje (tudom, szilikonozni kell), az eureka csavarja szimpatikusabb, de úgy hallottam, hogy ott az atomtól felfelé van az ami jó, de a pangó nagyobb mint a mininél. Az eureka oro is jó lehet (mintha az XL-t váltotta volna), de azt se tudom mennyire pontos és ha kés+szabályozás kell hozzá, akkor megint ott vagyok.
Apropó pangó: az útmutatások alapján, a kivágott ablakrács, spriccelés és kicsi kapirgálás után a mini-e 0 pangót produkál, anélkül, hogy pofozgatni vagy pumpálni kellene.
Mostanra már nehezen bízom meg a gyártókban és állításaikban. Itt a fórumon meg olyan késekkel dobálóznak, hogy néha fogalmam sincs mit olvasok (ez már az én hiányosságom).
A fentiek írása közben jöttem rá, hogy k@rvára nem értek hozzá, de kell egy f@sza presszóra őrlő, aminek szélesebb a tartománya, amiben 100% meg tudok bízni. Szerintem csak a bizalom veszett el :-)
Ezért gondoltam, hogy a a kónuszos késekkel dolgozó őrlők, presszóra engedékenyebbek.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest