-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
RetepNyaraB
veterán
válasz iatti #129999 üzenetére
Kapzam tőle egyet ajiba és egész rég (mikor vettem ilyet) is jó volt, meg most is az. 10k Ft-ért kilója nagyon rendben van. Ami jó, azt el kell ismerni 🤷
A sweet7 nem volt még meg, a többi klasszik impresso tud meglepetést okozni elkészítéskor. Legalábbis nekem.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Jolida
tag
válasz Mortein #129994 üzenetére
Ha gondod van a savval, próbálj egy monsoon/ed/ malabart, talán a legkevésbé savas kávé (amit én eddig ittam).
Van AVX (kissé hektikus pörköléssel), Impresso (Brazil-India blend), Kapucziner, PalYotz ... amiket én mostanában kóstoltam...Mondjuk nálam is volt már olyan etióp Yirgacheffe amiből 96 fokon is csak ecetet sikerül főznöm. :-)
-
Jolida
tag
válasz RetepNyaraB #130001 üzenetére
Próbálj rá a Sweet7-re, három hetesen már nagyon szép tud lenni. Most érlelek pár zacskó hétfői pörkölést.
-
MPowerPH
félisten
CM -nel mennyi ido szokott eltelni, mig ujra lesz elerheto La Cristalina? Vagy az is csak szezonalis tetel?
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
qvik27
tag
válasz RetepNyaraB #130001 üzenetére
Milyen meglepetést okozott?
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
kmarci25
veterán
Pont Sweet7-t és Brazil Daterra-t rendeltem, pihennek. Most már elég kíváncsi vagyok rájuk. Most egy CM brazilt iszom, ami szintén nagyon üt, pont, amit szeretek: jelentős test, kellemes sav. Nagyon finom!
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
Trencso
csendes tag
Kedves Mindenki!
Ha valakit érdekel esetleg egy jó állapotnak örvendő 1zPresso JX PRO kézi őrlő, írjon privatban.
Köszönöm a figyelmet.
-
Mortein
tag
válasz kmarci25 #129997 üzenetére
Nem lenne gondom a savassal (bár én jobban szeretem a keserűbb irányba hajlót) ha mellé finom ízjegyek párosulnának, de itt csak a savanyú volt. Ma kivégeztem a 250grammos csomagot és a vicc az, hogy az 2 utolsó kávé átment keserűbe .
Elkezdtem kis lépésekben durvábbra venni az őrleményt és most vagyok ott ízben, ahol a 2-3 főzés után kellett volna járnom. Sebaj igyekszem tanulni belőle.Most az AVX Brazil santos [link] a következő, kíváncsi vagyok milyen lesz, bár nagy elvárásaim nincsenek. Aztán kipróbálom a fent említett Impresso kávékat.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
-
#31639808
törölt tag
válasz qvik27 #129987 üzenetére
"A kávékra visszatérve: AVX-est régóta nem vásárolok, ha klasszikot veszek, általában Impresso-tól veszek. Azok nagyon rendben vannak." Ha nem vásárol, akkor honnan tudja, hogy az AVX nincs rendben? Tényleg érdekel, hogy mi alapján írta ezt. Remélem látta a Brazil tesztelés végeredményét? Az vezetett erre a következtetésre?
-
TDX
tag
válasz #31639808 #130014 üzenetére
Csak érdekességként: egyébként vannak (drága) gépek, amik szín alapján rendezik a pörkölt babokat. Máshol olvastam, hogy pl. Tim Wendelboe (ismert norvég pörkölő) használ ilyet, és tényleg, eddig minden bab amit vettem nagyon egységes volt színben. Amíg a tarkából is finom kávé készül, szerintem nincs azzal semmi baj. Én kíváncsi lennék hogy javíthat-e egyáltalán a szín alapján válogatás a végső eredményben.
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
#31639808
törölt tag
Igen, valóban van ilyen masina. A malabar más eset. Kb a felét ki kellene dobni. Sok pörkölő nem pörköli ezt a kávét, mert csak tarkára lehet lepörkölni. Gondolom az elhihető, hogy nem a Loring a gyenge pont. Rendeltem idén 3 magyar pörkölőtől mintát. Mindegyiké tarka volt. Az Interamerica is elismerte, hogy ez ilyen. A vevőknek kell eldönteni, hogy ezzel együtt tud élni, vagy sem. Nálunk az egyik legsikeresebb kávé. A szín szerinti válogatás egyébként jó dolog. Szerintem mi is fogunk venni ilyen masinát. A nagyon eltérően világos és sötét szemeket érdemes kiválogatni. Jövőre már a listánkon van ez a masina.
[ Szerkesztve ]
-
Mortein
tag
válasz #31639808 #130017 üzenetére
Szívesen fogadok minden tanácsot. Sajnos a hőfokot az én Bambino Plus gépemen nem lehet állítani (fix 93 fok persze kicsit felfelé tudom módosítani, de pontosan nem lehet belőni), a kosaram egy IMS B62.52TH24E (14-17g), és egy Kingrinder K4 őrlőm van hozzá. Milyen beállításon lenne érdemes elindulnom, hogy 2-3 főzés alatt be tudjam lőni a helyes irányt és ne járjak úgy, mint a Black Sheep kávéval, hogy az utolsó két csésze volt csak értékelhető?
-
#31639808
törölt tag
-
qvik27
tag
válasz #31639808 #130016 üzenetére
Kedves AVX!
Anno leírtam a véleményemet az Önök fórumoldalán, vagy emailben (erre már hadd ne emlékezzek, hogy épp mely forma volt). ...ahogy a hifis topikban is írtam véleményt -természetesen kulturált hangvétellel-, amely után már nem tudtam belépni.
Felteszem, alaposabb átolvasás után látszik, hogy nem írtam olyat, amire Ön reagált.
Ha arra kiváncsi, hogy anno mik voltak a fő gondjaim az AVX-szel, ezen a fórumon is megtalálja korábbi hozzászólásokban.
A kávékra visszatérve: felteszem, látta, hogy a Fórumtárs említette az AVX kávét, amelyre reagálva írtam, amit idézett is. Nyilván nem adok véleményt olyasmiről, amiről aktuálisan nincs tudásom vagy tapasztalatom, arról viszont szívesen megosztom, amiről van - segítségképpen. Gondolom, ez érthető.
"Remélem látta a Brazil tesztelés végeredményét?" - Gondolom, nem kérdezi, hogy reméli-e, hanem tényleg reméli. Igen. Ezen a fórumon osztotta meg egy fórumtárs, akinek a szavára adok. Egyéb, korábbi teszteredményeket és másokat is láttam AVX-ről,vagy AVX-től.
Mindezekkel együtt sem kívánok az AVX-től vásárolni, sem pedig kommunikálni vele.
Kérem ezt tiszteletben tartani![ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
#31639808
törölt tag
válasz qvik27 #130031 üzenetére
Mint tudja, régen nem mi pörköltük a kávéinkat. Kb 2 éve vettük a Loring pörkölőt. Értem én, hogy zsigerből nem ajánl valamit, de ennek is megvan a veszélye. Pont emitt kell 15000 Ft-os kávékat megvásárolni pár embernek, mert állítólag csak az a jó. Össze kell hasonlítani és ennyi. A brazil tesztből nem az következett, hogy annyira rossz lenne a kávénk. Az Ethiop teszt kör sem volt túl rossz. Most meg elindult 22 ember tesztelésével a Blend kör. Még valami: korábban 2016-ban volt tesztelés, de akkor mi még nem pörköltünk kávét.
Így a végére és tényleg részemről vége: Árulja már el nekem, hogy mi ennek a nagy gyűlölködésnek az oka? Én azt sem tudom, hogy ön kicsoda. Becsapta a cégem? Mi egy jó csapat vagyunk.[ Szerkesztve ]
-
balazs1956
senior tag
Sziasztok!
Van egy 5-6 éves, de csak nyáron a hétvégeken használt Dolce Gusto kapszulás kévéfőzőm.
Utóbbi napokban, a kapszula "átlyukasztása" egyre nehezebben ment, akadt a kar, csak sokadikra sikerült lenyomni, átlyukasztani.
Kivéve a kapszulát, és az azt magábafoglaló műanyag idomot, szemből benézve, egy kis koszt, mint utóbb kiderült rozsdát láttam.
Kanál végével elkezdtem kapirgálni, és egyszer csak kiesett a képen látható rozsdás lemezke.
Láss csodát azóta hibátlanul működik a kávéfőző.
A problémám az, hogy mire szolgálhatott a lemezke, és nélküle nem okozhat-e valami nagyobb gebaszt a masina.
Ha valaki műtött már ilyen készüléket, vagy van ötlete/tanácsa azt előre is nagyon szépen köszönöm.
A kávéfőző
-
Mindless
tag
Sziasztok!
Sikerült hozzájutnom jutányosan egy alig használt Gaggia Classic-hoz, és egy Mignon Specialitá-hoz. Minden gyári rajtuk, milyen kiegészítőket ajánlanátok hozzájuk első körben? (karos gépes tapasztalatom kizárólag elméleti) Eddig csak automata és kapszulás gépeink voltak.
-
Ringman
nagyúr
sziasztok!
pár hónapja kérdeztem, hogy 5-6 év automata kávégép-használat (azóta nespresso) után, a tönkrement gaggia baby helyett milyen gépet vegyek, akkor javaslatként jött többek között a cafelat robot, ahol a munkafolyamat nem volt túl vonzó.
természetesen azóta sem vettem semmit, csak a javasolt k6-os őrlőt szereztem be. (iberital challenge van még itthon)
(akár átmenetileg, míg rá nem szánom magamat egy drágább gépre) kísérletezéshez jó vétel az alzáról most br. 112e-ért hozható sage/breville duo temp pro/ses810? (tejhabosítás nem releváns)
-
ribarszki
őstag
Roastrebelsről szeretne valaki zöld/nyers kávét rendelni? Jelezze privátban.
-
NoOne1976
őstag
A cafay.hu webshopból rendelt már valaki? (Ha jól nézem, dán cég.) Megbízható?
-
picur220
veterán
Sziasztok!
Kb. egy hónapja kezdtem a "komoly kávét", elolvastam itt az infókat, és próbáltam a kedvenc specialty kávézóimból is infót gyűjteni a baristáktól, de egy dolognál elakadtam:
Miért van az, hogy egyszerre jelentkezik az a jelenség, hogy túl gyorsan jön át a kávé, és az, hogy vizes marad a pogácsa? Graef CM800-on 11-13 között van az őrlési finomság, megtamperelem elég erősen, van olyan kávé, amit sikerült már belőni 20-25 sec 30 ml-re, fel is megy a nyomásmérő 7-9 bar-ra, elvileg minden jó, ízre is szerintem jó irányba haladok, de mindig áll a víz a pogácsán, amikor leveszem a kart.
Köszi a segítséget!
-
ribarszki
őstag
válasz picur220 #130047 üzenetére
Minden kávé más és más daráló beállítást igényel. Ha túl gyorsan átfolyik, akkor menj utána darálóval, vagyis zárj a darálón, legyen finomabb az őrlemény. Érdemes a későbbiekre felírni egy füzetbe, hogy melyik kávé melyik beállítást szerette. Illetve legyen viszonylag friss pörkölés. Bár ezt nem írtad, de a bolti kávék sajnos 95%-bam döglöttek, ott nem lehet csodát tenni. A vízzel a pogácsa tetején nem annyira foglalkoznék. Nagyon-nagyon jó kávékat húztam, ami után a pogácsa mocsár volt. De mióta PuckScreent használok, minden pogácsám nagyon szépen összeáll.
[ Szerkesztve ]
-
ribarszki
őstag
válasz picur220 #130049 üzenetére
A friss kávé már nagyon jó kiindulási alap. Akkor azt kell tenned, hogy menj a kávé után a darálóval. Nem kell félned tőle, bőven van még tartalékod a darálóban. Például volt olyan etióp tételem ahol a darálómon a 20-as beállításról 13-ra kellett lemennem. Ne a tamper erősebb lenyomásával akarj hosszabbítani a lefolyáson (azt mindig egyforma erővel nyomd), hanem azzal, hogy finomabbra darálsz.
A PuckScrenn a vízterítésben segít. Egyenletesebben itatja át a pogácsa tetejét, nem közvetlen éri a forró víz a pogácsát. Segíthet a csatornásodás csökkentéseben, stb... Én szeretem használni.
De ami az utóbbi hónapok legjobb filléres beruházása volt, az az akkupunktúrás WDT eszköz. Azzal teljesen bolyhosra lehet keverni az őrleményt. (A gyors lefolyás oka lehet a csatornásadás is. Szóval egy ilyen kis eszköz nagyon hasznos lenne neked.)[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest