-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz Bazsee71 #44998 üzenetére
Sajnos az adóval terhelt ár vonatkozik EU-n belülre, azt kell kifizetned, itthon meg nem kell rá vám, meg áfa. Ha kivársz, a Brexit-el ez változhat, de amilyen alaposan készülnek, nem lesz belőle gyorsan semmi
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Bazsee71
őstag
válasz soldier2 #45001 üzenetére
Köszönöm a válaszokat! Egyébként még incl. VAT is jó ár, mert így is 5.500,- Ft a LM Strada, ami konkrétan VST. Egyik barátommal rendelnénk, 50 GBP felett pedig ingyenes a posta EU országokba.
A fórumot olvasgatva nem tudom melyik kellene, a 14g vagy a 17g méret, mert a Renekával nekem tökéletes a 17g-ból készült kávé, a 17g-os Stradab pedig ahogy látom inkább több kell. Lehet próba lesz, és a nyertes marad, de még alszok rá párat (mint a jó vevő ).
Az illetőnek pedig a Vario-t nem ajánlottam, egyrészt az ára miatt, másrészt a frissebb darabokról tényleg nem jókat írnak.
Szerk.: de ugye akkor belemegy a LM Strada a Gaggia karba?
[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
válasz Bazsee71 #45002 üzenetére
nekem van egy LM Strada 17g-s. ugyanez a kosár VST felirattal 18grammos. olaszos pörkölésből a névérték fér bele nálam GBn. világos pörkölésből ~1,5-2grammal többel lesz tele.
van egy VST 15g-s kosaram is, gyanitom az meg a 14g-s Stradaval azonos méret, ez pont jó újhullámhoz, mivel 17-18g fér bele. én mind2t használom, de többet a 15öst, mivel többnyire világos pörköléseket húzok.
amúgy annyi a különbség a VSThez képest, hogy Stradaból nincs ridgeless, ha jól tudom. -
Toobee
veterán
-
Bazsee71
őstag
Köszi, itthon egyelőre olaszos felé húzok, de ez még nagyon az eleje. Az angol webshopban is azt néztem, hogy ami van VST az ridgeless, a Strada pedig hagyományos. Nekem teljesen jó az utóbbi is.
Toobee: próba lesz úgy érzem, az overdose kérdéséről pedig sajnos nem tudok nyilatkozni.
-
Daneeka
senior tag
válasz soldier2 #44997 üzenetére
Köszi! Megtaláltam közben, hogy a felső darálót lehet állítani. Ez hasonlóan nagy ugrásokra képes mint az alátétes állítgatás vagy ilyen fokozatok közti mikro "hangoló" állítás?
Pangó nem izgat, tőlem el lehet benne úgyhogy pofozgatni nem fogom viszont adagonként darálok amíg ki nem jön minden belőle szóval minden darálásom végén lesz némi üresjárás.
-
korpas15
tag
Sziasztok! Az illy kávék ajánlottak? Vagy hasonló áron van nála jobb?
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz korpas15 #45008 üzenetére
Ha friss akkor jó lehet de a hónapok óta csomagoltat nem menti meg a védőgáz sem. Amint előttem írták annyiért van azért jobb is.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
hifis50
csendes tag
A Strietman nagyon egyszerű felépítése, hogy ugyanis a rézcső a kazán és a fej egyben, továbbá a fűtőszálak a fejet fűtik direktben, azt eredményezik, hogy a gép hőtanilag nagyon pontos és stabil. Tehát piddel annyira jó ebből a szempontból, mint egy akármilyen kihegyezett nagygép. (Sőt még jobb, mert itt a rézcső ugyanakkora hőmérsékletű, mint a víz, tehát a pid nem is relatív hőfokot mutat, hanem a valódit, ami a kávéra megy.)
A Caravelnél nem ennyire direkt a kapcsolat, bár még mindig sokkal jobb, mint egy kazános gépben. De az biztos, hogy a pid itt is elengedhetetlen, ha a hőmérsékletet kézben akarod tartani.
Pidelni a Strietmant a nyitott kazán miatt nagyon könnyű, a Caravelnél azt gondolom, kell egy kicsit ügyeskedni, hogy hogyan, hova helyezd el az érzékelőt. -
hifis50
csendes tag
Ahogy néztem a szerkezetét, a nyitott kazán a fej mögött van, tehát nem nő össze a kettő teljesen, mint a Strietmannál. De ez csak feltételezés (mármint az, hogy itt a fej önállóbb életet él a hőmérsékletét tekintve).
Jövő héten, ha igaz, én is kapok Kávékalmártól egy Caravelt próbára, azon lehet gyakorlatozni, mi merre. -
hifis50
csendes tag
Újabb válasz, mert az előző nem a kérdésedre vonatkozott, félreértettem a dolgot.
Szerintem is itt is a vízbe kell lógatni az érzékelőt, de hol vezeted ki? Nem tudom, van-e luk a fedélen, ahol ki lehet bújtatni. Ha nincs, ki kell fúrni valahol, de azzal az eredetiség csorbul. -
HÁZIGAZDA
válasz hifis50 #45019 üzenetére
a fedele oldalirányban nyílik, szóval csak nem lesz tökéletesen bezárva. ennyi belefér. te mit vettél a strietmannhoz pontosan?
ami a fejet illeti: én úgy fantáziáltam, hogy ez egy hulla primitív szerkezet és alig van benne anyag, magyarán a kazánban lévő víz hőmérsékletén nem sokat változtat. no meg lehet egy nagyon rövidet üresen csapolni a shot elején, akkor pláne felhúzza a fejet (és mivel nem áramlik be hideg víz a kazánba, mint a pumpás gépeknél, ez nem borít fel semmit).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
edk-
őstag
Azt írják a graef.hu-n: ,,2016. október 7-én INGYENES kiszállítás és AJÁNDÉK manuális késélező az internetes vásárlás napja alkalmából!''
"Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://cutt.ly/edkelado
-
soldier2
őstag
-
Keresztapper
senior tag
Kicsit büszkélkedek, ha lehet.
Tegnap eljött hozzám Pécsre a Mantrából Győrfi Gyula, hogy megnézze az "alkotásomat".
Bevallom, benne volt a zabszem a seggemben eleinte, mert kicsit szkeptikusnak éreztem az attitüdjét. mivel azt fejtegette, hogy szerinte nem jó, hogy nem csak oszlatja az eszköz a kávét, hanem valamilyen mértékben tömöríti is a pogácsát. Én persze érveltem azzal, hogy ennek mértéke bizonyos keretek között ugyan, és fix lépésekben, de meghatározható. Tehát megnyugodhat, marad mozgástér a kézi tömörítésre. Viszont ettől még nem éreztem, hogy meggyőztem volna az elméletemről.
Csapoltak kettőt, amit ezzel készítettek elő, de ezek olaszos pörkölésű babokból készültek, és Gyula szerette volna megnézni, hogy mi az eredmény egy kényesebb világos pörköléssel, úgyhogy kért egy nyitott kart a Pécsi Kávé amúgy nagyon készséges baristáitól, és meg is kapta úgy, hogy a szűrőben ott volt az őrlemény közvetlenül a darálóból, mindenféle előkészítés nélkül.
Én mondtam neki, hogy ne csináljon vele semmit, csak helyezze rá a szűrőre az eszközt, és forgassa meg mindkét irányba. (óramutató járásával megegyező, majd ellentétes)
Ekkorra már kisebb volt a tömeg és az egyik barista is figyelni kezdte a ténykedésünket. Amikor azt mondtam, hogy ne igazgasson a szűrőben semmit, csóválni is kezdte a fejét, hogy úgy szerinte biztosan nem lesz jó, de ha már kísérletezni jöttünk, hallgattak rám.
Felhelyezték a kart, elindították a csapolást, és behasaltak a gép alá, hogy nézzék a nyitott karral a lefolyást.
Aztán Gyula csak annyit mondott, hogy akkor szerinte meg is vagyunk, és a hangsúlyból arra következtettem, hogy akkor a "tetszés elnyerés" most nem jött össze, sőt már azon is gondolkodtam, hogy legalább én örülök az enyémnek, meg a tapasztatatnak, de aztán mosolyogva hozzátette, hogy "engem meggyőztél". ű
Nem vagyok én senki, főleg nem szaktekintély, vagy akár csak egyszerűen mindent tudó hobbista, de ha másért nem, már csak ezért is megérte belekezdeni a kísérletezésbe. És erre az érzésre csak ráerősített egy fórumtárssal folytatott telefonbeszélgetés, aki már 2 napja használja is a cuccot. Jól esett hallani, hogy ő is nagyon elégedett vele. Az egyetlen csalódást az jelenti számára, hogy az 58,6 mm-es tamperét nem tudja ráállítani, mert csak 58,5-ös a tartórész átmérője.
Ezen majd még próbálok alakítani, hogy növeljem a kompatibilitást.
Csak el akartam mesélni. Remélem, nem hat visszásan.
[ Szerkesztve ]
http://palscoffeetech.com/
-
soldier2
őstag
Alink amit betettél termoblokkot ír. Többet én sem tudok.
Keresztapper: gratula. Ilyenkor érzem a 49 mm hátrányát kicsit
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
pacuha69
csendes tag
válasz Keresztapper #45030 üzenetére
Gratulálok . Azért be kell lássuk, a legtöbb innovációt nem a kávégép fejlesztők/gyártók teszik hozzá ezen a téren, hanem a felhasználók vagy hobbisták.
-
Sinisi
senior tag
Fgyasztással kapcsolatban:
Van tapasztalata valakinek a friss (pár napos) pörkölésnél, hogy ha így kerül fagyóba a kv., mennyivel nő meg az az idő ami fagyasztás nélkül már finomabb ízeket hoz? Vagy érdemesebb eleve az ihatóbb állapotában jégre tenni? -
Sinisi
senior tag
válasz Sinisi #45035 üzenetére
Aztán még az adagonkénti gyártás közben az jutott eszembe, hogy jó lesz-é egyáltalán az alkalmazott technika (video)?
Mert arról ugyan volt szó, hogy elég aluba csomagoldni (szóval nem feltétlen kell a plusz zacskózás, papíros, stb...) de nem találok arra írást(vagy elsiklottam fölötte), hogy mennyire, hány rétegben elég betekerni... mert azért csak nem légmentesen zár így? vagy igen?!
Arra csak nem visz rá a lélek, hogy csupaszon, az adagokat egyesével rakjam a mélybe, ezért belerakosgatom egy zárható műanyag dobozba.
Arra is gondoltam, hogy az alufóliába csomagolt adagokat, lehet, hogy nem ártana még körbetekerem folpackkal is?
-
Sinisi
senior tag
válasz Wolfy999 #45037 üzenetére
Igen azt a metodikát megtaláltam, és tervezem is a kipróbálását. Kíváncsi vagyok a kettő közötti különbségre!
Az üvegekben való tárolással pl.1kg kv-nál mekkora helyet foglalunk el?
A korábbiak alapján úgy számolom, hogy ha egy üvegbe kettő duplának megfelelő mennyiséget akarunk fagyasztani akkor az 27db 116ml-es üveget jelentene.
De ha elég, hogy 15grammosával adagoljuk akkor a 40ml-es üvegből 67db-ra van szükségünk.
Ha számít az ár, akkor jelenleg, egyértelműen a nagyobbat érdemes választani.Ha valaki megírná az üvegcsék kb. méreteit, akkor a kb. helyigény is számítható lenne.
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
válasz levytee #45038 üzenetére
Erre, hogy zacsiban, adagonként tárolom én is gondoltam, de ott elakadtam, hogy szelepsekből, a minimum menyyiség 150g-os volt. Azt tudom, hogy lehet kb. bármekkorát venni szelepnélküli símítótapaszosból, de akkor a Co2-vel mi lészen?
Vagy kicsivel nagyobb zacskóba rakod mint amekkora pont passzolna a tárolni kívánt mennyiséghez?Mondjuk arre a részére az üveges megoldásnál kíváncsi lennék, hogy mit mutat a gyakorlat, hogy ha csurig van az üveget, akkor mi lesz a termelődő szén dioxiddal? Csak nem veti már szét a nyomás, illetve röpíti le a tetőt !
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz Sinisi #45040 üzenetére
Mi lenne? Felgyülemlik benne, mikor kinyitod, hallod, hogy távozik némi gáz. A zacskót felfújja, de az üveget szét nem nyomja az biztos. Alufólia, folpack, stb olyan mennyiségű szemetet generál, amit én jó szívvel nem tudok kidobni. Az üveg meg több százszor használható akár.
U.i. gumidugós 100 ml-es üvegeket tudok adni bárkinek aki eljön Zuglóba, de az nem sokkal jobb (ha jobb egyáltalán) mint a szelep nélküli simítózáras zacskó, és nagyobb helyet foglal.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
adriankoooo
senior tag
válasz Wolfy999 #45037 üzenetére
Ja, én sem értem minek ennyi szemetet termelni, a mini mézescsupor pont jó erre.
Most betettem egy adag Yirgát a mélyhűtőbe, szétadagolva üvegekbe. Kiveszem és már egy is a darálóba, majd meglátjuk milyen egy hét után. Ha még marad.
Egyébként ha keletkezik is pára a szemeken a nyitás után, nem hiszem hogy mennyiségre több, mint amit itt néhányan alkalmaznak a "vízcsepp a szemekre darálás előtt technika".
-
levytee
csendes tag
válasz adriankoooo #45043 üzenetére
Az üveg tuti tároló,de én egy-két hátránya miatt nem használom. Nálunk mindig dugig van a fagyó és a zacsit azért csak bepasszintom valami kis helyre is/ az üveg nem túl képlékeny.illetve ha nincs használatban több helyet foglal,mint a zacsi. De csak ezek miatt,majd lehet megbarátkozom ezekkel is egyszer... :-)
levytee
-
-
HÁZIGAZDA
-
soldier2
őstag
válasz Sinisi #45045 üzenetére
A folpack csak szemetet okoz, jelen esetben nem szigetel semmit (sem szagot, sem oxigént, sem nedvességet). A rétegelt kávés zacskó ami nem papír, tökéletesen megfelel magában is.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
-
adp
őstag
válasz soldier2 #45047 üzenetére
Magaban hosszutavon keves. Nem kaves zacsival hanem mas legmentesen zaroval tapasztaltam mar.
Es mas is irta, hogy dobta ki a kilos kvt mert szar ize lett a fagyasztoban tarolastol.
En nekem nagyon bevalt: ket reteg py zacsi azt korbetekerem ujsagpapirral (hogy ne vagja fel a py zacsi szele ) a kovetkezo reteg fagyasztos zacsit, bar en abbol is 2 reteget szoktam.
Tokeletesen zar, es ujrafelhasznalhatoAz viszont igaz hogy a folpak sokat nem er.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest