-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vicces1
aktív tag
válasz 72lakiluk #80768 üzenetére
(Most nézem, ezt a választ egy kicsit kimerítettem, de talán nem annyira ciki, így meghagyom)
Nagyjából azonosak voltak a változók. DE! csak nagyjából, és mivel még nekem sincs annyi tapasztalatom, arra gondolok, hogy eleve egy otthoni kisbojleres gépen elég nehéz konstans reprodukálni tökögyanazt az italt. Ha belegondolok sokszor még a kávézók nagy gépein, pontos beállított 'ipari" őrlő mellett is elmennek az ízek.
Ami egyértelmű, hogy 3 hetes már nálam ez a kávé, viszont, mikor bontottam utána adagonként fagyasztóba ment, tehát onnan veszem ki.- Kb. 1 hete nyomok rá szórófejes bizbaszból vizet mielőtt megy a darálóba (Kösz sz.zs. ez baromi jó, azóta nem száll a "pernye" nem tapad fel az őrlőre, minden 10-ed gramm kijön.)
- Lassabb lefolyás 40mp. körül, de nem is mértem pontosan, lassan kb. 10-12mp után csöppent az első csepp
- A víz is számít gondolom, 2 napja mostam át a rendszert, tartályt is. Most vegyesen volt benne jó egy napos csapvíz OSCAR kombó, felöntve Veraval, igazi koktél
- Ja! és kicsit tovább engedtem 1:2 nél, 18gr-ból 43gr, lehet pont az uccsó 5 gr kioldott kávéban voltak ezek a "legjobb ízek" és majdnem az egész zacsit úgy pacsáltam el, hogy a pogácsában maradt a lényeg és az ment a kukába! ezt mondta is Paljoc, de alapvetően Ő azt javasolta, hogy nem kell ragaszkodni pontos beállításokhoz grammokhoz, másodpercekhez. Ki kell tapasztalni, hanyagabbul is hozzá lehet állni és lehet épp úgy lesz jó. Meg a legfontosabb, hogy neked legyen finom.Szóval leírtam jó részletesen, aztán mégis a hanyagabb, lazább készítés a titka, majd pár év tapasztalat múlva kiderül.
[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
mdav88
senior tag
válasz fragola.6035 #80798 üzenetére
Elég a meredeksége, hogy ne akadjon fel semmi?
-
Zotmund001
újonc
Kicsit OFF de számomra érdekes volt.
Megtapasztaltam a kávé megdöglésének folyamatát... Eddig a sötétebb pörkölések bőséggel bírták míg elfogy nálam egy 250 g-os adag az első világosabb nem állta ki az idő próbáját.
Az első pár adag a kísérletezésé volt. Majd mikor meglett az "Ób*******g ez milyen jó!" érzés boldogság volt. Majd lassan vékonyodott a crema, fogyott a zamat. A végére olyan volt az ízvilága mint egy hajdan gyönyörű nő, aki gyűlölködésben öregedett meg. Ha nagyon figyelsz még ott van a régi dicsőség, de már mindent elural a keserűség és a doh.
Azt hiszem belehúzok egy használható adagolós légzáró doboz építésébe.Solus cum sola non cogitabuntur orare Pater Noster.
-
mdav88
senior tag
válasz Zotmund001 #80806 üzenetére
Lassan igy kell majd kavezni:
[link] -
senior tag
válasz vicces1 #80801 üzenetére
Igazán nincs mit, de ezt nem én találtam ki, itt már régóta ez a gyógyír a sztatikusságra, max. nem ilyen pumpálós, hanem cseppentős formában
Más: CasMo Kenya nem akar nálam jó lenni. Eddig három próbálkozásom volt:
-IMS szűrőbe 18,6 g, őrlő joker álláson, ~35s 9 baron, pid 92 fok ›› keserű mellékíz
-IMS szűrőbe 19,6 g, őrlő joker állásnál 1 ricnivel durvább, ~35s 9 baron, pid 94 fok ›› egyszerre savanyú keserű mellékíz
-IMS szűrőbe 19,2 g, őrlő joker állásnál 1 ricnivel finomabb, ~15s 2 baron+~35s 7 baron, pid 92 fok ›› keserű mellékíz és hosszantartó kesernyés utóíz
Holnap előveszem a vst-t, hátha jobb lesz?![ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
72lakiluk
tag
-
vicces1
aktív tag
válasz 72lakiluk #80810 üzenetére
Ez 91 PID fokon ment, de nem releváns. Közben paljoc megerősített, hogy a Rwanda nála is viselkedett így, hogy 1hónap után baromi finom lett.
Amúgy szerintem más is járt így egyéb kofikkal, nekem mindjárt egy kapucziner Yirga rémlik, hogy hasonlóan a bontás után úgy 10nappal, már félre téve, hogy ez nemfinom, a vége hasonlóan "amindenitdejó" lett.
Aztán lehet csak balf@sz voltam hozzáXiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
weinmaker
őstag
válasz fragola.6035 #80798 üzenetére
Ahogy látom ez egy más koncepció, de ha teszi a dogát, akkor teljesen jó. Árat nem írtál.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
SoundON
tag
válasz Zotmund001 #80806 üzenetére
Sok sikert a légzáró adagolós kávétároló doboz építéséhez!
Szurkolok, hogy legalább ennyire szép legyen, tized ennyibe kerüljön és a végén megoszd velünk
[link] -
weinmaker
őstag
válasz 72lakiluk #80816 üzenetére
Nem rossz. Kíváncsi lennék, hogy milyen különbségek lehetnek köztük. Bevált neked, nem zörög, és nem marad semmi? Az enyém nagyon jó szerintem, de lehet, hogy egy egyszerűbb változatot sokkal olcsóbb lenne legyártatni, ráadásul kevesebb anyag is kell hozzá.
Megosztod a rajzot?Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
fragola.6035
aktív tag
válasz weinmaker #80815 üzenetére
Kézi esztergályossal csináltatva nem túl jó az ár. Úgy br. 6000 körül lenne. Nem biztos, hogy erre van igény. Azt a Verti féle nagyot biztos, hogy nem csináltatok, mert nekem az ronda.
Ha mégis lesz majd igény erre a betétre, akkor keresek cnc esztergályost.https://caffe35.webnode.hu/
-
Nibiru
tag
válasz Szabász #80800 üzenetére
Köszi, Marley kávét egyet sem kóstoltam még, bár az csak bio. Engem ez a fairtrade minőségi kérdés bosszantott igazán, mert amúgy szívesen vettem volna fairtrade kávét is, hogy a haszon oda menjen ahová kell és ne nagy, kapzsi zsebekbe. Tegnap elkezdtem guglizni a témában és ezt találtam.
Szóval rengeteg sebből vérzik ez. A minőségre meg a 2-es pont a magyarázat. -
Noroo
tag
válasz SoundON #80818 üzenetére
kaptam pár db ilyet ajándékba
Ne menjünk bele, hogy a tea milyen, gyümölcsös, ízletes, de nem is ez a lényeg, hanem a maradvány.
Olyan az üveg, hogy csurig töltve kávébabbal max 17gr. Nyilván babja válogatja, de kb mérés nélkül is pontos.
Tény ebben nincs egyutas szelep, dehát sztem ez márcsak kupak szinten gond, ha ezt lovagolná meg a kolléga, jó akár jó is lehetne. (ahogy az is tény, hogy ebből teával is olcsóbb 12db, mint a linkeltből 1db).Ilyen üveg + a kupakba beépített egyutas szelepnél kiválóbb nem is kéne (nekem)! Sztem legtöbbünk kiegyezne vele...
-
Nibiru
tag
válasz Zotmund001 #80806 üzenetére
Adagolós? Bármit is találtál ki, az sokakat érdekelni fog, ha beválik. Volt erre pár ötletem, de egyszerűen túl bonyolult lett volna házilagosan megvalósítani, úgyhogy maradtak a mézesüvegek meg a tasaklezárók.
-
Nibiru
tag
És akkor még nem is beszéltünk a sima 30, 40, 50 stb. ml-es mézesüvegekről. Ezeket használjuk szerintem a legtöbben. Azokból még az akármilyen ízű lekvárt sem kell kienni. ;-)
Az egyutas szelep ezeken szerintem már nem oszt, nem szoroz.[ Szerkesztve ]
-
convar
csendes tag
Sziasztok! Brikka tisztítását milyen gyakran kellene megtennem szerintetek? Mármint azon kívül persze hogy minden használat után szépen elöblögetem vízzel. Szóval inkább az olyan alapos "karbantartó" tisztítási munkálatokra gondoltam mint ami pl. ezen az oldalon vannak felsorolva:
https://www.schneordesign.com/diy/diy-coffee/bialetti-brikka-fix/ (lehet hogy az is van ott írva vhol, de sajnos dontszpíkinglis, ha ájszpíkinglis volna akkor nyilván nem is kellene itt megkérdeznem)És lehetőség szerint ne időtartamot ajánljatok, hanem inkább hogy hány használat után, mert túlnyomórészt inkább Aeropress-t használok - vagyis inkább szinte mindig, a Brikkát csak akkor veszem elő amikor tényleg vmi ütős kell
Vagy egyszerűen ráér majd addig amíg 1xcsak azt tapasztalom hogy gyanúsan kevés kávé jött le (ami ugye már egyértelmű jele lenne annak hogy vhol már eltömődés van) ?
Beszélt nyelvek: magyar, és csak a magyar!!!!
-
72lakiluk
tag
válasz weinmaker #80819 üzenetére
Most már daráltam vele 3x18g-ot. Első után volt némi babhéj törmelék a tölcséren kívül. De csak azért mert nem nyomtam lentebb kicsit erősebben. Ezután nem volt semmi maradvány. Az asszony most mutatta ( nálunk ő a rendszerga) a tiéd 3D képét, az kívülről nem kerek? Jól néz ki de a szögletesítésnek van oka?
-
stereofan
tag
válasz convar #80826 üzenetére
teljesen jól gondolod és csinálod is a tisztítást.
a linkelt oldalon is különböző anomáliák esetén írja a nagytakarítást.
ha ilyen ritkán használod akkor elegendő a tiszta vizes kézzel történő elmosás, tisztítás.
ha esetleg látod, hogy a h2o hornyában elsötétült a felirat, vagy lerakódást tapasztalsz akkor lehet egy kis mosogatószerrel, én még egy puhasörtéjű gyermekfogkefét ajánlanék, azt szoktam használni.
a mosogatószeres tisztítás után egy főzést kiöntök, csak utána fogyasztom, ezt minden kotyesznál így szoktam.
nemrég ittam a brikkámból, tiszta vízzel kézzel elmostam, most szétszedve szárad a radiátoron.
néha érdemes szétszedni darabjaira, látni fogod a szűrőd, a gumi, nyak állapotát. a kis fogkefe ott is hasznos.
a súlyszelep tetejét is le lehet csavarni esetleges tisztításhoz.
jó kávézást!minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
And06
aktív tag
válasz fragola.6035 #80821 üzenetére
engem érdekelne továbbra is, ha lesz szériagyártás! acél lenne?
u.i.: igy kép alapján én is egy kicsivel meredekebb falra szavaznék, ha lehet.
-
soldier2
őstag
válasz Nibiru #80825 üzenetére
A szelepnek addig van értelme, amíg a CO2 távozik a babokból, ezt az időt többnyire úgy is a zacskóban tölti a kávé. Bontás után üvegbe, irány a fagyasztó. 3-4 héten belül nem igazán érezni a különbséget (lehet hosszabb idő után sem, de azt nem próbáltam). Lehet kísérletezni alternatív ötletekkel, de kényelmesebb, egyszerűbb megoldás nem igazán van. Fagyasztás nélkül is jobb mint a zacskó, de ott 3 hét után már érezni a minőségvesztést.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Zotmund001
újonc
válasz Nibiru #80824 üzenetére
Köszi a bíztatást!
Az nem célom, hogy háztartási körülmények között is megépíthető legyen (bár ahogy elnézem, a fórumtársak közül elég sokan komoly gépműhellyel rendelkeznek ), csak az, hogy a konyhában ne kelljen oda nem illő dolgot pakolni. Egyenlőre csak vázlat szinten léteznek az ötletek, de ha sikerül bármi használhatót összerakni, természetesen csinálok róla leírást.
Szeretnék megszabadulni az előre porciózós és mélyhűtős megoldásoktól. A cél legalább 1 kilónyi kávé védőgázas tárolása és adagolása a védőgáz elvesztése nélkül. A tárolási teszt még tart, az még befolyásolhatja a dolgokat.Solus cum sola non cogitabuntur orare Pater Noster.
-
verti1
tag
Ilyen egyszerű tölcsért tudunk nyomtatni.
-
Noroo
tag
válasz sz.zs. #80835 üzenetére
tehát nem fedeztem fel a csövön a lyukat, ami nem gáz, cserében azt is megtudtam, hogy életképes a dolog!
csak sok sok ilyet kell beszerezni.
@Nibiru, tudom már jóideje olvasgatok, és rajta vagyok a tárolás alternatíváin/problémáján, nem is eszet osztani akartam, (félek, hogy a végén még nekem nem marad) csak gondoltam egy plusz alternatíva ez is.
-
Noroo
tag
válasz Nibiru #80825 üzenetére
az 1-1 szóban megosztod, hogy hány ml-es üvegbe mennyi bab fér hozzávetőleg? Már persze amire van tapasztalatod
(sokat visszaolvastam, de annál messzebb nem jutottam, hogy 47ml-esbe nem fér mindenkinek 18gr)(55ml-es frupkába én 17(igaz, csak teletöltés, nem volt gzip, vagy tar.gz), sz.zs. kolléga 21gr-t paszírozott bele, hátha vkinek ez is jól jön
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz Krav85 #80786 üzenetére
A kávé egy élő dolog, így elég sok viszontagságnak van kitéve, sajnos ilyenek előfordulnak. Ha nem tucatjával vannak ilyen szemek a tasakban, akkor ez még nem feltétlenül jelent problémát, a specialty minősítés is elég toleráns a rovarkárokkal szemben, ez akár egy sokpontos kávé is lehet ennyi hibával.
-
72lakiluk
tag
Köszi koxx, ez nagyon baba. De pont azt kérdezem, hogy olyan lesz kinyomtatva, amit a kép kiad ? tehát nem sima köríves hanem kicsit sarkosított, szögletesített ? kösz.
ezt nyomtatva kapom a 80032 hsz-ban látható tölcsért ? mert azt szeretném, ugyanúgy.
bár a mostani is megfelel, de lehet rápróbálnék arra is.
[ Szerkesztve ]
-
freaghill
őstag
válasz sz.zs. #80817 üzenetére
Úgy, hogy nem sikerült olyan finom,pici szemcsélyűre őrölni, hogy meglegyen az 1:2 arány főzésnél.
De megoldottuk, leszedtük a babtartót, alatta azt a betétet és azon állítottunk, most jónak tűnik, 25mp alatt 18g->36g, viszont keserű az íze. PID lehet a baj, hogy nincs?
-
cotagg
tag
Fagyasztásos kérdés: aki eredeti szelepes zacskóban fagyasztja a kávét, kinyomja a levegôt a zacskóból fagyasztás elôtt?
-
johnnyti
újonc
A fórum nyilvánossága előtt is megköszönöm sz.zs topiktársunknak a munkáját.
Jó állapotú GC-ot szerettem volna, és az igényeim figyelembe vételével, képekkel
dokumentálva, újított egyet fel a részemre, mellyel teljesen elégedett vagyok.
Részemről "recommended"!
Még ugyan kezdő vagyok (eddig nyom.fokozós Krups volt), de a kezdeti tapasztalatok
elég jók, íme az első próbálkozások egyike.IMS 12/18 dupla szűrőkosár, monsooned malabar 18g.
A crema túl habos és van egy kis kesernye.
Jól gondolom (a fórumot olvasgatva) hogy azt a nagyobb hőmérséklet (még nincs PID) illetve
a friss pörkölés okozza? -
weinmaker
őstag
válasz fragola.6035 #80821 üzenetére
Akkor mégsem annyi az annyi. Vagyis annyira nem volt elszállva az ár. 5000 a nagy műanyagért teljesen korrekt volt, legalábbis szerintem. Na mindegy, én elvagyok egyelőre a nyomtatottal.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- ÚJ brutális elektromos roller BOYUEDA S3-11 - 5600 watt, számla
- Vadonatúj Quickwheel MAX Urban elektromos roller, 500 watt, 30 km/h, 45km,15Ah akku, számla
- Remek áron vadonatúj brutális elektromos roller Quickwheel EXPLORER - 5600 watt, számla
- Moonswatch Mission on Earth óra
- Hasbro Marvel Animated Series Venom bontatlan díszdobozos
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen