Új hozzászólás Aktív témák

  • Nibiru

    tag

    válasz sz.zs. #82033 üzenetére

    Ha a hézagnak 2-3 mm között kéne lennie, ahogy mondod, akkor egy US 5 centes abszolút semmilyen lenyomatot nem hagyna és nem volna olyan népszerű a teszt. Az Euro 10 centes se hagyna nyomot. Mindkettő pont 2 mm alatt van valamivel. (a 10 centes vékonyabb néhány századdal) 3 mm pedig őrületesen sok, az alatt még a százas sem hagyna nyomot, mert az meg 2.2, megnéztem.

    Az eredeti teszt szerint az érmének éppen hogy csak egy finom lenyomatot kell hagynia, nem merülhet el benne. Ebből én arra következtetek, hogy a hézagnak valahol 1.7 és 1.9 mm-nek kell lennie.
    A nagyon világos pörkölésű kávék másképp viselkednek, ott lehet, hogy valamivel nagyobb hézag is elég, de 3 mm-t nem tudok elképzelni.

    Én magam egyébként sosem próbáltam ezt a módszert. Az elején a lefolyás figyelése mellett rászoktam arra, hogy megnézem a használt pogácsát, hogy van-e szép lenyomat. Aztán a tamper széle és a kosár peremének távolsága viszonylag hamar beidegződött az ujjaimba. Jóideje már azonnal észreveszem, hogy ha sok, vagy kevés a töltet, pedig csak az ujjaimat figyelem.

    Egyébként meg nem tudom más hogy csinálja, de én mindent lejegyzetelek. Kávé neve, szemcsefinomság, és mennyiség szimplához és duplához, és azt is, ha extra hőmérsékletet kell neki kiszörfölni, vagy több időt szeret pihenni pörkölés után, stb. mind megvan, így csak újdonságok esetén van szükség kísérletezésre.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák