- EA Sports WRC '23
- XGS24 - Előzményjáték lesz a Gears of War: E-Day
- XGS24 - Jövő hónapban jön a Flintlock: The Siege of Dawn
- Alkoholista nevelde
- Xbox Series X|S
- XGS24 - Bitang jól néz ki a most bejelentett Clair Obscur: Expedition 33
- XGS24 - Befutott az Assassin's Creed Shadows legújabb előzetese
- PlayStation 5
- Diablo IV
- Tényleg jön a The Thing: Remastered
-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Noroo
tag
Nehéz a bányászok élete...
-
Rush77
aktív tag
válasz vicces1 #83650 üzenetére
Köszi.
Mondjuk én 18-asban gondolkodtam.
Most van egy AVX PRO7015 15 grammos. 1 hónapig próbáltam de nekem nem jött be (Eladó ha valakit érdekelne ).
Ízben sokkal gyengébb mint a 18-as IMS. Mintha felönteném vízzel.
Ezért gondoltam 18-asra és mivel amúgy is rendelek a HasBean-től jövő héten, lehet kipróbálom.BTW.
Hétfőn voltam Szegeden és beugrottam a Kék Elefántba.
Ittam egy nagyon jó CM Colombia-t, illetve ha már ott jártam vettem egy csomag Warda Brasil Carmo-t.
Nagyon finom. Enyhe gyümölcsösséget érezni rajta. 20,5g -> 35s -> 35gAmit viszont nem értek, hogy az első 5 másodpercben (kb 10-nél jelennek meg az első cseppek) eszméletlenül buborékosan jön és utána viszont nagyon "selymesen".
A lefolyás mindvégig szép (a buborékokat leszámítva) -
-
HÁZIGAZDA
válasz djboris #83659 üzenetére
figyelj csak, itt még én vagyok a moderátor... és mivel egy olyan vitáról van szó, amibe egyszer csak berobbantál és egy személyben eldöntötted, hogy akkor mi hogy van és ki személyeskedett és ki nem, ezúton figyelmeztetlek, hogy erős szereptévesztésben vagy.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
Kezd gittegyletesedni az egész. Az egyik fél szerint szar a talján kávé a másik szerint nem, a többség meg leszarja az erről szóló fingfűrészelést, és várja, hogy legyen már vége, mert ennél már a Dedica flowprofiljáról való diskurzus is érdekesebb lenne.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
MODERÁTOR
Balázs jo lett a peaberrys interju
-
soldier2
őstag
Most épp Frasi van nálam is, egy Roastopus etióppt váltott. Féltem is, hogy anyag-antianyag reakció lesz és lebontom a falut, de nem történt semmi
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #83664 üzenetére
akkor mi a javaslat? mindenki fikázzon nyugodtan? elképesztő ez a topik (is) egyébként.
számomra annyira normális volna, hogy amikor valaki fikázik, trollkodik, akkor azt a közösség finoman visszatereli az empátia irányába. ennek adtam hangot, ráadásul nem is egyedül. komolyan döbbenetes, hogy erre egynél több kommentet kell vesztegetni. djboriska kirohanását meg már értelmezni sem tudom.
ha rajtam múlik (de leszavazható vagyok), akkor itt tolerancia lesz, senki sem fog lenézni semmilyen stílust, senki sem hord óriási mellényt.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Peti...(16v)
tag
Nekem is megvan/volt a véleményem a témáról, de pont azért kussoltam, mert nem akartam hosszabbra nyújtani a vitát. Meg egyébként is leírtátok helyettem.
Más: most ittam egy PY sötétre pörkölt robusztás blendet, még egy icipici cukrot is tettem bele, és rohadt jó volt! És ettől most boldog vagyok. Ennyi. Nekem erről szól az itthoni kávézás. Pont nem érdekel, hogy egy szűk szakmai réteg erről mit gondol.
-
-v-
addikt
18g ridgeless VST kosár nem kell valakinek? Én nem használom ..
-
HÁZIGAZDA
válasz Peti...(16v) #83672 üzenetére
az a vicc, hogy úgy "vagyok kénytelen" rendre megvédeni a klasszik vonalat, hogy én például már kávés pályafutásom eleje óta sem bírom meginni a robusztát, nagyon-nagyon régóta mondom mindenkinek, hogy ahogy egy bor is iszonyú lapos és gejl, ha nagyon savhiányos, úgy a kávénak is az adja meg az igazi összetettségét, és én magam sem pörkölök sötétre, hovatovább olyan zseniális shotokat is ittam már specialty kávézókban, hogy a mai napig érzem a számban.
nagyon drukkoltam SiD-éknek az induláskor és nagyon tisztelem őket a munkájukért.
a frankómondást viszont annyira képtelen vagyok elviselni, hogy például teljesen leszálltam már a szakmai vonatról és visszahúzódtam a kis váramba itthon, hogy tényleg a kávét tudjam élvezni, imádni nap mint nap.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Peti...(16v)
tag
Én egyelőre elengedtem a specialty vonalat. Sokáig próbálkoztam, a szettet hibáztattam ezért fejlesztettem, de csak nem jött el a katarzis. Aztán rá kellett jönnöm, hogy nem (csak) a szettel van baj, hanem hogy ez a vonal nem nekem való. Sok helyen próbálkoztam, de sosem kaptam emlékezetesen jó újhullámos kávét. Sőt, pontosan olyanok voltak ízvilágra még a jobbak is, amilyeneket otthon hibásnak gondoltam. Volt amelyik jobb volt, de abból se kívántam volna sorozatban többet. Ugyanez volt itthon, sikerült belőni egy kávét mondjuk 3. húzásra, jó volt, de nem esett jól a negyedik. Tehát lehet hogy jókat ittam, de ez a jó nekem nem ízlik.
Van egy határsáv a klasszik vonal és az újhullám között, ezt keresem. Legyen csokis, mogyorós vagy mandulás, de ne legyen lapos, és legyen benne valami izgalom, pezsgés, hullámok. Talán ez lenne a sav? De ne legyen kovászosuborkalé vagy csalamádé íze, mert nekem az nem kávé.
Sokszor gondolkoztam már azon, hogy el kéne menni egy hozzáértő személlyel közösen pár jó kávézóba, és ugyanazokat a shotokat megkóstolni,így ha neki ízlene nekem meg nem, akkor bebizonyosodna, hogy nem a kávéval van baj, hanem velem. Mert az is előfordulhat, hogy a sok próbálkozás ellenére még sosem volt szerencsém egy jó újhullámos kávéhoz...
-
72lakiluk
tag
válasz Peti...(16v) #83679 üzenetére
Na pont így vagyok vele én is. Egy csomó kávét kóstolnék úgy, hogy abból a hozzáértő kihozza a maximumot én meg eldönteném, hogy melyikkel ügyeskedjek majd otthon na ez lenne nekünk újoncoknak a legegyszerűbb. Persze ez kivitelezhetetlen, meg hát az otthoni technika más mindenhol, főleg ipari gépekhez mérve. Úgyhogy marad nálam is a klasszik felé hajlás, néha vmi SO próbálgatással.
-
senior tag
válasz Peti...(16v) #83679 üzenetére
Pont erre (is) lenne jó egy koffeinrandi, amit Bazsee próbált volna a hetekben megszervezni, de érdeklődés hiányában elmaradt...
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Csápájev
őstag
válasz Peti...(16v) #83679 üzenetére
Szintén zenész...
Én tej nélkül pl képtelen vagyok meginni a világos pörkölésű kávékat, azzal viszont ízlenek.
Millió próbálkozásból pár olyan volt,amire azt mondtam,hogy: hú, ez igen... -
jana86
csendes tag
válasz Peti...(16v) #83679 üzenetére
"....így ha neki ízlene nekem meg nem, akkor bebizonyosodna, hogy nem a kávéval van baj, hanem velem...."
Szerintem erről van szó! Pontosabban veled sincs semmi baj, de valószínűleg azokkal a kávékkal sem. Egyszerűen nem ízlik, pont. Ilyen az ízlés.
Én meg megiszom a jó kalsszikot is, sőt van, hogy kimondottan arra vágyom 100-ból 2-szer mondjuk. De az igazán nagy katarzist egy kenyaiból vagy egy geisha-ból készített dupla tudja adni tisztán.
[ Szerkesztve ]
-
Szabász
csendes tag
válasz 72lakiluk #83680 üzenetére
Maradok én is a klasszik vonalon, most a Mokasol kávéit kóstolgatom.
[link]
Ha valaki kedvet kapna, nekem 18g kávé, 89-90C , 30g csapolás vált be.Ami ideálig legjobban ízlett a kávékalmár Brasil Monte Cristo-ja.
[link]A világos pörkölésből legjobban iható számomra Ethiopian Yirgacheffe, kóstoltam Kávékalmár, Pacificaffe mind a kettő rendben volt.
72lakiluk: ha jársz erre ugorj be egy kávéra, rég találkoztunk.
-
Sic.Transit
csendes tag
-
grizlisandor
addikt
-
HÁZIGAZDA
válasz Peti...(16v) #83679 üzenetére
hát elmehetünk inni egyet a budapest baristasba mondjuk, szigorúan a roburból kérve
én ittam remek kávékat világos pörkölésből, a legremekebbeket abból ittam. de itthon, saját pörivel nálam is inkább a határvonal működik: mokkásodik már picit, de van sav, vannak gyümölcsös, némi fanyarság.
ha egyébként csalamádéra emlékeztet, akkor ott azért el van kalibrálva valami, a savanyú kávé hibás kávé.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
vicces1
aktív tag
válasz Peti...(16v) #83679 üzenetére
Ha kovászosuborkalé ízt hoztál ki egy shot-ból, az valószínűleg nem a kávé hibája.
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
Szabász
csendes tag
válasz Sic.Transit #83686 üzenetére
Rendelésnél választható a pörkölés intenzitása! Alapból a Brasil Monte Cristo fix sötét, a többi közepes pörkölési szintre van állítva a webáruházban, gondolom ez a pörkölési szint a kedveltebb, de Ethiopia, Kenya, Costa Rica választható a világos is. Lehet ezért volt sötétebb a pörkölés.
[ Szerkesztve ]
-
pweaver
csendes tag
Sziasztok!
Van egy Gaggia Gran Style-om. Kapucziner Palermoját és Gondolásokat vettem múlt héten (05.22. pörkölés), illatra nagyon jó, de bárhogy próbálkozom nem sikerül jót húzni belőlük. Crema alig van és mellette eléggé citrusos ízvilág jön ki (kvázi citromlé).
Kézi őrlőm van, finomságon állítva megvan az a fokozat, ahol jól tamperelve már befullad a dolog. Próbálkoztam még a nyomásfokozós karral is (meg persze alapértelmezetten a kiherélttel), de sehogy nem akar úgy ömleni, mint itt egy-egy videóban vagy képen.
Előtte fél órával már be szoktam kapcsolni, csapolok is, hogy a fej is meg a portafilter is átmelegedjen (tudom eléggé ingadozhat a hőmérséklet is). Csapoláskor jön gőz is, eléggé forró, de kimérve 88-91°C a víz hőmérséklete, amit keveslek. (a mérés nem laborkörülmények között történt )Esélyes, hogy az alacsony hőmérséklet miatt ennyire citrusos?
Gondolok arra is, hogy a termosztát túl hamar kapcsol le hiába hagyom több ciklusban föl-le melegíteni/hűlni és soha nem éri el a kívánt 95°C körüli hőmérsékletet?Persze a legjobb megoldás egy komolyabb gép lenne (erre PID-et rakni nem hiszem, hogy megérné).
-
vicces1
aktív tag
válasz pweaver #83691 üzenetére
Ezeknek a blendeknek nem kell 95 fok, de valószínű, hogy meg sem közelíti ezt a hőmérsékletet az a kifolyó víz.
Nekem fel van írva: A Palermo aranyát 88, a Velencei gondolásokat 84!-fokra állított pid-el készítettem.
(vagyis ezen ízlett a leginkább, de ez nem egyetemes)Neked pont ez a legfőbb "szűk keresztmetszet", hogy nem tudsz a hőfokkal játszani, pedig itt nagyon jól lehetne, és érdemes is.
Aztán a másik, hogy meglehetősen friss az a pörkölés, és ezek szerintem kimondottan igénylik, hogy felbontás után akár 1 hetet pihenjenek, vagy bontatlanul többet is.
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
72lakiluk
tag
válasz pweaver #83691 üzenetére
Nem igazán értem, hogy lehet ennyire citrusos egy eleve olaszos blend. Nálam most is 70/30 és 80/20-as megy, szinte csak crema van, úgy kell kivárni, mint egy korsó sört ha túl habosra csapolják ezt én kb. 86-87 fok körül engedem ( pidem 93-on ). És csak a klasszikus íz jön, semmi bántó. Közepesnél picit sötétebb pöri.
-
vicces1
aktív tag
Egy kardinális dilemmám van.
Nem hagy békén a gondolat, hogy én is elkezdjek használni disztribútort.
Csak az a "bajom" vele, hogy a felső állító része ugye felfekszik a kosár peremére, ami logikus, és ez is fém általában.
Viszont azon forgatva azt folyamatosan csiszolja, koptatja, és ez nem jó, nem tetszik.
(vagy kellene oda egy vékony műanyag alátét?)Mi a véleményetek, tapasztalatotok?
[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- ÚJ brutális elektromos roller BOYUEDA S3-11 - 5600 watt, számla
- Vadonatúj Quickwheel MAX Urban elektromos roller, 500 watt, 30 km/h, 45km,15Ah akku, számla
- Remek áron vadonatúj brutális elektromos roller Quickwheel EXPLORER - 5600 watt, számla
- Moonswatch Mission on Earth óra
- Hasbro Marvel Animated Series Venom bontatlan díszdobozos
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen