-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
BlacKSouL
addikt
Hát.. fura:
1) Miért lóg ki annyira a zuhany? Összehasonlítva pl. ezzel, ahol az általam ismertekhez hasonlóan mélyebben ül.
2) Miért van akkora hézag a szűrő és a tartó között? Elvileg nem kéne, mert a szűrők általában pontosan illeszkednek a tartó pereméhez.
Így teljesen érthető miért nem ment a helyére, és nem tűnik rendeltetésszerűnek ha a kávé nekiszorul a zuhanynak...Aláírás (nem kötelező megadni)
-
Katsu
aktív tag
válasz BlacKSouL #951 üzenetére
A zuhanyra találtam egy videót, így azt mondom, hogy az normális: HD 8323 zuhany.
A tartó és a szűrő hézagára, meg azt kell mondanom, hogy az ilyen. 3 gépnek is megnéztem (ugyanezen típus) a portafilterét és a szűrőjét. Mind ugyanolyan hézagos.
Megmagyarázni semmit nem tudok. :-) -
Katsu
aktív tag
kiálló szűrő.
Itt is lehet látni, hogy a szűrő kiáll. -
zsaranyi
csendes tag
Üdvözlöm a tisztelt fórumtársakat!
Kezdő vagyok kávékészítés terén de lehet egyből a mélyvízbe ugrottam.
Vettem a piacon egy üzemképtelen quick mill 835 kávéfőzőt.
Műszaki ember lévén életre keltettem illetve néhány módosítást elvégeztem rajta.
A szivattyú egy ulka ex5-re cseréltem egy Fluid-O-Tech nyomásszabályzóval megtámogatva és egy nyomásmérővel kiegészítve.
Kávét a Segafredo espresso Casa-t vásároltam szemest, mert már volt alkalmam kóstolni néhányszor és ízlett.
A darálóját is sikerült életre keltenem így magamnak tudom elkészíteni a friss őrleményt minden főzéshez.
Kérdésem a következő lenne:
látom milyen szép krémek keletkeznek a főzéskor a kávé tetején de sajna nekem ilyen látványos habosodás nem jön létre.Az íz pazar csak a krémje nem akar összejönni.
A gép a kávé vagy az ember hibája lehet?
Köszönöm a segítséget előre is![ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz zsaranyi #954 üzenetére
ez nagyon világos. a kávé friss? ha igen, őröld finomabbra. az volna a cél, hogy körülbelül 25 mp alatt jöjjön le körülbelül 30 ml (ha szimpla) vagy 60 ml (ha dupla). ha ennél hamarabb "lezúdul", és vizes ízre a végeredmény, akkor finomabbra kell őrölni. ha 25 mp alatt alig jön le valami, nagyon nehezen csöpög csak, vagy akár be is fullad, akkor durvábbra kell őrölni.
ha időben és mennyiségben stimmel a lefolyás, akkor meg a hőmérsékletet kell belőni. ha nagyon szőke a kávén a crema, és gyorsan oszlik, akkor hőhiányos. ha sötétbarna karimája van a cremának, meg bőrösödik, akkor megégetted, túl forró.
a géphez amúgy gratula, jó cucc, ha rendberakod. vízkőtlenítés megvolt? darálóban késcsere?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
zsaranyi
csendes tag
-
-
HÁZIGAZDA
válasz zsaranyi #956 üzenetére
egyáltalán állítható a termosztátja? ha nem, akkor a gőzöléssel tudsz játszani (picit benyomod a gőzgombot, elkezd fűteni ezerrel), no meg figyelni a fűtési ciklusokat, általában a felfűtés után a legforróbb. mondjuk termoblokkos géppel még nincs tapasztalatom.
hol/mennyiért szerezted amúgy, ha megkérdezhetem? a qm 0800 a nagy kedvencem, ez végülis ugyanaz, csak darálóval együtt.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
BlacKSouL
addikt
Fura, most hogy megjött az én gépem is, nekem is felér a tömörített kávé teteje a felső zuhanyig, sőt, bele is nyomódik teljesen, úgyhogy ha nem akarom hogy ráégjen, akkor forrón le kell takarítani róla a ráragadt kávét. Igazából az egyadagos szűrőnél, ha a kávé a belső gumigyűrű fölé ér, akkor már beleér a zuhanyba. Mondjuk nálam a szűrő teljesen beleesik a tartóba, így nincs hézag. Mindegy, tegnap este örültem, hogy áttisztult párszor a gép, lefőztem 1-2 kávét régi öreg őrölttel, fűtögettem, gőzölgettem tejet, tesztelgettem, tisztogattam, majd ma vagy holnap még kísérletezgetek a kávé mennyiségével is.
Kolléga majd esztergál nekem fasza kis tömörítőt, aztán úgy jobban tudok ügyködni. Mert kicsit úgy érzem híg még a dolog. Ha meg még beizzítom a kézi darálómat is...Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Így most a sokadik kávé után kezd körvonalazódni, hogy mit igényel a gép. Úgy érzem, hogy a Tchibo Espresso Milano -nak megfelelő finomságú őrlés megfelelő lesz (nem leszólni a kávét, gyakorolni jó) a tömörítéssel még játszom, de sokkal nagyobb erőt igényel, mint amire az előzetes leírások alapján számítottam. Kb. úgy érzem, hogy a tömörítést (hibáit) egyáltalán nem kompenzálja a nyomásfokozó, noha egyelőre jobb híján a gép gyári műanyagját használom (hamarosan készül az esztergapadon a rendesebb tömörítő is) A kávé öregségét szerintem szintén nem kompenzálja, az íze attól öreg marad (néhány kanál régi, őrölt, bontott, durvaszemű volt korábbról) és világos habja lesz ugyan, de....inkább nem. Viszont a jól eltalált tömörítéssel 4-6 percig is "életképes" cremát tudtam gyártani, és a kávé íze is egész kellemes lett.
Sajnos az egyadagos szűrővel továbbra is bajom van. Nem lehet annyira lenyomni, hogy ne szoruljon neki erősen a zuhanyszűrőnek, viszont így csúnyán hozzáragad, és hiába törlöm le kefével, utána ha eresztek melegvizet, az őrölt szemcsék ott vannak a csésze alján. Kicsit úgy érzem, mintha az egyadagosnál nem is kéne a pereméig tenni kávéval, és onnan tömöríteni, de ha csak a gumiperemig teszem (ami már eleve hozzászorul a felső zuhanynak) akkor meg nem lehet letömöríteni. Illetve úgy lehet hogy falsot is kap. Kétszemélyes szűrővel minden jó, letömöríthető, nem nagyon ér hozzá (csak főzéskor mikor megdagad)
A tejhabosítóval még bajlódom. Megfelelő edény híján eddig csak küzdöttem, és most a 2,8-as zsír is keresztbetesz. Sajna ez sokkal agresszívebben habzik fel az elején, és nem nagyon lehet utána szabályozni. Ja, és születik kb 2 centi kőkemény hab, 1 centi aprószemű, igazi tejkrém, alatta meg marad 3-4 centi forró tej.
Sebaj, folytatjuk...Aláírás (nem kötelező megadni)
-
madmike
őstag
Sziasztok!
Kávéfőző vásárlás előtt állunk.
Kritériumok:
-15k-nál ne nagyon kerüljön többe
-lehessen vele pod-ot is használni
-finom legyen a lefőzött kávéEzeket néztem eddig
Philips Saeco HD8323 új, 16k
Saeco Via Veneto deluxe használt 8k,ennél viszont nem vagyok biztos, hogy poddal müködik e, mert valahol azt olvastam, hogy igen, de a legtöbb oldalon nem emlitik. Ezzel kapcsolatban van infótok?Szerintetek valamelyik jó vétel lehet?
"Az igaz, hogy a kemény munka még senkit sem ölt meg, de minek kockáztasson az ember?" - Ronald Reagan
-
BlacKSouL
addikt
válasz BlacKSouL #966 üzenetére
Alakulok.
A kávé már a géphez és a kávéhoz képest kifejezetten jó, a krém cirmostigris, szép barnásdrapp, stabil, kanalazható és visszaterülő.
A tejhab viszont minden alkalommal más És sokszor túlkeményedik. A habosító műanyag rátét meg kezd menettelenné válni, elég gáz hogy műanyag menetes. De ha eltalálom akkor abszolút cukormentesen fogyasztható vidám ízű a cappuccino is. A latte arttól meg nagyon távol vagyunk egyelőre, de tölgyfalevelet bármikor tudok csinálni ráAláírás (nem kötelező megadni)
-
Ringman
nagyúr
hello!
kis irodába (ált. 4-5 adag/nap - ha valami egyeztetés/tárgyalás van nyilván több - mondjuk esetenként ennek a kétszerese) alap automata kv-gépek közül melyik ajánlott?
valami használt saeco/jura/egyébre gondoltam, 50-nél jó lenne, ha megállna. (ha olcsóbb az sem baj)itt néztem eddig:
[link]
[link]
[link]
[link]+ otthon van egy delonghi ec-190-es kávéfőzőm, meg egy alap késes darálóm, csak elég nehéz eltalálni az őrlési fokot, érzékeny a gép rá, valami állítható finomságú darálót tudtok ajánlani? (ha drágább lenne egy jó daráló, mint egy a jelenleginél jobb kávét főző automata - akár a fentiek közül - akkor az is opció lehet.)
köszi a választ
-
radi8tor
MODERÁTOR
Ma elmentünk a Tamp and Pull kávézóba. Nagy élmény volt.
Még jobban örültünk neki, hogy áprilisban nyitnak még egy kávézót a Váci út Frangepán sarkán (13. ker).⭐ Stella
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz Mr.Csizmás #976 üzenetére
Beszélhetek, de nem vagyok nagy kávézós, ezért egy latte-t ittam.
Finom brazil kávéjuk van most.Párom flat white-ot ivott (kis adag espresso+tej+tejhab). Neki még jobban ízlett, még cukor sem kellett bele mivel nem volt keserű.
⭐ Stella
-
tariattila
veterán
válasz Mr.Csizmás #976 üzenetére
ott termel a magyar barista bajnok!
gondolom így még macikávé is van -
madmike
őstag
válasz tariattila #978 üzenetére
Jól hangzik, lehet elviszem oda asszonypajtit.
"Az igaz, hogy a kemény munka még senkit sem ölt meg, de minek kockáztasson az ember?" - Ronald Reagan
-
egykori
őstag
Sziasztok, van valamilyen véleményetek, ismeretetek erről a Graef Economic EM85 kávéfőzőről?
[ Szerkesztve ]
-
roPHka
senior tag
Sziasztok.
Van köztetek olyan akinek Rancilio Silvia vagy Gaggia Classic kávégépe van?
-
roPHka
senior tag
válasz tariattila #984 üzenetére
Szerettem volna kipróbálni és megtekinteni őket
Szándékozok venni ugyanis valamilyet, itthonra, mivel most végzem a baristát, azonban nem dolgozom nap mint nap kávéval, mert a vendéglátás nem azon területén vagyok, ezért elengedhetetlen lenne a gyakorlás. Jó, ehhez valószínű megtenné egy mégegyszerűbb gép, de egy jobb kávéfőzőnek lenne máshol is helye, ahol ugyan mondhatjuk elhanyagolható, azaz igazán csekély a napi kávéfogyasztás mennyisége (15-25 adag / nap), de elférne egy jobb, akár karos eszpresszógép. Most egy Saeco-t használunk, automatát, de az azzal főzőtt kávé, és a tejhabosító része fényévekkel rosszabb mint amilyen kávékat - tejhabokat mostanában készítek-látok mióta érdeklődöm a kávés dolgok felől.
A fent leírtakról jókat olvastam, bár azt írták a Rancilio kicsit túl van értékelve. Egyelőre a Gaggia-val szemezek, de a minőség tekintetében csak a Classic jöhetne szóba. Vannak olcsóbb modellek is, de azok műanyag házasak, könnyebb kivitelűek, én viszont szeretnék egy masszívabb fajtát.
A Gaggia márkanév tök alap szerintem ha valóban minőségről beszélünk, ezért is tartok még itt, mást egyelőre nem nézegettem még így neten keresztül. -
krx21
nagyúr
Sziasztok!
Eddigi Krups XP5280 főző és Krups GVX242 kávédaráló után vettem egy Catler ES8012-es gépet!
Legalább olyan szép mint a képeken! Sajnos azt vettem észre, hogy szerintem a darálója nem elég finomra készíti a kávét, még a legfinomabb fokozatban sem... Bezzeg a olcsó krups daráló, ami szakmai oldalak szerint nem tud eszpresszó finomságút darálni, "csutkára" téve olyat darál, hogy a gép át sem tudja préselni a vizet... Ehhez képest csalódtam a Catler darálójában, mely maxon végzett darálás után is sietve főződik le...
De nem nyugodtam bele... Bevittem a szervizébe és beállíttattam sokkal finomabbra... Most elégedett vagyok vele... Nem tudom, hogy csak nekem volt ilyen problémám vele, vagy csak én vettem észre és a többi is ilyen gyárilag... Valaki ismeri ezt típust? Más tapasztalat?
Egyébként messze a legszebb amit valaha láttam otthoni főzők közül... Masszív nagyon...
4 szűrő van hozzá melyből kettő extra fojtású a durvább vagy gyári őrléshez... A szabadabb átfolyású szűrőhöz kell a sokkal finomabb darálás, amire a "tuning" előtt képtelen volt...
Én eleve mindig dupla eszpresszót iszok, a tipikus 30-50ml-es nekem kevéske...[ Szerkesztve ]
-
krx21
nagyúr
Az általam használt Krups GVX242 daráló egész jó... Őrlőköves... A késest felejtsd el, az maximum mák darálására jó...
Meg az automatákat is... Abszolút alsó kategóriás kávékat csinálnak... Főleg a 200.000Ft alattiak...
Gyenge darálók és főzők zörgő automatikával sok meghibásodással... A munkahelyemen is van egy Saeco:, néztem a zaccot és ez szerintem olyan durva, hogy ez nem is darál, hanem apróra tör maximum... -
-
krx21
nagyúr
válasz tariattila #988 üzenetére
Valószínűleg megmaradt régről, mert a legősibb darálás tényleg őrlőkövekkel készült...
De persze nem kőből van... -
krx21
nagyúr
Kérdésem, ha dupla eszpresszót készítek akkor is kb.25mp-re kell törekedni?
Vagy ilyenkor ez 50mp? -
Dorien
veterán
Látom megnyerted a lottót kedves barátom.
Nincs ezzel semmi gond, csak kicsit szerényebben kellene előadni a dolgot..."Wherever you go - go with all your heart." --- Eladó iBasso SR3 high-end nyitott fejhallgató 175.000Ft --- https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/dorien/index.html
-
Mr.Csizmás
félisten
válasz tariattila #988 üzenetére
fem fahaz elado
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
krx21
nagyúr
Tényleg! Akkor megyek felveszem az összeget!
Nem értem a következtetésedet... Kávés berkekben köztudott, hogy az automaták nem csinálnak jó kávét...
A sok-sok százezresek lehet már nem olyan rosszak... Összevetve a karos, sokkal olcsóbb gépekkel...
A 200.000Ft alatti gépekre utaltam a példában, szerintem csak Te gondoltál arra, hogy én majd fél millióért veszek gépet... Kisebb szövegértelmezési problémád volt szerintem...
De ha úgy volna, sem lenne túl egészséges a reakciód...[ Szerkesztve ]
-
Dorien
veterán
No offense!
Tegnap kicsit harapós kedvemben voltam sorry...
Csak azt nem szeretném, hogy itt is elterjedjen az a hozzáállás, hogy aki nem több százezer Ft-os géppel főz kávét, az már nem is ember."Wherever you go - go with all your heart." --- Eladó iBasso SR3 high-end nyitott fejhallgató 175.000Ft --- https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/dorien/index.html
-
krx21
nagyúr
Érdekes tapasztalat: Omnia, Segafredo, Lavazza stb...sok kávét daráltam és próbáltam főzni és mindig nagyon kellett darálni és tömni, hogy megfogja a kávé a vizet...
Nos, sikerült szereznem kiskereskedelmi forgalomba nem kapható caffé perté bar oro kávét (80/20), melynél azt állítják, hogy 2 hetente friss pörköléssel rendelkeznek a szállítmányok...
Egész más... Kisebb őrlésnél is úgy folyik, mint a méz... Nem tudom, hogy a frissessége, vagy az általános minősége teszi, de érezhető minőségi különbség van a közértben kapható kávékhoz képest...
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen