-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
And06
aktív tag
PID update:
úgy tünik megvan a jó beállitás, ma reggel sikerült úgy belőni, hogy ne legyen túllövés az első felfütéskor.
Paljoc Kenya AA van csapon, régebben a kenyáktól ódzkodtam, mert nem sikerült mindig úgy ahogy szerettem volna, most viszont gyakorlatilag mind ugyanolyan, jó! a legjobb az egészben, hogy kellőképp savas, de nem csap arcon. A lefolyás is szép, főleg hogy novemberi pörkölésü a zacskó.[ Szerkesztve ]
-
Szyszko
tag
Nálam 6 fokkal megy magasabbra a hőmérséklet mielőtt beáll a PID a beállított értékre. Tudja valaki, hogy tudok finomítani a beállításon, hogy jobb legyen. Rex 100 a pid.
[ Szerkesztve ]
"Aki meg akar tenni valamit, talál rá módot, aki nem, az talál kifogást."
-
Kávé Kálmán
tag
Huhh! Sok kávé elfolyt, mire ez így összeállt:
[ Módosította: Parci ]
-
kk831228
addikt
válasz Kávé Kálmán #34158 üzenetére
Azstali nézet...
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
Ábi
tag
Ha figyelmesen olvastál, akkor láthattad, nem közvetlen az 1 csepp víz okozta az ízbeli változást.
Ez ok-okozati viszony.
1 csepp víz jelentősen csökkenti a statikus problémát, ettől a szemek egyenletesebben őrlődnek(nem pattognak, tapadnak fel a falra olyan nagy mértékben, mint nélküle), amiből egyenesen következik a jobb kioldódás, ami ízben is megjelenik.
Ha még nem próbáltad, érdemes kísérletezni.[ Szerkesztve ]
-
Peti...(16v)
tag
Ez valami ősrégi gép lehet a 80-as évekből, ezért nem fogsz könnyen ilyet találni. Egyébként pofás kis gép, nekem is bejön.
Ha tényleg a méret az első számú szempont, akkor keress egy régi Quick Mill-t (QM 0625, QM 0650), vagy egy Turmix TX10-et. Ezek nagyon jó kis termoblokkos gépek, gyorsan bemelegszenek, egyszerűek, tartósak, és tényleg kis méretűek. Viszont épp ezért elég keresettek, ritkán bukkannak fel, viszont annál gyorsabban gazdára találnak. TX10 kb. 30e Ft-tól, QM inkább 35-40 körül szokott lenni.
Nagyon fontos, hogy eszpresszóképes daráló nélkül nem fogsz tudni jó eszpresszót készíteni, erre is számolj legalább 25-30-at. -
HÁZIGAZDA
hát, nekem ez sok. ezt írod:
"1 csepp víz jelentősen csökkenti a statikus problémát, ettől a szemek egyenletesebben őrlődnek(nem pattognak, tapadnak fel a falra olyan nagy mértékben, mint nélküle), amiből egyenesen következik a jobb kioldódás, ami ízben is megjelenik."
a statikus töltést darálás alatt kapja meg az őrlemény, nem a babok tapadnak fel a garat falára őrlés előtt. akkor meg már mindegy, kényelmi kérdés lesöprésileg, a szemcseméreten nem változtat. próbáltam, a világon semmit sem változtatott, én betettem az ezotéria kategóriába, azzal a kikötéssel, hogy persze nem próbáltam egy csomó darálóval, csak a sajátommal. a durvábbra állítás természetesen változtat az ízen, de azt egy csepp víz nélkül is meg tudod tenni.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Silent 71
csendes tag
Szia!
Ez szinte ugyanaz mint a Poccino Linea! Régi (90s évek)Saeco technika.
Kb. 200ml réz bojler,...jó kis gépek, jó a gőzteljesítményük!
Jurában, és nagyon ritkán Saecoban is ki lehet fogni, ha ilyesmit
szeretnél! Itt találsz hasonló kis gépet[link]
http://www.kaffee-netz.de/threads/teflonschlauch-poccino-linea-uno-undicht.48004/
http://coffeesnobs.com.au/brewing-equipment-entry-level-sub-500/26981-anyone-heard-poccino.html -
Ábi
tag
Nem vagyok fizikus, de a statikusságra nem hat a gravitáció. A töltést nem csak lefelé, hanem felfelé is átveszi a kávé. Gondolom a kések között is dolgozik ez a folyamat, egyfajta átrendeződést okozva.
Ha csak a Combatra gondolok, ott is pusztán a fordulatszám változtatással más arcát mutatja a kávé. Nem hittem, próbáltam, ledöbbentem.
Én ezt tapasztaltam. Számomra nem csak kényelmi kérdés, hanem minőségi is.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
-
Ábi
tag
Nem emlékszem, a Mazzeredbe beraktál kis rácsot a nyíláshoz?
Tedd meg, hogy legközelebbi kávézásnál csapolsz egyet csepp vízzel és annélkül is. A DC-n nem probléma a konstans hőfok.
Én délután direkt kipróbáltam azonos beállítással és cseppes módszerrel ugyanaz a mennyiség lasabban jött le, ennek hatására az ízek is koncentráltabbak voltak. -
soldier2
őstag
válasz Kávé Kálmán #34158 üzenetére
Már csak a dugattyú feletti térben lévő víz hőmérsékletének pontos mérését kell megoldanod, és a Shot brewer meg az összes nyomásprofilozós gép mehet a levesbe
RDT (vízcseppek a kávéra): ízben semmi különbséget nem észleltem, és csak egy dologra tudok gondolni, ami befolyásolhatja. Ha a kávé mennyiségét csak darálás előtt mérjük, a kisebb mennyiségű pangó őrlemény miatt több kávé kerül a szűrőbe RDT-vel, ezáltal az ideális lefolyáshoz változtatni kell a daráló beállításán, ami már nyilván kihat az ital ízére is.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
évek óta megvan a mazzer. a kis rácsot kiszedtem már vagy két éve. próbálgattam anno a vízcseppes trükköt többször is, mielőtt arra jutottam, hogy a világon semmi értelme. de ez téged ne tántorítson el, egyrészt lehet, hogy nálad valamiért tényleg működik, másrészt még ez sem fontos, elég, ha boldogabbá tesz
de megpróbálom legközelebb, ezen ne múljon
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #34158 üzenetére
a végén még kedvet kapok egy ilyen karoshoz (illetve a kedv mindig is megvolt)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
válasz Peti...(16v) #34161 üzenetére
Pont az utolsó mondatban említett árkategóriában (használtan 25-35k) gondolkodom daráló beszerzésén. Böngésztem pár oldalon, de nem tudom mit kéne nézni a kiválasztásnál, mik egy daráló főbb paraméterei. Naponta legfeljebb 4-5 kávét főzök.
-
vendingo
veterán
-
soldier2
őstag
válasz vendingo #34173 üzenetére
Kar felhúzása után 10-15s-al a Creminánál már nem változik a hőmérséklet, tehát ugyanolyan atomdurva a stabilitás csapolás közben (na jó, majdnem). A tizedfokos hőszabályozásnak meg nem sok értelme van. Egyébként is vicc volt. Megvan a helye a modern csodáknak is persze, de egy megfelelő nyomásméréssel és hőmérővel a Cremina már lehet az ultimate home gép. Főleg ha megnézzük mekkora helyet foglal. Az ízvilága persze nem lesz az 58-as pumpásoké, kicsit kisimítja az ízeket, nem lehet annyira kiérezni minden barack, sárgadinnye, rohadt szőlő stb ízt. A Shot brewernek egyébként is a Strietman az ellenfele, az sem tud gőzölni (nehogy valaki komolyan vegye ezt a hozzászólást - annak ellenére, hogy minden szava igaz )
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #34175 üzenetére
A homeres meg fel eve megvolt a Cremina minden relevans pontjan (http://www.home-barista.com/levers/olympia-cremina-temperature-study-part-4-t36292.html). A dugo felett is. Onnantol, hogy kitspasztaltad a gepet az egyetlen valtozo, amire figyelned kell az a fej homerseklete. Kello hosszusagu eloaztatassal a behuzott viz es a fej homerseklete, majdnem total kiegyenltodik, ezaltal a huzott viz homerseklete brutal stabil (praktikusan egy plato). A fej dont el (ami a homersekletet illeti) mindent. A nyomasprofilozashoz meg annyit, hogy ez meglehetosen sallangmentes verzio, azzal az elonnyel, hogy on the fly csinalod, nem egy almenubol vagy szamitogeprol programozva, ami ha nem illeszkedik tokeletesen a kaveorlemeny finomsagahoz, megy a lefolyoba, hanem modositasz menet kozben es megmented a shot-ot. A manual karosok a letezo legmegbocsatobb gepek a vilagon.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #34176 üzenetére
"A manual karosok a letezo legmegbocsatobb gepek a vilagon."
miután fél éveken keresztül esztergáltattál hozzá spéci alkatrészeket, kitapasztaltad a lelkivilágukat, megmérted őket öt ponton stb. ja, utána tényleg a legjobb szerszám
egyébként értem én, hogy lelkesek vagytok kreminailag és azt is értem, hogy miért mondod most, hogy mennyire univerzális cucc. de azért tízből tíz kezdőnek csak jobb egy pid-es pumpás, na!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #34178 üzenetére
egy "fejhőmérős" és nyomásmérős karossal én is szívesen játszanék
...de ennek híján be kell érnem a pid-es dalla cortéveldicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
válasz Kávé Kálmán #34176 üzenetére
Tudom, hogy megvolt. Azért írtam a víz hőmérsékletét, mert az gyorsabban változik, de kb 20s alatt atveszi a fej is, ahogy mérted. Igen, egy digitális fejhőmérő ugyanúgy megtenné. Jó az oe csík is, de annyira nem pontos. Az is igaz, hogy valamiért szélesebb az a hőmérséklet tartomány ahol jónak mondható a kávé. Lehet a krémessége teszi, vagy nem tudom mi, de nagyobb hőmérséklet tartományban mondanám jónak a kávét mint a Gaggiaval. De a max reprodukálhatósághoz jó lenne digitálisan mérni (vagy többet gyakorolnom az OE csíkkal)
Parci: természetesen némi szkepticizmussal lehet olvasni amit írok, az ember eszét elborítja a rózsaszín köd ha a szerelméről beszél
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
nzozz
aktív tag
Peti...(16v), kaligula, Silent 71: köszönöm a válaszokat!
Azt tudom, hogy kell majd egy jó őrlő is, de egyenlőre még a presszógép se aktuális (sajnos). A Minicoffe -ra a linkelt cikk alapján találtam és megtetszett.
De ez a Turmix TX10 Vapore plus, ebbe szintén belebolondultam. mondjuk az nálam szinte bármilyen, az érdeklődési körömhöz passzoló géppel könnyen megtörténik Az a retro design is nagyon tetszik, de a belseje is elég jó lehet ahogy olvastam. Bár azért az aggaszt, hogy ezek már tényleg annyira régi gépek, hogy nem tudom mennyi "élet" lehet még bennük, meddig lehetne használni különösebb gond nélkül... Mondjuk az is tény, hogy normális új gépre végképp nincs pénzem, ezek a régebbi gépek amúgy is szimpatikusabbak, csak meg kell találni a megfelelő darabot.A podos - nem podos gépek közt csak a szűrő / szűrőtartó a különbség? Tehát pl. az megoldható lenne, hogy egy "hagyományos", nem podos főzőhöz készítek (esztergálok, stb) egy másik szűrőt és azzal gyakorlatilag teljes értékű podosként lehetne használni azt a gépet?
Köszönöm
-
noss
csendes tag
-
kaligula
tag
Az E.S.E. Pod szabvány 44mm, így nem megoldhatatlan dolog ilyen kosarat találni akármelyik géphez (visszafelé már bonyolultabba dolog, mert a Pod-os gépekben másképp van a fej tömítés). Én egy ideje nagyon belezúgtam a Pod-os gépekbe, ráadásul igen jókat lehet találni mifelénk olcsón. Ha ajánlhatok, szerintem a combi gépeket is érdemes megnézni. Régebbi Lelit (Imat) combi, használtan kifogható jó áron.
Én magam az ukrajnai olx-ről szerzek be. Ha érdekel esetleg onnan valami, keress meg bátran (nemrég egy tökéletes Spinel-t vásároltam 14 ezer forintért).
Amiatt ne aggódj, hogy meddig húzzák ezek. Egy réz bojleres gép, ha nincs szétfúrva faragva, szinte örök darab lehet. Alkatrész, ami elromolhat, általában könnyen és olcsón cserélhető.rovidkv.reblog.hu
-
HÁZIGAZDA
ezek a régi gépek jórészt cserélhető, ipari alkatrészekből épültek. meg kell várni, amíg valaki a fórumról elad egyet és lecsapni rá. de lehet venni látatlanban is, netről, csak fel kell készülni egy teljes felújításra. utána viszont évtizedekig menni fognak! ugyanez egy mediamarktos automatáról nem hogy nem mondható el, hanem biztos lehetsz benne, hogy négy évet sem megy el hiba nélkül, a belseje gagyi és felújítani csak a szakszerviz fogja, új gép árában.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Deadzone41
őstag
kimérte már valaki a víztartályba helyezhető vízlágyító patronok hány keménység értékkel tudják lágyítani a beletöltött vizet?
-
Ábi
tag
RDT téma:
Reggel megint kipróbáltam.
21g Nepal Mt. Everest, a vizessel ugyanannyi jött ki, szárazon 0,2-vel kevesebb, pedig alaposan kisepertem(ezt kipótoltam).
Fejhőmérő 93 fokon.
Vizessel egyenletesen, csak a legvégén világosodva, szárazon 5 mp- gyorsabban, hamarabb szőkülve kaptam u.a.-t a mennyiséget.
A száraz a gyorsabb lefolyásnak köszönhetően nem volt olyan kerek, telt ízű.
Direkt megkértem Katit értékelje a 2 kávét, annélkül, hogy mondtam volna miről van szó. Ő a szárazra azt mondta savanya lett. 😃 -
And06
aktív tag
erről az A-B tesztről megnéznék egy videót, ha van időd csináni!
én is próbáltam annó, de abbahagytam, mivel nem szertnék az őrlőbe vizet adagolni, még ha cseppenként is akkor sem. Úgy emlékszem kevésbé szórta az iberital az őrleményt, tehát müködik, az izekre nem tudom volt-e hatással, meg kiéreztem volna-e akkor -
Ábi
tag
Adagonként őrlöm a kávét, mert napi 2-3 félét iszunk.
Egy retro üvegcsészébe kimérem a babot, 1 csepp vizet teszek rá, de ma pl. a gőzkar alá tettem egy pillanatra. Ez talán jobb, mert egyenletesebben oszlik meg a víz a szemeken. Beöntöm az őrlőbe, így a gépnek semmi baja nem lehet.
Arra tudok még gondolni, hogy a vízzel az őrlemény nedvességtartalma is nő minimálisan, ami ugyancsak befolyásolja a kioldódást. -
Silent 71
csendes tag
Szívesen!
A kis Turmix TX10, szinte elpusztíthatatlan! Talán ami tönkremehet benne, az a pumpa! Kis mérete ellenére kb.8kg.Hatalmas termoblokk van benne, 51mm a szűrőkosara, 3 perc alatt felfútt, és használatra kész!
Többek közt nekem is van egy ilyenem,.. több mint 35éves, és remekül működik a mai napig! Az a baj hogy egyre ritkábban lehet ilyet már találni! Néha szokott lenni a jófogáson Jura vapore gép, ezek még többnyire
rézbojleres gépek, és elég olcsón ki lehet fogni! -
Kávé Kálmán
tag
Én 18,5g-ra 3-at cseppentek (átlagban). coffeetogo-s papír pohárban jól megrázom ezt követően, aztán őrlök. Az a mennyiségű víz semmit nem jelent az őrlőnek. Szerintem az ital ízének sem (közvetlen). Viszont mivel súlyos tized grammok nem az őrlőben maradnak (még a HG-1-nál és a Mahlgut-ban is!), hanem a szűrőben landolnak, így közvetve hatással van nyilvánvalóan az ízre.
[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
Qm Silvano pl. pont 300e átszámítva, és ott egy 3 dl rézbojler + 1 termoblokk van a gőznek.
Más, kipróbáltam ezt a víz cseppentést és nálam is működött. Annyiban, hogy a jelenlegi kávé eddig eléggé fel volt töltve statikusan és rátapadt a kiömlő csőrre és az üvegpohárra, amibe őrlök. Most ezt nem tapasztaltam.
Ezen kívül végre sikerült a géppel is a forró csoki a Parci féle többször gőzölős, kevergetős módszerrel. A 3. gőzölés után kezdett besűrűsödni, de még nem lett túl sűrű.
-
Deadzone41
őstag
válasz Kávé Kálmán #34194 üzenetére
kipróbáltam a módszert, működik! Eddig mikor próbáltam az annyit teszek a darálóba, amennyi őrleményt akarok módszert, mindig kb 3grammal kevesebb jött ki. Most kisepertem a darálót, hogy ne maradjon benne semmi, kimértem 17g kávét, 3 vízcsepp, összeráz, darál, és a végén 18g őrleményt kaptam Persze ez vicces, de valszeg tökéletesen nem tudtam kiseperni, és a mérlegem se valami csoda, tizedgrammpontos.
ui.: graef cm702 daráló
graef cm702
bl4ze: hát én úgy oldottam meg gyorsba, hogy bevizeztem a kezem, majd az ujjam végéről cseppentettem. Ami még eszembe jutott, mi van ha csak berakod pohárba, és beleheled? vagy spricnivel fújsz rá egyet.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Politika
- LEGO klub
- Starfield
- Kínai, és egyéb olcsó órák topikja
- iPhone topik
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Nem szavazza meg Musk 56 milliárd dolláros csomagját a norvég állami vagyonalap
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen