- Xbox Series X|S
- XGS24 - Jövőre érkezik az új Fable
- Diablo IV
- PlayStation 5
- Steam topic
- XGS24 - Október elején jön a Diablo IV - Vessel of Hatred
- XGS24 - Befutott az Assassin's Creed Shadows legújabb előzetese
- XGS24 - Előzményjáték lesz a Gears of War: E-Day
- Xbox Games Showcase 2024 - Az összes bejelentés egy helyen!
- Sony PSP
-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sinisi
senior tag
Faterék pult feletti vízszűrőt használnak, de tds-el rámérve az nem nagyon csinál sokmindent... a klórt azért kiszedi. Nálunk pult alatti RO-s berendezés dolgozik (szerintem jelneleg ez a best of tech...).
"A" pult felettit egy ismerősöm is leváltott RO-sra (pedig náluk kettő vagy az is lehet, hogy három szűrős változat volt). Amikor kérdeztem a miértjét azt mondta, hogy az áááá az "csak" kb. az előszűrést végzi, a membrán szerepét megkönnyítve, illetve az élettartamát jelentősen megnyújtva. Tehát önmagában nem az igazi...
Nézz szét pl. itt. Vagy mondjuk itt. Én már mindkettől vásároltam (de csak szűrőbetétet!). A második linken a tulaj ölég segítőkész (és szakszerűnek is) mutatkozott (akkoriban, mikron dilemmában). -
Bazsee71
őstag
Mazzer Major eladó
Új, gyári (151A) késeket kapott, ~10kg kávé ment át rajta az elmúlt egy évben. A cukrász tölcsért magam faragtam, a felszerelt motortakaró lemez gyári alkatrész. Apróság, de az állító tárcsa kis pálcikája és a gumi talpak is újak. A darálóhoz jár antisztatikus rács, a kapcsoló mögé új tábla, új matricák, a tölcsér és a ház közé új szivacs. Fényezésen törtem a fejem, ahhoz vettem a gyári kiegészítőket, de odáig nem jutottam el. Természetesen a leszerelt dózer is jár a géphez.
Amit extraként kínálok: az electronic változat szűrőtartó villája, és egy kisméretű babtartály (nem a legkisebb, de nem is az eredeti nagy). Pénteken viszem fragolához is, rámérünk a késtartóra, ha szükséges akkor ott marad szabályozásra. Ha addig lenne rá jelentkező, akkor a fényezést is meg tudjuk oldani. (A képeken látható tamper nem tartozék. )
Árak:
- daráló electronic villa és babtartály nélkül: fix 120e Ft
- daráló electronic villával és babtartállyal: fix 130e Ft
- fényezés fragolánál (ha még ott lesz a daráló): fehér színre 20e Ft, egyedi szín ezen felül +1-2e FtTovábbi képek ITT!
-
F.B.I.
veterán
Gaggia Evo segítséget kérnék, aki már próbálkozott a szétszedéssel: a kar feletti tömítés cseréjét kellene megoldanom, mert melegítés közben már csöpög a víz, elég rendesen. Sajnos addig jutok, hogy a középső csavart és a 2 db torxt kicsavarom, utána meg se nyikkan az ott lévő fém rész, egyszerűen nem fordul el, ezért nem tudom cserélni a tömítést. Már volt 2 citromsavas menet de nem segített. Ennyire be lenne rohadva? Van ehhez valami célszerszám, vagy a csavarok helyén erőltethetem, hátha megindul? Elméletileg, ugyanúgy kell lejönnie, mint a Classic esetében lévő videón.
Tanácstalan vagyok!Senki nem képes mindenre, de mindenki képes valamire! Segítő válaszokat köszönöm!
-
Rendo84
senior tag
válasz F.B.I. #60104 üzenetére
Vélhetően tömítés cserés lesz valahol, esetleg valamelyik kötésnél szivároghat. Rosszabb esetben kazán lyukas.
Vedd le a burkolatot és úgy kapcsold be, aztán le kell csekkolni honnan jön a víz.
Kartömítésnél csak akkor szivároghat, ha éppen megy a "csapolás".
Vízterítő: Minden irányból próbáld óvatosan végigkocogtatni. Ha nem megy próbálj a lyukakba beletenni valamit, azt hosszabbítsd meg és tekerd el valamelyik irányba.[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz Rendo84 #60107 üzenetére
Evonál nem középen egy csavar tartja a vízterítőt? Ha oda hajtasz be egyet (mint a classic/babynél) az hazavágja a fejszelepet.
A tünetek alapján nem a kartömítés lesz a ludas, hanem a fejszelep, ahogy írták előttem.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Csápájev
őstag
-
F.B.I.
veterán
Köszönöm a sok tanácsot urak, nekiveselkedek ismét ha nem megy, akkor valami erőkaros célszerszámot legyártok.
Senki nem képes mindenre, de mindenki képes valamire! Segítő válaszokat köszönöm!
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Mióta megvan a CM702 nagyságrendekkel jobb a kávé mint előtte. Most éppen PY Choco meg Get Up! van terítéken.
Viszont észrevettem ezzel kapcsolatban valamit ami lehet hogy csak nekem nem egyértelmű, hogy miért történik.
Az tiszta sor, hogy darálás után picit woodoozni, ütögetni meg sepregetni kell, hogy kijöjjön minden kávé a darálóból.
De azt vettem észre, hogy míg a Choco-ból vagy akár a Locavoreból (de sorolhatnám még) alig marad 1-2 gramm woodoozás előtt addig a Get Up!-ból kb 4-6g marad bent és sokkal nehezebb kivarázsolni.Ez mitől lehet szerintetek? Ennyit számítana a robusta tartalom? vagy más tényező is közre játszik mint pl, pörkölési szint, vagy kávé típusa?
Igazából nem halok bele ebbe csak érdekelne a lehetséges miért.A másik meg, most próbáltam ki életemben először egy világos(abb) pörkölést presszóra (black sheep yirga omniroast) amit filterhez szoktam de pont nem volt már annyi ami nekem egy filterhez elég így gondoltam teszek egy próbát.
Nagyon gyorsan lejött és eléggé citromlé jellegű volt viszont enyhe alma ízt is fel véltem fedezni benne.
Ezeknek van amúgy valami titka? Több kell belőle (most ~17 gramm volt) esetleg vagy finomabb őrlés ?Köszi
Üdv.
-
soldier2
őstag
válasz Rush77 #60120 üzenetére
A Get Upból vsz azért marad bent több mert sötétebb pörkölés, hajlamosabb statikusan feltöltődni. Ha zavar darálás előtt a kimért adagra cseppents 2 csepp csapvizet, rázd össze egy edénykében és megoldódik a probléma.
Yirga: minden kávé más darálást kíván, sőt ha nem használod elég gyorsan menet közben is állítani kell a darálón ugyanazon kávé esetén is. Alapszabájként használhatod, hogy a kávé mennyiségét akkor növeld ha több italt szeretnél (itt max +/- 1-2g játéktered van), ha a lefolyás gyors akkor a darálón állíts. A tömörítés ereje meg legyen állandó.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Rush77
aktív tag
válasz soldier2 #60121 üzenetére
Köszi.
Mondjuk most a yirgat csak azért használtam el mert a maradék kevés volt nekem filterhez. De amíg nem váltok komolyabb gépre a poemiaról addig sajnálnám megvenni az ilyen kávékat presszóra. De akkor finomabb őrlés kell neki.
Mondjuk presszónál kb most már kitapasztaltam, hogy ~16g kávé kell a presszóhoz ennél a gépnél és így szerintem ízre egész jókat tudok főzni a körülményekhez képest. (16g kávé -> 25mp, 30-35ml)
Ha megpróbálom lassítani még egy picit akkor meg már sokszor befullad a gép vagy égett íze lesz a kávénakViszont amit észrevettem még az az, hogy az egyik kifolyón mindig jobban jön mint a másikon (nem nyomásfokozós a karom). Szerintem nem tömörítési hiba bár nem vagyok szakértő, mert egyenletes a lefolyás (nem szakadozik) és a pogácsa is egyben esik ki a szűrőből. Nyilván nyitott karral kiderülne ha tömörítési hiba lenne de olyanom nincs és nem is lesz mert erre már nem szeretnék költeni (inkább spórolok a következő gépre)
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
-
-
jolti
senior tag
Ronin után szabadon:
😊
Tegnap voltunk a Westendben lévő Costa Caffeban.
Nem volt olyan rossz, mint amire számítottam a régebbi hozzászólások alapján, de annyira nagy durranás sem. Vagy az előtte lévő 5-6 nap sargacsíbó-automatából sokat dobott rajta. 😁 A kiszolgálás ugyan nagyon kedves volt, de azért eléggé érződött az a futószalag' érzés, igy azzal már nem akartam rabolni az idejüket, hogy milyen kávé van a darálóban.
Csokis, nugátos kávé volt, hamar elillanó cremával. -
Nimda
addikt
azzal már nem akartam rabolni az idejüket, hogy milyen kávé van a darálóban
Én viszonylag elég sűrűn járok a Köki Costaba, de voltam a Westendben is.
Sokszor ők sem tudják, legalábbis nekem ezt mondták, de volt aki azt mondta, titkos a keverék.Csak egyszer volt, hogy megkérdezték, milyen pörkölésűt szeretnék, ezt azóta sem lehet választani
Én sosem érzem ki ezeket az ízeket, lehet velem van a baj, az is igaz, még sosem voltam "igazi" kávézóban -
pacuha69
csendes tag
válasz soldier2 #60086 üzenetére
Egy kis adalék a Colonna Etióphoz. A előző kávéhoz beállított daráló álláson kezdtem a kóstolást, aminek következtében 86 másodpercig húzódott el a teljes csapolás. A kávé nem sínylette meg ezt a hosszú extrakciót, hozta az ilyen kávékra jellemző édességet. Helyesebben fogalmazva: az ilyen jól sikerült pörkölésű kávékra jellemző édességet, mert ez az, szerintem. Nagyon balanszos, finom ital lett. Aztán elkezdtem állítani a darálón, hogy ugyan még se legyen már ilyen hosszú a csapolás, de valahogy már 50-60 mp körül nem hozta azt kellemes összhatást, mint az elején, és az édesség is alább hagyott. Még kóstolgatom ezeken az alacsonyabb csapolási időkön, de szerintem ha van még tartalékod, próbáld kicsit még jobban elnyújtani a csapolást. Nekem úgy jobban bejött.
-
soldier2
őstag
válasz pacuha69 #60130 üzenetére
Próbáltam klasszikus espresso receptel, viszonylag magas hőfokon, úgy túl savas volt. 60-70s körüli idővel (20s előáztatás, 40-50s csapolás 6 baron kitartva) viszont fantasztikusan édes/gyümölcsös kávé lett. Megpróbálom elhúzni jobban kicsit, és lejjebb menni a hőfokkal (kb 95C volt eddig a pogácsát érő víz, ha a Kalmár méréseit összevetem a fej felületi hőmérsékletével amit mérni tudok - ezt egyébként elég pontosan, és reprodukálható végeredménnyel). A ma délutáni 16/31g 60s eddig talán a legjobb volt, de igazán rossz nem volt egy sem (talán amit presszónak húztam az volt a leggyengébb). Itt viszont egyértelműen jól jön a Kalmár féle nyomásmérő tuning.
Nimda: nem vagyok egy Costába járó típus, de kb fél éve a Kökin egy ristrettot kértem és egy egész korrekt 1:2 arányú presszót kaptam. Még itt is írtam róla annyira meglepett
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Nimda
addikt
válasz soldier2 #60131 üzenetére
Nagyon sok függ attól is, hogy ki van a pult mögött.Szoktam figyelni őket, sokszor gyorsan összecsapják még akkor is, ha nincs vendég a kávézóban.Ettől függetlenül nekem ízlik a kávéjuk, jobban mint a Starbucks, ahol ittam már barna löttyöt.
A hétvégén a párommal elsétálunk a Deák tér környékére, ismer valaki a környéken normális kávézót?
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
Ha androidos telefonod van akkor keress rá a "Budapest újhullámos kávézói" appra. Iphonra még nincs meg tudtommal.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Toobee
veterán
Kinu M47
Megvolt a 3. csapolás is. Szerintem egész jól sikerült beállítani a Spicy-t.
A Kinu harapja a kávét, nem olyan kínlódás vele őrölni, mint a Hairoval volt annak idején. Az állítása is rém egyszerű: a felső leszorítót kilazítod picit és már tudod is tekerni az állítót. Visszaszorítás után fixen tartja a beállított finomságot, nincsen semmi kotyogása. Egyedüli hátrányként azt tudom felhozni, hogy menetes az alja, illetve a széleibe picit betapad az őrlemény. Ezen egy hurkapálcával lehet segíteni. 16,8 grammot raktam bele, evidens hogy annyi is jött ki. Ez azért nem rossz dolog.
https://barbieripnk.hu/
-
Silent 71
csendes tag
válasz F.B.I. #60104 üzenetére
A csöpögés oka, a fejszelepben a kis gumi gomba vízköves, és ez miatt
nem fekszik be a fészekbe! Vagy amikor kikeményedik, akkor sem tud már
tömíteni! Ha a fejszelep vízköves, akkor a bojler is vízköves lehet, ezért én
szétszedném teljesen! A vízterítőt, úgy tudod leszedni, hogy két lemezcsavart
tekersz a kartömítésbe, és ezzel le tudod feszíteni az alu vízterítőt! Sok sikert!
kívánok hozzá! -
papaiatis
csendes tag
Sziasztok!
Eladó Graef CM 702-est keresek. Ha van valakinek, kérem írjon privátban!
Köszi és üdv,
Attila -
pacuha69
csendes tag
-
jolti
senior tag
"Én sosem érzem ki ezeket az ízeket, lehet velem van a baj, az is igaz, még sosem voltam "igazi" kávézóban "
Nem is kell! Vegyél egy jó cuccot otthonra...Így érzésre olyan 70/30 as blendre tippeltem volna amúgy.
(#60128) adp
Szerintem sem volt rossz! Rosszabbra számítottam, de meglepően iható volt.
Azt hiszem 590 / espresso volt.
Elég húzós árak voltak amúgy. -
HÁZIGAZDA
érdekes módon a neve ellenére pont eszpresszóban - amikor még jártam ilyen helyekre, évekkel ezelőtt - sosem voltak a legjobbak. a fekete, a madal rendre izgalmasabb dolgokat csinált (igen, újhullámosat). de azóta sok víz lefolyt a dunán, szóval tulajdonképpen inkább csak anekdotáztam egyet.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
celf
őstag
Így van, Espresso Embassy az egyik top. Viszont az inkább az Arany János közelében van.
Ha a Deákon vagy:
My Little Melbourne a Madách téren. Elvileg ausztráliából is van pörkölt kávéjuk (Down Under). Ott ittam egyszer egy olyan El salvadort, hogy csak pislogtam. De általában jókat csinálnak a baristák.
Előbbitől pár méterre a Rumbach Sebestyénben a romos kis zsinagógával szemben a Bluebird Roastery. Fórumtárs a barista ott és szerintem ha megkérdezed, hogy milyen blendet ajánl, vagy egyébként miből inna éppen aznap egy dupla pressot, olyan kávét fog húzni neked, hogy na.
Akkor a Károly krt-on ott van a Kontakt. Ott is profik szerintem.
A többi az inkább az Astoria, Múzeum krt-on van. Fekete, vagy a Budapest Baristas. Utóbbit ajánlom, Feketében rég voltam.
De a Ferenciek tere felé van a Madal, vagy a Verespálné elejében a Mantra
(#60147) Parci: én azt szeretem bennük, hogy minden kávéjuk jó, még a laktózmentes is. Máshol sz'rnak erre kb. Ha nem Flat White-ot vagy duplapresszót iszol, akkor kapsz egy kávés langyostejet vagy a laktózmentes esetén egy savanyú kávés langyostejet.
EE-ban tényleg figyelnek rá, hogy minden amit kiadnak pultból finom legyen. És nem intézik el azzal, hogy "buta vásároló, na majd akkor kap egy olyat kávét amit megérdemel". Persze nem látok a gondolataik közé, de nagyon sokszor ez az érzésem más újhullámos kávézókban.[ Szerkesztve ]
-
adp
őstag
Feketeben meg nem jartam, viszont jaszais madal nekem tobbszor is csak atlagos volt, masikban nem voltam meg. Amugy filtert mar tenyleg csak EE-ben iszok mert ott gepi van amit folyamat kostolnak a baristak szoval tuti hogy finom. ( nem tudom hol van meg ilyen viszont eleg sok atlag vagy alatti kezit ittam mar, igy eleg volt)Egyebkent jo 4-5 honapja en sem voltam semmilyen egysegben
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen