-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Menyustol
újonc
Valakinek van tapasztalata a szemeskévé vákuumfóliában (a konyhai vákuumgéppel lezárt fóliára gondoltam most) történő tárolásáról?
-
soldier2
őstag
-
Rush77
aktív tag
válasz Csápájev #66549 üzenetére
Igen ezt szoktam, csak most kaptam ajándékba utókarácsony gyanánt egy kilós Pacificaffe Blasiust és szerintem annyi üvegem nem lesz (max fél kilót fogok tudni szétporciózni) meg hát a fagyasztóban is korlátozott a hely és általában sötét helyre szoktam ahol nincs meleg.
És azért gondoltam a zacsis megoldásra mert többször olvastam már itt, hogy van aki felhasználja a régi tasakokat.
Viszont ugye a tisztítás része azért lett volna érdekes mert miután kiürül a csomag rá pár napra teljesen állott szaga lesz attól függetlenül, hogy hogyan is tároltam a zacskót. -
coxymaxi
csendes tag
Sziasztok!
Kotyogós témában érdekelne a hozzáértők véleménye.
Bialetti Moka Express és Brikka (2 személyesek)
Én előtte felmelegítem az eszközt csapforró vízzel.
Kávé készítéskor szűrt, forralt (sima vízforraló) vizet töltök bele, gyors összerak,
kerámialapos tűzhelyen max fokozaton 1'30''-2' között megindul a kávé.
Espresso finomságú örleményt használok, 2 személyes moka-ba 13.5gr-ot.
Főzés vége előtt, nagyjából félútnál már lekapom a tűzhelyről és töltöm ki.
Brikkánál mennyi örleményt használjak? Sokan nem mérik, csak teli töltik és elsimítják.
De ez nem jelent minden esetben ugyanannnyi kávét.
(A kávék világos pörkölésűek)
Egy így korrekt, nem?!? -
hchefi
csendes tag
Sziasztok,
Dolce Gusto kapszulás kávéfőzőm jelzi néha már a szándékát, hogy 5 év szolgálat után szeretne lassan visszavonulni
Következő jelöltként előkerült a Nespresso meg a hagyományos KV főző is, végül az utóbbi mellett tettük le a voksunkat.
Szóval a helyzet az, hogy kellene venni valamit 100-150k huf körül. Automatáról nem sok jót hallottam eddig (legalábbis otthon szervizeltek egyet, és a rövidkávés gomb megnyomása azóta is hosszú kv-nyi mennyiséget ereszt le ) szóval azt kerülném. Meg lehet, hogy a jövőben szeretnék azért játszani a beállításokkal is.Szóval marad az őrlő+főző páros. Tudtok ilyen keretre ajánlani valamit? Őrlőnél nekem fontos szempont lenne, hogy ne stopperrel kelljen mérnem az őrlés idejét, ezt néztem ki, ami már méri az időt: Catler CG8030. Persze ha van ennél olcsóbb kúpos, akkor jöhet az is, mert most már ott tartok, hogy az őrlő drágább mint a főző
Főzőből a Gaggia Gran Style, ami beleférne, de valahol már láttam, hogy fikázzák. A következő szint ebből a márkából meg már a 100 ezres kategória... -
Bazsee71
őstag
Ragasztó leáztatására van esetleg valakinek tuti tippje? Itt vannak a frankó propofolos üvegek, de egyszerűen nem bírom levakarni róla a címke ragasztóját, mosogatógépben már 3x jártak intenzív mosáson. Iszonyat erős a cucc, konkrétan ha egy nejlonzacskó hozzáér, azt már csak darabokban tudom levakarni róla.
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
Rush77
aktív tag
válasz hchefi #66555 üzenetére
Első körben annyit mondanék, hogy a Gaggia Gran Style az nem más mint egy átcsomagolt Saeco Poemia ami elég silány (ezt tapasztalatból mondom mert tudom milyen az új Poemia). A régebbi az jobb volt.
Majd a szakértők kijavítanak ha tévednék de szerintem ha új gépekben gondolkozol akkor max ez jönne ki a 150 ezres keretből bár nem ismerem ezeket személyesen.
Őrlőből szerintem kezdésnek a Graef CM702 tökéletes lehet és akkor nagyobb keret marad a gépre amire mondjuk a kb 100k még mindig kevés új géphez. Használtban meg esetleg rá lehet menni egy Gaggia Classicra és azt tuningolni.
Amúgy én nem az őrlési időre mennék rá hanem a kávét mérném valami filléres 0,1 pontosságú mérleggel.
[ Szerkesztve ]
-
norkov84
tag
válasz hchefi #66555 üzenetére
Szia!
100-150 között egy használt, tuningolt Gaggia-t és egy hozzá való örlőt (legalább Graef CM702-est) szoktunk ajánlani.
Nem ismerem a Catler örlőt, de miért fontos az időzítés őrlésnél? Általában adagonként szoktunk őrölni, azaz leméred az őrleményt és így az időzítés nem annyira lényeg.
-
Rush77
aktív tag
Ma végre megjön az új pumpa a GC-hez.
Van valami extra amire esetleg külön figyelmet kell fordítani a cserekor? Nyilván szokásos áramtalanítás és társain kívül.
Illetve csere után gondolom nem kell semmit újra beállítani vagy ha mégis akkor megköszönöm a segítséget. -
von toth
tag
válasz norkov84 #66563 üzenetére
Időzítéssel lehet elvileg kiváltani a mérlegezést, tehát mondjuk mittomén 18 másodperc az 6-7 gramm nagyjából. Időt spórolsz meg, pontos adagot nem feltétlen. Nem hülyeség egyébként, szerintem egy grammon belül van a hibaszázalék, ami nem tűnik soknak. Kérdés ízben mennyit fog számítani.
hchefi:
Főzőt nézz használtan, felújítva. Ezek az újak már a fogyasztói, öntudatlan társadalmat célozzák meg.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz Bazsee71 #66559 üzenetére
Lakkbenzinnel, vagy festékhez használt hígítóval is próbáltam, mindkettő frankón vitte. Aceton szintén, de viszonylag sok fogy és nem annyira olcsó. Forró víz csak takonnyá varázsolja.
Von toth: 1g az eltérés a normális lefolyás és a befulladás között. A babot ráadásul kár tartályban tárolni, bedöglik gyorsan, ráadásul a pangó őrlemény is sokszorosára nő, mivel a kések közül az sem jön ki ami adagonkénti darálással kijöhetne.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Rush77
aktív tag
válasz von toth #66565 üzenetére
Amúgy van benne valami bár én mérleggel mérem a bemenő/kijövő kávét.
Nekem CG8010 van és ugye azon még nem időt mérsz csak van egy "mennyiség" állító ami +-5 osztás van mondjuk a mostani kosaramhoz (ami tömörítve 17g a vonalig) a 2 csésze és -3-as beállítás az 16-16,5g között szór kávétól függően. -
hchefi
csendes tag
Sziasztok,
köszönöm a válaszokat. Azért lenne fontos az időzítős őrlő, mert elég sokszor fordulnak meg nálunk szülők, és lehetőleg minél kevesebb megjegyzendő dolgot szeretnék nekik elmagyarázni ha kv-t akarnának főzni maguknak. Tehát ha benn van az őrlőben beállítva a cucc, akkor kb megnyomják rajta a gombot, utána tömörítenek, és utána a gépen áteresztik rajta a vizet.
Így egyszerűbb, mintha még azt is magyarázni kéne nekik, hogy hány g kávét mérjenek ki maguknak előtte.
De most már azon is gondolkozom, hogy előveszem nekik a kapszulásat és csináljanak maguknak azzal
Az őrlő, amit ajánlottatok, lényegesen jobb árban van, mint amit én néztem, így tényleg több maradna a főzőre.
Kicsit a használt gépektől félek, újat vennék inkább. Mennyit veszítenek a használtak az értékükből, hogy azokat ajánljátok? Gondolom egy jó főző max 30 ezret ha veszít, akkor meg már inkább kifizetem azt a különbözetet. -
John3:16
csendes tag
Jóárasított Expobar Brewtus (alias Office Leva) PID-es Dual Bolier 360e Ft körül szállítással:
https://espresso-machines.nu/expobar-brewtus-4-espressoA magyar forgalmazónál 417e ugyanez:
https://skilltrade.hu/expobar-office-leva-egykaros-ket-boileres-kavegep-daralo-nelkul-76Nagyon komoly cuccnak tűnik a tesztek alapján. Valszeg innen már csak a nyomásprofilos DB gépek vannak feljebb csilliókért.
Erősen elgondolkodtam rajta, de ha megvenném, sajnos a konyhapultomon annyi hely sem maradna, hogy egy vajaskenyeret megkenjek ...
[ Szerkesztve ]
-
norby_42
aktív tag
válasz cotagg #66279 üzenetére
Megígértem: La Pavoni - ahogy én használom.
Fontos, hogy ez nem Szent Grál, nekem így jó, másnak máshogy, még ugyanilyen gépen is akár. Az a lényeg, hogy legyen egy működő rutin, amit pontosan tudsz ismételni, így a nagy meglepetések elkerülhetők. Ha meg a kávé miatt alakítani kell, akkor csak egy ponton kell változtatni.
A gépem egyébként kb. a 80-as évek közepéről való: nincs nyomásszabályzó, csak a szelep, meg a kétállású kapcsoló.
Mindíg ugyanaddig töltöm fel vízzel, és nyitott gőzcsappal kapcsolom a II fokozatra. Ez azért jó, mert kimegy a felesleges levegő, és hallom, mikor érte el a szükséges hőfokot. Ilyenkor csapolok egy csészényit (a fej ekkor kezd el rendesen melegedni), elzárom a gőzcsapot. Szépen látszik, hogy megy fel a nyomás, 0.8-tól hallani a szelepet, 0,9-ig hagyom, aztán átkapcsolom I fokozatra. Innentől van a változtatható rész, melegszik a fej. Lehet nézni hőmérsékletet (van rajta csík, volt digitális hőmérő is egy időben) vagy időt. Van kávé, amit rögtön lehet húzni (Rome), van aminek kell 40 mp (Java Mix) volt aminek 1,5 perc is kellett (Sidamo). Leveszem a szűrőtartót, belerakom a szűrőt, félig felhúzott karnál felcsavarom, teljesen felemelem. Lenyomom addig, amíg pár csepp nem jön, visszaemelem, számolok kb. 10-ig, aztán egy mozdulattal lehúzom. 15 g kávéból így kb. 30 g ital lesz, ez szerintem dupla ristretto.
Én egy kávét iszom egyszerre, de most megnéztem. Ha várok pár percet, hogy elmenjen a nyomás, kiveszem a szűrőt, és elmosom a szűrőtartót hideg vízzel, akkor visszarakva levihető a fej hőmérséklete. Persze rá kell indítani, mert a nyomás is leesik, de az pár pillanat, azalatt nem melegedett nagyon a fej. Szóval elméletben tudnék két ugyanolyan kávét húzni emberi idő alatt, mondjuk 5 percen belül.Eat pasta, run fasta
-
Wolfy999
tag
válasz hchefi #66569 üzenetére
Azért javasol mindenki használt gépet, mert egy megbízható szaki által rendberakott és tuningolt használt Gaggia Classic pl hibátlan állapotban lesz. Hasonló tudású új gépet meg csak nagyságrendekkel drágábban lehet venni. Sajnos pl a most kapható új Gaggia Classic-nak köze nincs a régihez, ami ajánlott gép. 150e az pont az az összeg, amiből tudsz venni egy nagyon jó szettet használt de szépen felújított géppel és új darálóval. Vagy tudsz belőle venni egy erősen limitált tudású új gépet darálóval (erre egy jó példa a fentebb linkelt szett). Új eszközből pl hasonló tudás nyújtana például egy Lelit Victoria, mint egy használt tuningolt GC.
-
And06
aktív tag
válasz hchefi #66569 üzenetére
egy tuningolt gaggia classic / rancillio silvia szinte nem is veszit az árából, nézd meg a szilviákat, majdnem annyiért megy használtan mint újan.
tipp: a kávét úgysem a babtartályban fogod tartani, hanem adagonként kimérni, igy feleslegessé válik az időzítő. a mahlkönig vario w már súlyt mér, annak lenne értelme, de az őrlő (blaze kivételével, akinél 5+éve hibátlan) valószinüleg nem a legtartósabb konstrukció.
-
And06
aktív tag
-
Wolfy999
tag
válasz John3:16 #66570 üzenetére
Nekem ennek egy régebbi verziója van. Abban még nem volt PID, csak valami állítható termosztát és nem volt lekapcsolható a gőzbojler. Mostmár mindkettő van, kapott egy PID-et és kapcsoló is van a gőzboiler-hez, így gyakorlatilag ugyanez a gép lett belőle. Én már így vettem kb 2 éve.
Kevés DB gép van ebben az ársávban és egy ilyen gép még látványra is sokat nyújt. A profilos gépek ára nekem már ingerküszöb felett van, így eléggé végállomás ez a gép. -
jack B.
csendes tag
Eladó La Pavoni, talán jó árban.
-
Deadzone41
őstag
Mazzer cukrász tölcsér mod tetejére fedő tippje van valakinek? A pofozós adagoló teteje sajnos kicsi átmérőben.
-
coxymaxi
csendes tag
válasz freaghill #66558 üzenetére
Köszi Rush77 és freaghill!
Azt el felejtettem írni hogy csak a mokkába teszek forró vizet, a brikkába én is úgy hallottam hogy hideget "kell" tenni.
Akkor végülis ti is "szintezitek" a kávét a szűrőn/szűrőben azt kész. Mert akkor a franc se méregeti ki mindig grammra
Köszi Srácok! -
cotagg
tag
válasz Deadzone41 #66583 üzenetére
Ez jobb híján mûködik:
http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/20242588/
Kicsit lehet, hogy mozogni fog és zörög örlés közben.
-
norby_42
aktív tag
válasz jack B. #66582 üzenetére
Azért erre valszeg kell költeni...
Tényleg, tegnap megjött a tömítéskészletem a theespressoshop.co.uk-ról. Azért ezt választottam, mert minden volt benne, ki is cseréltem a fejben az összes tömítést. A rutin hiányzott, de egyébként nem nehéz, és végre nem ereszt a fej.
Eat pasta, run fasta
-
hchefi
csendes tag
válasz Wolfy999 #66572 üzenetére
Köszi a gyors választ. Akkor azt mondod, hogy a fentebb linkelt Lelit szett, 150K-ért kvázi jónak mondható?
Tényleg nem kukacoskodás, mert nyilván jobban értetek a témához, de mi az, ami miatt mondjuk egy 100 ezres főző "nem jó". Basszus, már ez is egy horror összeg, ha azt nézzük. Hamar tönkremegy benne valami és drága javíttatni? Vagy ha "nem főz jó kávét", akkor azt hogyan kell elképzelni?Nem vagyok nagy kávéőrült még egyelőre és szeretnék tisztán mérlegelni. Őszintén szólva én meg nem mondanám egy KV-ról, hogy mikor (nagyon) jó. Rossz KV-t már ittam, de a többi számomra még kvázi egyforma volt (Frei, Dallmayr, 3-4 csillagos hotelek büféjében készített KV), persze lehet az én ízlelőimmel van a baj.
Szóval én még egy nagyon profi cuccal nem biztos, hogy tudnék mit kezdeni. Fotózást tudnám példaként említeni, ahol egy profi az összes 200 ezer alatti gépre azt mondja, hogy használhatatlan, mert ő már komolyabb szemmel nézi a beállításokat/minőséget. Viszont az amatőr egy 50 ezresből is tud olyan képet csinálni, ami neki tetszik. Remélem értitek, hogy mire szeretnék kilyukadni -
Wolfy999
tag
válasz John3:16 #66578 üzenetére
Mint írtam nekem végállomás, tehát meg vagyok vele elégedve. E61-es géppel volt már dolgod?
A fej pár fokkal mindig hidegebb, mint a boiler, sőt a csapolás elején még melegszik a fej egy picit. Éppen ezért érdemes mielőtt felrakod a kart csapoláshoz, egy pici vizet átengedni a fejen. Utána elég stabil a víz hőmérséklete ami a pogit éri. Itt nem kell nagy pacsálásra gondolni, csak 1-2 másodpercre bekapcsolod mielőtt felrakod a kart. Nekem van rajta egy fejhőmérő is, így jól látszik mi történik.
Gyönyörű gép, én imádom. Elég nagy a csepp tálca és a tartály is, az én használatom mellett kb heti egyszer beletöltök egy 2l-es nordát és általában akkor ürítem a tálcát is. Mondjuk én egy elég alapos fejöblítést csinálok minden shot után, ami szintén a tálcába megy, de így se telik meg soha. Kb 20-25 perc kell neki a teljes bemelegedéshez. A csészemelegítés csak akkor elég hatékony, ha megy a gőzbojler is, úgyhogy sosem szoktam azt külön lekapcsolni.
Tudsz vele előáztatni is, hiszen ha felemeled a kart és a pumpa elkezd dolgozni, utána kicsit visszahúzva a kart a pumpa megáll, de a 3 járatú még nem nyit. De ez persze minden olyan E61-re igaz, ahol ilyen karral indítod a csapolást.
Ami időnként csiklandozza a fantáziám, hogy milyen lenne roto pumpával hálózatra kötve. Úgy lehetne hálózati nyomáson előáztatni, ami talán pontosabban reprodukálható, de ahogy nézem közel 100e Ft az árkülönbség. Annyit nem hiszem, hogy megér ez. -
Wolfy999
tag
válasz hchefi #66593 üzenetére
Abban a 150k-s szettben lévő kis Lelitnek a legfőbb baja, hogy nincs rajta PID. Ez azt jelenti, hogy nem tudod beállítani, hogy hány fokos legyen a víz. Minden kávé más hőmérsékleten lesz jó, 1-2 fok különbség is jelentős változást tud produkálni ízben. A gyári termosztátoknak az ilyen gépekben simán lehet 10 fokos kilengése, tehát még csak az se működik, hogy megkeresed azt a kávét, ami a te gépeddel pont jó hőmérsékleten készülne el. A PID funkciója, hogy pontosan a beállított hőmérsékleten tartja a bojlert.
Vannak még más dolgok is amiben többet tud egy jobb gép, de a PID a leglényegesebb.
Sajnos az általad felsorolt helyek (Frei, Dallmayr, 3-4 csillagos hotelek büféjében készített KV) tipikusan azok, ahol nagyon ritkán fordul elő ténylegesen jól elkészített finom kávé.
Ha most újra kéne kezdenem a kávészettem megvásárlását 150e Ft-ból akkor én tuti egy PID-es, rézcsöves felújított Gaggia Classic-ot vennék Fragola fórumtárstól és egy új kis kúpos darálót.
Szerintem nagyjából ez a szett az, ami a legjobb ár/minőség arányt hozza. Innen már minden minőségbéli lépés kis fejlődést hoz, nagyon drágán. Viszont ami ennél olcsóbb, az érezhetően rosszabb is lesz. -
hchefi
csendes tag
válasz Wolfy999 #66596 üzenetére
"PID-es, rézcsöves felújított Gaggia Classic-ot vennék Fragola fórumtárstól "
Meg tudom ezt valahol nézni, hogy pl mennyibe kerül (weblap)? Mindig van neki, vagy várni kell rá mint a Mikulásra?
A PID-es tuningolást bármelyik főzőre meg lehet utólag csinálni és ha igen, akkor kb mibe fáj? (Ha mondjuk most a Lelit-et venném meg és utána turbóznám fel, ahogy kezd kibontakozni a KV-zási mániám.) -
Wolfy999
tag
válasz hchefi #66597 üzenetére
Weblapja van. Hogy mit mennyiért csinál, egyáltalán mit vállal el és mi van neki készleten azt szerintem tőle kérdezd.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen