- Ubisoft Forward 2024 - Az összes bejelentés egy helyen
- UbiForward24 - Jön az Anno 117: Pax Romana
- UbiForward24 - Hosszabb játékmenet videón az Assassin's Creed Shadows
- UbiForward24 - Sztori kiegészítőt kap az Avatar: Frontiers of Pandora
- UbiForward24 - Prince of Persia: The Sands of Time Remake csak 2026-ban
-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
qvik27
tag
válasz Kávé Kálmán #118199 üzenetére
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
hoffman_
nagyúr
ha tudod, akkor a régit (felső kép), a kifolyó megoldása más, jobban szeretjük. én mindenképp.
az ötlet sem rossz: az indukciós alátét a hőelosztás miatt is hasznos.a Brikka pedig valóban jobb, mint egy átalg kotyi.
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
Cathfaern
nagyúr
Olcsó elektromos semmit se ér. Hario Mini Mill Slim Plus a semminél jobb, de 2 kör letekerése után ki akarod vágni az ablakon annyira nehéz tekerni Kerámia késesek mind ilyenek, szóval minimum célszerű belőni egy acél késeset azok könnyebben tekerhetőek. Ahogy nézem AVX-nek sajátmárkásban van 15k-ért, tapasztalat nincs vele, de Hario-nál csak jobb lehet. Igaz csak hat fokozatnyi állítás van, nem tudom az elég lesz-e kotyogósra...
Ha kicsit még bővíthető a keret, akkor ott van a Timemore C2 25k-ért, az nekem tökéletesen működött kotyogósra (meg filterre is használható, bár ott azért volt hova fentebb lépni ízvilágban).[ Szerkesztve ]
-
Dyde
aktív tag
Az baj, a turelem nem épp az erényem :D Bevallom eddig teljesen casualban toltam a kávézást, kapszulást használtunk de kezdjük kinőni, viszont 150-200 körül meg gondolom a darálós kávéfőzők közül nem nagyon lehet kapni olyat ami normális?! Cégben havonta beszarik... Van olyan megoldás ami nem barista szemléletű lusta embernek (kávé szempontjából) vmi jó kompromisszum? Mondjuk 150 körül darálós kávégép? Vagy a jó minőségű kávédaráló ami elektromos az megint drága gondolom...
-
hoffman_
nagyúr
a darálós kombi gépek ebben a topicban nem nagyon futnak, itt jóval magasabb szinten szeretik, próbálják űzni ezt a hobbit.
ami nem túl bonyolult és a nespresso-dolcegusto szintet megugorja, nem kell reggelente hosszú percekig darálnod, az egy Dedica + CM702 kombó. ezzel lehet presszóval ismerkedni, ha elkap, úgyis váltasz majd. tud E.S.E. pod-ot, ami gyors és iható. ennél olcsóbban nem nagyon lehet megúszni. ezek szoktak menni használtan is 50-60k körül együtt, én is ennyiért váltam meg tőlük a fórumon. vagy még esetleg ez a Breville gép lenne hasonló tudás, illetve már felette, de ez már ugorja a 100-at bőven.
az erősen frusztráló, hogy én újonnan 50k helyett 35-ért vettem 4-5 éve a Delonghi-t és teljes áron 32-ért a Graf-et. ehhez képest ma együtt 100e, sajnos durva a helyzet...
#118207:
így limitáltak a lehetőségeid. vagy a kényelem oltárán áldozol és nespresso-zol vagy E.S.E. pod-os gépet nézel.[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
válasz pető bá' #118209 üzenetére
én is átírtam vagy háromszor : )))
a Dedica mellett érv lehet, hogy jó pod-ra is, de lehet vele presszót kezdeni, ha mégis belevágnál. ezzel együtt, egy kizárólag pod-os gép jobbat hozhat ki a pod-ból. én sokat ittam Vergnano kávét egy LaPiccola-ból és azért finomabbra hozta, mint a Dedica. persze kétszer annyiba is kerül.
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
Dyde
aktív tag
Hmmm, köszi srácok az infókat. Ezt az ESE Podos módszert még nem is láttam. Ez egész tetszetős, de ahogy nézem itt meg szintén a napi 3+ kávé, plusz ha család jön akkor maga kávé lesz nem olcsó, mint a nespressonál is. Viszont ez a Dedica gép tetszik mert itt akkor lehet ESE podozni meg rendesen darálós technikával is. Így tényleg tudnék próbálkozni. Ez a gép akkor simán ajánlott ebben az árszegmensben?
-
PpenoO
őstag
Indukciós alátéttel vigyázni kell mert nyomot tud hagyni az indukciós főzőlapon. Ami még a Brikka ellen szól, az az alumínium, gyorsabban vezeti a hőt és megégeti a kávét. A gyári felső szűrőt is érdemes IMS Competitionre illetve a tőmítést szilikonra cserélni.
[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz PpenoO #118213 üzenetére
Hát nem tudom. Nekem a brikkám pont nem égeti s kávét, hanem inkább a világosabb pörköléssel arra kell figyelni, hogy kisebb lángon készítsem, azért, hogy tovább tartson a folyamat, és ne legyen hőhiányos. Én nagyon szeretem ezt a kis eszközt. Mondjuk nekem a legelső verzió van.
-
konzumpro
senior tag
válasz zolnagy #118214 üzenetére
James Hoffmann mért rá hőkamerával egy alu meg egy lemezkotyeszra és az lett a konklúzió, hogy az alu felső része felforrósodik tehát rossz. Szerintem ez több összetevős. A Brikkánál a hőtágulás miatt szivárog a főzés elején egy kis víz a felső részbe, emiatt nehezebben ég meg a főzet, nem olyan mint amikor a forró mokkánál az első kávécseppek rásülnek a fémre.
-
hoffman_
nagyúr
válasz konzumpro #118215 üzenetére
nekem meg kerámia lapom van, ami egy rakás vacak és nem lehet rajta normálisan brikkázni. mégis szeretem ezzel azt akartam mondani, hogy nekem is ismertek a fenti problémák, vagy hőhiányos lesz, vagy rá tud kapni, nagyon nehéz eltalálni ilyen lapon sajnos. viszont a régivel szerintem szuper kávét lehet főzni. az új, műanyag/gumi szelepes/szájas köpködős cuccot egy barátom áthozta, hogy nézzük már meg, hát nem volt egy nagy élmény.
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
roBEEsz
csendes tag
Sziasztok!
Van itt valaki, aki Mignon Specialitaról váltott más őrlőre?
Nem tudom megszokni és egyre inkább azon vagyok, hogy nem is szeretném..
Erőteljesen gondolkodom az eladásán, de egyelőre még azt nem tudom, hogy mennyit lehetne érte kérni (fél éves, 1 hónapja volt késcseréje, még jó fél év gari biztos van rá + single dose mod) és hogy milyen utód után lenne érdemes nézni..
Alapvetően tök pozitív, hogy nagyon minimális pangóval dolgozik, csendes és gyors.. de nekem az állító mechanizmusa pl. nem jön be és világosabb, spec. kávéknál azt érzem, hogy egy kicsikét keveset tud - bár talán az én zöldfülűségem is rátesz 1 lapáttal -
Szóval a kérdéskörök adottak.. mennyit érhet és mivel érdemes pótolni? (Ha ez olyan 130 körül elmegy, akkor az utódra kb 180 lenne a keret..)
-
zolnagy
őstag
válasz konzumpro #118215 üzenetére
Hát a sok év alatt én azt tapasztaltam, hogy minden kijelentést, mérést fenntartással kezelek, mert többször volt, hogy nálam ugyanaz más volt (a mérés persze egzaktabb azért) Ez igaz a saját kijelentésemre is. Nem tudom összehasonlítani, de volt 2-es (román gyártású) brikkám, és azt nem szerettem így, mint ezt az eredeti olaszt. Különbségként azt látom, hogy a szűrő és az alsórész között is van itt egy plusz tömítés, meg a szűrő sem alu, mint a 2-esnél. Mindez persze nem tudom, mennyiben befolyásolja a végeredményt.
-
Heavyrain
őstag
Sziasztok,
Elég nagy teasznob voltam azonban elkezdtem a kávék felé kacsingatni. Afrikai single origin irányába indultam el mert tetszett az az ízvilág aztán egyszer kaptam egy Cafe Frei-es ízesített kávét.
Ilyen hardcore közegben lehet nem illik bevallani, de nekem ez jobban ízlett mint bármi más amit eddig kóstoltam még akkor is ha ízesített, nem "igazi kávé" és nem a legjobb minőséget képviseli.
A kérdésem az lenne, hogy létezik-e hasonló ízvilágú (vanília+fahéj+szerecsendió) ízesített, de jó minőségű Magyarországon beszerezhető kávé?
Köszönöm![ Szerkesztve ]
-
hoffman_
nagyúr
egy kis hétvégi csendélet, lassan révbe ér ez a setup, már csak a SJ kartartót kell megfúrni és mehet is fel. néha már egészen jól sikerül megfogni egy-egy koffit, ez még mindig Aramo. ennek örömére a múlt heti szekszárdi borozásnál vett Lucky Cap-ből főztem elsőre egy jó kis citromlevet ma : )
megjött a nyomásmérő is, 8bar felett dolgozik valahol és szépen egyenletesen épül fel, ha valami nem ment, az user error volt, ebből úgy tűnik most.
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
konzumpro
senior tag
válasz Andreaspasco #118220 üzenetére
Miért? Teának még jó lehet.
-
stereofan
tag
igen, ez így nem ajánlott, ha a nyomásfokozós kosarakat használod, akkor szinte mindegy melyiket választod a boltból, max. törekedni kell a frissességre.
ha normál kosarad van, oda meg már szükséges az őrlő meg egy tamper, de ezekkel már egy másik dimenzió a végeredmény egy friss pörköléssel
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
vatoloco26
tag
Sziasztok,
Kávé tömörítés kapcsán a szilikon lap vagy a tömörítő állvány vált be nektek igazán?
Illetve szűrő tekintetében ki mit ajánlana dupla adagos megoldásban? ims,lelit?avx?
Köszönöm
Üdv -
bbuffy
senior tag
Frei kv meg fahejas cuccok….ajajj, kár volt benéznem, na majd juniusban
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
rastacsz
tag
válasz bbuffy #118232 üzenetére
Sárga csíbót már nem szeretjük, jobb a costa féltégla, de nem holmi vst szűrőbe', hanem a decenttel és pullmannal megegyezőbe', tized annyiért, isteni finom a lé vele. Tejbevonóból készült tojásba engedem, úgy aztán duplán isteni, csokibomba.
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Tragger
tag
Láttátok már? Acaia Orbit
-
Cathfaern
nagyúr
Full automatával is lehet vállalható kávét főzni, csak némi állítgatás kérdése: [link]. Árban sem feltétlen több, mint a 150-200k kereted, főleg ha használt is mehet.
"olyan kész bolti őrölt kávéval aminek a szemcsemérete miatt pont iható lenne a kávé a EC 685 Dedica géppel"
Ilyet nem fogsz kapni, legalábbis Magyarországon. Viszont ha bemész olyan kávézóba, ahol árulnak kávét, ott (legtöbb helyen) le fogják darálni neked espressora. Viszont kell hozzá nem nyomásfokozós kosár, meg tamper."Bocsássatok meg a tudatlanságomért, ezt a két féle kosarat (normal, nyomásfokozós) alapból tartalmazza a gép?"
Legtöbb alsó kategóriás gép vagy csak nyomásfokozósat tartalmaz (ebbe mehet a bolti kávé) vagy mindkettőt (ritkább). Az konkrét modell meg kiszerelés függvénye, hogy pontosan mit. -
Cathfaern
nagyúr
válasz Heavyrain #118219 üzenetére
Ízesített kávéból nem fogsz tudni jobb minőséget venni, mint a Frei-es. Igazából nincs is értelme jobb minőséget venni, mert a kávébabnak az ízét úgyis 100%-ban elnyomja az ízesítés. Topicban nagyjából szentségtörés, de egyébként én is szeretem az ízesített kávékat, igaz inkább "desszert"-ként édesen, és nem napi kávéfogyasztásra. Szóval ha ízlett a Frei-es, nyugodtan vedd meg, az ízét úgysem a benne lévő kávé, hanem az aromák fogják meghatározni.
-
WarLock07222
tag
válasz Cathfaern #118237 üzenetére
Szerintem amúgy ha nagyon megüti a klíma változás a kávé termesztést hosszú távon, akkor esélyes, hogy ehhez hasonló technológia lesz a jövő. Bizonyára ezt is lehet mértékkel csinálni, hogy ne "tocsogjon" a cuccban a kávébab. Az a baj, hogy ez a Frei-es cucc bármivel érintkezik, azon már csak a pusztító tűz segít, ha takarítani kell. Ezt persze nem annyira reklámozzák.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz roBEEsz #118217 üzenetére
Figyuzz, no offense, ma vett barátom egy maraX-et (mezítlábas, semmi flow control). Az eladó főzött nekünk egy ruandai casmot (ami azért nem egy basic fajta), specialitá őrlővel, semmi single mod. Picit gyorsabban jött le, mint kellett volna, szerintem elsiette a tamperelést (se wdt, se kisf@szom, őrlőből gyári kosárba, megnyomogatta, slussz). 20g be, kb 50 ki 30mp se volt a gomb megnyomástól.
És finom volt. Nem savanyú, inkább kicsit "üres" amit én a gyors lefolyásnak tudtam be.Szóval furcsa a kálváriád ezzel a szettel és nem tudom hol a bibi, pedig szemlátomást tud működni.
Amúgy végy egy mazzert.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Bazsee71
őstag
válasz RetepNyaraB #118241 üzenetére
Ez igazából nem - kizárólag - a gyors lefolyás miatt lehetett üres, hanem az alulkivonatolás miatt. Egyszerű "biztonsági" recept espressora: túllövöd a dózist, durvítasz az őrleményen, és gyorsabbra is veszed. Így ugyan nem valószínű, hogy lesz benne kellemetlen, de izgalom sem sok marad.
[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Bazsee71 #118242 üzenetére
Engem a saját gaggiás b@szódások után afrikaival, főleg ruanda tájékon meglepett, hogy egy nyilvánvalóan kissé rontott shot nem volt citromlé. Persze, alulkivonatolt, az világos, de alapvetően finom.
ui.: aprón van egy mazzer miniE. Innen árulja valaki? Barátomnak (a marax-esnek) promóztam, de azért érdekelne mi van benne...
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
senior tag
válasz RetepNyaraB #118243 üzenetére
Itteni, de 2017 óta nem írt ide a srác.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
roBEEsz
csendes tag
válasz RetepNyaraB #118241 üzenetére
Majd lehet készítek róla egy videót, aztán megköszönném ha ránéznétek..
Amit én tapasztalok, hogy a legfinomabb álláson van (mikor leáll az őrlő már karattyolnak kicsit a kések..) mégis a vártnál jóval gyorsabban folyik.
Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy adott egy Roastopus Sirén (jelen esetben).. én 19g-os adagot szoktam használni "világosabb" pörkölésnél az IMS 12/18g kosaramba.. a végén így kapok 45-50g "folyadékot" kb 30mp alatt..
Azért folyhat gyorsan, mert csatornás? Több esetben is láttam már a közepén egy db pici lyukat -amely ugyan nem túl mély, de ott van-.. Viszont ezen a vonalon nem tudom, hogy akkor mi mehet ennyire félre egy WDT-Puck Perfecter-Tamp után..
Mindenesetre nem sokára megérkezik a VST kosár, ami pedig ha jól tudom még finomabb őrleményt kér... szóval kicsit parázok tőle..
-
-
roBEEsz
csendes tag
válasz pbalint #118246 üzenetére
Hát ahol vásároltam, oda visszavittem ezzel a hibával.. aztán gyakorlatilag egy kés csere történt benne..
Annak idején én ránéztem és párhuzamosnak találtam őket.. (igaz, elég kókler módon csináltam, mivel konkrétan szövegkiemelőztem a kést, hogy nézzem hol kopik esetleg jobban.. de nem volt ilyen terület..)
Mindenesetre szerintem fogok beszélni valakivel, hogy nézzen rá.. csak a környéken viszonylag korlátozottak a lehetőségek.. és akkor még enyhén fogalmaztam
-
Toobee
veterán
válasz pbalint #118246 üzenetére
Eureka amúgy is egy állítási rémálom. Nekünk volt a cégnél Atom, még meg nem kotlott. Rengeteg idő, mire átmegy rajta egy-egy állítás. Ez mérsékeltebb módon van jelen adagos őrlésnél. Plusz, ha bent van a sztatikus feltöltődés elleni kis lemezelés, akkor még el is tud ott akadni egy rakat fine, ami szépen keveredik bele minden őrlésbe, esetleg el is dugul az egész.
Videó mindenképp hasznos lenne, a teljes folyamatról, babok kimérésétől kezdve a kávéfőző leállításáig. Elég valószínű, hogy ebben a sávban lesz a hiba valahol
#118247 roBEEsz: környék=?
[ Szerkesztve ]
https://barbieripnk.hu/
-
#69379456
törölt tag
válasz RetepNyaraB #118241 üzenetére
Ugyanez a setup van nálam is, ugyanezek a hibákkal.
A receptek is hasonlók, csak 18 megy az ims kosárba, de az arány és idő ugyanez.
A Specialita őrlő ugyanúgy ciripelt olyan beállításon, amin gyors volt a shot, szövegkiemelős ellenőrzés egyértelműen mutatta, hogy nem párhuzamosak a kések. Szervíz, késcsere, most kevésbé ciripel, de ugyanolyan furcsán működik. Nekem szemre úgy tűnik, hogy az alsó, forgó kés, amit a motor pörget, mintha kicsit "kilengene". Nem lehet, hogy ő is és én is azért kínlódunk az ingadozó minőségű shot-okkal, mert az őrlő kései nem futnak párhuzamosan és folyamatosan nem konzisztens őrleménnyel próbálunk kávét készíteni? Főleg ha a gyors lefolyás miatt zárjuk az őrlőt és még több fine és még rosszabb őrleményt kapunk. Ő is írta, hogy alaposan készíti elő a pogit, a MaraX is rendesen megy, a végére mégis elmegy valami. Szóval nem lehet az őrlő az oka mindkettőnknél?
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen