-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Erdei88
veterán
válasz Toobee #110246 üzenetére
Kicsit clikk bait a címe, de kommentek között írja is.
Azért pár száz dollárt ráköltött még a 450-en felül.
Nálam a pid és a 9 baros opv is sokat hozott, az EU kapcsolókat kicserélve pedig már wifis konnektorról is vezérelhető.
A következő ütemben pedig megy majd fragolához, ha vállalja -
HÁZIGAZDA
válasz Gery0505 #110253 üzenetére
kretén megoldást alkalmaztak a hajtásra: a motoron van egy csavart tengely, arra rögzítenek egy fogaskereket egy hegyes hernyócsavarral és egy szíjon át jön a hajtás. ez a hernyócsavaros rögzítési megoldás a gyenge pont, időnként kilazul és lerúgja a tengelyről a fogaskereket. bár nekem gyanús, hogy most már nem lazult ki, hanem egyszerűen elnyírta a hegyes részét annyira, hogy kilazult.
szerencsére van egy új is belőle, úgyhogy azt most csavarrögzítővel behajtottam, jól meghúztam, majd ráhajtottam még ezt a régit is. így kilazulni tuti nem fog, ha meg elnyíródik, akkor rohadjanak meg.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
vicces1
aktív tag
Kézi őrlősöknek ajánlva.
Ez ilyen bringás szerszám "tároló" kulacstartóba, de a 23x9cm-es elvileg jó pl. a Kinuhoz.
Majd jelzem, ha megjött, hogy jó e.
Ha nem akkor, használom arra amire csinálták.Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
HÁZIGAZDA
válasz verti1 #110256 üzenetére
persze, nevetséges ez így, és nem is csúcs őrlő, a megépítettsége nem üti meg a minimumot nálam. viszont a kése zseniális, a kényelme szintén. szóval, ilyen kétarcú cucc. a kinu egyébként ezzel szemben egész pontosan hozza azt, amit egy ilyen kézi cucc hozhat, makulátlan, egyedül az abszolút kényelmi versenyben "vérzik el". ez van.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
verti1
tag
válasz Parci #110259 üzenetére
Nem is a Kinu miatt írtam. Kinek milyenek az egyéni preferenciái olyan őrlőt, gépet használjon. Nálam demokrácia van. Viszont ahhoz elég drága, hogy ne dobálja már le a szíjat. Te szerencsés vagy, mert megcsinálod magadnak. Viszont aki nem ért hozzá annak egy-két hét nélkülözés évente egyszer kétszer amíg szervizben van.
-
HÁZIGAZDA
válasz verti1 #110260 üzenetére
nem védem a fortét, 1000 euróért ez komolytalan
és én sem biztos, hogy örökre megcsinálom, mert azért megcsócsált ott valamit, volt ott sok morzsalék, talán a szíjból (a fém alkatrészekről szemre nem hiányzott semmi)...
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Gery0505
tag
válasz Parci #110255 üzenetére
Borzalmas ez a hajtás, ahogy leírtad, azt esetleg még megpróbálhatod, hogy szemből, a másik oldalról is kifúrod a fogaskereket, fúrsz bele menetet, majd még egy hernyócsavarral rögzíted még erősebben a tengelyre. Így fele lesz a hernyócsavarokon a terhelés, és talán nem fog többet kilazulni.
Esetleg a hernyócsavarok mellett még epoxyval is rögzítheted a tengelyre a fogaskereket, hogy biztos legyen ami Zicher. 1000 Euróért tényleg kitalálhattak volna valami stabil megoldást, de az is lehet, hogy ez a tervezett elavulás... Bár tudom ez nem vígasztal. Amúgy ha bekrepál teljesen ez a hajtás, akkor mi a terved, nézel egy másik mérleges őrlőt?[ Szerkesztve ]
"Failure is always an option." Adam Savage
-
fragola.6035
aktív tag
válasz adodaniel #110271 üzenetére
Azt azért nem mondanám, hogy a GC gőze annyira gyenge volna, de tény, hogy gyengébb, mint a nagybojleres gépek.
A GC kazánja kb. 1 decis, a fűtés a kazántest fém részét fűti, nem a kazánban lévő vizet. Szerintem ettől zseniális a GC, ezért a legnépszerűbb háztáji kábégép. Ha a kazán nem aluból lenne, hanem rézből, akkor még sokkal jobb lenne. de az erdeti alu kazánnal is simán veri az összes versenytársát.
A másik nagy előnye ennek a felépítésnek, hogy 15 perc alatt üzemmeleg, ellenben a nagy térfogatú rézbojlereknek kell 30-35 perc.
Cserébe valóban kisebb a gőz, de a kávéhobbistákat talán nem is a tejeskávé izgatja legjobban. French Press-szel egyébként is gyorsabban lehet habosítani, mint ezekkel a fejbojleres gépekkel.
Szóval a kis kazántérfogat okozza a gyengébb gőzteljesítményt, cserébe van egy kávéminőségben mindentverő géped.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
-
sgery
őstag
Sziasztok!
Tanácsot kérnék, hol tudnék szintet lépni vagy javítani - mert nem vagyok elégedett a produktummal.
Elvárás: kizárólag cappuccinot iszom, szeretem a lágyabb ízeket kevés savassággal - kizárólag speciality közepes pörköléssel - mostanában kávékalmártól való beszerzés ( most épp Ethiopia Yirgacheffe Kochere és Peru Cajamarca II.)
Örlő - nemrég vásároltam az allground őrlőt (amúgy nem rossz, talán a sok, kb 5gramm benne rekedt kávé kicsit zavaró - ezt szoktam amúgy néha porszívóval és ecsettel kiszedni... )
Ez elvileg megfelelő kell legyen mindenre.
Többnyire az epsresso első jelölése körül áll (nem a legelső jelölőpöttyön, hanem az espresso javasolt határait jelölő elsőn)
~2 napi adag van a tartályba, a többi a gyári 250g-os zacsiba pihen visszazárva. Ha megnyitok egyet, mindig azt iszom végig 1-2 hét alatt.Kávégép - Gaggia classic ~2005 körüli. Pid-elt, az itt javasolt beállításokkal ~92fokos lefolyással. 9bárra van beállítva. Elég gyakran tisztítom, minden főzés után vakszűrővel igyekszem minden kávémaradványt kimosni.
Természetesen kb 30perc előmelegítéssel.
Víz - bwt bestprotect által szűrt, amúgy rendkívül jó alapminőségű szűrő nélkül is.Egyebek - Nyitott szűrőkarral, két féle kosarat használok: 18g-osat és egy nagyobb kb 20asat.
Mindig használok disztribútort (AVX-YE600 ø 58,5 mm-es) és természetesen tamperelek is ~15kg-al...
18g-osnál 36g-ot főzők le, 30-36mp között, 20g-osnál 40g-ot szintén 30-36mp között.
Persze pórbálkoztam picit többel, kevesebbel, rövidebb, hosszabb ideig de nem igazán találom a megfelelő dózist.Hol tudnék javítani szerintetek? Mivel próbálkozzak?
FurTv-s Lapeno figurát keresek, aki tudja hol lehet venni szóljon!!!:)
-
BBéci
titán
A kereső nem segített, ezért kérdezek.
Ezt próbálta valaki: [link]?
Ha igen, mit tapasztalt?Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
-
lszlfrng
csendes tag
válasz sgery #110280 üzenetére
Jól csinálod, de azt nem írtad le, hogy a produktum melyik részével nem vagy elégedett? Mi a sok vagy kevés benne?
Ötletek:
Nekem a pid (rex c100, k hőelemmel) -5 fokot csal ezért be kellett állítsam a korrekciót. A fórumon olvastam, hogy másoknak is volt ilyen problémája.
A darálón nekem is van jelölés, de nem foglalkozom vele és addig állítgatom, amíg úgy látom, hogy pont jó.
A változókat lehet módosítani pl. több kávéfajtát kipróbálni (nekem bevált).
A nagyok azt mondták, hogy kísérletezzek és mindig csak egy változót módosítsak. Így is gyakran van, hogy nincs két egyforma főzet, de mindegyik jó a maga nemében. Az utolsó paraméter a holdnaptár (kenyérsütésnél bevált)
[ Szerkesztve ]
-
lszlfrng
csendes tag
válasz lszlfrng #110286 üzenetére
A kisördög nem aludt, én meg betegesen rajongok a pontos adatokért, ezért megmértem a valós hőmérsékletet.
Adott egy tuningolt GC (by fragola) aminek szeretném tudni a valós hőmérsékletét. A megoldás hirtelen jött. , de annál szórakoztatóbb.
Előkészület:
- leszedtem a fűtőszálról a csatlakozókat (egyet-egyet)
- bekacsoltam és beállítottam a pid-et 70 fokra, majd kikapcsoltam.
- kinyitottam a gőzcsapot és leengedtem a felesleges vizet (a tágulási nyomta ki)
- levettem a gőzcsapot (két csavar) és gőzcsap gombját, majd elfordítottam, hogy a kazán fejét szabaddá tegyem, a fejről egy papírtörlővel felitattam a vizet.
- visszatettem a fűtőszálra a csatlakozókat
- betettem egy hőmérő szondát (elég pontos, forráspontnál 99.9 fokot mutat)
- bekapcsoltam a GC-t, és mértem.Mérés:
- 3-4 perc alatt a kazán tetején a víz elérte a 69.5C
- +1-2 perc múlva a kazán közepén a víz elérte 68.5C
- +11-15 perc múlva a kazán alján a víz 67.5C volt és nem emelkedett.Korrigáltam -3 fokot a pid-en és a végeredmény a fejben 71C, középen 71.8C és az aljában 70C fok.
(15-20 perc után a közepe volt a melegebb)Ha felteszek egy hideg kart, akkor átmenetileg esik 2-3 tizedet a kazán aljában a víz hőmérséklete.
Következtetés:
A pid jól mért, mert az a kazán falának hőmérsékletét méri, de az, alól és felül egy kicsit hidegebb, mert középen van szigetelés, felül nyitott, alul meg ott a fej ami szívja a hőt.
A kazánban a víznek a teteje és alja között ~2-3 fok különbség van.
A -3C korrekcióval a 70C-ra beállított pid a kazán falát ~73C-ra emelte és a kazán alján a víz 70C lett.
Elméleti következtetés:
Főzéskor a friss (hidegebb) víz a fej áramlik be, kinyomja a kazán tetején levő meleg vizet (egy függőleges csövön) a kazán aljában levő fejbe és onnan a szűrőtartóba, szűrőre és karba. Ha a kar fent volt és melegedett 10 percet, főzés előtt öblítettünk, akkor a hőmérséklet a rendszerben és a csapolás kezdetekor = pid által mutatott hőmérséklettel (-3C korrekcióval)
Nem jó hír:
A pid hőmérsékletét 1C emelve a kazánban a víz 60mp alatt 0.4C emelkedett úgy, hogy közben nem kapott hidegebb vizet.. A víz hőmérsékletének esését a pid a kazán falán keresztül érzékeli, ami újfent csökkenti a reakcióidőt. Ez azt jelenti, hogy csapolás alatt a GC felépítésének a hiszterézise annyira nagy, hogy nem képes időben a hőmérséklet korrekcióra, bár igyekszik (a lelkem).
Kívánság:
Egy nagyobb kazán jól jönne.
Örülj ha esik az eső, mert ha nem örülsz, akkor is esni fog.
[ Szerkesztve ]
-
iatti
aktív tag
válasz lszlfrng #110288 üzenetére
komoly munka és mi a véleményed hogy így szét kaptad? ebben azért nincs annyi műanyag csatlakozó mint az előző gépedben szerintem. én már három éve nyúzom.szerintem ez a bojler méret a rézcsővel otthoni használatra pont jó. minek nagyobb? lassabban melegszik. én mindig karral együtt melegítek 15-20 percet. remélem főzés előtt nem öblítesz
-
Nutra
tag
válasz Nutra #110289 üzenetére
Most egy ilyen táskában utazik jobb híján az őrlő, drag&drop módon a gyári dobozból a habszivacsszerű védőt átrakva (de már itt-ott szakad, nem rendszeres ki-bepakolásra tervezték).
Apropó, 9baristát ki miben hordozza? Egy szerszámkofferben őrlővel minden egyben megoldásra emlékszem. Bármi más? -
Toobee
veterán
válasz Nutra #110291 üzenetére
Dörr Action NO 6
Benne van:
9B
Kinu M47
TDS mérő
2 db hőátadó
2 db szűrő
Tamper
Szűrőmagasító
Ecset, wdt tool
1-2 db csésze
2x200-250g kávé
Spriccelő
2x250 ml víz
Néhány ap papír
És van még szabad hely, csak a tömeg picit nagy így.[ Szerkesztve ]
https://barbieripnk.hu/
-
lszlfrng
csendes tag
válasz iatti #110290 üzenetére
Tegnap darabokra szedtem az utolsó csavarig, mert - mint kiderül - a mágnesszelep dugult el. Nagyon jó kis cucc. Egyszerű mint a faék.
Ezzel a tuninggal (by fragola) meg verhetetlen ár/értek arány. Attól meg elolvadok, hogy nincs benne felesleges (parasztvakító) elektronika.
A PID ugyan gyenge ($10), de még nem találtam olyat amire érdemes lecserélni. Mivel készítettem már pár IOT vezérlőt, lehet, hogy inkább csinálok egy saját pid-et hozzá. Érdemes lenne még plusz fej-hőérzékelőt, nyomásmérőt és pumpavezérlőt beletenni, mert akkor az már a csillagos ég. Simán lehetne vele profilozni. Csak még nem tudom, hogy az mi.
Visszatérve a kérdésedre. Szoktam öblíteni mielőtt leveszem a kart és tamperelek. Nekem 1 perc kell amíg végzek vele és visszakerül a kar. Hogyan kellene jól csinálni?
[ Szerkesztve ]
-
Nutra
tag
válasz Toobee #110292 üzenetére
Toobee, ez de jó Ráadásul hever itthon egy hasonló kameratáska (a kb 30éves analóg SLR gépet egy dobozban is tarthatnám )
Én a nyáron egy klasszik bőr pilótatáskában vittem a 9B-t (gyári dobozban ), 1Zpresso-t a fenti táskában, egy kicsi french presst tejhabgyártásra, mérleget, kávét, hőmérőt, aeropresst (amit nem használtam). Szerintem súlyra nyertem
Legózok egy kicsit és lehet, hogy meg is vagyok. Köszi -
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen