- Ubisoft Forward 2024 - Az összes bejelentés egy helyen
- UbiForward24 - Jön az Anno 117: Pax Romana
- UbiForward24 - Hosszabb játékmenet videón az Assassin's Creed Shadows
- UbiForward24 - Sztori kiegészítőt kap az Avatar: Frontiers of Pandora
- UbiForward24 - Prince of Persia: The Sands of Time Remake csak 2026-ban
- Ubisoft Forward 2024 - Az összes bejelentés egy helyen
- UbiForward24 - Prince of Persia: The Sands of Time Remake csak 2026-ban
- EAFC 24
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- XGS24 - Befutott a Dragon Age: Veilguard új előzetese
- Empire of the Ants - Az év végétől építhetünk saját hangyabirodalmat
- Battlefield 2042
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Diablo IV
- Xbox Series X|S
-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
senior tag
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
-
vTamas35
csendes tag
Nem hiszem, hogy az egymás utáni duplákkal van a baj, inkább az egymás utáni gőzölés/csapolás a probléma. Uyganazt a kazánt fűti túl a gőzöléshez, amit a csapoláshoz használsz, ezért várni kell amíg visszahül.
gpbenedek: annyit pontosítanék csak, hogy bár a hx-el valóban lehet egyszerre csaploni és gőzölni, de az ott is csak egy kazán van (gondolom DB-re értetted) a gőz számára, azon vezeti keresztül egy csövön a hideg vizet, és éri el a kívánt hőmérsékletet mire a fejen kilép a csapoláshoz.
O1G
-
weinmaker
őstag
válasz vTamas35 #62453 üzenetére
Nekem ezért van mellette a quicmill. A gaggiaval szinte sosem gőzölök. A kis quickmill tökéletesen megoldja ezt a feladatot, és ha kell gyorsan kávé, és nem akarom kivarni a gaggiat, akkor is megallja a helyét. Tanyasi dual bojler, de tökéletesen működik.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
Bazsee71
őstag
válasz vTamas35 #62456 üzenetére
Egy rohanós vásárlás közepette vettem pár csomag kávét. Egy 500g-os 4 hónapos Carraro Qualitá Oro-t, egy kilós 2 hónapos Goppion Qualitá Oro-t, és egy kilós 3 hetes Pellini Espresso Bart. Jól sejtem, hogy szüleimnek automatához inkább a Pellinit adjam, itthon pedig a Goppionnal próbálkozzam?
-
zolnagy
őstag
Újonnan ezek az "olcsóbb" dual boileresek:
QM Silvano: [link]
Lelit Diana: [link]
Profitec Pro 300: [link]
Ezeket egyszerű használni, mert pidesek és nem kerülnek annyiba, mint a "nagy" dual boileresek.
Ha ezekből találsz használtan, akkor persze olcsóbb, de gyanítom, hogy nem nagyon vannak. Silvano is csak egyszer volt...
Én mondjuk nem adnék ennyit értük újonnan, mert a kávés részük ua, mint a brasilia lady, faema family vagy más 3,5 dl rézboileres masina. -
HÁZIGAZDA
válasz zolnagy #62463 üzenetére
a mai napig hiányzik, ahogy a qm a víztartályt megoldotta: látod, hogy mennyi van benne és egy mozdulattal kihúzod oldalra és tudsz rátölteni. azon gondolkodom, hogy szerezzek egy olyan tartályt valahonnan és a dc oldalát is kivágassam (fragola imádni fog, ha ehhez is segítségét kérem... ), nordázáshoz is sokkal kényelmesebb lenne.
jó vas volt az a silvano, ha nem jön a dc, még azzal nyomnám.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #62466 üzenetére
én is a napokban röffentettem be megint a nagyflexet, de azért inkább betont vagy vasat vágok odakint, és nem baj, ha arrébb megy fél centivel
nincs qm víztartályod véletlenül?
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Csápájev
őstag
Beton kávégéphez még jól jöhet.
-
Toobee
veterán
Valamelyik nap volt Groby téma. Nem tudom ki hol bankol, de OTP-nel 15e Ft feletti vásárlásnál 2000 Ft-ot írnak jóvá. Előtte netbankon aktiválni kell.
https://barbieripnk.hu/
-
Cyberslider
őstag
Sziasztok! Új vagyok a fórumon, hamarosan érkezik egy Jura Imressa F50 hozzánk..
Nézelődtem a kávé elkészítését, a Jura oldalán találtam is egy jó és átlátható tippoldalt: [link]
A használatiban meg is találtam a beállítási lehetőségeket, amire az oldal is hivatkozik, úgy mint:
"kávéerősség" - mild / normal / stark
"hőmérséklet" - normal / hochezekre hivatkozik is a belinkelt oldal.
Ami engem érdekel, az Aroma állítás (standard / intensiv) ami guglizásom által a kávé mennyiségét állítja (7-9g) de amit nem értek, mi a mód, ahogy lefőzi? Az oké, hogy az arománál beállítom a kávé mennyiségét, nyilván ha több, erősebb lesz az "aroma", de akkor a gép miben dolgozik másképp akkor, amikor a "kávéerősséget" állítom normal-ról stark-ra? Az oldal nem hivatkozik az aromaállításra, ezért azt sem tudom, 7, vagy 9g kell ezekhez a mennyiségekhez/fajtákhoz. Jól van hát, nem vagyok barista, de ha már lesz egy kávégép, szeretnék jó kávét csinálni!
https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/cyberslider/index.html
-
BBéci
titán
válasz fragola.6035 #62466 üzenetére
Írtam pénteken privát levelet tuningolás ügyben, ha lesz időd kérlek válaszolj rá! Köszi!
[ Szerkesztve ]
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
HÁZIGAZDA
asszony szerint madal-verőt virítottam neki ma délelőtt (guatemala huehuetenango)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
-
#49155328
törölt tag
Irigylésre méltó munka a szarvasival : [link]
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Én most belekortyolnék, ma a Velencében vett Top Moka kotyogóssal főztem, Lavazza SO őrölt kávéból. Átzubogott a víz az őrleményen, kívánnék valami töményebbet.
Amúgy ez a kis kotyesz nagyon baba, szerintem szebb a kidolgozása (menet, öntvény), mint szüleim Brikkájának, de ízben azért külön világ. Megtetszett a Caffe del Doge-ban, kiváló kis utazós lesz. Soldier2-nek pedig utólag is köszönöm az ajánlást, jó kis kávézó.
-
vTamas35
csendes tag
válasz #49155328 #62481 üzenetére
Nagy arc a srác. A művész tollából:
"nem tudom neked mi a mosogatólé, de nálam tényleg jött a crema is rendesen, és az is meglett, mi a lyuk oka közében, hogy csak félig volt a kávé betöltve.... Komolyan mondom tényleg egyszer felveszem videóra a tejhab készítést és a kávélefolyást is, mert már unom ezt a sok fikázást, tény, hogy egy alsó kategóriás cucc, de gyanítom kiderülne a döbbenésekből, hogy a tagok 99%-a érdekelt valamilyen eladásban, márka terjesztésében. A saját ismerőseim bűnrossz kávét főznek le ugyanezen a gépen, nekem is hetekbe került a tejhab eltalálása + hónapokba a jó kávé. Meg lehet csinálni? Meg lehet csinálni."
Hát megcsinálta
O1G
-
Corsair90
tag
Sziasztok.
Valahogy nem akar sikerülni a kávé a GC-n. Frissen pörkölt kávékat veszek amúgy. PID még nincs benne, de ha így jött ki gyárilag, biztosan készíthető vele valahogyan jó, értékelhető is.. CM702 kb 1 éves, de sokat nincs használva, havi 500-600g megy át rajta.
Próbálkozom 10-15-20 perc bemelegítési idővel is, de az eredmény kb ugyan az. Kinézetre a crema szép, lefolyás is egyenletes. Előhűtő jelleggű csapolással is próbálkozom közvetlen főzés előtt néha.
A kávé fagyasztásában lehet esetleg nálam a hiba? A kis mézesüveget ti csak kézileg rátekeritek, vagy esetleg használtok valmit tömítésnek, pl celofánt? Mert arra gondoltam, a hideg hatására esetleg nem zárhat jól a kupak?
Illetve a fagyból kivéve azonnal daráljátok, vagy érdemes várni vele 10-20 percet míg picit kienged?
Én egyébként minden esetben előmelegített karba teszem az őrleményt. 2x szoktam a munkapultra kocoktatni az egészet, hogy kicsit leülepedjen az egész és úgy tömörítem, de ott is 2x nyomok rá. Szokásomhoz híven picit erősebben, olyan 20-25 kg erővel. Lefőzés után a pogácsa egyben van, nincs a felületén kráter, repedés, stb. Annyi, hogy ahogy tágul, úgy a közepén lévő kis csavar lenyomata benne marad, de gondolom ez a normális? 16g környékén próbálkozom. Biztos írjátok majd hogy a PID kell, de vaktában lövöldözve is nagyjából el kellene találnom és a nélkül is kellene értékelhetőt húznom, ebben szinte biztos vagyok.
Szóval ami a lényeg, hogy nem jönnek elő, a kávé jellegzetes ízei, hanem inkább kesernyés, vagy savanykás szokott lenni, de én annyira nem tudom kikóstolni egyértelműen, nem merném biztosra mondani melyik a jettő közül.
Szégyen már megöl, mert a poemiával jobbakat húztam mint ezzel.
Tippre a poemia szerintem alacsonyabb hőfokú kávét adott, de viszont ízletesebbet, az ízjegyek jobban kijöttek, igaz nem hőstabil a rendszer ott sem.
Minden jellegű tanácsot szívesen fogadok (a fagyasztással kapcsoaltban is), szerenték legalább fele olyan jót készíteni, mint ti. -
BBéci
titán
válasz Corsair90 #62487 üzenetére
Nyomásfokozós szűrő? Mert azzal nem lehet normális eszpresszót készíteni.
Melyik szűrőbe teszel 16 grammot? A La Marzocco szimplájába sok, a duplába kevés.
Fagyasztóból kivett kávét nem kezdenék darálni, míg szobahőmérsékletű nem lesz.
Kocogtatás nem ajánlott.[ Szerkesztve ]
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
tariattila
veterán
válasz Cyberslider #62474 üzenetére
Szia! nem akarom kedved szegni DE
a Jura is 'csak' egy automata...
valószínűleg a darálás időtartamában kell keresni az aroma fokozatát....
Az összes fokozatban egy vízzel kicsit átcsapatott feketés színű (kávénak csúfolt) valamit fogsz kapni.
Aromák.... ehh.... na azokhoz szükségeltetik némi kioldódás is!Nagy különbségeket ne várj a különböző csodaprogramok variálásával... aromákat meg főleg ne.
Volt pár Jurám még mikor nem kávéztam... Jó fejlődést ezen a rögös úton! Jó kávézást!
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz Corsair90 #62487 üzenetére
Milyen szűrőt használsz? Milyen kávékkal próbáltad?
Amikor tömörítesz, próbáld meg kicsit finomabban. Szerintem nem kell semmilyen tömítő anyag a mézesüveghez. Ha fagyasztasz, akkor egyből daráld. Ha hagyod melegedni (kondenzáció által szépen elázni), akkor szerintem megette a fene az egészet. A darálódnak biztos nem lesz baja, én is így toltam, már a CM702-őt is etettem fagyasztott kávéval.
Amúgy a PID nélkül tényleg kicsit vaktában lövöldözés, felfűtési fázistól függően kaphatsz keserű és savanyú kávét is.
Szerk.: bacskait által feltett kérdések is rendkívül fontosak, nekem már ki is ment a fejemből.
[ Szerkesztve ]
-
BBéci
titán
válasz bacskait #62491 üzenetére
Összesen egy kiló kávét fagyasztottam 15 dekás porciókban, amikor a kint lévő már csak egy napra volt elegendő, kivettem a hűtőből a következőt, légmentesen lezárt állapotban hagytam másnapig, hogy szobahőmérsékletű legyen.
Aztán ráuntam, nem fagyasztok és semi hátrányát nem veszem észre.
Teóriám szerint a fagyott kávészemek másképp reagálnak a darálásra.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
Corsair90
tag
BBéci: Nem nyomásfokozós. 14 g-os gyári szűrőjébe.
Tehát most is mézesüvegbe porciózod szét, de nem hűtöd és 20 nap után is nagyjából megőrzi az állagát?Bazsee71: Gyári gaggia dupla szűrő. Leginkább Kapuczíner velencei, palermo aranya stb. Danettinél Brazil, Kenya, Etióp, amikkel próbálkoztam eddig. Tömörítéssel kapcsolatban azért nyomom picit erősebben, hogy kizárjam annak lehetőségét, hogy a pogácsa "rossz" legyen. Gondolod ez minőségben ilyen sokat dobna negatívan?
bacskait: Hűtő gombja kb 2,5-3-as között van, gondolom ez nem kevés vagy sok a kávénak sem.
30 sec alatt 60 ml amit nagyjából tartok. Súlyra nem szoktam mérni a kifolyt mennyiséget.Jellemzően 1 kanál nádcukrot teszek bele. Esetleg a 16-17g körüli mennyiség sok lehet a 14g-os szűrőbe?
Egyébként egy PID-esített gépnél honnan tudjátok ténylegesen, hogy van-e eltérés a kiírt hőfok és a valóság között? Gondolom ha a vízterítésnél van egy teszt mérés, az nem igazán egyezhet a kazánban lévő vízzel amit a PID is figyel.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz Corsair90 #62494 üzenetére
A 14g-os szűrőbe lehet kicsit sok lesz 16-17g. Ha a csavar gyönyörűen kirajzolódik, akkor esélyes, hogy túltöltötted. Ez okozhat olyat, hogy megrepeszti a pogácsát, ami csatornásodáshoz vezethet, még ha nem is látod. Merre laksz? Érdemes lenne kipróbálnod más kosarakat is.
A tömörítéssel nem tudom tudsz-e nagy kárt tenni, de felesleges annyira nyomni.
Mézesüvegeket használok már pár hónapja, hely hiányában nem a fagyasztóban tárolom. Az általad írt kávék biztos, hogy elvannak 3-4 hétig szobahőmérsékleten, ha még frissen szétporciózod. Nálam jellemzően világosabbak fordultak meg, 2 hét után még semmi gond nem volt.
A PID pedig mindenkinél kicsit más, ott simán ki kell tapasztalni saját magadnak a tartományt. Bár ahogy nézem, a fragolától kikerült gépeknél többnyire egyezni szoktak az értékek, és úgy tippelem, hogy ez így lehet a többiektől kikerült gépekkel is.
BBéci: Azt tapasztaltam én is, hogy egyes kávéknál fagyasztás esetén kicsit finomabbra kellett állítani a darálót. Ettől függetlenül továbbra sem hagynám kiolvadni, maradnék a fagyott állapotban történő darálásnál.
-
Corsair90
tag
válasz Bazsee71 #62495 üzenetére
Rendben, kevesebb mennyiséggel próbálkozom és próbálok gyengébben tömöríteni. Sajna nincs rá mód más szűrőt csak úgy próbálgatni, pest-től pedig messze lakom.
Többnyire közepes pörkölésűekkel találkozom, ha azt mondod 3-4 hetet vígan kibír, le is tesztelem. Az asszony így is nagyot néz, mikor a kávét fagyasztgatom.Egyébként ha túl sok a crema csapoláskor, ezt követően pedig gyorsan el is tűnik, ez arra utal hogy túl friss még, azaz hagyni kellene pihentetni? Kb 6 napja pörkölték.
-
senior tag
válasz Corsair90 #62496 üzenetére
Én például fagyasztóm a kávét picike mézes üvegekben adagonként és fagyottan darálom.
Nekem a 14 g-os LM Strada szűrőbe sötétebb pörkölésből ( Velencei, Palermo)16-16,5, világosból 17,5-18 gram simán belemegy.
Érdemes lenne gramban is lemérnéd a kifolyt kávét mert én a 60 ml-t a 16 gramból soknak tartom.
Tapasztalatom szerint attól is lehet keserű ha túl „hosszúra” van engedve, és attól is hogy ha magasabb a hőfok. A velenceinek pl. nálam 82-84 fok a jó, PID nélkül szerintem bőven 90 fölött van, ami lejön a GC ből.
Az előző GC-men egyébként a PID által mutatott értékhez képest pontosan 10 ° eltérés volt, a mostani viszont halál pontos.[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
soldier2
őstag
válasz Corsair90 #62496 üzenetére
+1 az eddig elhangzottaknak. Én is fagyasztva darálom lassan egy éve, mióta elindítottam a mézesüveg lavinát a fórumon . Próbáltam szobahőmérsékleten tárolni a fél kg úgy is kibírta minimális változással amíg elfogyott.
A 16g:60 ml nagyon sok (és a crema miatt nem is konzisztens), próbáld grammban mérni a végterméket, cél az 1:2 arány (32g körül). Ehhez jelentősen finomabbra kell állítani a darálót, de bírni fogja, max kell még alátétet betenned. Ha így sem megy készíts egy videót a teljes munkamenetről, a leírásban olyan hibát, ami folyamatosan rossz kávét adna nem látok.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
hordos
újonc
Sziasztok!
Eladó egy nagyon szép Arrarex Caravel karos-pumpás eszpresszó gép a '60-as évekből. Szeptemberben kapott új fűtőszálat, teljes tömítés szettet és fekete fogantyút. Nagyon szép állapotban van, tényleg hibátlan darab.Az ára 110 000 Ft A hirdetése fent van a hardverapron is. A ceruzanyelű tamper, a naked portafilter és a tölcsér plusz 10 000 Ft.
Itt a linkje a hirdetésnek: https://hardverapro.hu/apro/gyonyoru_arrarex_caravel_karos_kavegep_a_60-as_evekbol[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- PLC programozás
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Renault, Dacia topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Ukrajnai háború
- Ubisoft Forward 2024 - Az összes bejelentés egy helyen
- Milyen légkondit a lakásba?
- Ford topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen