- Ubisoft Forward 2024 - Az összes bejelentés egy helyen
- UbiForward24 - Jön az Anno 117: Pax Romana
- UbiForward24 - Hosszabb játékmenet videón az Assassin's Creed Shadows
- UbiForward24 - Sztori kiegészítőt kap az Avatar: Frontiers of Pandora
- UbiForward24 - Prince of Persia: The Sands of Time Remake csak 2026-ban
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Diablo IV
- Xbox Series X|S
- UbiForward24 - Hosszabb bemutatón a Star Wars: Outlaws
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Ubisoft Forward 2024 - Az összes bejelentés egy helyen
- Call of Duty: Black Ops 6
- PlayStation 5
- UbiForward24 - Hosszabb játékmenet videón az Assassin's Creed Shadows
- Marvel Snap
-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pé
senior tag
Én is fagyasztva darálom. És még kocogtatom is
-
Cr00py
senior tag
Üdv. Lenne egy kérdésem. Nem tudom mennyire ismert itthon, de van egy Melitta E 957-101-es gépem, ami valamilyen különös oknál fogva nem működik, legalábbis az első 2 lyukon semmi nem jön. Elindít,Gőzölő szelep elfordít-> majd vissza. Kávét darálja, vizet is melegíti, de a végén nem jön semmi.
Mit tudnék ezzel kezdeni? Avagy mi lehet ennek az oka? Megnéztem az elejét, nincs eldugulva. Máshol lenne esetleg? Tisztítóprogram, illetve vízkőmentesítőt is végignyomtam. A lefőző egységet is kitakarítottam, majd ment vissza..de a hiba továbbra is fennáll. Már érdeklődtem a szervíznél, de még nem válaszoltak. Gondoltam megpróbálom itt, hátha.
Köszönöm.
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Valakinek van tapasztalat a Danetti féle BeanOn kávékkal?
gondolok itt a TT8020-ra és valamit filterhez.A másik kérdés, meg ezek a Puly cuccok milyenek (pl a vízkőoldó vagy a daráló tisztító)?
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Na ma reggel már sokkal jobbat sikerült alkotni a kis kotyogóval, csak jól meg kellett tömni. Sőt, megkockáztatom, hogy normál kotyogósból nem is ittam még ilyen jót, pedig őrölt kávéból készült, Lavazza Cereja Passita brazil SO.
Nem tudom mennyire izgatja a nagyérdeműt a kotyogós téma, de pár gondolatot megosztanék az alábbi típusról.
A Caffe del Doge kirakatában szúrt szemet, miközben a kávékat kóstolgattuk. Amúgy is szerettem volna szuvenírt hazahozni, a HeyCafé pedig még kozmetikusnál, így adta magát, hogy kell egy eszköz, amivel a napokban is ki tudom elégíteni a koffeinéhséget, a későbbiekben pedig egy egyszerű kis utazós eszköz lehet. Bialetti Moka Expressben gondolkoztam még, rengeteg üzletben találkoztam azzal is, az itthoniakhoz képest elég jó áron.
Ez viszont eldöntötte a kérdést, kézbe véve minőségibb szerkezetnek tűnt, egyedül a kosara készült - szerintem - kicsit gyengébb anyagból. A menet kialakítása nagyon jó, gond nélkül forog össze az alsó és felső rész. A "felsőszűrő" tömítése szilikon, ez piros pont. Ami nagyon megtetszett, az a szélesebb, vaskosabb talprész. Egyrészt nagyobb felületen gyűjti a hőt, másrészt ha lángra teszem, akkor ott is lehet nagyobb gázon fűteni, nem a biztonsági szelepet és a fogantyút melengeti. -
Bazsee71
őstag
válasz Rush77 #62507 üzenetére
Én pár hónapja próbáltam, még az induló fázisban. Elég sötétek a kávék, de a minősége jó. A TT8020 egy korrekt olaszos blend. Anno annyit mondtak, hogy idővel mozognak majd a világosabb pörkölés felé is, nem tudom odáig eljutottak-e már. Érdemes felhívni őket, de szerintem filterre alkalmas kávéjuk még nem lesz.
-
mdav88
senior tag
válasz Bazsee71 #62508 üzenetére
Nemrég rendeltem tőlük egy TT8020-t és egy Guetamalát. A TT elég friss volt(szeptemberi pörkölés), de aki kedveli az olaszos, pörköltebb kávékat szerintem nem fog benne csalódni, én nem kifejezetten ezeket fogyasztom, de nekem is tetszett.
A guetamalát még nem kóstoltam, abból viszont egy júniusban pörkölt csomagot kaptam, ami ugye egy világosabb-közepesebb szintnél mármár öregnek számít.
Mivel a shopban nincs feltüntetve mikori a pörkölés, ezért érdemes rákérdezni.
-
BBéci
titán
válasz Corsair90 #62494 üzenetére
Sosem porcióztam mézesüvegbe, csakis simítózáras zacskóba, mert úgy minden visszazárás előtt ki tudom belőle nyomni a levegőt.
Tudtommal 25-30 mp alatt kell lefolynia 25-30 milliliternek, ezt írja az "olasz eszpresszó biblia".
A gyári Gaggia szűrő nem nyomásfokozós? Amit az enyémhez adtak, (2012 október-novemberi gyártás) az olyan.
14 grammos? Ezt nem értem. Az egyik a szimpla, abba 9 g megy a szűk részbe, a másik a dupla, amibe 19-20 g. Ha a szimplát tele töltöm, akkor 14,5-15 g között fér bele.
Az sem lehet tragédia, ha a PID által kijelzett érték és a valós nem egyezik, mert a viszonyítás a lényeg, hogy az adott kávéfajtához kísérletezés alapján megállapított hőfokot tudd minden alkalommal biztosítani. Nyilván az a tuti, ha pontos.[ Szerkesztve ]
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
Bazsee71
őstag
Egy próbát tettem én is a simítózáras zacskókkal, de azok nem zárnak tökéletesen (nem a zárórész, maga a fólia enged bizonyos mértékű filtrációt).
25-30 ml a szimpla "szabvány", a fórumtárs a leírtak alapján duplával próbálkozik. A gyári Gaggia szűrők egyébként 7 és 14 grammosak (ez is "szabvány"), az a része szerintem rendben van.
A szabvány pedig azért macskakörmözve, mert az utóbbi két hétben azt láttam, hogy éppen maguk az olaszok tesznek a legmagasabbról a szabványra, talán 1-2 kávéról tudom elmondani, hogy az elkészítés közelítette a szabványban foglaltakat. (Persze szinte mind remek volt, bár Szicílián már toltam a cukrot.)
-
Bazsee71
őstag
válasz Bazsee71 #60103 üzenetére
UPDATE
A Major szabályozása megtörtént, jelenleg fragolánál van a masina. Amíg ott tartózkodik, addig még opció a fényezés.
Kisebb darálót beszámítok (csak kifogástalan állapotút), CM702 lenne a favorit, de még Iberital Challenge is szóba jöhet. Illetve típustól függően Lido is az alku tárgya lehet (Kinut nem írok, csodálkoznék ha valaki most válna meg tőle).
-
soldier2
őstag
válasz Bazsee71 #62512 üzenetére
Pár sort a Caffe del doge-s élményről? Vagy annyira nem jött be? Nem Norvég hely, de Olaszorsz viszonylatban korrektnél jobb volt.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
BBéci
titán
válasz Bazsee71 #62512 üzenetére
Akkor igénytelen, az ilyesmire érzéketlen vagyok, nekem maximálisan megfelel a simítózáras zacskó.
A grammokkal kapcsolatban elfelejtettem írni, hogy La Marzocco szűrőket használok, nem gyári Gaggiákat.
Szerintem a 14-15 gramm nagyon kevés egy duplához, hiszen szimplához 9-9,1 grammot teszek a szűrőbe.
Legjobban a 19,5-20 grammból csapolt 50 milliliteres dupla risztrettó-féleséget kedvelem. [link]Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
zsolti04
csendes tag
válasz Rush77 #62507 üzenetére
Szia!
Csak néhény hónapja van meg a GC-om, úgyhogy nincs nagy összehasonlítási alapom, de a BeanOn TT8020-as blendet próbáltam már, nekem nagyon bejött, a 250g-os után még rendeltem egy nagyobb, 1kilós csomagot is, ami mostanában fog elfogyni.
Most majd egy másik espresso blendet fogok nemsokára kipróbálni, Pacificaffe - Pin Up, abban 85/15 az arabika/robuszta arány. -
Cyberslider
őstag
válasz tariattila #62489 üzenetére
Igen, rájöttem, hogy rossz helyre jöttem. Köszönöm a hozzászólást. Nekem egyelőre még megfelel, aztán majd kiderül, kell-e nekem kávé, vagy jó lesz a fekete lötty a nescafe után
https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/cyberslider/index.html
-
Bazsee71
őstag
válasz soldier2 #62515 üzenetére
A Yirgát próbáltam és a Nero (50/50) blendet. Utóbbi tipikus olasz, de férfiasan bevallom, hogy egy fél tasak cukorral megkínáltam. Egyébként mint desszert, teljesen rákaptam így a kávéra, tömény csoki. A Yirga nagyon érdekes volt, és ez negatív felhang nélkül, csak kicsit nehezen helyeztem el a skálán. Volt egy nagyon tiszta édessége, gyümölcsös ízjegyek nélkül. Keserűséget sem tapasztaltam, de azzal együtt a test is hiányzott belőle. Azóta is töprengek, hogy itthon is furcsa lenne-e, vagy csak ott lógott ki a sorból. Kíváncsiságból hoztam 200g-ot a Rosso blendjükből (100% A), és a kubai SO-ból, az tűnt szemre a legszebb/világosabb pörkölésnek.
Másnak is ajánlom a helyet, arra viszont készülni kell, hogy 2,5-3,8€ egy espresso, kávétól függően.
BBéci: Igénytelent nem írtam, és eszem ágában sem volt ilyen jelzővel illetni, csak a saját tapasztalatomat írtam le.
-
Cyberslider
őstag
Bocsánat, hogy bele*fázok a nagyok dolgába, de... igen, én még nem vagyok nagy kávé szakártő, de végülis két automata közül választhatnék... az egyik az említett jura F50, de lenne még egy Gaggia Titanium is... Tudom-tudom, nem szeretitek az automatát.. de ha a jövőben a minőségi kávé felé kacsintgatnék, ajánlott-e a Gaggia inkább...? (Csak mert espressonál is ajánlott, igaz nem mind, és persze gondolom ez az automata se olyan, amilyen lenne egy espresso gép... Ma kéne választanunk - kisiroda.
https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/cyberslider/index.html
-
Bazsee71
őstag
válasz Cyberslider #62521 üzenetére
Az a Gaggia igazából Saeco. Sajnos egyik típust sem ismerem, de van a családban Saeco Incanto Deluxe, irodában pedig Jura Impressa 500. Előbbinél számomra pozitív a központi egység kivehetősége, utóbbinál pedig a jobbak az automatikus tisztító funkciók, beállítási lehetőségek. Talán a Jura felé húznék.
-
lagoon79
tag
válasz Cyberslider #62521 üzenetére
én egy felújított saecot javasolnék jó, megbízható helyről. ahol komolyan foglalkoznak ezzel, ott természetesen számlásan is tudsz venni cég részére. én két ilyen automatát használok (egyiket már lassan 2 éve) hiba nélkül. azért mondtam a használt/felújítottat, mert gyári formában még nem az igazi....
-
BBéci
titán
válasz Bazsee71 #62520 üzenetére
Nem Te írtad az igénytelen jelzőt, saját magamat illettem ezzel.
Tényleg nem vagyok annyira kifinomult ízlésű a kávékkal, eszpresszókkal kapcsolatban, mint a hifivel, házimozival. Nem adok 6000 Ft/kg-nál többet egy kávéért, pedig megtehetném, hogy akár a duplájáért vegyek. Cirka 4 éve leragadtam egy fajtánál, pluszban 4-5 havonta veszek valamelyik régi kedvencemből, hogy ne legyen unalmas az élet.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
And06
aktív tag
válasz Cyberslider #62521 üzenetére
szeretnénk mi is gombnyomásra hibátlan eszpresszót inni, csak sajnos nem müködik a dolog (leszámitva a németeket, akik besz.pják a marketing gépezet hazugságait )
-
Bazsee71
őstag
A még el sem indított pörkölő üzemmel elég nagy kamu a zacskón a 'Since 1981' felirat. Legális hazugság, de nem etikus. Viszont tipikus.
-
Cyberslider
őstag
Köszönöm a segítséget. Felújított lesz, számlával-garanciával!
https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/cyberslider/index.html
-
lagoon79
tag
válasz Cyberslider #62527 üzenetére
jo dontes! jol nezd meg, h honnan veszed! az fontosabb minden masnal
-
tariattila
veterán
válasz Cyberslider #62527 üzenetére
jofogason van egy QM Aquaviva 30 körül... az ajándék annyiért... én csak olyat vennék automatából...
-
Rush77
aktív tag
Ha esetleg valaki látott már Poemiat megbontva, ez lehet a kartömítés?
Számomra nem teljesen egyértelmű a fenti kép és ez alapján (bár szerintem igen ez lenne az).
Most már lassan cserés lesz mert mostanában előfordul, hogy csapolás közben csepeg.Illetve ha már lekapom a felső szűrőt még mit érdemes ellenőrizni szerintetek?
-
soldier2
őstag
válasz tariattila #62530 üzenetére
Ezzel egyetértek. Bár azt tudni kell, hogy a szervizek többsége nem foglalkozik vele. Cserébe egész presszóközeli az eredmény. Ha a Tobee féle van fent annál plussz pont a dupla pid.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
L4D1K
őstag
Sziasztok, eladóvá vált a Mini Mill-em. CM702 mellett otthon nem használom, így dobozában pihen.
Más:
Tanulgatom a GC illetve pid használatát. BlueBird Cafe-ból vettem most kávét, saját blendjüket. Nem vagyok tisztában vele, melyik pörkölésnél hova kéne belőni a dolgokat. Itt most 98ra van állítva, 16.5g megy bele a kosárba, minden nagyon frankó . Van esetleg valami általános olvasmány arról, h a különböző típusokat hozzávetőlegesen milyen hőmérsékleten érdemes próbálgatni?
# ANTAL Tuning #
-
Cyberslider
őstag
válasz tariattila #62530 üzenetére
Ahm, nem mai darab, lehet egy ilyet szervizeltetni, alkatrész, ilyesmi...?
https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/cyberslider/index.html
-
Nixon18
senior tag
válasz Rush77 #62507 üzenetére
Szia!
Múlt héten fogyott el nekem a bean on cuba serranoja. Szeptember eleji pörkölés volt. Kicsit nehéz volt belőni scertonnal és brikkával, hogy kijöjjön az ízvilága, de végeredményében nekünk tetszett.
Valóban elég sötét pörköléseik vannak. De most van el salvadori, ami világosabb lett.
Két hete az volt a Blokkban az egyik örlőben. Nekem ez a világosabb vonal még mindig jobban bejön.: -
adp
őstag
ne haragudj meg, de amit írtál annak mindegyiknek pont az ellentetje igaz, vagy csak félig igaz.
-Simán jó a gaggia dupla kosárba a 16g,
-az hogy fagyasztva darálja sokkal jobb mert a párás szemek darálás közben egységesebbek lesznek és nem lesz (annyi) rög
-az óvatos kocogtatás darálás után segíthet a distribucioban ( ez megosztó nekem ahogy csinálom bejön, de itt fontos a techinka)[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz Cyberslider #62536 üzenetére
Ez a legnagyobb hibája. Gyártják mai napig, de nincs itthoni forgalmazó így hivatalos szerviz és alkatrész ellátás sem. Viszont ennél a legjobb a végeredmény.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
BBéci
titán
Helyesbítettem már, nem Gaggia kosarat használok, hanem La Marzocco-t, arra gondoltam, arról írtam.
Kérdés, mit nevezünk óvatos kocogtatásnak. Egy pici elfogadható, de ha egy határon túl megy, akkor az következik be, amit Parci írt 1-2 napja: a finomabb szemcsék lekerülnek a szűrő aljára.
Mindenki úgy darál, ahogy akar, mivel én nem fagyasztok, a témával tovább nem foglalkozom. Amikor 4 éve próbáltam, úgy tűnt, jobb megvárni a temperálódást.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
Corsair90
tag
Köszönöm mindenkinek. Megnyugtató hogy a fagyasztásban nincs semmi "trükk", biztos nem azzal lesz a baj.
Próbáltam most egyet, kb 15,4g őrleményből 31 g-ot csapoltam. Mennyiségre csak 30-35 ml lett. A háttérben nagyon messze ott van a jellegzetes íz, amit ki ki kellene belőle hozni, de csak igen halványan érezhető. A kesernyés vagy savanykás íz dominált nagy részben. Én duplát szeretek inni, szóval a 30 ml nekem kevés, mire elkezdem élvezni, addigra elfogy.BBéci:
Tudtommal 25-30 mp alatt kell lefolynia 25-30 milliliternek, ezt írja az "olasz eszpresszó biblia".
A duplára ez nem vonatkozik ha jól tudom? Ott 30 mp- 60 ml?
Nekem a régebbi verzió van, a fekete feliratos GC. Tuti hogy 14g-os a szűrő, de nem tudom hogy ez gyári vagy csak utángyártott lehet.adp: 1-2 óvatos kocogtatás szerintem is beleférhet, nem hinném, hogy ennyitől az apróbb szemek mind lekerülnek az aljára. Fagyasztás utáni azonnali daráláskor, szinte teljesen rögmentes az őrleményem.
sz.zs. : Értem hogy 16g-ból a 60ml sok, de akkor ez nagyságrendileg mennyinek kell lennie?
Velencei és Palermóból én közepeset kaptam nem sötétet, te szándékosan kérted így?
Halál pontosságot a PID-nél mivel mérted ki?Igazából a GC-k 95%-a pid nélküli és így is nagyon dicsérik világszerte, vélhetően a kb 85-90 fokot csak belehet lőni vakon, vagy nem?
-
BBéci
titán
válasz Corsair90 #62542 üzenetére
A duplára ugyanúgy vonatkozik a 25-30 mp, mert a dupla szűrőnek kb. dupla akkora az áteresztő képessége (lyukacsos felülete) mint a szimplának.
Azért iszom másfeles vagy dupla risztrettót, mert nekem is kevés a 25 ml. A másfelest készítem 14,5 grammból, abból 35 ml, a duplát 19,5 grammból, az 45-50 ml. Utóbbi látható a linkelt fényképen.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
adp
őstag
Jolti!!
Matt Perger koppintottat az ötleted: [link][ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz Corsair90 #62542 üzenetére
"Én duplát szeretek inni, szóval a 30 ml nekem kevés, mire elkezdem élvezni, addigra elfogy."
Hát pedig ez a dupla "hivatalosan"... az más kérdés, hogy reggel nekem is kevés ahhoz, hogy kétfelé osszam az asszonnyal, így a reggeli "duplát" 21 g-os "tripla" szűrővel készítem, amibe pörköléstől függően 23,5- 25 g is belemegy."A duplára ez nem vonatkozik ha jól tudom? Ott 30 mp- 60 ml?"
De igen, a duplára is pont ugyanúgy vonatkozik ez!"Értem hogy 16g-ból a 60ml sok, de akkor ez nagyságrendileg mennyinek kell lennie?
Velencei és Palermóból én közepeset kaptam nem sötétet, te szándékosan kérted így?
Halál pontosságot a PID-nél mivel mérted ki?"
Ml-ben nemtom, g-ban kb. a duplájának, ízléstől függően. Én is közepeset kaptam, nem kértem külön sötétet. Javítom magam: sötétebb pörkölésből...
Van egy hőmérős / nyomásmérős karom GC-hez.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Bazsee71
őstag
válasz sz.zs. #62547 üzenetére
Nana, a dupla az "hivatalosan" 60 ml.
És igen, a duplára is vonatkozik a 25-30s.
A mérést én kezdésnek semmiképpen nem javaslom, nagyon bevisz az erdőbe. Az én gépemen ketten is -10 fokot mértek, mégis ugyanabban a tartományban vagyok jó, mint mondjuk adp gépe. Először csak tapasztalgassa, aztán ha beleborul, akkor lehet méricskélni, mikor már tudja, hogy becsapja-e a műszer vagy sem.
-
senior tag
válasz Bazsee71 #62548 üzenetére
Na de ha a dupla szűrő az elvileg 14 g-os és "hivatalosan" ebből 28 g italt csapolunk, akkor most hogy is van ez?!
Corsair90: ez igy akkor elvileg pont jó! Ez eszpresszó!
Talán a 21 g-os kosárból lejönne az a mennyiség amire te vágysz.[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen