- Alkoholista nevelde
- Xbox Series X|S
- XGS24 - Bitang jól néz ki a most bejelentett Clair Obscur: Expedition 33
- XGS24 - Befutott az Assassin's Creed Shadows legújabb előzetese
- EA Sports WRC '23
- PlayStation 5
- Diablo IV
- Tényleg jön a The Thing: Remastered
- War Thunder - MMO Combat Game
- XGS24 - Ilyen lesz a South of Midnight
-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
PeterAgos
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #104196 üzenetére
Ezek a dobozok nem csinálnak vákuumot, így elmarad a nyitáskori "süvítés". Egy, a fedél oldalába beépített jópofa szelepes gomb segít abban, hogy egy mozdulattal lehessen nyitni, avagy légmentesen zárni a dobozt.
-
ribarszki
őstag
válasz WarLock07222 #104197 üzenetére
Elvileg 0ás hőállásban 90 fokig lehet hűtőcsapolni. De amint lesz fejhőmérőm, okosabb leszek, hogy mennyire tudom levinni a fejhőt.
-
soldier2
őstag
válasz JackFeryll #104186 üzenetére
Ma reggeli gyorsteszt eredménye - átmenetileg tartotta a kialakult negatív nyomást (kávéfőző gőzével melegítettem, illetve gőzzel töltöttem fel). Tudom nem az igazi, de ha ki tudott alakulni egy alacsonyabb nyomás akkor elég jól kell zárnia - ha nem zárna akkor a lassan csökkenő nyomás nem jönne létre, és nem szorítaná rá a tetőt még jobban (a fagyasztóban egyébként is a hideg miatt van nyomáscsökkenés). Reggel otthagytam egy üveget a pulton, este megnézem hogy nyílik.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Kávé Kálmán #104196 üzenetére
Azért kár azt gondolni, hogy bármilyen otthoni zárható doboz alkalmas igazi vákuum előállítására. Ahhoz minimum kompresszor meg pár perc kell, nem csak rárakom a fedőd aztán pumpálok párat. Szóval ezekben nincs igazi vákuum, csak alacsonyabb légnyomás, ami szerintem kevés ahhoz, hogy a kávészemek belsejét érdemben megbojgassa.
Mondanám ki kéne tesztelni, de igazából Hoffmann már kitesztelte, és nála a "vákuumosok" jöttek ki legjobbnak: https://www.youtube.com/watch?v=K0JWuhE8a-w
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Cathfaern #104171 üzenetére
Ehhez még annyit tennék hozzá, hogy én nem tapasztaltam érdemi különbséget a Kapuczineres zacskók, illetve a visszazárható műanyag zacskók között. Nagyjából mindkettőnél bontás után 2-3 hét amíg jó a kávé, 4-6 hét után meg halott. Mindezt spájzban tárolva, naponta - pár naponta nyitogatva, elrakáskor levegőt kézzel kinyomkodva és úgy lezárva a zacskót.
-
-
bbuffy
senior tag
válasz fragola.6035 #104208 üzenetére
Ez basszus valóban.
Még annyit hozzáfűznék bár off hogy amit a kenyérre irt sem teljesen igaz. Főleg kovászosnál ami kimondottan jól tarja a nedvességet, hiszen ott a keményítő már jórészt lebomlott.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
Cathfaern
nagyúr
válasz fragola.6035 #104208 üzenetére
Közben rájöttem, hogy a 10-12% a zöld kávébab volt, a pörkölt alacsonyabb (nyilván erősen függ a pörköléstől, ahogy most rákerestem mégegyszer 2% és 6% között találok értékeket). Ezen kívül mi a probléma azzal amit írtam?
-
Bazsee71
őstag
A zöldkávé nedvességtartalma 9-12% között mozog (persze vannak extrém kivételek), pörkölés során pedig a súlyveszteség 12-14% (pernye és nedvesség).
-
Cathfaern
nagyúr
válasz bbuffy #104213 üzenetére
Mi mást csinálna? Általában igaz fizikában, hogy a rendszerek egyensúlyra törekszenek. Ha van két eltérő paraméterű anyagod, összerakod őket, akkor elkezdik kiegyenlíteni egymást. Lásd pl. hőmérséklet. Nedvességtartalomra ugyanez igaz. Ha a levegő nedvességtartalma alacsonyabb, mint egy benne lévő tárgyé, akkor a tárgy nedvességet fog veszíteni, tehát szárad. Ha a levegő nedvességtartalma magasabb, akkor a levegő fog nedvességet veszíteni, tehát a tárgy nedvesedik.
Nyilván ez két gáz elegyedésénél a legtriviálisabb (pl. szellőztetés), gáz - folyadék esetén is elég egyszerű (lásd víz - levegő). Szilárd anyagoknál bonyolultabb, de akkora a nedvességtartalom különbség a pörkölt kávé és levegő között, hogy még komplikációk mellett se nagyon tudom elképzelni, hogy a kávé száradna szobai normál levegőn és hőmérsékleten.
De lehet valamit nagyon benézek és kihagyok az egyenletből, de nem látom át mit, szóval szívesen veszem ha valaki ki tud javítani -
fragola.6035
aktív tag
válasz Cathfaern #104214 üzenetére
A levegő relatív páratartalma levegőben lévő vízpára arányát mutatja adott hőmérsékleten a lehetséges telítettséghez képest.
A víztartalom az anyag (kávé) abszolút víztartalmát mutatja tömegszázalékban.A Te elméleteddel, ha egy lakás páratartalma átlagosan 40-50%, akkor ott minden anyagnak a fele víz kellene, hogy legyen, pl. a tölgyfa asztalnak is.
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
Zen42
tag
válasz sz.zs. #103530 üzenetére
Erről tudnál nekem valami linket adni ezzel kapcsolatban? Több mint négy évig használtam magnézium citrátot az előző gépemben és sosem volt vízkő gondom. Vagy ha volt is, nem tapasztaltam, igaz a gép sosem volt szétszedve. Évente csináltam egy vízkőtlenítést biztonság kedvéért, de csak mintegy önmagam megnyugtatása végett. Most is citrát + szódabikarbónával nyomom, és jó lenne tudni, hogy akkor most mi az igazság ezzel kapcsolatban. Köszi.
-
bbuffy
senior tag
válasz Cathfaern #104214 üzenetére
Nos, röviden csak annyi hogy a zárt pórusok, kezelt felületek, etc etc nem fogadják be a levegő páratartalmát, a fizika/kémia törvényei is kitérnek erre. Különben az lenne amit fragola is ír. Kint hagyhatod egy párásító mellett a kávébabot, nem lesz tőle nedves max a felűlete.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
soldier2
őstag
válasz bbuffy #104218 üzenetére
Csak hogy a kávé pórusai nem zártak, a felülete nem kezelt. Egy tömörfa bútor is reagál a levegő páratartalmára, miért pont a kávé ne tenné? A levegőben viszont csak 1-2% ami nem N2 vagy O2 (ha középiskolai ismereteim nem csalnak), és ebben benne van a CO2, szennyeződések és a vízgőz is. De némelyik anyag simán tud megkötni ebből is vizet (így döglött be 5kg kenyérlisztem a nyáron LOL). Hogy a kávé hova tartozik azt nem tudom, de egyszer bentmaradt egy rosszul visszazárt zacskóban GetUp a konyhaszekrény mélyén 1+ évre, daráláskor tényleg kevésbé volt "ropogós" mint friss korában. Hogy ennek a megkötött víz volt-e az oka azt nem tudom (akkor azt hittem igen).
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
bbuffy
senior tag
válasz soldier2 #104219 üzenetére
nos nekem volt kint tálban kávé évekig, és egyszer letoltam darálón, urambocsá megkóstoltam. Nem volt darálópara. az egy dolog hogy borzalmas ize volt. Nem vettem észre hogy nedves lenne. De fogok csinálni most egy kísérletet megmérem hetente adott kávémennyiség súlyát, nedves környezetben.
Tisztában vagyok vele hogya víz idővel mindent magáévá tesz, de rövid távon nem hinném hogy ekkora para lenne....és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
fragola.6035
aktív tag
válasz soldier2 #104219 üzenetére
Senki nem mondja, hogy a kávé nem reagál a páratartalomra. Nem erről volt szó.
Most itt a szabályról van szó, hogy
a pörkölt kávébab nedvességtartalma 10-12%. A levegőé meg száraz helyiségben is 30% fölötti. Szóval pörkölt kávé nem tud száradni szabad levegőn, csak vizesedni.
A lényeg, hogy a levegőnek nem tud 30% nedvességtartalma lenni, mert akkor nem levegő volna, hanem mondjuk tenger, vagy eső.https://caffe35.webnode.hu/
-
meander
tag
válasz fragola.6035 #104221 üzenetére
haha... szórakoztató kis gondolatmenet. De a lényeg nem a pórusokban van, hanem hogy a két % teljesen másra vonatkozik csak azért mert százalék jel van mögöttük, nem lehet egyenesen megfeleltetni egymásnak. Átszámolni persze át lehet, ha valaki únja magát
Úgy értem, hogy fragolának teljesen igaza van
[ Szerkesztve ]
-
stereofan
tag
tettem fel apróra A.Nannini szettet, ha esetleg valaki keresne csészéket.
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
soldier2
őstag
válasz bbuffy #104220 üzenetére
Fragola: Nem vitának szántam ,inkább afféle "hangosan gondolkodásnak".
bbuffy: Van 250g garantáltan döglött kávém, kísérlet indul hétfőn
Mézesüveg kísérlet: reggel óta tartja a "szubatmoszférikus" nyomást. Marad a kávétárolásra ajánlott státusz nálam.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Kávé Kálmán
tag
válasz norkov84 #104209 üzenetére
"Update: Kalmárral ránézünk délután."
Egészen erősen néztük Norbival, de csak úgy hippihoppi nem jött le. Két lapkával alátámasztva a csapágyat aztán szép finoman megindult a helyes irányba is. Kevesebb vízpermet kell a magokra! A szötymő beszivárgott a tengely és a csapágy közé. Minden gömbölű újra. Visszacserélhetjük az őrlőinket!
-
Cathfaern
nagyúr
válasz fragola.6035 #104216 üzenetére
"A levegő relatív páratartalma levegőben lévő vízpára arányát mutatja adott hőmérsékleten a lehetséges telítettséghez képest.
A víztartalom az anyag (kávé) abszolút víztartalmát mutatja tömegszázalékban."
Teljesen jogos, ezt tényleg benéztembbuffy, soldier2:
Kíváncsi leszek a kísérlet eredményére Érzésre továbbra is azt gondolnám, hogy a pörkölt kávé túl száraz ahhoz, hogy tovább tudjon száradni, de akkor a matek tényleg nem jön ki ilyen egyszerűen. -
Ludovicus
aktív tag
Vízpancsolóknak: az Aldiban megint kapható desztillált víz a szokásos áron.
-
norkov84
tag
válasz Kávé Kálmán #104225 üzenetére
Szipi-szupi, csörgök holnap
Köszi! -
Kávé Kálmán
tag
válasz Cathfaern #104205 üzenetére
A "süvítés"-t persze idézőjelbe kellett volna tenni vagy :-) jelezni a túlzást. Nem kócolja össze a jól belőtt sérót. A szelep nyitásakor nagyon jól hallható erőteljes szusszanás van. Túlzás nélkül. A nyomáskülönbség nem jelentéktelen, a pörkölt kávé pedig porózus (pörköléstől intenzitásától függ mennyire kicsit vagy nagyon), ergo a doboz belsejében a nyomás teljesen kiegyenlítődik a nyitások közti időtartam alatt. Hogy mi az igazi vákuum (bocs, az előzőben a bakiért), meg hogy van-e igazabb meg kevésbé igaz (kisebb) vákuum, az itt mindegy is, ugyanis a tárolók többnyire az elnevezésükkel is ezt sugallják. JH a tesztben (néztem anno) - számomra is arra a meglepő - eredményre jutott, hogy a vákuum(szerű :-)) cuccok, ha marginálisan is, de jobban teljesítettek, és becsületére legyen mondva, hogy igyekezett teljesen valószerű körülményeket teremteni, ergo naponta nyitogatta és vákuumozgatta őket. Én csak karosszék eszmefuttatással jutottam a következtetésemre. Érdekes lenne kideríteni, hogy hol bukik amúgy a dolog. De a végén ő is arra a következtetésre jut - ami amúgy a rendkívül alapos teszt legnagyobb hibája volt -, hogy nincs érdemi hozadéka a dobozoknak egy modern kávés csomagolással szemben. Sőt sok esetben éppenséggel hátrányban vannak, merthogy átlátszók. Azaz nem lett volna érdektelen megversenyeztetni a kávés zacsit az összehasonlításban, ha már mint csomagolás (hulladék) elkerülhetetlenül felhasználásra/forgalomba kerül.
[ Szerkesztve ]
-
norkov84
tag
válasz fragola.6035 #104236 üzenetére
Sok volt a szmötyi a belső falán, szerettem volna letakarítani. Most már tudom, hogy a vizezés miatt volt az is, és ez jutott a csapágy és tengely közé is.
Tanulság: nem szabad vizezni a babot, cserébe ecsetezni kell kicsit a sztatikusság miatt. Látva Gábor őrlőjét, olyankor nem is nagyon kell szétszedni, mondhatni tiszta marad. -
bl4ze
veterán
válasz bl4ze #103955 üzenetére
ATT Caffè Nessun Dorma (95/5)
Ahogy korábban írtam a "robusztás" kávéjuk nem nyert meg nagyon, de ennek a 95/5
keveréknek adtam egy esélyt, mert jó friss volt a dátum szerint.
Ebben nem csalódtam! Kellemes, jó desszert kávé.
Hőfok igénye megfelel egy átlak 95%-os arabica kávénak. Olasz kávéhoz mérten egész
világos pörkölés, matt, egészséges szemek alkották. Crema igen bőséges, lefolyás szép,
friss a kávé.
Alap ízében egy olasz bárkávét hozza arabica túlsúlyosan, egy kis cukor szépen kiemeli az enyhén aszalt gyümölcsös ízeket, mellé csokoládé és némi mandula aroma társul.
Bátran az ajánlott kategóriába került !
.:. bl4ze .:.
-
verti1
tag
válasz fragola.6035 #104238 üzenetére
Azért egy Kinu-t nagyon nehéz tönkre tenni egy takarítással. Annyira egyszerű mint a faék.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz verti1 #104240 üzenetére
Így látod, mert műszaki ember vagy. Csak jó tanács akart lenni. Láttam már pár tönkretett faéket.
Inkáb a vizezés, amitől tönkre fog menni idő előtt. Egy kézinél összes csapágy megkapja a párát. A golyóscsapágy nem biztos, hogy rozsdamentes.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz this_is_why #104169 üzenetére
Ezekből én a specialitát ismerem, használom és ajánlom. Hogy a cm800 után mekkora lépés? Tuti nem nagy, de a kúposról síkra váltást megérzed szerintem.
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
verti1
tag
válasz fragola.6035 #104241 üzenetére
Értem, hogy mire gondolsz. Mindent tönkre lehet tenni egy pillanat alatt. Viszont ha valaki egy ilyen “sportra” adja a fejét mint a hardcore kávézás akkor egy-két dolgot meg kell tudni csinálni vagy tanulni az eszközeivel kapcsolatban. Alapvető tisztítás, stb. Felesleges hetente takarítani ezeket a kéziket, de évente egyszer vagy kétszer ki szoktam pucolni. Én is vizezem a babokat, egész pontosan kis sparay-s üveget használok, de elég egy fújás. Nem kell túlzásba vinni a dolgot.
-
soldier2
őstag
válasz norkov84 #104237 üzenetére
Mennyi vizet tettél a babokra? Nálam orrcseppes üveg van rendszeresítve erre a célra, 2 csepp megy egy duplára, a daráló évek óta teszi a dolgát. Igaz nálam nincs a közelben csapágy (bár lehet jót tenne a tengely stabilitásának ha lenne, de Így is elég jó )
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
norkov84
tag
válasz soldier2 #104244 üzenetére
Kimérős üvegben (mint egy mézesüveg, csak műanyagból) ment rá két fújás, kicsi sprayvel. Összeráztam, és így ment az őrlőbe.
fragola:
Itt nem a szétszedéssel volt a gond, hanem hogy a szmötyi bement oda, ahova nem kéne. Ez akkor is fennállt volna, ha nem szedem szét, max nem tudok róla, illetve az állíthatóság nem működött volna megfelelően.
A lényeg: vizezést inkább ne, vagy csak tényleg nagyon minimálisat, és akkor nincs gond.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz verti1 #104243 üzenetére
A finom-menetes tengelyvég könnyen sérülhet rutin hiányában kihúzáskor. A Simplicity-t relatíve sokat használom, de most volt először szétszedve. Nem szorult különösebben rá (egyik értelemben sem :-). A túl sok őrlőpuceválás szerintem is a psziché megnyugtatására való. De ilyenkor derülhet fény arra, hogy a gyártók nem feltétlenül vízpermetelt magokra készülnek. A csapágy a nedves közegben nem érzi jól magát. Nem rozsdamentes anyag amúgy. Amióta a HG1 szoborként funkcionál, nem sok víz éri nálam a magokat.
[ Szerkesztve ]
-
phranxinatra
aktív tag
Ha már takarítás: én a megvétele óta először takarítottam ma ki a Niche-t, mert egyre finomabbra kellett állítani ugyanahhoz a lefolyáshoz, és már féltem, hogy elfogynak a rubrikák. Mit mondjak, ráfért. Amikor összeraktam, a kalibráló pont jó pár centivel arrébb került a pöttytől mint előtte.
Ja, és a GC-t vízkőtleníteni kellett, pedig soha nem volt benne más víz, mint a danettis szűrt.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- XL vázas, újszerű Cannondale Kineto Men pedelec e-bike 170-190 cm/140 kg-ig (beszámítás)
- Wenko Secure kádbelépő kapaszkodó fehér
- Bicikli matrica szinte minden fajta biciklire! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- DJI Avata 2 Fly More Combo (Three Batteries)
- IGAZI RITKASÁG: Számozott, limitált kiadású Assassin's Creed Valhalla Orlog Deluxe Edition
- ÚJ brutális elektromos roller BOYUEDA S3-11 - 5600 watt, számla
- Vadonatúj Quickwheel MAX Urban elektromos roller, 500 watt, 30 km/h, 45km,15Ah akku, számla
- Remek áron vadonatúj brutális elektromos roller Quickwheel EXPLORER - 5600 watt, számla
- Moonswatch Mission on Earth óra
- Hasbro Marvel Animated Series Venom bontatlan díszdobozos
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen