- Ubisoft Forward 2024 - Az összes bejelentés egy helyen
- UbiForward24 - Jön az Anno 117: Pax Romana
- UbiForward24 - Hosszabb játékmenet videón az Assassin's Creed Shadows
- UbiForward24 - Sztori kiegészítőt kap az Avatar: Frontiers of Pandora
- UbiForward24 - Prince of Persia: The Sands of Time Remake csak 2026-ban
- Xbox Series X|S
- UbiForward24 - Hosszabb bemutatón a Star Wars: Outlaws
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Ubisoft Forward 2024 - Az összes bejelentés egy helyen
- Call of Duty: Black Ops 6
- PlayStation 5
- UbiForward24 - Hosszabb játékmenet videón az Assassin's Creed Shadows
- Marvel Snap
- EAFC 24
- Diablo IV
-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mortein
tag
válasz RetepNyaraB #129950 üzenetére
A dupla alatt duplafalút értesz? IMS szerint 14-17g. De az eredmény sajnos a mennyiségtől függetlenül szar volt. 100 ft teszt az lenne, hogy rárakok egy 100 forintost és nézem a végeredményt, hogy mennyire süllyed el? Ha nem süllyed el az a jó, mert akkor van elég hely? De ez az alultöltést (ha van ilyen) nem mutatja meg nem?
[ Szerkesztve ]
-
Mortein
tag
válasz RetepNyaraB #129950 üzenetére
Egyébként a Sage razor nem pont azért van, hogy ne legyen túltöltve, meg szintben legyen?
-
-
lojzi1
csendes tag
válasz RetepNyaraB #129950 üzenetére
A 100 Ft-os teszt puck screennel hogyan számolandó? A 100-as 2,6 mm vastag, tehát pucksreen nélkül 2,6mm van a felsőszűrő és a tamperelt kávé teteje között. Ha ráteszem az 1,7mm-es puckscreent, az a kávéból jön le és ugyanúgy megmarad a 2,6mm rés fölötte? Tehát valójában 1,7+2,6=4,3mm van a kávé meg a felsőszűrő között és közte a puck?
-
MPowerPH
félisten
Egyenlore meg a Choco Madness nagy bummja varat magara. Vagy a lefolyasi ido, vagy a homerseklet nem okes. Az orlemeny finomsaga szerintem rendben van, 2 klikkel tobb kell neki, mint a vilagosabb CM poriknek.
Btw, most nezem, hogy 87-88 fok az ajanlott neki. En eddig 92 -on hagytam.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
RetepNyaraB
veterán
válasz lojzi1 #129956 üzenetére
A kávéból jön le, igen. Szűrő vastagságú plusz érme a százasra és úgy húzod fel a kart. Kicsit hülyén hangzik, viszont működik.
MPowerPH@a víz hőfokhoz piszkálnék utoljára.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
MPowerPH
félisten
válasz RetepNyaraB #129958 üzenetére
Pedig megoldotta. Valoszinuleg meg nem pihent a kave sem eleget, ettol fuggetlenul alakul.
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz Krajcsi #129960 üzenetére
A lefolyast letudom videozni.... De sima olasz presszot keszitek 17g kaveval, C40 -el 18 -as allason daralva. 5s eloaztatas, amit 10s -ig pihentetek. Eleg konzisztens a lefolyas, 25-30s kozott probaltam beloni. A 30s -el lett a legjobb, 88 fok beallitott homerseklettel.
Eloaztatas nelkul meg raprobalok ,mert megeshet, hogy itt az art, nem hasznal.Crema gyonyoru, vastag, tartos, poharra ratapadva vastagon ott is marad. Arabica-Robusta keverekeknel lattam utoljara ilyet, nem semmi. Es az elso probalkozastol kezdve zero a keseru iz, pedig a daralas eloszor egy fokkal finomabb lett.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
Krajcsi
csendes tag
-
frozy
csendes tag
válasz Mortein #129954 üzenetére
Szerintem hőhiány lesz a gond. Próbálj meg több vizet átengedni a fejen, a szűrőtartó is legyen forró, legyen fent miközben melegszik a gép. Ha így is savanykás, akkor még lehet a gőz bekapcsolással extra hőt produkálni a csapolás előtt, mondjuk 20mp-re bekapcsolni először, aztán növelni, ha az irány jobb, de még nem teljesen.
-
Firelli
újonc
Nincs valakinel egy eladó Kinu M47 Classic?
-
Mortein
tag
válasz frozy #129963 üzenetére
Víz átengedése szűrő felmelegítése megvolt és fent volt a szűrő. Gőzkaros megoldást holnap próbálom. Ha nem segít, akkor marad a videó.
Legnagyobb bajom az, hogy az íz nagyon minimálisan változik, mindig savas akármit is csinálok. Lehet az is jó lenne ha szűrőpapír és puckscreen nélkül csinálnám legalább látni lehetne, hogy ha csatornásodik.
[ Szerkesztve ]
-
bbmt
senior tag
Sziasztok,
Jelenleg egy Philips/Saeco 5000 lattego automata van, de mindig érdekelt a karos gépek világa.
Mielőtt belemásznék a gödörbe érdekel, hogy mennyi a legnagyobb mennyiség amit értelmesen le lehet főzni belőlük egy főzéssel?
Szeretem a hosszú kávét és üresen iszom, nem rakok bele semmit. (néha egy kis tejhabot).Az automatán is 2 adagot csinálok 1 pohárba.
Szóval ha tényleg csak kis expresso shot-okat lehet, akkor nem vágok bele.
(Szinte az összes bemutató videón ilyen kis pici adagokat főznek le)A kanál a gyengék villája
-
RetepNyaraB
veterán
Egyrészt olyan hosszú lesz amilyenre engeded, ezt főleg a bab típusa adja meg, az íz miatt. Mármint ilyen iskola is van, hogy ne bonyolítsuk . Másrészt ha készítesz egy ristrettót akár, bármikor felöntheted tetszőleges amerikánónak 🤷
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
bbmt
senior tag
válasz RetepNyaraB #129970 üzenetére
O.K. ez világos a kérdése inkább arra irányult, hogy ilyen felöntés meg tej hozzáadása nélkül lehet-e úgy hosszú kávét csinálni, hogy megmarad a sűrű crema és állag.
Tehát mi az a legnagyobb mennyiség ami még elfogadható kávét eredményez.
Nyilván a bab határozza meg a legjobban, és az egyéni izlés, de csak van valaki aki már kipróbálta. Vagy itt mindenki espresso, ristretto-t iszik?A kanál a gyengék villája
-
qvik27
tag
válasz Mortein #129967 üzenetére
Néztem, hogy lett-e megoldás, ezek szerint nem.
Én tán kétszer vettem feketebárányost, néhány éve, igaz. Vállalhatatlanul savas volt mindkétszer. Egyéb ízeket nem tudtam érdemesre kihozni, ezt meg nem tudtam elnyomni...
(Ja: CM, Roastopus, Kalmár stb. mind működött, ahogy illett.)
Lehet, itt van elhantolva az ebugatta...10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz Mortein #129974 üzenetére
Ahogy érzed.
Szerintem azok a kissé mórickás ábrák, amik azt sugallják, hogy a szemcsmérettel megváltozik a savtartalom, hiú reményeket keltenek. Az igaz, hogy ha finomabbra őrölsz, több fine lesz, és az kesernyésebb ízérzést eredményez - főleg, ha nem szűröd ki a nagyját alul papírral.
Majd írd meg, hogy másik pörkölő kávéival is ezt tapasztalod-e!10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
rastacsz
tag
Szökőévente "feljövök" a fórumra és
elégedett vásárlóipörkölőtől levelet kapok:Kedves Rastacz !
Gondolom etikátlan kávénak a Kopi Luwakra értetted. Kíváncsi vagyok a véleményedre wild Kopi Luwak miért etikátlan?
Várom válaszodat az info@kapucziner címen.
Addig is sok kíváló tételt kívánok
Üdv:
János
Etikátlan több okból is:
A honlapon sehol nincs említve, hogy "wild", "vadon tartott", vagy bármi. Se egy kamu plecsni, amit 3 dollárért rá lehet nyomni az akár gyerekmunkásokkal, éhbérért szedetett kávéra. Pedig eskü meggyőzne, hogy ez igazi, szabadon tartott, sörrel masszírozott cibetmacska kakija volt. Ja, nem.
https://www.nationalgeographic.com/animals/article/160429-kopi-luwak-captive-civet-coffee-IndonesiaMásik, hogy bárhol pozitív fényben, vagy érdekességnek van feltűntetve, azzal közvetve vagy közvetlenül az állatkínzás van támogatva. Egy több, mint tíz éves cikk:
https://sprudge.com/say-no-to-kopi-luwak-15101.htmlA Specialty Coffee világában nincs keresnivalója, mert szó szerint egy túlárazott szar. Sokkal jobb kávék kaphatók, sokkal olcsóbban és aki sav nélküli, csoki, karamell, mogyoró ízekre vágyik, megtalálja máshol:
https://www.coffeedesk.com/blog/kopi-luwak-is-it-really-the-best-coffee-in-the-world/Sajnos a pörkölőknek sok felelősségük lenne, hogy transzparens, ismert árú zöldből, tényleg fenntartható, nem pedig a munkásokat éhbérért foglalkoztató farmról származó kávét tudjon megvenni a vásárló, ahogy Lance Hedrick itt, 4:50-től mondja: [link] De ez még nem dívik.
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
RetepNyaraB
veterán
Itt valószínűleg nem, sőt. Mármint nem presszó és nem ristretto. Persze is. De majd hozzászól, aki nem rest.
Azonban megeszem a kalapom, ha az automatádból lejött egy deci lé "sűrű krém és állag" kíséretében. Még ha két részletben is (amit persze egy karossal is megtehetsz, csak tovább tart és feldobod a talpad a koffeintől).
Készíthetsz megfelelő babokból 1:3 arányú italt, kb. ez a max. Megfelelő gépen. Az, hogy ez mekkora mennyiség lesz, azt az őrleményed mennyisége szabja meg. Tehát a kosárba mennyi fér. Alap a 18g->54g ital. Nagyobb kosárral hosszabb is lehet. Ha bírja hővel az adott gép. De ez az egész nagyon spekulatív így. Igazából az íz a lényeg, nem a mennyiség. Előbbihez kell az utóbbit állítani, nem fordítva. Ja és persze minél hosszabb az ital, annál kevésbé lesz presszó élmény (test, sűrűség, töménység)."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
MPowerPH
félisten
Amit az automata ad, az egy erzeki csalodas. Nem tudom Philipsnel hogyan mukodik, de Delonghinal van egy 3 reszes kremesito szelep, ami olyan, mintha cremat produkalna a lefozeskor. A Brikka fele crema -hoz hasonlo, annal azert tartosabb, surubb. Ettol az egesz lefozott kv surunek tunik, foleg az elejen. Parasztvakitas...
Don't Tread On Me
-
Krajcsi
csendes tag
-
McNamara
Ármester
Eladó 16g Reneka: [link]
-
Anubris
őstag
-
qvik27
tag
válasz Mortein #129978 üzenetére
Szerintem csak a papírt hagyd el.
Persze attól,hogy több fine megy a lébe, nem lesz kevesebb a sav. ...bár az sem lényegtelen, hogy a kéziőrlőkkel kevesebb lesz a fine, mint a nagy fordulatszámú motorosokkal.
A kávékra visszatérve: AVX-est régóta nem vásárolok, ha klasszikot veszek, általában Impresso-tól veszek. Azok nagyon rendben vannak.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
bbmt
senior tag
válasz RetepNyaraB #129982 üzenetére
köszönöm, így érthető!
Persze, az automatából nem jön le sűrű cucc és nem várom a karostól sem, csak szerettem volna tudni, hogy közelíthet-e az "igényemhez" a karos.
MPowerPH: igen, ez a bajom az automatával, hogy kávé is meg nem is.
Krajcsi: Köszi az ötletet, Szolnok megye, és a munkám miatt utazóképes is vagyok.
Elsősorban az érdekel, hogy egy belépő szintű Delonghi vagy Gaggia mit tud mutatni.
Elsősorban alapról tanulnám meg, és utána váltanék komolyabb gépre.A kanál a gyengék villája
-
kk831228
addikt
Jászkisér, de nekem Silvia van, igazából ugyanazt tudja mint a Gaggia... Hozzál kávét mert az mindig szűkös...
Egy automata nem lesz olyan legalábbis 2-300-as kategória, viszont megvan a létjogosultsága, gyors és ha a mennyiség a lényeg, nincs párja max a kapszulás. Személy szerint szeretem a minőséget, de sokszor nincs idő sz... kodni, meg azért én is megiszok napi 5-8 kávét, és nem mindig van kedvem rendelni a 20000ft /kg - os cuccot, olyankor ott az újramelegített kotyogós, vagy automatás vagy bármi, haveroknál a szarvasi stb.
Ha gyors, nagy mennyiség "kínlódás" nélkül a lényeg, nem a minőség akkor felejtős a karos meg úgy kb minden amit itt a topikban olvasol...
[ Szerkesztve ]
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
Mortein
tag
válasz qvik27 #129987 üzenetére
Hááát papír nélkül is vacak lett az eredmény, még talán savasabb, mint előtte. Pedig fel lett rendesen melegítve, engedtem ki kis vizet előtte, hogy a kosár és a kar is melegedjen, majd a gőzkart is járattam egy kicsit, de az se segített. Csatornásodást nem láttam (puck screen fent volt, de papír nem volt az alján).
Impressotól tudsz olyat ajánlani, ami hülyebiztos és még én is jót tudok belőle főzni?
[ Szerkesztve ]
-
MPowerPH
félisten
En UK -ban hivatalos Delonghi bean to cup szervizes voltam, igy sokaig egy nem olcso ECAM 650.85.MS -el bohockodtam, mert nagy kedvezmennyel megtudtam venni a kepviselettol. Felesegem imadta, mert 40s alatt uzemkesz volt, csak beraktad a poharat ala, meg a carafe -t feltoltve, es mar jott is a latte. Sot, reggel mar ott vart a presszo a poharban, mert felig csukott szemmel telorol mar inditottam. En mindig dupla presszot foztem vele, mert szimplaban nem adta ki, ugy meg ihato volt, de a kremesseg nagyon tavol allt tole presszonak hagyva is.
Addig volt jo, amig ki nem probaltam egy rendes presszo gepet... Aztan a topikban elinditottak a rendes kavek utjan.Ajanlom, ha van lehetoseged, ugorj be egy forumtarshoz a kozeledben, es megtudod, mirol beszelek.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
kmarci25
veterán
válasz Mortein #129994 üzenetére
Milyen babbal próbálkozol? Nem lehet, hogy eleve egy savasabbat vettél, ami egyszerűen nem a te ízlésed?
Nekem is inkább a sötétebb, kevésbé savas kávék jönnek be. Ittam a Madalban etióp duplát, jól elkészítve, finom volt, de én nem ezt keresem általában."There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
RetepNyaraB
veterán
-
iatti
aktív tag
válasz RetepNyaraB #129998 üzenetére
béla anyagai nálad most a menők? nálam a dolce vita megy most.
-
qvik27
tag
válasz Mortein #129994 üzenetére
Mi a cégnél ezeket tesszük a darálós gépbe:
https://impresso.hu/termekkategoria/classic/ - Brazil - India, illetve sweet7.
(Itthon is rendben volt.)
Remélem, ízleni fog!10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Xbox Series X|S
- UbiForward24 - Hosszabb bemutatón a Star Wars: Outlaws
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Musk átirányította a Teslának szánt AI-chipeket
- Politika
- Szárba szökken a Galaxy Buds 3 Pro
- Vodafone mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen