-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
RetepNyaraB
veterán
-
icm
tag
válasz Parci #130943 üzenetére
Pont ez a fogasléc - racsnis mechanizmus miatt nem lesz egyenletes a nyomás a shot alatt… nem felétlen baj, ugye a Picopresso is hasonlóan emeli / ejti a nyomást. Én inkább kedvelem ha a nyomást nem hirtelen / ilyen mértékben csökkentem. Nem próbáltam, csak elsőre kifejtettem nemtetszésem. A polikarbonát víztartály megint nem a pozitív irányba tolja a de akarok egy ilyet élményt. Nyomásmérőzni is elég körülményes az eszközt. Lehet, elég körülményesen. Azért ennyi pénzért a flair bármi sokkal jobb választás. Robotot nem is mondom, vagy akár a kicsi leverpresso pro-t. Azt sasold meg inkább.
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
TDX
tag
Ahogy Retep is írta. Kicsit pontosabban: akkor kell lassan tekerni, ha szeretnéd hogy kevesebb legyen a nagyon apró méretű szemcse aránya at őrleményben. Bár tudományos cikkről nem tudok hogy lenne a témában, de nagyon sokaknak az a dokumentált tapasztalata, hogy a kúpos késekkel dolgozó őrlőkben (tartalmazva a legtöbb kézit), lassabb rpm = kevesebb fine.
A lényeg hogy ha konzisztens eredményt szeretnél, hasznos ha fix hogy milyen gyorsan tekered.
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
verti1
tag
Arra gondoltam a “direkt” alatt, hogy tudatosan csináld. Számolsz magadban kb. másodpercenként. Kipróbálod 1 fordulat/mp, majd utána dupla sebességgel őrölsz. Meglátod a különbséget a lefolyásban. Kis kúpos kézit érdemes lassabban tekerni és érdemes nagyjából tartani a fordulatot őrlésenként, hogy ne mászkáljon a dolog annyira.
-
pythonubung
újonc
"Bár tudományos cikkről nem tudok hogy lenne a témában"
Csak a poén kedvéért (biztos ez is nyúlgödör, ne essünk mélyebbre azért):
Sprometheus kísérlezetgetése a méretekkel, és pl. itt egy kép egy élelmiszerbiztonsággal foglalkozó cikkből, ami hát... na hagyjuk "By grinding the ground coffee through a continuous feed electric grinder, it is possible to make particles that are different in sizes, which decease as a function of grinder speed increases (Figure 7)."
Szerintem is jó, ha próbálod egyenletesen tartani, saját tapasztalat (aka szemmelverés) szerint lassabb, egyenletes esetén szebb a darált eredmény kinézetre.[ Szerkesztve ]
-
Rendo84
senior tag
Valaki ismeri ezt a kávéfőzőt?
Hibrew H10A [link] 2 év garival 119.900 Ft.
Kíváncsi lennék minőségben mit tud hozni, így hogy minden beállítható rajta. -
Szaky
tag
Sziasztok, sajnos nekem nem jönnek be a specialty kávék, szívesen átadnám 3 csomag negyedkilós bontatlan kiszerelésű AVX-es friss pörkölésű kávéimat diszkontált áron Budapest környéken. Hirdetések között vannak a részletek.
-
ktg3
őstag
válasz Rendo84 #130958 üzenetére
Engem is érdekelne. Túl sok info nincs róla a neten.
Amazonon 227 Eur nálunk. Marketing alapján nagyon sokat tud ennyiért és a kinézet is rendben van. Persze gondolom olcsó húsnak....Gondoltam a Lelit Victoria rendelésével megvárom a black friday-t, hátha lesz rajta valami akció. Erre 668-ról felemelték az árát 768-ra .
DF64 Gen2-t már megrendeltem, de az még eltart egy ideig míg ideér. Csak pre-ordert tudtak felvenni a fekete színre és az első shipping dec. 4-re várható csak.
Addig kéne gépet is venni. -
LazacX
tag
válasz Parci #130950 üzenetére
Én is ugyanezeket mondom, roppant kényelmes az egész munkafolyamat. Sokalltam nagyon az árát (és most is sokallom egy ilyen vastömbért) de nem bántam meg. Egy plusz teendő még van vele: hajlamos elfordulni a hengerben a dugattyú, de erre adnak egy U alakú célszerszámot, kb. hetente egyszer vissza kell vele fordítani merőlegesbe hogy ne jöjjön ki a kar belőle, pár másodperc az egész.
-
Csápájev
őstag
Eladósorba kerül a kis Gaggia Minim, kb fél éve vettem,akkor átnézve,kitisztítva.
Nem kell nekem két gép,ezért adom el.
Szerintem nagyon szép.
A víztartály pici kis fedele nincs meg,azt mindig letakartam valamivel.
Egyelőre nem hirdetem máshol,akinek szimpi írjon rám.
Van hozzá egy két kifolyós kar és egy noname szűrő.
Ára 100 fixen.
Itt vannak róla képek -
senior tag
válasz RetepNyaraB #130965 üzenetére
Nem kellett mert be tudtam lőni neki úgy a termosztátot, hogy jó legyen.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
pythonubung
újonc
válasz Parci #130921 üzenetére
Mini Gaggiáért kicsit irigyellek - persze sz.zs.-it is, bár nála meglepődtem, hogy parkoltatja, PID nélkül... . De az is igaz, hogy ami macera egy Flair/Robot/Rok esetén a melegítgetéssel van, azt visszanyered a vízkőtlenítés, zsírtalanítás stb. hiányán.
És ha minden kötél szakad, könnyen elpakolod az asztalról (entriópa nagy haverja a helyhiány, nem mindig jó ha ők ketten társbérlők), akár utazáshoz is jó. Nyomás oké, mennyiség itt is határeset.Kérdés mennyi az a többlet ami a nagy és drága 58(x) izével jön, van-e új terület amit jól lefed, vagy a workflow-n, karbantartáson spórolhatsz-e komolyabban. Ettől még fájóan nagy és drága marad sajnos
-
senior tag
válasz pythonubung #130972 üzenetére
van eladó Mini Gaggiám, ha érdekel
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
hoffman_
nagyúr
feldobtam apróra a Nanofoamer v1-et, végül nem tejezünk itthon kb. semennyit. fórumosoknak 20% kedvezmény.
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
JackFeryll
őstag
válasz pythonubung #130972 üzenetére
Egy 30 kilós E61 után a mini is nagyon könnyen pakolható és kis helyet foglal .
-
RBJ
addikt
Gaggia classic om sokat pihent ezek szerint.
Egy év után elővettem és főzés közben a házból Csepeg a víz. Milyen tipikus hiba szokott lenni? 2019 gépUbuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
HarioSwitch-el kísérletezem. Van már hattyúnyak is. Daráló: K6. Kávé: AVX filter < 42 filter < CM filter pöri. Mind friss.
Próbálkoztam a (mért) hőmérséklettel 92-96fok között, darálót állítgatni, receptnek pedig a
-hario receptje (4perc állás, enged)
-youtube recept (fele mennyiség átenged ~ 45mp alatt, majd 2percig a másik fele mennyiségű víz áztat és utána kienged)
+ ezeknél a percekkel játszani.
Mennyiség: 20g kávé, 320ml víz.
Ami nem igazán akar megjönni, az a gyümölcsösség. A kész ital nem testetlen, az AVX-en kívül (ennek van egy ilyen nagyon "szotyi"/"kenyér" íze akár mit csinálok vele, finom, nem túl teás, inkább kávés, talán csokis.Melyik paraméterrel tudnék még játszani a gyümölcsös ízjegyek kedvéért? (ittam helyben v60at, CM filter pöriből, azt az ízt keresem )
Bármilyen tippet szívesen fogadok. -
Cathfaern
nagyúr
válasz Parci #130896 üzenetére
Írogatom, hogy még sehol se láttam "size 100" méretű Melittát, erre tegnap Müllerbe szembejött velem... Továbbra is csak barna verzióban, de ahogy kerestem neten nincs is más. Vettem egy csomagot kíváncsiságból.
Főztem ma egyet Aromaboy-al, előtte csapvízes átvizesítés, megkóstoltam ami kijött belőle víz... nem mondom hogy semmi eltérést nem éreztem a sima csapvízhez képest, de ha nem egymás után iszom őket, meg nem mondom hogy valami plusz van benne. Utána átöntöttem kancsóból 100 fokos kevert vízzel is, az se hozott nekem ki belőle semmi offot.
Meg nyilván utána főztem is vele egy kávét Ugyancsak nem tűnt fel, hogy "papír" íze lenne.Valószínűleg maradok a Cafec-nél, már csak azért is, mert fura módon szerintem jobban illeszkedik a Melitta saját brewerébe, mint a Melittás papír De szerintem nem lőttél mellé azzal a papírral.
Persze azt nem tudom kizárni, hogy esetleg az én ízlésem kevésbé érzékeny erre.Ami feltűnt, hogy a szokotthoz képest több teste volt az italnak, amit betudok az "Aromapor" papírnak (ugye a Melitta-s papírok pluszba meg vannak "lyuggatva"), de lehet csak belegondolom, direkt összehasonlítást nem csináltam.
-
TDX
tag
válasz mézespálinka #130978 üzenetére
Lehet a kávék nem annyira gyümölcsösek, nem minden filter pörkölés gyümölcsbomba. Illetve milyen vizet használsz? Ha túl sok a buffer, az elnyomhatja a savakat és így valamennyire a gyümölcsös ízeket is.
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
Cathfaern
nagyúr
válasz mézespálinka #130978 üzenetére
90%, hogy a víz lesz a probléma. Ha nem akarsz rögtön pancsolni sajátot, akkor BWT-s filter ami leginkább gyümölcsös lesz (csak vízkeménységtől függően cserélni kell 2-4 hetente a konstans eredményért).
A maradék 10%, hogy őrölj durvábbra
-
Cathfaern
nagyúr
válasz mézespálinka #130986 üzenetére
"Holy" water (60GH/20KH) jó kiindulópont filterre.
-
-
gboszi
senior tag
Alin a Timemore fish forralo kb 28.000 Ft. Ez best buy?
"If you're good at something, never do it for free!"
-
Richemano85
csendes tag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani vákumos kávé tároló dobozt ami hasonló mint a Fellow Atmos de olcsóbb alternatíva?
Előre is köszi! -
MODERÁTOR
válasz Richemano85 #130990 üzenetére
Miert akarod vakuumban tartani?
-
HÁZIGAZDA
válasz Richemano85 #130992 üzenetére
nem, sőt, megöli, mert gyorsított eljárásban távozik belőle a széndioxid. a vákum nem jó.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
MODERÁTOR
válasz Richemano85 #130992 üzenetére
Ez nem teliszalami.
Ahogy Parci is irja, kinyirja a babokat. A szelepes zacsi jo talalmany, megvedi a napfenytol, levegotol. A babokbol kiaramlo co2 pedig a szelepen tavozik ha eleri az adott nyomast. -
tomiie6
csendes újonc
válasz Richemano85 #130992 üzenetére
Én jó 2 évig adagonként csomagoltam simítózáras tasakokba, azokat pedig 12-15-ösével szintén simítózáras mélyhűtőtasakokba, de rá kellett jönnöm, hogy mivel ~14 adag a 250 g, nem ér annyit a sz*arakodás, tökéletesen megfelel, ha csak négyfelé osztom szét 250 g-os szelepes kávés zacskókba a kilósat.
Trek Domane SL 6 2022 || Domane AL 2 2019 R7000 || AVX DB1 || DF64 II DLC || 1Zpresso ZP6 Special || JE-Plus
-
brumi1024
veterán
-
HÁZIGAZDA
válasz Richemano85 #130996 üzenetére
szelepes, simítózáras zacsiban igen. mélyhűteni is szokták (csak ne kapjon nedvességet). de a legjobb meginni, bírja pár hétig, addig meg elfogy
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Rendo84
senior tag
válasz Richemano85 #130996 üzenetére
Ha 250g feletti kiszerelésben van, akkor az is járható út.
Régebben csináltam úgy hogy szétporcióztam 1 adagonként pici befőttes üvegekben, aztán be a fagyasztóba. Kisebb értékben veszített az aromájából. De szerintem nem biztos megéri vele annyit kínlódni. Ha vannak 100-250g körül szelepes zacsijaid azokban is teljesen jó szétporciózni. -
RetepNyaraB
veterán
válasz Richemano85 #130996 üzenetére
Mélyhűtő biztos, sima hűtő megosztó kérdés. Van aki szerint oké, van aki szerint a folyamatos nedvesség miatt (ajtó nyitogatás, pára lecsapódás) oxidálódik. Én fagyóra szavazok, ha már. Minden esetben le kell celluxozni a szelepet a zacsin. No frost hűtő esetében különösen.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen