-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
válasz ribarszki #130591 üzenetére
így logikus, a bejövő hideg víz miatt esik a hőmérséklet. az egyébként nem biztos, hogy baj, hogy a pid a csapolás alatt nem kezd el "fontoskodni", mert sokszor meg ilyen egész hülye hőgörbéket tudnak produkálni kisgépek egy darab eső, majd emelkedő kilépő vízhőfokkal.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
ktg3
őstag
válasz bluesfan #130599 üzenetére
667 eur a Victoria - ami magában annyira nem hangzik annyira vészesnek, ha figyelembe vesszük, hogy mit tud.
Annahoz képest ezek szerint megérheti az ~50%-os felárat?
Az nem tudom, hogy jött ki náluk, hogy a Glenda utódjaként olcsóbb annál.
Tudom, hogy sokadlagos szempont de nekem a Victoria szálcsiszolt burkolata sokkal jobban bejön mint a polírozott. -
Jolida
tag
"667 eur a Victoria"
Nálatok .... M.o-ra 782-ért jönne be szállítással, az -éppen most- kb. 296e HUF. -
Tomace91
senior tag
válasz Bazsee71 #130586 üzenetére
Nekem volt egy Anita gépem ami végülis egy Anna csak őrlővel egybeépítve és pont ahogy ribarszki idézte fragolát, az a probléma, hogy a pici bojler tetejére van rakva a hőelem és ha szétszeded a gépet látod, hogy a bejövő friss és hideg víz pont ez alatt a pont alatt ömlik be a pici bojlerbe csapolás közben és emiatt esik ennyit a PID hőmérséklet, de közben a kosárban közel sem ilyen drasztikus a dolog, szimplán a hőelem elhelyezése problémás.
-
őstag
Miért van az szerintetek, hogy egy ponton túl - itt a topikban is - áttérnek vagy beépítik a rutinjukba a filter kávézást? Vagy csak annyi az egész, hogy az espresso csak a kulturánkból fakadóan egy kiindulópontja a kávézásnak, és idő kell ahhoz, hogy az ember lépésről lépésre kifinomultabb ízléssel nyitott legyen a különböző pörkölési szintekre, aztán az elkészítési módokra, majd elkezdje igazán értékelni is azt?
Ha már az Impresso Sewda van nálam soron, és pár hónapja vettem egy műanyag V60-at és 100 papírt, gondoltam kipróbálom vele (ha már megejtettem erre a szettre ezt az 5k-s beruházást )
Talán 5-10 alkalommal öntöttem életemben V60-at, nincs is hattyúnyak meg semmi, csak egy 350ml-es tejkiöntő kancsó (hogy mégis kicsit pontosabban tudjak önteni) és egy vízforraló.
21g kávé, 350g víz, K6, 115 klikk környéke, Hoffmann frissített 1 cup V60 receptje (yt link).Kb pontosan kiadták az idők, öntések, és valami brutálisan jó ez a cucc. Igazából nem is értem mit akarok ezzel a babbal espresso-ként..
De nagyjából erre válasz a turbo shot is, a 0 test, hosszabb arány, alacsony nyomás kombóval ha jól sejtem, abból sem fog soha flat white készülni.. de olyan ízeket lehet kinyitni a babból amit espresso-ként nem igazán.Ráadásul összevetve egy hardcore espresso workflow-val, egy V60-nál tényleg 5 perc az egész, nincs preheat meg cleanup, karbantartás, eszközpark - a bekerülési költség meg említésre sem méltó. És akkor még ott a french press is, ha nem annyira fontos a nagyon tiszta ital.
Az egésszel csak oda akarok kilyukadni, hogy az általános megítélése itthon a filter kávénak 0, majd az espresso-s út bejárásával végül felértékelődik. Nekem is.
De máshogy feltéve a kérdést: érdemes próbálkozni filter pörkölésekkel magas (3-6bar) nyomáson? Ki lehet hozni valami olyat amit filterként nem talál meg az ember?
"... and I hope you have a great day!"
-
rgb0007
csendes tag
válasz pető bá' #130610 üzenetére
Hmm, Fura, én anno 10+ éve pont filterrel kezdtem, és világos pörköléssel. Előtte nem is nagyon ittam kávét, aztán egyszer véletlenül belefutottam egy világos pöribe, és huu, hogy ilyen is lehet a kávé?
És lehet ilyenebb is.
Elsőre egy Aeropresst és egy V60-at vittem haza egy Hario MiniMill-el a Barsita Hungary-tól.
A többi már történelem.
Azóta térítem a 'sötét" oldalt. -
Zen42
tag
válasz pető bá' #130610 üzenetére
Nem tudom más hogy van ezzel, de nekem azért jöttek elő idővel az alternatív megoldások így a filterezés is mert voltak kávék amikkel hiába harcoltam meg nem mutatták meg az igazi arcukat espresso-ként míg simán csak cupping-ként finomabbak lettek, éltek.
Bár kezd kimenni a divatból én pl. imádom a cold brew-t is és azt is a fentiek miatt próbáltam ki először. A kezdeti cuppigolást (forralt víz a kávéra és kész) majd filterezést nálam a french press váltotta fel. Úgy gondoltam, hogy ha cuppinggal jó akkor már miért is ne legyen french press? Kicsit ráböngészve bukkantam JH videójára. Azóta bevallom csak porosodik a polcon a filteres cucc. A french press sokkal egyszerűbb mint a filter, nem kell annyira figyelni mindenre és ízre az eredmény mindig kb. ugyanolyan vagy jobb mint V60-nal. Az espresso-t viszont nálam nem váltotta fel egyik alternatív megoldás sem, csak kiegészítik egymást.Nekem - még mindig - nincs a gépen előáztatási lehetőségem de a 6 bar remek dolog. Kevésbé csatornásodik a pogácsa ez pedig érződik az kávé ízén. Filteres és omni pörikkel nem szoktam próbálkozni mert a VST kosár nagyon nem megbocsátó és a túlzottan világos pörikre még harciasabban reagál. De ha neked van rá lehetőséged, érdemes kipróbálni, nem leszel vele egyedül. Csak annyit, hogy általánosságban véve hosszabb lefolyási időre van szükség, hogy ugyanaz legyen az eredmény egy kávénál mintha 9 Bar-on készíted. A közepeseket 45 másodperc körül szoktam húzni. (Előáztatás nélkül.)
Hogy ízre ki lehet-e így hozni többet vagy mást a filterhez képest az szerintem kávéja válogatja. Van ami espresso-ként, vagy ami filterkén/french press-ként nyújt nagyobb élményt. Úgy vélem nem érdemes szembeállítani a kettőt.[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
én is kb. 10 évig tartottam ki, hogy csak presszót csinálok (már rég csak világos pörikből), mert a filter az tea. aztán ma meg úgy vagyok vele, hogy néha ez esik jól, néha az, reggel tipikusan nagyon szeretem a filter jóval nagyobb mennyiségét, ízvilágát is, ebéd után meg a presszó passzol nagyon.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
ktg3
őstag
válasz bluesfan #130605 üzenetére
Az lesz. Megvárom a BF-et, hátha jár rá extra kedvezmény.
Tervezett setup:
Lelit Victoria
DF64 Gen2DF64-et honnan érdemes beszerezni?
https://df64coffee.com vagy https://www.turingrinders.com
Előbbi az hivatalos? -
TDX
tag
EAF-en többször is olvastam hogy legit a webshop, de saját tapasztalatom nincs velük.
Amúgy ha az AVX-től meg tudod rendelni svájcba szállítással, annál jobb áron nem hinném hogy megtalálod, nekem az angol nyelvre állítva 350 EUR-t ír árnak a honlap. De a df64coffee azt írja price beat guarantee van, úgyhogy ha írsz nekik hogy itt olvsóbban megkapod, lehet tőlük is megveheted annyiért.Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
rgb0007
csendes tag
Esetleg egy DF83 + SSP kés?
Az egyik DF83-am a https://df64coffee.com/ -ról vettem, TNT-s szállítás, kb egy héten belül itt is volt, a TNT nem macerál, mint a DHL a sok hülyeségével, ha írsz nekik, mármint a DF64coffee-nak, akkor "jóárasítják" a gépet!
A másik DF83-am meg innen vettem: https://www.homebarista.be/en
EU-n belül vannak, nincs áfa, még... DPD hozta kb 1 hét volt ez is. -
rgb0007
csendes tag
Valaki keresett mostanában filterhez kancsót, ezt most találtam, hátha érdekes lehet:
https://www.homebarista.be/en/shop/products/homebarista-smartketel-zwanenhals-1-2l -
ribarszki
őstag
Ez egy nagyon kellemes kis setup. Olyan induló park, ami nagyon sokáig ki fog szolgálni. Már csak jó kávé és sok idő, szeretet, gyakorlás kell hozzá (Egy 16-os Reneka vagy 12-18IMS kosarat még lehetőség szerint szerezz be hozzá.) Ha később jobb tampert szeretnél, ami mindig egyenletesen tömörít, akkor a fórum által is szeretett rugós Normcore tamper a BB ajánlat. Még lehet akupunktúrás tűvel készült rögmentesítőt is lehet nézni, ez filléres tétel. Így nagyjából meg is leszel
szerk.: Bővel elég lesz a DF 64. Tudod, mindig van feljebb.. De amit kinéztél, az egy teljesen jó szint.
[ Szerkesztve ]
-
ktg3
őstag
válasz ribarszki #130621 üzenetére
Úgy olvastam, hogy kosarat mindenképp érdemes cserélni (mondjuk ezt kb. mindegyik gépnél írják - nem is értem miért nem adják a gépeket alapból jobb kosárral ).
Gondolkodom még bottomless portafilteren is.
Ajánlott a csere? ha igen, akkor melyikre, milyenre?Tamperből érdemes a pressure regulator-öst venni?
Nem elég a tűs distributor meg a sima tamper? -
ribarszki
őstag
A feneketlen porta filter jobban megmutatja ha hiba volt az előkészítés során. Csak azt használom, sokkal jobban szeretem.
Kosarat érdemes cserélni, sajnos nagyon gyengusa kosarak járnak a gépekhez. Azért ezt a kettőt írtam, mert mind a kettő megbocsátó kosár. Az IMS kosarak nagyon jó kosarak kezdéshez is. Az 12-18 egy olcsó kosár, de az első 1-2 évben mindig ehhez tértem vissza. A Reneka is nagyon jó kosár. Állítólag a világossabb kávék ízeit kicsit mossa, de én csak középsörét d-amerikai kávékat iszok. Nagyon nehéz hibázni ezzel a kosárral, ha jól elő van készítve. Nem fröcsköl, nyíl egyenes lefolyás.
Szerintem bármelyik feneketlen portafilter rámegy, a lényeg, hogy 58mm-es legyen.Az akkupunkturás WDT szintén nagy segítség. Teljesen bolyhosra lehet keverni a kávét.
Régebben én is sima Lampert használtam, de a rugós Normcore-ral kellett volna kezdenem. Állandó nyomás, nincs változó. Ráadásul egy Normcore után nem fogsz tampert cserélgetni, mert nincs minek..Ami fontos, hogy a kávébabot is le kell mérni mielőtt darálsz, majd a kifolyó kávé mennyiségét is.
-
vicces1
aktív tag
Jönnek már a brutális black friday kávéakciók?!
Ne tartsátok vissza, ha van infótok! (nekem nincs)
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
princu
csendes tag
Sziasztok!
Tudtok budapesti irdodába (kb. 40 fő, de sok home office is játszik, így mondjuk kb. havi 600 adag) valóban ajánlott szolgáltatót? Eddig Nespresso volt, de igény lenne arra, hogy szemes kávéból készüljön. A magam részéről nem vagyok oda a szuperautomatákért, de külön örlő+gép kombót a többség nem tudna eredményesen használni. Ha nem szemes, én főleg ESE pod-ban gondolkodnék, és talán nem is bérléses konstrukcióban feltétlenül, hanem gépvásárlás, saját pod beszerzés mellé kéne rendszeres karbantartás.
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz rgb0007 #130618 üzenetére
Egy C késes Majorhoz képest - kizárólag presszóra - mit várhatnék egy ilyen DF83-tól szerinted ?
Egyáltalan elindulna C késsel ha azt tennék bele? Továbbá milyen az anyaghasználat és az össze szerelési minőség?[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
őstag
igazából presszóként is szuper, csak mostanában az az érzésem, hogy valami olyat próbálok belezsugorítani 40 grammba, amit 250 ml-ben tudnék kiélvezni részleteiben.
De nem kijátszani akarom egymás ellen a két módszert, nyilván teljesen más az élmény a sűrűség / textúra / crema által - már amikor van ilyen jellegű különbség..
De lehet hogy csak néha besokallok espresso-ból, és bármi másra vágyom és ezt jól egészíti ki a v60/french press - nekem.#130612 rgb0007
a másik oldalról így lehet szerintem igazán érkezni - ha valakinek a presszó nem élmény, sőt. De akkor a filter után nálad jött egy világos kávés espresso-s vonal? Ha igen, mennyi idő kellett hozzá, és ennek mi volt a kiindulópontja?#130613 Zen42
számomra az alternatív vonal a kíváncsisággal jött, hogy mi mást lehet ebből másképp elkészítve kihozni?
Tehát értem, hogy mit várhatok el espresso-ként, de mit nem tudok még a babról? És erre tényleg 0 effortos belépő a french press, igazán elrontani sem lehet.Nem szembeállítani akartam, csak látom magamon is, ahogy elkezdek kacsingatni, és a topik egy részén is, és igazából az indíttatásra voltam kíváncsi Én néha azt érzem, hogy már sok ez a rengeteg szuper presszó, és kell valami más. Próbálkoztam espresso on ice meg espresso tonikkal is nyáron egyik sem ízlett.
#130615 MPowerPH
készíts magadnak - én is pont így voltam, egy french press-szel 3-4 próbálkozással kb 90%-os eredményt el tudsz érni, nagyságrendi különbség nem lesz ízvilágban a filterhez képest, és nem kell hozzá kecskét áldozni hogy jó legyen a flow
Kb 5-10 itthoni french press után volt lehetőségem inni egy kitűnő V60-at kávézóban, azóta megnyugodtam, hogy teljesen rendben volt már a french press is, és a mostani V60-ak is bőven a vállalható kategóriába esnek."... and I hope you have a great day!"
-
sndrngy
csendes tag
válasz Bazsee71 #130559 üzenetére
Szia! Mahlkönig X54-en egyadagos őrlésnél mik a tapasztalatok? Nincs sok pangó? Workflow milyen? Szemezek már vele egy ideje, kifejezetten tetszik a design, árban is jó és alapvetően pozitív review-kat olvastam róla. De úgy rémlik, hogy mikor megjelent talán több helyen is írták, hogy egyadagos őrlésre nem annyira ajánlott.
-
TDX
tag
-
őstag
válasz MPowerPH #130636 üzenetére
Igen. JH technikát érdemes megnézni, kb mindegy milyen a fém háló, mert nem érdemes lenyomni, max a folyadék felszínéig.
Nekem egy műanyag Tesco-s van, meg egy üveg Auchan-os
Néhány próbát azért érdemes tenni vele mielőtt feladod, az őrlő beállítása azért fontos paraméter.[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
-
ribarszki
őstag
válasz gboszi #130640 üzenetére
A 7gramm necces, Inkább 8.
Az LM klón szimpla kosár eldöcög 8 grammal, de kell hozzá 41mm-es tampersegéd és 41mm-es tamper. Én egy időben sok szimplát húztam ilyen kosárból.
Vagy ott az IMS The Single sorozata. Ennek nagy előnye, hogy az 58mm-es tamper jó hozzá.Lehet egyébként jókat szimplázni, rá lehet állni. De végül én is a dupláknál kötöttem ki. Ez nálam most pont 16 gramm a 16-os Renekában.
-
rgb0007
csendes tag
válasz sz.zs. #130633 üzenetére
Sajnos pont most adtam el a C késemet. De szerintem elindulna. 550W-os motor, most SSP sweet lab és SSP brew kések vannak bennük.
Összeszerelés tökéletes, méret kellemes, asszonypajtásnak is tetszik, a Mazzerket annyira nem kedvelte, pedig újra is voltak fényezve.
És nem szórja a kávét össze-vissza... Kb nulla pangó, majd még kap pár tuning cuccot, lassan azok is érkeznek. -
rgb0007
csendes tag
válasz pető bá' #130634 üzenetére
Hu, jó kérdés... Igen így jött valahogy, és csakis világos pörkölés.
Talán a kávézó látogatások, ahogy szépen nyíltak anno, és a baristák mondták, hogy akkor próbáljam ki ezt a presszót, stb.
Aztán vettem is nem oly sokára egy pid-elt GC-t Sid-től, na ez se ma volt már.
Meg voltam jó pár képzésen is, lehet ez is bejátszott, mivel főként presszó hangsúlyosak voltak.
De anno és azóta is egy sötét pörivel, ma még robusta blend, akkor ki lehet zavarni a világból. -
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen