-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
icm
tag
-
cotagg
tag
válasz lojzi1 #129499 üzenetére
Szerintem a 64V annak izgalmas, aki filterre és presszóra is használja, ebben az esetben lehet igazán fontos az állítható sebesség. Illetve a kis méret is vonzó lehet, ha van a háztartásban olyan, aki nehezen viseli a hobbidat. De lehet, hogy van valami, amit én nem látok.
-
vicces1
aktív tag
de kurva jó káve ez a choco madness még mindig!
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
Serpenthelm
csendes tag
Sziasztok,
Utazunk Isztambulba, van esetleg tipp-ötlet bármi, mit érdemes kipróbálni, hozni, venni, esetleg valakinek konkrét tapasztalatok?
Köszi!
Szerk.: Nyilván kávés szempontból[ Szerkesztve ]
-
Flashback
addikt
válasz Serpenthelm #129508 üzenetére
Tudsz venni török kávét de nem egy nagy kaland. Szerintem nem éri meg.
Ellenben az instant alma tea elég jó. Baklavát, lokmát (golyó alakú édesség, mézben) már kapsz előre csomagolva is. Lokumból (habosított zselé, pille cukorhoz hasonlít) a pisztáciásat éri meg hozni. Ez sokszor a reptéren olcsóbb.
A pörkölt mogyóró fajtákból Dunát lehet rekeszteni. Pisztáciás csokis édességek kicsit különlegesebbek itt a többi kommersz.
Esetleg még instant Salep-et hozz, azt itthon nem kapni és szerintem finom. Street food jellegűen ki lehet próbálni bárhol a városban.
Ayrant igyatok a kaja melléBocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
RetepNyaraB
veterán
-
TDX
tag
Alzán 20% van a legtöbb Sage termékre, ha valaki épp dual boilert keresne, ez nagyon jó ár érte.
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
Flashback
addikt
-
vendingo
veterán
Van egy kis gondom a 9B-vel.
Jelenség: beindul a bugyogás, úgy mielőtt a kávé szokott jönni, de mégse jön a kávé, a bugyogás csillapodik, majd ez tart a végtelenségig. Fent minimális víz jön csak fel, át se nedvesedik a pogácsa. Simán kávé nélkül feljön a víz, de csak lassan..
Olyan, mintha nem lenne megfelelő nyomás a kávé elkészítéséhez. Többször szétszedtem, tisztítottam, dugulás nincsen. Mi okozhatja azt, hogy nem épül fel benne a nyomás?
Kb 2 hete szenvedek vele, már mindent próbáltam. Se vízkő, se semmi nincs benne, tömítések épek, tiszták, rugónak, szelepnek semmi baja, sehol nem szökik semmi.
Korábban 6-7 perc alatt készült el egy kávé, most nagyon ritkán, sokadik próbálkozásra 10-13 perc után készül valami értékelhetetlen.[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
brumi1024
veterán
válasz vendingo #129515 üzenetére
FAQ alapján O gyűrű csere javasolt, lehet kívülről hogy szép, de az anyag öregszik, veszít a rugalmasságából. Adtak hozzá egy szettet, elvileg először érdemes a legalsóval próbálkozni, majd ha az nem oldja meg mehet a többi is. Nálam is hasonló jelenség van, de nem ejtettem meg még a cserét.
-
vendingo
veterán
válasz Toobee #129516 üzenetére
Kb fél éves indukciós lapon használom.
Brumi: azt már egyszer cseréltem, de éppen visszateszem a régit, hátha azzal jobb. Ha ott eresztene, akkor víz kerülne a felső részbe és köpködne. Nálam nincs köpködés.
Update. Tömítés cserével is ugyanez a probléma.
[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
vendingo
veterán
Flair classicot kell melegíteni húzás előtt, vagy mehet egyből mint a robot?
Rendeltem egy új tömítést a 9b-be, ha nem lesz jobb, akkor veszek helyette valami mást.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Toobee
veterán
válasz RetepNyaraB #129521 üzenetére
Szerintem teljesen felesleges, én szinte csak filter pörköléseket iszom.
https://barbieripnk.hu/
-
zolnagy
őstag
válasz Toobee #129523 üzenetére
Nekem volt flair classic, és van robot. A flairnél fontos volt az előmelegítés (akár többször is világosnál), addig robotnál én is azt tapasztalom, hogy elhagyható.
Azért én a szűrőtartót melegítem , de csak azért, mert pont belefér a vízmelegítő edényembe, így kvázi nulla pluszmunka. -
vendingo
veterán
Még annyi, hogy mennyire élhetőek ezek a karos gépek nyomásmérő nélkül?
Nincs esetleg valakinek próbára egy flair classic, ha nem javulna meg a 9b?Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Toobee #129523 üzenetére
Nemmondod...
Én tényleg úgy tapasztalom, hogy azért hőhiányos tud lenni a csapolás, pláne, ha nem egy klasszik 28mp shot, hanem az egy perces verzió. Márpedig én pont azért tartom a robotot, hogy ne 28mp shotokat lőjek.
De akkor újra rápróbálok egy melegítetlen történetre, felbosszantottál.
Épp rendeltem avx Bélától egy csomó afrikait, miután 40 percig szidott a telefonban és a végén már én is felhúztam magam. Rajtuk fogom tesztelni.Vendingo@ kezdetben érdekes a mérő, míg az izommemória kialakul. De én pl. szeretem látni csapolás közben.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
iatti
aktív tag
válasz RetepNyaraB #129526 üzenetére
Bélabácsi rajt tartja a szemét a topikon? én csak dícsérem, eladta a nicsezéróm pik-pak
-
Toobee
veterán
válasz RetepNyaraB #129526 üzenetére
Csomó kávénak nagyon jól áll az eső hőmérséklet, Decentes shotokra is érdemes ránézni, nem ritka a 85-6 fokos víz. Nem attól lesz finom a kávé, ha szép mogyibarna/tigrises a crema. Filtereknél a high flow+low pressure vonal miatt nem is mindig képződik (ami tök jó, mert keserű).
https://barbieripnk.hu/
-
rastacsz
tag
válasz vendingo #129520 üzenetére
eXpresszó perkelés esetén mehet a szobahőmersékletű szettbe a forrásban lévő víz. (eKte olasz barnakőszén aka északolasz kávé esetén a 85 körüli vízhő is elég, csicsíliai feketét meg lehet, h hűteni kell )
Viccet félretéve, próbáld ki, egy-két filter pörkölésű kávétól eltekintve, nem melegítem már. Pedig én is tejforralóban melegítettem az elején a hengert, dugattyút.@RetepNyaraB
40 percig szidott téged és még a számlát is te fizeted (telefont és a kávét is?)???[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
p.lac
tag
válasz RetepNyaraB #129526 üzenetére
Robotnál én előmelegítem a szűrőt és a szűrőtartót forrásban lévő vízben, és részben a dugattyút is (tudnám jobban, de azt tapasztalom, hogy jól áll még a filter pörkölésű kávéknak is az enyhén eső hőprofil), ugyanakkor a víz (15 ppm MgCl2, 7,5 ppm CaCl2) csak 90 fokos. (Járt nálam Roastopus squid presszó pörkölés, ami szerintem egy világos presszó pörkölés volt, de az már nagyon nem igényelte a dugattyú előmelegítést, kérte a hőesést.)
Casino Mocca Uraga, filter pörkölés, flow profil, a csúcsnyomás 4 bar körül volt:
[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz rastacsz #129529 üzenetére
Igazából jó lenne fórumszinten a kibékülés Bélával. Láthatóan bántja erősen a folyamatos aljazás, csak elég nehéz vele beszélni, mert nem vesz levegőt. Tehát nem könnyű a kommunikáció, de ezt az oldalát ismerjük. Talán nincs másra szükség, mint elengedésre. Mondom magamnak is.
De nem offolom ezt a témát tovább; nem ma kezdtük és azt is tudom, hogy végtelen."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
konzumpro
senior tag
válasz RetepNyaraB #129531 üzenetére
Ha nem szeretnénk Bélát, nem beszélnénk róla. Sokan vesznek itt is tőle, a tesztjeit fenntartásokkal kezeljük, ami jó azt megtartjuk. Rizikómentes kínai forrás.
-
rastacsz
tag
válasz RetepNyaraB #129531 üzenetére
Mégsem olvastam még soha, hogy bármelyik hazai pörkölőtől, vagy vásárlójától, vagy (ex)csoporttagjától, akit nyilvánosan alázott, leszólt, ráadásul nagy közönség előtt, a facebook oldalán, ahol 4.9-5.2 ezer követője van, meg a 2611 tagos tapsikolós csoportjában, bocsánatot kért volna... meg még az a fránya gdpr is néha-néha meg van sértve egy-egy kommentje erejéig...
Szóval bántja, jaThere are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
vendingo
veterán
Helyileg merre vagy?
Amúgy nem szívesen válnék meg a 9b-től, egy flair classic jó lenne vésztartaléknak. Van sok kotyeszem itthon, de kár beléjük a drága kávé.
Nagyon remélem, hogy gyorsan rendbejön. Ha a tömítés csere nem válik be, akkor ötletem sincs mi lehet a probléma.[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
vendingo
veterán
válasz koxkids #129539 üzenetére
Ha végképp nem tudom megcsinálni, akkor maradnak ők. 2 (használt) tömítéssel is ugyanazt csinálja, kétlem, hogy egy újjal jobb lenne, de azért bízom benne. Anno az első tömítés még nem is volt csere érett, egyéb okok miatt cseréltem.
Olyan mintha valahol elengedné a nyomást, de semmi jele, hogy hova. Pogi alja picit nedves, felső bojlerba meg se nyomás, se víz nem kerül, minden járat átjárható.[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Zen42
tag
válasz kk831228 #129493 üzenetére
"kb nem sokat ba..kodnak vele és mégis jobb a végeredmény"
Igen, ezek a mai gépcsodák elképesztő dolgokra képesek. Szerintem is van bennük automatikus flow szabályozás ami rettentően sokat jelentene az otthoni gépekben de csak a Descent-ről tudok amiben ilyesmi van. Bárcsak létezne valami hack erre!
Mondjuk konkrétan keserű az nekem nem szokott lenni a kávém. (Közepes vagy világos pörik esetében, no robusta.) Vagy engedek az őrlőn vagy a hőmérsékleten és megoldódik.
Inkább az a bajom, a jobb kávézókban egy lágy, ballanszos shotot kapok ami az eddig használt eszközeimmel lehetetlennek bizonyult. Egy jó sötét keverékből csodákat hozok ki de a világosakat képtelen vagyok kimaxolni, mindig valahogy "karcosabb" lesz az eredmény. Egy ideje gondolkodom, hogy lehet, hogy egy manuális gép volna számomra a megváltás de eddig egybe sem tudtam igazán beleszeretni.
Érdekességképpen ha már a keserűséget említetted pont most próbáltam egy kávét ami standard hőmérsékleten és lefolyással keserű volt. Ha engedtem az őrlőn akkor csak szimplán alulkivonatolt, savanyú. Erre az eredeti szemcseméret mellett döntöttem de két fokkal csökkentettem a hőmérsékletet. Az eredmény: átütő penész íz. Borzalom volt. Még nem dobtam ki de kizárt hogy ebből bármi is lehet.RetepNyaraB
Pont ez a karcosság amiről írsz az én problémám. Én is 250 grammonként váltok többnyire, csak kivételes esetben veszek fél vagy egy kilót ugyanabból. De van egy táblázatom az eddig elfogyasztott kávékról amiből ki tudok indulni ha egy új kávé nem akar muzsikálni alaphangon, pusztán tapasztalati alapon nekiveselkedve. Mondjuk a régi adatok sokat nem érnek mert a régi gépek, régi őrlők, régi kosarak, régi nyomás (9-ről 6-ra váltás) stb. de néha azért jól jön.
A vizet viszont mindig keverem, milligrammra mérem a dolgokat és 6 literenként készítem el előre. Úgy érzem, hogy mindent összevetve még mindig van ott tartalék. Már csak a csepegtetős módszert nem próbáltam mert az már nekem is sok, amikor nullás vízzel jön le a kávé és utólag, cseppenként adagolja az ember az ásványokat. Mivel a kávézókban nem így készül ezért ez ejtve.[ Szerkesztve ]
-
mgy
senior tag
Urak,
50e körül, kizárólag filterre, milyen kéziőrlőt ajánlanátok?
köszi! -
adp
őstag
Sziasztok! [link] ezt kóstolta valaki? Pacific - Bányai
-
weinmaker
őstag
Sziasztok! Ha valakit érdekel 15-re levitemm a vadi új Tadamm féle single dose-os tamper árát, tampersegéddel. Privátban írjon, ha kell valakinek. Meghirdettem máshol is.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
dis236
csendes tag
válasz Zen42 #129543 üzenetére
Nem vagyok a legtapasztaltabb de dolgoztam specialty kávézóban és még így is hasonlóak a tapasztalataim. Otthon sosem tudom elérni ugyan azt a gyönyörű balanszot amit a kávézóban tudtam.
Ennek szerintem annyi az oka hogy kávézóban jóval több alapanyag áll rendelkezésre és így sokkal több a lehetőség finomhangolni. Nem arról van szó hogy kilókat elszórtam de azért 3-4 shot volt mire egy reggel beállítottam aztán általában délután újra ránéztem. Ilyenkor azért bőven kísérletezgettem, ismerkedtem az adott kávéval. Volt idő és alkalom hogy megtaláljam az "ideális" receptet.
Ehhez persze az kellett hogy a géppark nagyon kozisztens legyen és szerencsére az volt.Itthon általában én is 250g-os csomagokat veszek és nem rohanok annyira a "tökéletesen" balanszos shot után. Elérem hogy jó legyen, utána már nem variálok annyit mert a napi presszóhoz bőven elég és hanyagolom a stresszelést.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen