- Le Mans Ultimate
- XGS24 - Befutott a Dragon Age: Veilguard új előzetese
- World of Tanks - MMO
- Empire of the Ants - Az év végétől építhetünk saját hangyabirodalmat
- Call of Duty: Mobile
- Hosszabb videót kaptunk a Killing Floor 3-ból
- XGS24 - Befutott az Assassin's Creed Shadows legújabb előzetese
- Bestbuy játékok
- Xbox Series X|S
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
MPowerPH
félisten
Husvetra felesegemnek vettem izesitett Frei kavet.... Bananos-csokist.
Nem szivesen, de ez van, szeretett volna valami ilyen vackot.
Na most beleraktam a portafilterbe ebbol 17g -ot, es 2 bar-on atspriccelt rajta a viz. Felejtsem el, hogy presszogepben lefozom?Don't Tread On Me
-
őstag
válasz MPowerPH #133301 üzenetére
Előre őrölt? Mert akk sztem igen, felejtős - nyomásfokozós kosár vagy kotyesz..
Szemesből én tudtam értékelhető lefolyást kihozni anno, de őszintén mondom, hogy nem szívesen engedek már ilyeneket a konyha közelébe se..
Legutóbb automata gépen készítettük el az ajándékba kapott őrölt Frei-t, annál jobb felesleges lett volna hozzá, ízben mindenhogy ugyanolyan lesz."... and I hope you have a great day!"
-
qvik27
tag
válasz pető bá' #133302 üzenetére
Anno kaptam egy római mogyorós szemes pakkot. Beletettem az őrlőbe egy adagot, attól kezdve kb. két hétig még érezni lehetett az aromáit minden kávén. Szóval ha van két őrlő... illetve utána azonnali takarítás javasolt.
MPowerPH: talán még megvan valahol a nyomásfokozós kosár, amit anno a géphez adtak, 58-as. Ha érdekel, jelezz, megnézem, odaadom.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
desigo
senior tag
Itthon használok 2018-tól egy Gaggia Classicot (Ri816140) és egy Sage BCG820BTR őrlőt.
Alapvetően jól kiszolgál. Napi 2-3x van használva.
Érdemes a GC-t fejleszteni (PID,rézcső,szigetelés,9 báros OPV szelep) vagy kár ezekre költeni? -
MPowerPH
félisten
válasz pető bá' #133302 üzenetére
Elore orolt, igen. Akkor megprobalom kotyogosba.
En sem tamogatom az ilyet... A szaga is taszito, de szereti ezeket a vackokat. Mindig azt hallgatom, huganak a kapszulashoz milyen kavek vannak. Gondoltam meglepem.
Bezzek az El Refugio bejon neki. Mondom, azt fozze le a hugod a kapszulasban.Valaki irta korabban, hogy ne rakjak az orlobe izesitett kavet, mert utana benne marad az aroma.
qvik27: Irok.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
qvik27
tag
válasz MPowerPH #133306 üzenetére
Itt írom, mert itt említettem.
Sajnos nem találom már a nyomásfokozóst, szerintem kidobáltam a fémhulladékba.
Ez az a vacak megoldás volt, ami egy kis lyukacskával hozza létre a nagy ellenállást, azon spriccel át a folyadék.
Elnézést![ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
donat_sz
senior tag
Végig olvastam az összefoglalót és az összes linkelt oldalt ami az eszpresszó készítéséhez köthető.
Ma mi az ajánlott az új gépek esetén? (amikre itt gondolnak, azok egy része nincs is újonnan, csak használtan
szerepel a 2013-as hozzászólásban)
A hardcore szintén belépő gép érdkel inkább. Automata kávéfőző mellé vettem korábban egy graef örlőt, most már az espresso géppel is lépnék, előre. -
őstag
Sziasztok!
Kétszemélyes Brikkához jó a 2 személyes Moka felső szűrő is?
Szeretném a gyárit IMS-re cserélni, de alig találok.. itthon csak 4 személyeshez van, Amazonon találtam.. bár jó drágán -
kchris78
veterán
válasz RetepNyaraB #132894 üzenetére
hány kg az annyi?
-
zolnagy
őstag
válasz donat_sz #133312 üzenetére
Ezt így nehéz megmondani, mert nem árultad el, hogy mire használnád. Azt sem árultad el, hogy milyen fajta kávét fogyasztasz szívesen. Sötétebb, világos pörkölést..
Ha egyszerre egy, max 2 kávé készülne, akkor a manuális gépek is jó választások lehetnek. Pl flair classic, vagy robot. Persze nem mindenkinek jön be a workflow, de a végeredmény tekintetében mindenki egyetért, hogy jó és nehéz elrontani.
Ha mégis gép kellene, akkor többeknek jó tapasztalata van a sage bambino plus géppel. Nekem nem volt, de a keresővel több találat van. Ezt mondjuk nem lehet tovább tuningolni.
Jó választás lehet egy új gaggia classic, ami gyárilag is elfogadható kávét készít, és amit a későbbiekben lehet tuningolni pl egy gaggiuinoval, vagy egyébbel. Erről is sok írás van itt és külföldi fórumokban is. Az hozzá tartozik az igazsághoz, hogy a legújabb evo bevonatos kazánjáról a bevonat többeknél pattogzódik le, ezért csak fenntartással ajánlom. Vagy használt 2015 előtti, vagy 2019-es pro modellt kell venni.
Én mondjuk bevállaltam egy új narancs evot, mert baromira tetszik. Aztán majd lesz valahogy.
Az lenne az igazi, ha megint tudnék fragolától venni egy réz kazánt bele, de úgy érzem az a hajó elment…
Vagy veszel egy használt, jó állapotú, esetleg már tuningolt gépet, amivel nincs több dolgod. (Pl az én rancilio silviám, amit hamarosan meghirdetek , vagy egy tuningolt gaggia classicot)
A tejgőzölést sem említetted, mert az tudja árnyalni a képet.[ Szerkesztve ]
-
kchris78
veterán
válasz RetepNyaraB #133316 üzenetére
Hány kg-al szokás megtamperelni?
-
donat_sz
senior tag
válasz zolnagy #133317 üzenetére
Már a kérdéseiddel sokat segítettél! Napi 1-3 kávé, espresso és cappuccino vegyesen amit szívesen fogyasztok. Pörkölés tekintetében nincs kiforrott preferenciám még.
A manuális nem cél, mindenképpen gép kellene.
A használt dolgok úgy érzem távol állnak tőlem, inkább egy új felé hajlok. Az írásod alapján egy gaggia classic érdekes opció lehet, mert ha még mélyebbre merészkednék, akkor ott lenne a tuning a tovább lépésre. Pontosabban classic pro, ha új gép, mert az új "sima" classic és classic evo pro (vagy van külön evo és evo pro?) sem feltétlen ajánlott, jól értem? -
zolnagy
őstag
válasz donat_sz #133322 üzenetére
Szívesen
Hát, ha tejes ital is játszik (capuccino), akkor a gaggia nem feltétlen a te géped. Lehet vele gőzölni, de nem arra való. Illetve a gőzölés helyett alternatív habosítás lehet a kulcs, pl french pressel, vagy nanofoarmerel.
Gaggia Classicból most újonnan az Evo Pro (nincs csak Evo) modellt kapni (2023), illetve még itt-ott (pl cady trade) elérhető a sima pro (2019). 2015-2018 közötti modellt kerüld, az nem jó sok mindenre. És a "sima" classic is jó, 2014 és előtti, de az csak használtban van.
Nyilván a mindenre jó gép dual bojleres. Ebből újonnan a Lelit Elizabeth talán a legolcsóbb, de ehhez nem volt szerencsém. A biztosan jó dual bojleresek közül a Lelit Biancat mondják itt jónak, de az 800+e Ft.Viszont azzal számolnod kell, hogy ezekhez a Graef őrlőd már valószínű kevés lesz. Persze kezdésnek elmehet, de pl egy Kingrinder K6/K4 kézi őrlő is elveri. A határ meg a csillagos ég.
Meg nem tudom, milyen kiegészítőid vannak, mert kell tizedpontos mérleg, tamper, minőségi szűrő...stb.
Valaki hirdetett a FB valamelyik kávés adás vételiben ma egy Profitec Go gépet, amit talán 3x használt 250e-ért. Az jó vétel volt, de sztem már nincs meg.
Az lenne a legjobb, ha valahol ki tudnál próbálni egy gépet, mert annyi preferencia van, hogy nem tudni, neked mi jönne be. -
goom
senior tag
válasz donat_sz #133322 üzenetére
Megértem azt, akitől "távol állnak a használt gépek", de azért ez egy egészen más terület, mint pl. az autó. Az értékvesztés pl. töredéke... Ha gondos volt az előző gazdája (itt a fórumon igen nagy esély van rá!), akkor kitűnő vételt csinálhatsz. Én pl. vásárlás után is igen sok tanácsot, segítséget kaptam tőle.
...Nem beszélve arról, hogy ezek a gépek sokszor még igazi mesterdarabok voltak, bennük van az anyag. Ha tisztességes, felújított a belsője, akkor sok örömed lesz benne. Egy 21 éves ECM Botticelli 2 elégedett, sőt, boldog gazdájaként írom ezt.
-
TheProb
veterán
Na megjött-ek a normcore cuccok:
Normcore / V4 Spring-loaded Tamper - WALNUT - Titanium PVD Coating Bas (normcorewares.com)
Normcore / Espresso High Extraction Filter Basket (normcorewares.com)Hiába a PVD coat, így is képes beleragadni a ripple base-be az őrlemény, még kis tekerés után is. Illetve distribution-re ki kéne valamit találnom, mert simán shaker-ből megtöltve a kosarat és kicsit ütögetve nem tudom úgy eloszlatni az őrleményt, hogy síkra tudjak tampelni. Egyik felén kráterek maradnak, a másik felén meg beleragad a kávé a base-be.
A különböző erősségű rugóknak mikor van jelentősége?A kosár takarítás szempontjából egy rémálom lesz, úgy érzem... Minden egyes húzás után írgalmatlan mennyiségű kávé marad a szűrőlyukak (inkább hosszúkás vágatok) között. Valszeg ezért adtak hozzá filterpapírt.. Ezt akkor csak így javallott használni? Viszont a papír megfogja a crema-t, nem?
[ Szerkesztve ]
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
donat_sz
senior tag
válasz zolnagy #133323 üzenetére
Köszi és neked is @goom!
A tejes ital mindenképpen játszik, már csak a vendégek miatt is.
Viszont azt is árnyalni kell, hogy én még biztosan nem vagyok hardcore kávéfőző csak tendálok ebbe az irányba, ahogy ezt jelezni is próbáltam belépő gépet keresek a ti szinteteken.
Én (is?) az automata kávéfőző és őrölt kávétól, indultam. Innen jött a karos kávéfőző, majd, hogy saját magam örlöm a szemes kávét.. Lépnék tovább.
Azzal is tisztában vagyok, hogy a graef őrlő is előbb-utóbb kevés lesz, de szeretek lépésről lépésre haladni és most úgy vélem a következő szint egy jobb espresso gép, amivel tudok tejes italt is készíteni.Egy Delonghi, Breville, Philips gép már nem elég, de 300 ezret se szánnék még egy gépre. De egy 150 ezeres Gaggia Classic Pro 2018-as a cady traderől még beleférhet, főleg ha ezt még tovább merülve a témában, tuninggal fejlesztve a jövőben, alkalmassá tudom magamnak tenni hosszú távon és igy nálam szolgálja ki a 10-20 évet.
Viszont azt remélem, hogy a tejes italokban is tud egy ilyen gép érezhető előrelépést biztosítani.Remélem így már jobban érthető a helyzetem és a célom, de azért is kérem a véleményeteket, mert felteszem már sokan jártatok ebben a helyzetben és tudjátok-látjátok mi a jobb lépés az előre haladásban.
Mégegyszer köszi minden segítséget!
-
konzumpro
senior tag
válasz donat_sz #133330 üzenetére
Igen, arra gondoltam, Bambino Plus, a sima elég gagyi alu karos, meg nincs szolenoid benne, vizesebb marad a pogácsa.
De nekem a Barista Pro vált be helyigény és működés szempontjából, persze van előnye annak is ha külön lehet gépet és őrlőt cserélni.[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz donat_sz #133333 üzenetére
Ebben kb. Smart Grinder Pro BCG820 szintű, funkcionalitású őrlő van, Bambino Plusszal BCG600/SCG600-at adtak szettben és az nagyon bugyutának tűnt, az a rugó pattogás az időzítő tekerésekor gyerekjátékokat idéz... Szóval a Bambino Plus és valami jó kézi őrlő vagy a BCG820 jó páros lehet, de a Barista Pro is jó.
Kellenek plusz dolgok, betöltő gyűrű, precíz tamper, kisebb tejkiöntő, egy esztergált gőzkapcsoló gomb is hasznos upgrade. Létezik hozzá még pumpás, egy adagossá tevő szet is. Hőmérő csík a karra, naked kar, 54-es kemény aljú kosár. WDT toolok. Mit felejtettem ki? 54mm-re kevesebb a kosár lehetőség. Egyébként nem nagyon kell a hőfokot állítgatni, emiatt nem vennék újra Barista Prot. -
konzumpro
senior tag
válasz donat_sz #133333 üzenetére
A karbantartás pedig nem bonyolultabb mint egy automatánál, viszont sokkal higiénikusabb a végeredmény. Én mindig a fejből kilépő vízzel öblítem át a kosarat a karban, így nem vízkövesedik. A BP tálcája kicsit fura, jobb lenne egy egyszerűbb felépítésű, drótos rács, mint a profi gépeken. A Bambino csepptálcája sokkal kisebb, gyakrabban kell ürítgetni, de valamiért takarékosabban bánik a vízzel mint a BP, gőzölés után. A víztartálya jobban tetszik a Bambinonak. És az automatikus gőzölés is egy jó ötlet, a Barista Pronál nem lehet úgy lerakni a tejkiöntőt, hogy jól álljon a gőzcső és örvényleni tudjon a tej, csak ha kézzel tartom, túlságosan előre tették a gőzcsövet.
-
donat_sz
senior tag
válasz qvik27 #133336 üzenetére
a meglévő graef őrlő + új (tejes igényt is kielégítő és jó általános jellemzőkkel bíró) espresso azért gondolom olcsóbban is elérhető és akkor következő lépcsőben mehet igény/szükség esetén az őrlő cseréje. Erre lehet megoldás a Sage Bambino Plus, ha jól értem az ajánlásokat. A Gaggia Classic pedig a tejes igények miatt nem ajánlott számomra. Más alternatíva, javaslat volna esetleg még?
#133338 konzumpro
ez alapján úgy vélem, hogy a Bambino Plus és később egy új őrlő, egy picit lehet jobb megoldás is részemről, mint a Barista Pro egyből (plus a bambino plus + smart grinder BCG820 együtt olcsóbban is elérhető mint a barista pro) -
kchris78
veterán
Még nagyon az elején vagyok a tanulási görbének, de ha egy főzet lejön kb 15 mp alatt, és 20-25ml a végeredmény akkor egyszerű lépésnek tűnik a kivonatolást a vízmennyiség fokozásával elérni? Úgyis capuccinot - max cortadot csinálok belőle.. De ne legyen alulkivonatolt, arról azt olvastam hogy inkább savanyúbb mint testesebb irányba megy el. A nyomás rendben volt (végre ). Sage Barista Express a gép.
-
qvik27
tag
válasz donat_sz #133339 üzenetére
No. Szreintem fingot kaszabolunk a ködben lézerkarddal.
Definiáld a fogalmakat, akkor lehet érdemi segítséget /ötletet adni. A Bambino plus biztosan nem az a szint a tejezésben, mint a két bojleres megoldások. Egyébként én is jó kis gépnek gondolom (bár kizártad a Breville-t, ami meg a Sage előző neve, ha jól tudom).10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
zolnagy
őstag
Eladom a Rancilio Silviám, részletek a hirdetésben: [link]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz qvik27 #133347 üzenetére
Yep, szép cucc. Remek lehet rajta megtanulni és akár kikötni mellette, akár váltani pár év múlva. Anyagilag semmit nem fogsz rajta bukni, csak ha Putyin megtalálja a piros gombot. De akkor úgyis undorítóan sötét pörkölést kell innunk sokáig.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
kchris78
veterán
válasz RetepNyaraB #133348 üzenetére
Én hasonló célra egy Sage Barista Express-t vettem. Marketplace-t jófogást nézegettem hónapok óta és ki lehet fogni olyan gépeket, amiket használtnak adnak el de igazából nem voltak még csak kipróbálva és különféle okokból passzolnák el. Én úgy fogtam ki hogy egy srác megvette, kipróbálta aztán kiderült hogy a családja képtelen használni . Úgyhogy vett egy jura automatát ott volt a gép a csomagtartóban e mellett, szóval nem kamuzott (lehet naiv vagyok de miért tette volna). A gép teljesen origin, egy karc nem volt egy részén sem. Szóval aki nem támogatja a használt vonalat de ezek nem voltak használva, maximum álltak sokat. Az hogy erről tovább lépek-e az majd kiderül.. Egyelőre ebből sem tudok sokat kihozni .
[ Szerkesztve ]
-
kchris78
veterán
Ti hány gr őrleménnyel dolgoztok / mennyi a főzet ha csak 1 személyes adagot készítetek? Legtöbb helyről 12-14gr-t hallok ami nekem azért sok, illetve YT videón is láttam 1-2t hogy egyszerűbb a nagyobb mennyiség.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen